Gość pitupitu Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Wiem co z tego może wyjść i w sezonie lagerowym spokojnie można się za to brać.Teraz mamy lato a dolniaki w takich zakresach temperatur nie dają zadowalających efektów. W skrócie- daj sobie spokój z dolniakami.To będzie strata czasu i materiałów. Kup Nottinghamy albo cokolwiek z górniaków, zasypem się nie przejmuj daj co masz. Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 jeśli masz warunki do fermentacji i 300-500g jakiegos jasnego karmelu to zatrzyj nawet na dolniakach powinna wyjsc przyjmena z tego amerykanska pszenica w American Wheat ważne jest aby drożdże użyte dawały czysty profil - a drożdże dolne z reguły takie są. Zazwyczaj jeśli używa się drożdży górnych to w dolnych zakresach. Powszechne jest też stosowanie tak zwanych drożdży hybrydowych. Ale jeśli nie masz warunków aby przeprowadzić fermentacje w odpowiedniej temperaturze to lepiej zainwestuj 10zł w us05, albo zdobądź gęstwę - jeśli był być w Krakowie to mogę Ci Wyest 1728 trochę dać - tylko te drożdże przy tym piwie zrobią dobrą robotę gdy temp będzie 13-16 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Nachmiel to czymś delikatnym i pilnuj żebyś miał temperaturę w okolicach 14-16°C, a będziesz Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Panowie o temperaturę się martwię najmniej, moja piwnica trzyma 9-12 cały rok, właśnie fermentuje w niej porter. Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Panowie o temperaturę się martwię najmniej, moja piwnica trzyma 9-12 cały rok, właśnie fermentuje w niej porter. No to ładnie. Co to za typ piwnicy? Jak mam taka ze sufit ma na poziome gruntu 3x3m wysokosc ponad 2 a temperatura 15-16. Zastanawiam sie jak mozna miec nizej w lecie? Masz nad nia jakies pomieszczenie bufor bez okien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 No to cos a'la szkoty pociagna te temperaturę. Nachmiel jak korzeń pisze i licz ze będą upały jak będziesz miał to gotowe do picia. Zniknie szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Panowie o temperaturę się martwię najmniej, moja piwnica trzyma 9-12 cały rok, właśnie fermentuje w niej porter. No to ładnie. Co to za typ piwnicy? Jak mam taka ze sufit ma na poziome gruntu 3x3m wysokosc ponad 2 a temperatura 15-16. Zastanawiam sie jak mozna miec nizej w lecie? Masz nad nia jakies pomieszczenie bufor bez okien? warsztat stolarski, temp w nim około 18 stopni to maks latem więc piwnica też za bardzo nie ma się jak nagrzewać w razie czego wrzucę do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się