rubezahl Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Może nawet w piwniczce znajdzie się jakieś piwko z logo AS Nie mów, że też jak Krzysiek jesteś kolekcjonerem "antyków" Zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Warka 113 przyWIT-alne 28.06.14 Pilzneński 1,5 Pszeniczny 1,0 Pszenica 2,0 Płatki owsiane błysk. 0,2 52° zasyp, 49° -> 66° w 30' 66° 50' 72° 15' 77° - filtracja Gotowanie 75' Lubelski 5g w 5' Lubelski 25g w 50' Kolendra 5g w 70' Skórki z 1: grejfruta, pomarańcza, cytryny - w 75' 23 l 11,0°Blg, activator 3787 THG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Jako, że to "1-sza" i "2-ga" warka, trzeba się jakoś dostosować: W obu piwach, po kilkunastu godzinach od zadania drożdży, na brzĘczce pojawiła się gruba piana z takim brązowym na wierzchu - pewnie infekcja! Co robić? Co gorsze - "NIE BULKA"! Wprawdzie pokrywa fermentora jest bez rurki, ale "NIE BULKA"! Ratunku! ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nie pozostało nic innego jak kibel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nie pozostało nic innego jak kibel Ja bym spróbował zabutelkować - wylać zawsze zdąży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Ja bym spróbował zabutelkować - wylać zawsze zdąży Wczuj się. 1-sza warka, cudem uzbierane 40 butelek. 2-ga, już 23 szt. trochę brudne, ale są! ... znając zapały neofitów, jutro kolejne warzenie. Coś czuję, że WITek Neofitek. ... i butelkuj tu! Edytowane 29 Czerwca 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Mogę wspomóc ze szkłem, wprawdzie też mi się nie przelewa, ale coś tam się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Dzięki, dobrze jest mieć zaprzyjaźnionego piwowara w okolicy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki, dobrze jest mieć zaprzyjaźnionego piwowara w okolicy Święte słowa, wprawdzie to nie Wrocław, gdzie za każdym rogiem czai się piwowar, ale w świetle ostatnich, oficjalnych wyników dobiliśmy właśnie do siedmiu czynnych sztuków, a to już grupka, że ohohoho Edytowane 29 Czerwca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Był czas, że do trzech piwowarów miałem po 100-150 m. Prawie jak napisałeś "za każdym rogiem...". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Warka 114 WITek Neofi-tek/utek 30.06.14 Pilzneński 3,0 Pszenica 2,0 Płatki owsiane błysk. 0,2 52° zasyp, 49° -> 66° w 20' 66° 50' 72° 25' 76° - filtracja Gotowanie 70' Iunga 5g w 5' Lubelski 25g w 50' Kolendra 8g w 65' Skórki z 1: grejfruta, pomarańcza, cytryny - w 70' 23 l 12,0°Blg, 3787 THG - trochę piany z warki 113, błyskawiczny start fermentacji. THG na 'przystawce' poczuły apetyt, trzeba pomyśleć nad konkretnym daniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Uzupełniając teraz wiedzę, czytam namiętnie zapiski forumowe. Często przy wspominaniu niesłodowanej pszenicy, jest wzmianka, że napęd śrutownika (piwowar czy silnik) dostaje zadyszki . Uproszczeniem sobie życia, jest pomieszanie pszenicy z resztą słodów przeznaczonych do zasypu. Śrutowanie jest zdecydowanie bardziej komfortowe. Edytowane 3 Lipca 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 (edytowane) Dzisiaj, podczas porządkowania piwniczki pod zapasy słodów, znalezisko. Butelka piwa, litrowy PET (po Opacie) - część warki przeznaczona na imprezy wyjściowo-wyjazdowe typu: grill u znajomych (wynieś, poczęstuj/wypij, butelkę zostaw - to łatwiej... wrócisz do domu ). Warka 43 Lager, 11,5°Blg, warzone 15.06.2010, wg mojej bazy rozlane 1449 dni temu (dopiero potem zobaczyłem, że butelkowane 13.07.10, kilka dni do pełnych 4 lat - ale i tak bym nie wytrzymał z otwarciem). Przechowywane w temp. 8-17°C. Przy otwarciu wyszło dosyć gwałtownie podnosząc osady. Kolor - mętne, przygaszony "wiewiórkowy", lol - zawsze myślałem, że potrafię określać kolory, tu poległem. Piana - dało się nalać z fajną czapeczką, przybrudzona biel, drobnopęcherzykowa, średnio obfita, nietrwała - po upiciu ok. 1/2 kufla zniknęła bez śladu. Aromat - wyraźny chmielowy. Smak - wytrawny, czuć chmiel (Lubelski - lubię, pewnie przez przyzwyczajenie się do niego od pierwszych swoich piw), nikła słodowość, goryczka dosyć wyraźna, finisz lekko cierpki, niewielka kwaskowatość w posmaku. Wysycenie - dosyć duże. Ogólnie - jak na tak tak długi czas, przy niskim ekstrakcie, zachowało się całkiem dobrze. Czasy świetności (o ile były ) ma dawno za sobą, ale "przyprawione" nutką niespodzianki i nostalgii - wypite z przyjemnością. Zaskoczyły mnie wyraźnie zachowane smak i aromat chmielu. Edytowane 1 Lipca 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Warka 115 Ale czarne 02.07.14 Pale ale 4,2 Karmelowy jasny 0,3 Pszenica 0,3 Jęczmień palony 0,5 53° zasyp (całość) 62° 5' 72° 60' 76° - filtracja Gotowanie 65' Marynka 10g w 1' Marynka 25g w 30' 25 l 12,5°Blg, 1728 Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 115 Ale czarne, dobrze napowietrzone, zadane solidnym starterem Szkotów. Po ok. 1 godzinie były w fazie niskich, po trzech - wysokich krążków. Rano - kilkanaście godzin od dodania drożdży było już po burzliwej zabawie. Ekstrakt z 12,5°Blg spadł do 4. Temperatura 19-20°C, teraz zmieniona na 15°C, niech sobie kilka odpoczną po szaleństwach. Wprawdzie bardzo chciałbym znowu mieć swoje piwo, ale skąd takie grzybki to wiedzą, że tak gnają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 .Wprawdzie bardzo chciałbym znowu mieć swoje piwo, ale skąd takie grzybki to wiedzą, że tak gnają Czują rękę doświadczonego piwowara to i pomagają w robocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 .Wprawdzie bardzo chciałbym znowu mieć swoje piwo, ale skąd takie grzybki to wiedzą, że tak gnają Czują rękę doświadczonego piwowara to i pomagają w robocie Chyba go lubią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) ... powody niech mają jakie chcą, byle się dobrze wywiązały. Istotne jest to jeszcze z innego powodu. Muszę mieć jakieś piwo, żeby wybrać się na jedną z planowanych imprez, gdzie mógłbym Was i innych piwnych zapaleńców znowu spotkać! Tak przy okazji - powoli klaruje się pomysł spotkania 27-28.09. w Rzeczce (Góry Sowie), Pod Przełęczą. Odbyło się tam już parę fajnych imprez przy piwie, min. Zimowe Impresje Piwne. W zamyśle: spotkanie pod wiatą przy ognisku (lub we wnętrzu - gdyby zima w tym roku wcześniej zawitała ), z ogniskowymi atrakcjami, kiełbaski, chleb ze smalczykiem itp. , może udziec jak poprzednio. Możliwe też wspólne uwarzenie jakiegoś piwa. Jak będzie coś konkretniej wiadomo - dam znać. ... ale możecie taką bardzo wstępną chęć takiego spotkania tu napisać. Edytowane 4 Lipca 2014 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 No, daleko jeszcze do tego terminu. Ale zapisałem sobie i będę pamiętał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 4 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Ok. Ja niżej podpisany w związku faktem, iż to moje strony piszę się czy będę miał coś uwarzonego czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Pamiętajcie, pamiętajcie! Coś więcej będę wiedział ok. połowy lipca, jak gospodarze się 'wyurlopują'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Warka 116 Przyklasztorne podwójne 04.07.14 Pilzneński 3,3 Monachijski II 1,0 Karmelowy jasny 0,3 Melanoidowy 0,3 Caraaroma 0,25 Pszenica 0,7 Jęczmień palony 0,05 (cukier 0,5 - syrop dodany w czasie fermentacji) 53° zasyp 62° 25' 72° 40' 76° - filtracja Gotowanie 90' Marynka 25g w 1' Marynka 20g w 30' Daktyle 100g w 85' 23 l 14,5°Blg (+ to co dojdzie z syropu) , 3787 THG starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Warka 117 Brąziak (luźne przemyślenia nad BDSA) 06.07.14 Pilzneński 4,0 Monachijski II 1,0 Melanoidowy 0,5 Caraaroma 0,2 Czekoladowy 0,2 Płatki jęczmienne błysk. 0,4 Jęczmień palony 0,1 Cukier 1,0 53° zasyp 62° 25' 72° 40' 76° - filtracja Gotowanie 70' Marynka 30g w 1' Marynka 20g w 30' Cukier 1,0 w 60 Daktyle 50g w 70' 22,5 l 18,5°Blg, 3787 THG - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 6 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Się kolega rozbujał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Się kolega piwowarsko wypościł, to teraz buja gary. ... oby efekty mnie nie zawiodły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się