slotish Opublikowano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Pierwsze 'dolniaki' z tego sezonu zaczynają nabierać statusu pijalne Wreszcie! Dosyć już 'górnych' wynalazków (mimo kilku raczej dosyć udanych warek) - nie dla mnie! Muszę intensyfikację warzenia przenieść na 'zimny' sezon. W 'ciepłym' dla wprawy zrobić coś, żeby upewnić się, że... ... że nie warto warzyć w tym czasie Doszedłem do podobnego wniosku. Gdybym miał wolna lodówkę to większość moich piw byłaby dolnej fermentacji a górna fermentacja tylko od czasu do czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2012 ... Gdybym miał wolna lodówkę to większość moich piw byłaby dolnej fermentacji a górna fermentacja tylko od czasu do czasu... Tak, chłodnia na potrzeby fermentacji i dojrzewania/przechowywania piw - to niestety dla mnie też marzenie ... ale trzeba korzystać z tego co jest dostępne - teraz 9°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Warka 94 Koziołek 5.01.12 Pilzneński 1,6 Monachijski 4,0 Karmelowy jasny 0,6 Caraaroma 0,1 Carared 0,1 Melanoidowy 0,25 Pszenica 0,5 52° 10' 63° 30' 72° 50' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 35g w 1' Lubelski 40g w 65' 23 l 16,0°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Warka 95 Dolne 30.01.12 Pilzneński 4,2 Monachijski 0,5 Karmelowy jasny 0,1 62° 10' 71° 70' 76° - filtracja Gotowanie 70' Brewerws Gold 65g w 1' Saaz 50g w 70' 23 l 11,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Warka 96 Dolne 07.02.12 Pilzneński 4,0 Monachijski 0,5 Carapisl 0,3 Karmelowy jasny 0,1 51° 10' 62° 45' 71° 30' 76° - filtracja Gotowanie 75' Marynka 50g w 1' Spalt Select 65g w 75' 23 l 13,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2012 Warka 97 Dolne lekkie "Sie" Kolejne typu: wrzućmy, zatrzyjmy, przefermentujmy - "Sie" zobaczy co to da . To chyba "styl", któremu jestem najbardziej wierny 10.02.12 Pilzneński 4,0 Pszenica 0,5 62° 10' 71° 100' 76° - filtracja Gotowanie 80' Marynka 35g w 1' Saaz 45g w 80' 23,5 l 10,7°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Warka 98 Dolne 16.02.12 Pilzneński 3,2 Monachijski 0,8 Pszenica 1,0 53° 10' 63° 5' 72° 60' 76° - filtracja Gotowanie 75' Marynka 35g w 1' Hallertau Hersbrucker 45g w 75' 25 l 11,5°Blg, gęstwa 2206 Bavarian L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Warka 99 Dolne 13.03.12 Pilzneński 4,3 Carapils 0,2 Karmelowy jasny 0,1 52° 10' 62° 35' 71° 45' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 40g w 1' Saaz 50g w 70' 23 l 11,5°Blg, obudzone ze skosów 2278 Czech Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Piwko do oblania setnej warki już mam podłączone jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Piwko do oblania setnej warki już mam podłączone jakby co Przemo, to polewaj! - setna właśnie zaczyna się chłodzić Mam nadzieję, że niebawem wspólnie jakiś kufelek wychylimy (niestety, nie teraz w ZG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Mały 'jubel' w moim browarze. Tak się tylko zastanawiam, gdzie się piwo z tych wszystkich warek podziało Warka 100 Porter 14.03.12 Pilzneński 4,0 Monachijski 1,5 Karmelowy jasny 0,7 Caraaroma 0,2 Czekoladowy 0,2 Carafa II 0,25 Ekstrakt słodowy jasny 1,6 52° 10' 62° 40' 71° 40' dodany namoczony wcześniej Carafa II 76° - filtracja Gotowanie 100' Marynka 30g w 1' Lubelski 15g w 70' Ekstrakt w 80' 24 l 22,0°Blg, wystartowana gęstwa 2206 Bavarian L - - - - - - 100a Ciemniaczek z nadwyżek powstało 5l Ciemniaczka, który 'podrasowany' trochę ekstraktem i cukrem osiągnął 18°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) Gratulacje! To teraz byle do następnej setki. Edytowane 14 Marca 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Gratulacje! To teraz byle do następnej setki. Dzięki, (i oby!). Porterek szaleje, po 12 godz. pięknie się spienił, teraz (~doba) 'wyszedł sobie na spacer' po piwniczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 No to gratki Już kilka kufelków AIPY na tą okoliczność przyjąłem :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 16 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Dobra decyzja odnośnie jubileuszowej warki. Porter się tak szybko nie rozejdzie Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 'Trzasnęły' 3 latka od pierwszej warki. Kilka... piw uwarzonych, znam już kierunek dla ewentualnych kolejnych. Dzisiaj Święto (u mnie białe - przez noc nasypało ok. 15 cm śniegu), także rocznicowe warzenie odroczone, ale już wkrótce! Świąteczne najlepszości dla Was. :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Po (zbyt długiej) przerwie, czas najwyższy... na uwarzenie czegoś. Spędziłem pół dnia na szorowaniu, wyparzaniu, dezynfekowaniu, zalegającego przez długi czas sprzętu. Mam nadzieję, że zrobiłem to skutecznie. Warka 112 Ale Reaktywacja 27.06.14 Pilzneński 4,5 Caramunich II 0,2 Caraaroma 0,05 55° zasyp, 52° -> 62° 62° 5' 72° 50' 76° - filtracja Gotowanie 65' Iunga 40g w 1' Lubelski 30g w 50' Saaz 20g w 65' 22 l 12,5°Blg, activator 1728 Scottisch Ale Edytowane 27 Czerwca 2014 przez rubezahl Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Witamy nowego na forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Wprawdzie powitania były http://www.piwo.org/topic/1314-witajcie/?do=findComment&comment=287148 , ale witam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Mam nadzieję, że będzie okazja niedługo się jakoś spotkać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Kurteczka, Adam, nie spodziewałem się. No ale od tego nie uciekniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Kurteczka, Adam, nie spodziewałem się. No ale od tego nie uciekniesz. Uciekł przecież, tyle że go dogoniło. Rozumiem że to rozruch i później "pacniesz" jakąś klasyczną blondynkę czy też portera. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 @ korzen16 - jak dorobię się znowu swojego piwa, to spotkanie jak najbardziej wskazane. @ Jarek - chyba trudno jest od tego uciec. @ Krzyś - szykuję właśnie 'przystawkę' dla THG, jak nabiorą apetytu, to chyba będzie coś z grubszych belgów Porteru chwilowo nie, ale na przełomie roku, może. Czyli jakbyś butelczynę z takiej warki, znowu zakopał na 5 lat, to degustacja ok. 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Fatalna jest taka "pierwsza" warka, nos ciągle w fermentorze. Emocje jak na porodówce! lol. Trzeba szybko uwarzyć kolejne, może "wda" się jakaś rutyna i ukoi skołatane nerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Siemka. Wypadałoby dzisiaj otworzyć jakąś zacną butelczynę na tą okoliczność ponownego Twojego "rozdziewiczenia" Może nawet w piwniczce znajdzie się jakieś piwko z logo AS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się