santa Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Z innej beczki. Sąsiad (i kumpel od szkiełka ) przerobił wszystkie dostępne na naszym rynku drożdże do cydru. Zdecydowanie najlepszy cydr wyszedł na drożdżach Gozdawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Jaka będzie optymalna temperatura w pierwszych dniach na tych drożdżach? (chodzi o wita) Edytowane 26 Czerwca 2015 przez -julian- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Proponuję 3 lub 4 dni w temperaturze otoczenia ok 16, 17 stopni, a później przenieść do cieplejszego pomieszczenia. Ja trzymałem tydzień w 16 i teraz czekam drugi tydzień czy drożdże dojedzą 0.6 blg, bo taka jest różnica między FFT a tym co mam w wiadrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 2 razy Wita robiłem na drożdżach od Gozdawy - raz narobiły banana - ok moja wina, bo je pod koniec burzliwej przeniosłem do domu (bałem się że mają za zimno na korytarzu). Za drugim razem temp fermentacji koło 19 stopni i w miarę ok wyszło. A cydr na ichniejszych drożdżach faktycznie super wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 PAY7 - dziwny twór. Zmajstrowałem na nich American Pale Ale - uwodnione drożdże do brzeczki 19C 12,5Blg, fermentor wstawiony do lodówki 16C. Fermentacja: 17C - 4 dni, 19-20C - 8 dni. W zasadzie po 5-6 dniach od rozpoczęcia fermentacji drożdże opadły na dno, piwo zaczęło się klarować. Pomiar Blg w 9 dniu: 5,5. Pomiar w 12 dniu (przed butelkowaniem): 5,5 Blg. Poszło w butelki z dodatkiem 4,7gr cukru na litr. Zacieranie: 62C - 40', 72C - 10', 76C - 10'. Wydajność standardowa ok. 79%, więc skrobia raczej w piwie się ostać nie mogła. Nie wiem o co chodzi, ale na razie kijowo to wygląda.. okaże się za jakiś czas. Tak czy siak lepiej dołożyć 5zł i kupić porządne grzybolce - eksperymentów się człowiekowi zachciało, jak w lodówce leżą Nottinghamy.. -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) Dziwne, ja na nich robię prawie wszystko, i regularnie mam 80-82% odfermentowania. Dwunastki mi schodzą do ok 2,5Blg, np tu: http://www.piwo.org/topic/16503-browar-kontrrewolucyjny/?do=findComment&comment=350419 Edytowane 16 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Z innej beczki: http://www.homebrewing.pl/drozdze-dolnej-fermentacji-gozdawa-german-lager-w35-glw35-p-998.html "Drożdże dolnej fermentacji Gozdawa German Lager W35 (GLW35) To szczep niemieckich drożdży lagerowych opracowany pod kątem piwowarstwa domowego. (...) Temperatura optymalna fermentacji: 14-17 ºC." Używał ktoś? A jeśli tak to w jakiej temperaturze i z jakim skutkiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 eksperymentów się człowiekowi zachciało, jak w lodówce leżą Nottinghamy Ktoś gdzieś pisał, że wg. niego PAY7 to są właśnie Nottinghamy, ale nie pamiętam kto i gdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Dla mnie to są lepsze drożdże niż S-04 - te ostatnie naprodukowały mi tony estrów, a PAY7 produkują rozsądne ilości nawet w dość wysokich temperaturach. Do tego szybko startują, ładnie opadają, i ogólnie bezproblemowe są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Dziwne, ja na nich robię prawie wszystko, i regularnie mam 80-82% odfermentowania. Dwunastki mi schodzą do ok 2,5Blg, np tu: A w jakich temperaturach nimi operujesz? Dla mnie też jest to dziwny przypadek - warunki fermentacji raczej miałem dobre, brzeczka dobrze napowietrzona itp. Piwo przed rozlewem wyglądało jakby definitywnie skończyło już fermentować. Wyjdzie za kilka/kilkanaście dni - jak się przegazuje, to znaczy że z jakiegoś powodu zatrzymała mi się fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Generalnie staram się utrzymać 21 stopni burzliwą. Jak burzliwa ustaje (po ok 3 dniach) temperatura spada do poziomu otoczenia, czyli ok 18-19 stopni. Zauważyłem przy tych drożdżach że dość powoli zjadają ostatnie pół Blg - zwykle nie daję rady zabutelkować przed upływem 3 tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) To dosyć wysoko fermentujesz. Może u mnie się rozleniwiły przez to, że zadałem je w 20C a potem wrzuciłem wiadro do lodówki 16C... Pożyjemy, zobaczymy - teraz to mam nadzieję, że już nie zaczną dojadać Za 2 tygodnie przyjdzie refraktometr z Chin to sprawdzę jeszcze na odgazowanym piwie - może po prostu spławik mi padł? Choć na wodzie wskazuje równiutko 0 blg. Edytowane 16 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Wysoko w sensie temperatury? Dla Anglików to raczej norma, poniżej nie uzyskam żadnych estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Tak. Ok, dla Anglików tak Ja celowałem raczej w czysty profil - chciałem sprawdzić czy faktycznie na nich da radę coś takiego ukręcić. Nie zmienia to faktu że według opisu powinny pracować bodajże nawet i w 12C, więc nie rozumiem jak mogłyby zaniemóc w 16C... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 (edytowane) W tak niskich temperaturach nie próbowłem tych drożdży, ale podejrzewałbym zatrzymaną fermentację. Bez większych szkód dla czsytego profilu można przenieść w cieplejsze miejsce na końcówce. Aha, no i fermentowałeś 12 dni, czyli około połowę tego czasu co ja. Nie wiem czy to ma znaczenie. Edytowane 16 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Z 4- 5 miesięcy temu robiłem stouta 16 blg i zadałem go właśnie tymi drożdżami. Fermentowałem w niskich temp 15-16 C bo takie miałem warunki w piwnicy. Po 2 tyg zeszły mi do 6 blg. Zdziwiłem się ( nie dodawałem żadnej laktozy ani nic). Przestawiłem do pokoju (około 20C ) na tydzień żeby dofermentowały, jednak nic nie ruszyły, więc wzruszyłem ramionami i zabutelkowałem z minimalną ilością cukruPo jakimś miesiącu sprawdziłem- nasycenie niskie piwko wyszło smaczne (chociaż trochę słodkie). Po jakiś 2 miesiącach coś mi przestało grać bo nasycenie wydawało się dużo większe, po 3 miesiącach nasycenie było jak w pszenicy, a teraz odgazowuje resztę butelek bo piwko zaczęło z nich wychodzić.Wywnioskowałem wtedy że wina leży po mojej stronie bo zadałem tylko jedną saszetkę drożdży na jakieś 18l piwa, ale kto wie może coś z tymi drożdżami jest nie tak. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Jak Wam flokulują West Coast w butelkach? U mnie po 2 tyg. ciągle mgiełka nad dnem. Temperatura przechowywania butelek około 16.4 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Użyłem ich ze dwa razy i piwo wyszło mętnawe. Podejrzewałem że może to z powodu chmielenia na zimno, a nie drożdży, ale fakt jest faktem że mój ostatni Pale Ale na PAY7 jest też chmielony na zimno i po zaledwie 10 dniach w butelkach jest niemal idealnie klarowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Moje piwo na West Coast też jest klarowne, ale ciężko bez drożdży nalać, bo bardzo wzburza się osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 eksperymentów się człowiekowi zachciało, jak w lodówce leżą NottinghamyKtoś gdzieś pisał, że wg. niego PAY7 to są właśnie Nottinghamy, ale nie pamiętam kto i gdzie . Ja, ale też nie pamiętam gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 eksperymentów się człowiekowi zachciało, jak w lodówce leżą NottinghamyKtoś gdzieś pisał, że wg. niego PAY7 to są właśnie Nottinghamy, ale nie pamiętam kto i gdzie .Ja, ale też nie pamiętam gdzie.W Twoich zapiskach, bo Cię o te właśnie drożdże pytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Dzięki esesinho Szczerze mówiąc to nie wierzę w to, że to są Nottinghamy... nie słyszałem o takich dziwnych zachowaniach Danstarów i sam też nie miałem na nich problemów (również APA, jedna z pierwszych warek). Co do PAY7 to widzę, że mój przypadek nie jest odosobniony. No cóż - miałem na gęstwie nastawić PIPA, ale w takim wypadku mocno się nad tym zastanowię... Edytowane 17 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Trochę nie rozumiem co jest dziwnego w tym że drożdże górnej fermentacji nie zakończyły pracy po 12 dniach w 16 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) ThoriN, spokojnie rób na nich następne. To są fajne, "zwykłe" drożdże, tylko, jak każde inne, muszą skończyć swoją pracę. Pierwsze piwo na nich mi faktycznie się przygazowało. Każde kolejne poprawnie dofermentowałem i niespodzianek nie było. Praktyka pokazuje, że większość zarzutów domowych piwowarów wobec drożdży była tak naprawdę ich błędami. Oczywiście nic nie sugeruję . Trochę nie rozumiem co jest dziwnego w tym że drożdże górnej fermentacji nie zakończyły pracy po 12 dniach w 16 stopniach. 16C w otoczeniu, to 18-19C w wiadrze na burzliwej. U mnie solidna większość piw (~12BLG, bo o takim mowa) jest przefermentowana po takim czasie. W tym sezonie tylko te łobuzy mnie zaskoczyły pod tym kątem. Edytowane 17 Lipca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Z tego co rozumiem to 16 było temperaturą fermentacji, a nie otoczenia. Tak czy owak, ja pierwszy pomiar robię po 18-20 dniach, a nie po 9-ciu. Zgadzam się z tym co powiedziałeś o zarzutach wobec drożdży. Edytowane 17 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się