Newcomer Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Dzięki wielkie za odpowiedź. Saison uwarzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Robiłem RIS'a na BFSAY piwo wyszło bardzo wiśniowe. mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Robiłem Saisona na BSFAY i wyszło piękne dojrzałe jabłko. Piwo dobre, choć mogłoby jeszcze trochę głębiej odfermentować (wyszło 14.5->2Blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Santa, kto ich użył komercyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 (edytowane) Santa, kto ich użył komercyjnie? http://browarraduga.pl/nasze-piwa/-> Naked City Piwo w stylu Belgian IPA - idealne połączenie chmielowego charakteru IPA ze złożonymi, owocowymi i przyprawowymi nutami belgijskimi. EKSTRAKT: 15,5 % WAG. ALKOHOL: 6,0 % OBJ. GORYCZKA: 65 IBU. CHMIELE: CASCADE, CITRA, WARRIOR, MAGNUM, ZTC, SIMCOE. DROŻDŻE: Gozdawa BFSAY Edytowane 27 Października 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ok, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Też użyłem BFSAY do zimowego. Zeszły z 17 na 4 BLG. Czyli 73% odfermentowanie. Chyba nieźle? W trakcie fermentacji mocny aldehyd ale przy rozlewie już było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Wygląda na słabe odfermentowanie (chociaż nie wiem jakie zacieranie, zasyp). Te drożdże powinny bardzo głeboko odfermentować, powiedziałbym że wszystko poniżej 80% jest wysoce podejrzane. Mi zeszły o 87%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Wygląda na słabe odfermentowanie (chociaż nie wiem jakie zacieranie, zasyp). Te drożdże powinny bardzo głeboko odfermentować, powiedziałbym że wszystko poniżej 80% jest wysoce podejrzane. Mi zeszły o 87%.Zasyp: 3kg pilzneńskiego, 1 kg monacha, 0,5 kg karmelowego 150 i 0,25 kg czekoladowego 1200 ze Strzegom, 80g pszenicy prazonej. Zacieranie 70 min 65>62 C i 15 min 72 CDo gotowania 0,5 kg demerara Edytowane 12 Listopada 2015 przez jerzdna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Tej jesieni mam na tapecie West Coasty, tym razem nieco bardziej im się przyglądam. Trochę mnie denerwuje ich pylistość, na dnie butelki zawsze mam mgiełkę, nawet po cold crash. Druga rzecz, że dość powoli startują, zdarza im się rozkręcać nawet 2 doby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 U mnie przy APA West Coast zachowują się prawie identycznie jak US-05 - nawet czapę miały taką samą Za jakiś tydzień rozleję do butelek, muszę jeszcze nachmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Nie wiem jak akurat Gozdawa robi ale ja kupując drożdże nieraz kupowałem BLT. Czyli bez loga towarowego. Jest tylko wybita seria i do kiedy ważne, resztę możesz sam wydrukować. Może temu niektóre drożdże różnych firm są do siebie podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 ostatnio trochę warzyłem na US West-Coast i w porównaniu do US-05 dużo dłużej schodzi im opadanie na dno. na US-05 po 8-9 dniach nie mam juz prawie piany, drozdze ladnie leza na dnie. na gozdawie nie dosc, ze jest piana, to w piwie plywa jeszcze duzo osadu drozdzowego. jak przelewam piwo po cichej do rozlewu to na dnie mam jeszcze sporo drodzakow. na szczescie piwa wychodza klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Zauważył ktoś siarkowodór podczas fermentacji na PAY7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Tak. W trakcie fermentacji i w gotowym piwie. Robiłem na nich bitter'a. Ale że to było podczas upałów to winę zrzuciłem na nieupilnowanie temperatury podczas fermentacji niż drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opos Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ja ostatnio (ze 2 tygodnie temu) butelkowałem weizena na Gozdawa Fruit Blanche G1 - mam podobne wrażenie (jednak chcę zaznaczyć że to moja pierwsza pszenica) - głóny aromat to bardzo dużo goździków, a banan w aromacie bardzo dojżałego, bardzo słodki, taki już aż ciemny owoc. Co do stopnia odfermentowania to nie pamiętam, a notatki mam w domu. Co do temperatury fermetacji - przebiegała w okresie upałów, ale fermentor stał w misce z wodą, na niego naciągnięta była wilgotna koszulka. Ja ostatnio (ze 2 tygodnie temu) butelkowałem weizena na Gozdawa Fruit Blanche G1 - mam podobne wrażenie (jednak chcę zaznaczyć że to moja pierwsza pszenica) - głóny aromat to bardzo dużo goździków, a banan w aromacie bardzo dojżałego, bardzo słodki, taki już aż ciemny owoc. Co do stopnia odfermentowania to nie pamiętam, a notatki mam w domu. Co do temperatury fermetacji - przebiegała w okresie upałów, ale fermentor stał w misce z wodą, na niego naciągnięta była wilgotna koszulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opos Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Warzyles jeszcze na tych drożdach (gozdawa fruit blanche)? Warto na nich warzyć? Planuję na dniach wędzonego pszeniczniaka zrobić i się waham, bo w lodówce akurat mam te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 w tym roku pszenica na tych drożdżach wyszła mi podła, ale nie wiem na ile to będzie wina drożdży czy może zakażenia czy może drożdże w sklepie źle przechowywali, w każdym razie będę jeszcze próbował, chyba kupiłem saszetkę więc w przyszłym roku coś będę myślał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Moim zdaniem drożdże są mega nierówne. Czasem bardzo dobre, dobry szybki start, brak problemów ale innym razem jest katastrofa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Co sądzicie o zadaniu 10g BW-11 do 21l Weizenbocka 19°Blg? Będzie z tego uderpitching (10g zamiast wyliczonych 15g), banany jak najbardziej pożądane, ale czy drożdże opanują środowisko? Edytowane 1 Lutego 2016 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Moim zdaniem drożdże są mega nierówne. Czasem bardzo dobre, dobry szybki start, brak problemów ale innym razem jest katastrofa... http://www.piwo.org/topic/18253-gozdawa-pay7-pure-ale-yeast-7/ Coś w tym jest, chyba sobie odpuszczę te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Jeżeli są to Nottinghamy, co podejrzewam, to zalecane dawkowanie jest 1g na litr, czyli 2 opakowania na wiadro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Jeżeli są to Nottinghamy, co podejrzewam, to zalecane dawkowanie jest 1g na litr, czyli 2 opakowania na wiadro... Po dyskusji w tym wątku taki właśnie mam plan, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 4 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 O problemie pisałem tu: http://www.piwo.org/topic/18253-gozdawa-pay7-pure-ale-yeast-7/ Dziś zmierzone blg w piwie do którego zostały dodane uwodnione drożdże zeszło z 12 do 5. Do drugiego piwa dodałem gęstwę z pierwszego, więc drożdży powinno być dosyć, zeszło z 12 też do 5. Kompletnie nie wiem co się stało, pierwszy raz mam taką sytuację, że drożdże które powinny zejść nisko zatrzymały się na tak wysokim blg. - zacieranie jednotemperaturowe w ca 62-64 stopnie, godzinę, potem 15 min w 72 stopniach. Zasyp 2,5 pale ale + monachijski i wiedeński, różne proporcje, aby razem było 5 kg. Monachijski i wiedeński nie były zbyt świeże, ale śrutowanie nie były wcześniej. Spławik sprawdziłem, działa idealnie. Nie wiem za bardzo co zrobić, nie bardzo chcę butelkować z takim blg, nie lubię tak słodkich piw, spróbować dać nowe drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 masz 59 warek na koncie i takie problemy? ja bym butelkował, a następnym razem wziął inne drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się