rubezahl Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Warka 38 Full 04.05.10. Full Pilzneński 4,2 Caramunich II 0,1 Carabelge 0,2 Zakwaszający 0,05 51° 10' 61° 10' 71° 45' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 30g w 1' Lubelski 25g w 60' 23 l 12 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2010 Warka 39 Pilsowe 05.05.10. Pilsowe Pilzneński 4,2 Carmunich II 0,1 Carabelge 0,2 Zakwaszający 0,05 51° 10' 61° 30' 71° 40' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 15g w 45' Lubelski 25g w 65' 23 l 12,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 18 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 Warka 40 Lager 11.05.10. Lager Pilzneński 3,7 Monachijski 0,6 Carabelge 0,2 Melanoidowy 0,1 Zakwaszający 0,05 51° 10' 61° 30' 71° 30' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 30g w 1' Lubelski 20g w 40' Lubelski 20g w 60' 23 l 11,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Warka 41 Półciemne 18.05.10. Półciemne Pilzneński 3,1 Monachijski 1,0 Karmelowy jasny Strzegom 0,3 51° 10' 61° 30' 71° 35' 76 - filtracja Gotowanie 65' Marynka 40g w 1' Lubelski 20g w 45' Lubelski 30g w 60' 21 l 13,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Może powinno być CIEMNIEJSZE JASNE. Gdybyś dał karmelowy ciemny to byłoby PÓŁCIEMNE. A może się mylę. Ważne aby było dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Może powinno być CIEMNIEJSZE JASNE. Gdybyś dał karmelowy ciemny to byłoby PÓŁCIEMNE. A może się mylę. Ważne aby było dobre. Karmelowy jasny ze Strzegomia jest wbrew nazwie dosyć ciemny. Monachijski też swoje dołożył. Może faktycznie jest to jak piszesz 'CIEMNIEJSZE JASNE', wśród dotychczasowych moich lekkich lagerów jest ono zdecydowanie półciemne. Czy dobre? - oby była okazja kiedyś wspólnie się przekonać. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Już się nie mogę doczekać degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2010 ... to okazja znowu pewnie się znajdzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) Może powinno być CIEMNIEJSZE JASNE. Gdybyś dał karmelowy ciemny to byłoby PÓŁCIEMNE. A może się mylę. Ważne aby było dobre. Karmelowy jasny ze Strzegomia jest wbrew nazwie dosyć ciemny. Monachijski też swoje dołożył. Może faktycznie jest to jak piszesz 'CIEMNIEJSZE JASNE'' date=' wśród dotychczasowych moich lekkich lagerów jest ono zdecydowanie półciemne. Czy dobre? - oby była okazja kiedyś wspólnie się przekonać. Pozdrawiam.[/quote'] Rozwieje wasze wątpiwości bo zarówno rubezahl widząc swoje piwo,jak i wena niewidząc piwa rubezahla nie mogą okreslić czy to półciemne i czy ciemniejsze jasne.Degustując to piwo mogę z całą pewnoscią stwierdzić że jest to półciemne. Karmelowy Jasny Strzegom ma 80-150 EBC więc nie jest taki jasny Edytowane 20 Sierpnia 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Warka 42 Ciemne 01.06.10. Pilzneński 1,4 Monachijski 2,2 Karmelowy jasny Strzegom 0,8 51° 10' 61° 20' 71° 45' 76 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 50g w 1' Lubelski 30g w 60' 23,5 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Warka 43 Lager 15.06.10. Pilzneński 4,0 Monachijski 0,5 Karmelowy jasny Strzegom 0,1 Melanoidowy 0,1 51° 10' 61° 30' 71° 30' 75 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Lubelski 40g w 65' 24 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Widzę, że często stosujesz Munich Lager Bardzo dobre drożdże, moje ulubione do dolniaków, czekam z utęsknieniem na odpowiednią temperaturę w piwniczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Widzę, że często stosujesz Munich Lager ... Zbyt małe mam doświadczenie, żeby kształtować smak swoich piw przez dobór szczepu drożdży. W praktyce wyglądało to tak, że 'sezon dolniaków' przelatywałem na jednych - poprzedni na Bavarianach, kolejny na Munichach. Tu ewentualne przykłady jak długo drożdże mogą pracować, kolejne piwa wychodziły dobre - dla mnie (i kilku innych degustujących). Szczęśliwie nie wdało się żadne paskudztwo, wyszło parę przyzwoitych piwek, część gęstw poszła do zaprzyjaźnionego browaru i tam też swoje wypracowała . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Zbyt małe mam doświadczenie No wiesz 48 warek, nie bądź taki skromny Tu ewentualne przykłady jak długo drożdże mogą pracować To w sumie ile warek zrobiłeś jedna za drugą na jednym szczepie z paczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 ...nie bądź taki skromny ... Bez fałszywej skromności - nie eksperymentowałem z doborem drożdży do poszczególnych gatunków, nie mam więc ukształtowanego poglądu na temat przewagi jednego szczepu nad innym. Piwa wychodziły (co najminiej) satysfakcjonujące, nie widziałem potrzeby zmian. ...To w sumie ile warek zrobiłeś jedna za drugą na jednym szczepie z paczki? Nie liczyłem, jeśli masz ochotę popatrz w tym temacie, ta wyżej opisana #43, jest ostatnią na Munichach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Nie liczyłem, jeśli masz ochotę popatrz w tym temacie, ta wyżej opisana #43, jest ostatnią na Munichach. Naliczyłem 13 Mój rekord to 9. A napisz czy pobierasz gęstwę z fermentora po zakończonej fermentacji czy mnożysz "na boku" poza fermentorami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 (edytowane) ... czy pobierasz gęstwę z fermentora po zakończonej fermentacji czy mnożysz "na boku" poza fermentorami? Gęstwę zawsze po burzliwej, częściej w słoik do późniejszego wykorzystania, jak przypasowało przelewanie na cichą z warzeniem - fermentator/fermentator. Teraz dopiero zacząłem zabawiać się drożdżami - skosy (Pani Joanno [serio] - dzięki za pomoc intelektualną i materiałową). Próby z pszenicznymi (3068) wydają się udane, pierwsze piwa zabutelkowane, kolejne na cichej, zobaczymy co z tego wyjdzie. EDIT: 'skośne' drożdże poszły też do dwóch (jutro, wspólne warzenie, w trzecim) zaprzyjaźnionych browarów... Mam nadzieję, że nie zostanę ukamienowany za ewentualne kwasy... Edytowane 10 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 (edytowane) Ja też uważam drożdże munich lager za bardzo dobre. Nie liczyłem, ale w sezonie kilkanaście warek na jednej saszetce uwarzyłem. Ja zbieram zawsze po burzliwej i później dodaję do nowej brzeczki. zapomniałem dopisać warka 43 powinna być dobra, w moim guście. Tak przypuszczam po składzie. Edytowane 10 Września 2010 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 ... warka 43 powinna być dobra, w moim guście. Tak przypuszczam po składzie. Kolejny raz napiszę - oby była okazja (niebawem) wspólnie pokosztować. Szkoda, że nie mogliście przyjechać do Rzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Warka 44 Pszeniczne 17.06.10. Pilzneński 1,7 Pszeniczny 2,7 Carabelge 0,2 44° 20' 51° 5' 61° 25' 71° 30' 75 - filtracja Gotowanie 70' Lubelski 30g w 60' 22,5 l 11,0 °Blg, drożdże 3068 starter ~0,5l Fermentacja w 18°C (8 i 11 dni) butelkowane przy 3,5 °Blg + 220g cukru ---- Po degustacjach: nareszcie pszenica, z której jestem względnie zadowolony, brakuje jej jeszcze do mojego (NIE stylowego! ) ideału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Warka 45 Pszeniczne Ciemniejsze 25.06.10. Pszeniczny 2,6 Pilzneński 2,0 Karmelowy jasny 0,3 Melanoidowy 0,2 44° 20' 51° 5' 61° 20' 71° 30' 75 - filtracja Gotowanie 70' Lubelski 30g w 60' 22,5 l 13,0 °Blg, gęstwa 3068 Fermentacja w 18°C (10 dni, bez cichej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 15 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2010 Wakacyjna przerwa się zakończyła, na rozruch poszła pszeniczka. Warka 46 Pszeniczne Ciemne 19.08.10. Pszeniczny jasny 1,5 Pszeniczny ciemny 1,2 Pilzneński 1,8 Melanoidowy 0,1 Zakwaszający 0,1 44° 20' - tylko pszeniczne 61° 20' 71° 30' 75 - filtracja Gotowanie 65' Lubelski 20g w 1' Lubelski 30g w 50' 22,5 l 12,5 °Blg, drożdże 3068 obudzone trzy dni wcześniej ze skosów i namnożone dwustopniowym starterem, gorliwie zabrały się do pracy wypychając pokrywę fermentatora. Fermentacja w 18°C (7 i 13 dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 Warka 47 Pszeniczne 30.08.10. Pszeniczny jasny 1,5 Pszeniczny ciemny 0,6 Pilzneński 2,2 Melanoidowy 0,1 Zakwaszający 0,08 44° 25' 51° 5' 61° 35' 71° 30' 75 - filtracja Gotowanie 65' Lubelski 30g w 55' 23,5 l 11,0 °Blg, gęstwa 3068 z W 46 (druga generacja 'skośnych' ) Fermentacja w 20°C (9 i 10 dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 (edytowane) Warka 48 Stout 03.09.10. Pilzneński 3,0 Monachijski 1,0 Karmelowy jasny 0,1 Carafa I 0,1 Jęczmień palony 0,35 67° 70' dodane namoczone w zimnej wodzie jęczmień palony i Carafa 72° 10' 75 - filtracja Gotowanie 65' Lubelski 30g w 1' Marynka 20 w 1' 24 l 12,0 °Blg, gęstwa 1084 Irish Ale - dzięki Zibi Fermentacja w 16-17°C Edytowane 19 Września 2010 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2010 Warka 49 Irish Red Ale 15.09.10. Pilzneński 3,5 Monachijski 0,5 Karmelowy jasny 0,3 Carared 0,2 Carafa II 0,04 51° 10' 62° 20' 71° 40' dodana namoczona w wodzie Carafa 75 - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30 w 1' 24,5 l 12,0 °Blg, gęstwa 1084 Irish Ale Fermentacja w 20°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się