Szwed Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Uwarzyłem 2 piwa 1. Weizena na Gozdawa Bavarian Wheat 11 (BW11) Piwo odfermentowało solidnie z 12 do 2 °Blg w aromacie lekki banan i niesamowicie dużo Gożdzika ( zawsze mam odwrotnie sporo banana i brak Gożdzika) To mogą być WB-06 lub bardzo podobne. 2. Witbiera na Gozdawa Classic Belgian Witbier (CBW) Też solidnie odfermentowało z 12 do 3 °Blg. W smaku typowy Witek kolędra i pomarańcza . Jest to jedyny Witek na suchych drożdżach efekt podobny jak na płynnych. Najlepszego Witbiera popełniłem na Wyest 3463 Forbiden Fruit Polecam te dwa szczepy drożdży. pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 RACZEJ nie będą to drożdże z oferty Fermentis - ta firma bardzo poważnie gania za lewy rebranding, a nie słyszałem o przypadku rebrandingu za porozumieniem. Z kolei wiem, że Danstar nie ma nic przeciwko temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ja ostatnio (ze 2 tygodnie temu) butelkowałem weizena na Gozdawa Fruit Blanche G1 - mam podobne wrażenie (jednak chcę zaznaczyć że to moja pierwsza pszenica) - głóny aromat to bardzo dużo goździków, a banan w aromacie bardzo dojżałego, bardzo słodki, taki już aż ciemny owoc. Co do stopnia odfermentowania to nie pamiętam, a notatki mam w domu. Co do temperatury fermetacji - przebiegała w okresie upałów, ale fermentor stał w misce z wodą, na niego naciągnięta była wilgotna koszulka. opos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Munich Wheat Beer startowały fatalnie i piwo był słabo weizenowe (z powodu 48h lagu dałem dwie paczki drożdży) ale faktycznie zeszły podobnie głęboko jak WB-06. Czyli może to faktycznie, jak mówi Jarek, są te Danstary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Danstary do pszenicy mają takie w ofercie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 http://www.danstaryeast.com/products/munich-wheat-beer-yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ja zabutelkowałem Wita na CBW dokładnie w zeszły poniedziałek, także za tydzień coś napiszę. Piwo na G1 dopiero w planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Przerobiłem już trochę drożdży z Gozdawy, na razie prawie nie używam innych (raz kupiłem US-05, mam też S-04 w zapasie) BW11 - bardzo fajne drożdże, dość mocno odfermentowują, zostawiają dość dużą czapę na powierzchni piwa, banan niezły ale chyba rzeczywiście zależy od temperatury (te 22-23 st. to chyba minimum) PAY7 - najczęściej nie odfermentowują zbyt głęboko (pasuje mi to przy takich piwach jak np. słabe bittery albo malinowe [z syropem], ale np. następne IPA zrobię chyba na próbę na S-04), trochę słabo flokulują, w smaku jak najbardziej ok GLW35 - odfermentowanie dość dobre, ale im się nie spieszy lepiej też nie mącić za bardzo butelką, bo jak się wzburzą z dna to dają taki dziwny posmak. Zrobiłem na nich kilka bardzo fajnych piw i na pewno dalej będę ich używał (ale na inne dolniaki i tak nie mam warunków więc nie mam porównania) CBW - użyłem ich 2 razy, ale się nie wypowiem, bo obydwa piwa wyszły marne i to nie z winy drożdży (raz beznadziejny słód, a raz moja wina), za dobrym witem jeszcze muszę poczekać US West Coast - ostatnio zrobiłem na nich American Wheat i wyszło super (choć bardzo mętne - nie wiem czemu). Teraz mi fermentuje AIPA, ale niestety w zbyt wysokiej temperaturze (przez chwilę było nawet prawie 25 st...), za kilkanaście dni będzie wiadomo, co z tego wyjdzie. Też zostawiają dość grubą czapę, ale po kilku dniach znika. To tyle okiem laika W najbliższych planach mam zrobienie jakiegoś belga na BFSAY lub jeszcze pomęczenie jeszcze trochę USWC jeśli zrobi się chłodniej Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 @mikun87 - IPA bym raczej zrobił na US-05, zamiast na S-04. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 AIPA oczywiście, ale angielska albo polska chyba może być? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veteran5 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) PAY7 - najczęściej nie odfermentowują zbyt głęboko (pasuje mi to przy takich piwach jak np. słabe bittery albo malinowe [z syropem], ale np. następne IPA zrobię chyba na próbę na S-04), trochę słabo flokulują, w smaku jak najbardziej ok Tak właśnie jestem ciekaw czy komuś coś przypominają te drożdże. Jak sądzicie, co to może być? Nottinghamy, Windsory, czy może jeszcze co innego? Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Veteran5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zabutelkowałem dzisiaj blonde ale na US West Coast. Dość spory osad na dnie, luźny, pojedyncze kłaczki latające w brzeczce i na powierzchni. Klarowne. Po miesiącu w pojemniku lekkie zielone jabłka. Odfermentowanie 80%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 U.S.West Coast - zrobiłem AIPA na gęstwie, teoretycznie zasyp i zacieranie identyczne, jak w poprzedniej warce na US-05 i Gozdawy odfermentowały płycej niż Safale (4,0blg vs 2,5blg na US-05), piwko bardzo klarowne. Miałem pecha z temperaturą, bo dzień po nastawieniu akurat przyszły upały po 30-35 st. i pierwsze 2 dni temp. brzeczki wynosiła 24-25 st., ale mimo to jest naprawdę ok. Safale trochę ładniej się zbijały na dnie. BFSAY - Belgian Pale Ale jest właśnie na cichej (wg receptury Dori), a Dubbel na burzliwej. Co prawda nie piłem nigdy żadnego porządnego belga na płynnych drożdżach, więc nie mam porównania, ale smak BPA po burzliwej mi bardzo odpowiada Bardzo mi się spodobało, jak osiadły na dnie, gęstwa w ogóle się nie wzburzyła przy przelewaniu na cichą i już po kilku dniach burzliwej piwo było super klarowne. Odnośnie PAY7 to się zastanawiam, czy nie mają coś wspólnego z Mangrove Jack's M10, opis jest uderzająco podobny http://mangrovejacks.com/products/workhouse-yeast-10g http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1049-workhorse-m10-mangrove-jack-s-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) Faktycznie ktoś od kogoś odpisał i drugim tropem jest to że Gozdawa ma też "Czeskie" drożdże lagerowe tak jak MJ. Ale wg mnie drożdże Gozdawy są kupowane u producentów sprzedających zbiorcze opakowania i nie zabraniających sprzedaży pod własną marką (Danstar jest taką firmą, potencjalnie Mauri i Brewferm). Nie wiem czy Mangrove Jack's sprzedaje wieksze ilości i czy to są ich drożdże czy też konfekcjonuje - zauważ że są producentem ekstraktów/brewkitów więc drożdże są tylko uzupełnieniem oferty. Edit: PAY7 ma wysoką tolerancję na alkohol jak Danstar Nottingham. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ma ktoś już dojrzałe piwo na US West Coast? U mnie po blisko 2 miesiącach od warzenia, 17 dniach od butelkowania, #14 daje zielonym jabłkiem. Fermentowane w otoczeniu 17-18°C, jest praktycznie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Pod koniec fermentacji podniosłeś temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Nie, ale w butelkach stało przez jakiś czas w 22°C i nic nie dojadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Ograniczyłeś liczbę drożdży do minimum, a dwa tygodnie to nie jest tak długo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 ja mam APA na US-WC. całkiem fajne piwo wyszło. niczego niepokojącego nie zaobserwowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Ja mam aktualnie dwa piwka na fermentacji na BFSAY, jedno już na cichej. Jak tylko będę rozlewał ocenię własne wrażenia. Dodatkowo też, jak już dojrzeją oczywiście. Powiedzieć mogę tylko tyle, że głęboko nie schodzą, bo w pierwszym z 13,6 Blg do 3,6 (a miał to być saison... ), za to może w drugim (20Blg) dadzą popis. Póki co po 5 dniach jeszcze ładnie burzliwa trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Ma ktoś już dojrzałe piwo na US West Coast? U mnie po blisko 2 miesiącach od warzenia, 17 dniach od butelkowania, #14 daje zielonym jabłkiem. Fermentowane w otoczeniu 17-18°C, jest praktycznie klarowne. Nie, ale w butelkach stało przez jakiś czas w 22°C i nic nie dojadło. Jak aldehyd to trzymaj w cieple aż do redukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Macie jakieś pomysły co to za drożdże kryją się pod nazwą Pure Ale Yeast (PAY7)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Tylko pomysły niestety: Brewferm Top, Mauribrew Ale, cos z Mangrove Jack's, Danstar Nottingham. Niestety chyba nie te ostatnie chociaż oba maja podobna wysoką tolerancję na alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Ten opis dość podobny, za wyjątkiem tolerancji na alkohol: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/mauribrew_draught Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Gozdawa miał wprowadzić drożdże "colonial lager" i stawiałem że to będą własnie Mauri Draught albo MJ Workhorse. Ale jeżeli Draught to PAY7 to mamy tanie i chyba dobre drożdże hybrydowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się