Skocz do zawartości

Browar AS


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 38 Full

 

04.05.10. Full

 

Pilzneński 4,2

Caramunich II 0,1

Carabelge 0,2

Zakwaszający 0,05

 

51° 10'

61° 10'

71° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 25g w 60'

 

23 l 12 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 39 Pilsowe

 

05.05.10. Pilsowe

 

Pilzneński 4,2

Carmunich II 0,1

Carabelge 0,2

Zakwaszający 0,05

 

51° 10'

61° 30'

71° 40'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 15g w 45'

Lubelski 25g w 65'

 

23 l 12,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 40 Lager

 

11.05.10. Lager

 

Pilzneński 3,7

Monachijski 0,6

Carabelge 0,2

Melanoidowy 0,1

Zakwaszający 0,05

 

51° 10'

61° 30'

71° 30'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 20g w 40'

Lubelski 20g w 60'

 

23 l 11,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 41 Półciemne

 

18.05.10. Półciemne

 

Pilzneński 3,1

Monachijski 1,0

Karmelowy jasny Strzegom 0,3

 

51° 10'

61° 30'

71° 35'

76 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Marynka 40g w 1'

Lubelski 20g w 45'

Lubelski 30g w 60'

 

21 l 13,0 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może powinno być CIEMNIEJSZE JASNE. Gdybyś dał karmelowy ciemny to byłoby PÓŁCIEMNE. A może się mylę. Ważne aby było dobre.

Karmelowy jasny ze Strzegomia jest wbrew nazwie dosyć ciemny. Monachijski też swoje dołożył. Może faktycznie jest to jak piszesz 'CIEMNIEJSZE JASNE', wśród dotychczasowych moich lekkich lagerów jest ono zdecydowanie półciemne.

Czy dobre? - oby była okazja kiedyś wspólnie się przekonać.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może powinno być CIEMNIEJSZE JASNE. Gdybyś dał karmelowy ciemny to byłoby PÓŁCIEMNE. A może się mylę. Ważne aby było dobre.

Karmelowy jasny ze Strzegomia jest wbrew nazwie dosyć ciemny. Monachijski też swoje dołożył. Może faktycznie jest to jak piszesz 'CIEMNIEJSZE JASNE'' date=' wśród dotychczasowych moich lekkich lagerów jest ono zdecydowanie półciemne.

Czy dobre? - oby była okazja kiedyś wspólnie się przekonać.

Pozdrawiam.[/quote']

Rozwieje wasze wątpiwości bo zarówno rubezahl widząc swoje piwo,jak i wena niewidząc piwa rubezahla nie mogą okreslić czy to półciemne i czy ciemniejsze jasne.Degustując to piwo mogę z całą pewnoscią stwierdzić że jest to półciemne.

Karmelowy Jasny Strzegom ma 80-150 EBC więc nie jest taki jasny ;)

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 42 Ciemne

01.06.10.

 

Pilzneński 1,4

Monachijski 2,2

Karmelowy jasny Strzegom 0,8

 

51° 10'

61° 20'

71° 45'

76 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 50g w 1'

Lubelski 30g w 60'

 

23,5 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 43 Lager

15.06.10.

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 0,5

Karmelowy jasny Strzegom 0,1

Melanoidowy 0,1

 

51° 10'

61° 30'

71° 30'

75 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30g w 1'

Lubelski 40g w 65'

 

24 l 11,5 °Blg, gęstwa 2308 Munich L.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że często stosujesz Munich Lager :) ...

Zbyt małe mam doświadczenie, żeby kształtować smak swoich piw przez dobór szczepu drożdży. W praktyce wyglądało to tak, że 'sezon dolniaków' przelatywałem :) na jednych - poprzedni na Bavarianach, kolejny na Munichach.

Tu ewentualne przykłady jak długo drożdże mogą pracować, kolejne piwa wychodziły dobre - dla mnie (i kilku innych degustujących). Szczęśliwie nie wdało się żadne paskudztwo, wyszło parę przyzwoitych piwek, część gęstw poszła do zaprzyjaźnionego browaru i tam też swoje wypracowała :) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbyt małe mam doświadczenie

No wiesz :) 48 warek, nie bądź taki skromny :)

 

Tu ewentualne przykłady jak długo drożdże mogą pracować

To w sumie ile warek zrobiłeś jedna za drugą na jednym szczepie z paczki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...nie bądź taki skromny :) ...

Bez fałszywej skromności - nie eksperymentowałem z doborem drożdży do poszczególnych gatunków, nie mam więc ukształtowanego poglądu na temat przewagi jednego szczepu nad innym. Piwa wychodziły (co najminiej) satysfakcjonujące, nie widziałem potrzeby zmian.

...To w sumie ile warek zrobiłeś jedna za drugą na jednym szczepie z paczki?

Nie liczyłem, jeśli masz ochotę popatrz w tym temacie, ta wyżej opisana #43, jest ostatnią na Munichach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie liczyłem, jeśli masz ochotę popatrz w tym temacie, ta wyżej opisana #43, jest ostatnią na Munichach.

Naliczyłem 13 :) Mój rekord to 9.

A napisz czy pobierasz gęstwę z fermentora po zakończonej fermentacji czy mnożysz "na boku" poza fermentorami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... czy pobierasz gęstwę z fermentora po zakończonej fermentacji czy mnożysz "na boku" poza fermentorami?

Gęstwę zawsze po burzliwej, częściej w słoik do późniejszego wykorzystania, jak przypasowało przelewanie na cichą z warzeniem - fermentator/fermentator.

Teraz dopiero zacząłem zabawiać się drożdżami - skosy (Pani Joanno [serio] - dzięki za pomoc intelektualną i materiałową). Próby z pszenicznymi (3068) wydają się udane, pierwsze piwa zabutelkowane, kolejne na cichej, zobaczymy co z tego wyjdzie.

EDIT: 'skośne' drożdże poszły też do dwóch (jutro, wspólne warzenie, w trzecim) zaprzyjaźnionych browarów... Mam nadzieję, że nie zostanę ukamienowany za ewentualne kwasy... :)

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też uważam drożdże munich lager za bardzo dobre. Nie liczyłem, ale w sezonie kilkanaście warek na jednej saszetce uwarzyłem. Ja zbieram zawsze po burzliwej i później dodaję do nowej brzeczki.

 

zapomniałem dopisać warka 43 powinna być dobra, w moim guście. Tak przypuszczam po składzie.

Edytowane przez wena
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 44 Pszeniczne

17.06.10.

 

Pilzneński 1,7

Pszeniczny 2,7

Carabelge 0,2

 

44° 20'

51° 5'

61° 25'

71° 30'

75 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski 30g w 60'

 

22,5 l 11,0 °Blg, drożdże 3068 starter ~0,5l

Fermentacja w 18°C (8 i 11 dni) butelkowane przy 3,5 °Blg + 220g cukru

----

Po degustacjach: nareszcie pszenica, z której jestem względnie zadowolony, brakuje jej jeszcze do mojego (NIE stylowego! ) ideału.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 45 Pszeniczne Ciemniejsze

25.06.10.

 

Pszeniczny 2,6

Pilzneński 2,0

Karmelowy jasny 0,3

Melanoidowy 0,2

 

44° 20'

51° 5'

61° 20'

71° 30'

75 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Lubelski 30g w 60'

 

22,5 l 13,0 °Blg, gęstwa 3068

Fermentacja w 18°C (10 dni, bez cichej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wakacyjna przerwa się zakończyła, na rozruch poszła pszeniczka.

 

Warka 46 Pszeniczne Ciemne

19.08.10.

 

Pszeniczny jasny 1,5

Pszeniczny ciemny 1,2

Pilzneński 1,8

Melanoidowy 0,1

Zakwaszający 0,1

 

44° 20' - tylko pszeniczne

61° 20'

71° 30'

75 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Lubelski 20g w 1'

Lubelski 30g w 50'

 

22,5 l 12,5 °Blg, drożdże 3068 obudzone trzy dni wcześniej ze skosów i namnożone dwustopniowym starterem, gorliwie zabrały się do pracy wypychając pokrywę fermentatora.

 

Fermentacja w 18°C (7 i 13 dni)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 47 Pszeniczne

30.08.10.

 

Pszeniczny jasny 1,5

Pszeniczny ciemny 0,6

Pilzneński 2,2

Melanoidowy 0,1

Zakwaszający 0,08

 

44° 25'

51° 5'

61° 35'

71° 30'

75 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Lubelski 30g w 55'

 

23,5 l 11,0 °Blg, gęstwa 3068 z W 46 (druga generacja 'skośnych' :) )

Fermentacja w 20°C (9 i 10 dni)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 48 Stout

03.09.10.

 

Pilzneński 3,0

Monachijski 1,0

Karmelowy jasny 0,1

Carafa I 0,1

Jęczmień palony 0,35

 

67° 70'

dodane namoczone w zimnej wodzie jęczmień palony i Carafa

72° 10'

75 - filtracja

 

Gotowanie 65'

Lubelski 30g w 1'

Marynka 20 w 1'

 

24 l 12,0 °Blg, gęstwa 1084 Irish Ale - dzięki Zibi

Fermentacja w 16-17°C

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 49 Irish Red Ale

15.09.10.

 

Pilzneński 3,5

Monachijski 0,5

Karmelowy jasny 0,3

Carared 0,2

Carafa II 0,04

 

51° 10'

62° 20'

71° 40'

dodana namoczona w wodzie Carafa

75 - filtracja

 

Gotowanie 70'

Marynka 30 w 1'

 

24,5 l 12,0 °Blg, gęstwa 1084 Irish Ale

Fermentacja w 20°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.