yarrro Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Na początek proszę się nie śmiać. Otóż znalazłem w piwnicy wiadro słodu. Niestety nie pamiętam, co to może być... Słód jest niepośrutowany, wygląda na jęczmienny, jest jednolitego koloru, raczej jasny. Porównywałem zapach z wędzonym, jest czysty, więc to nie słód wędzony. Może jest to pale ale, może pilsner... może. Jak rozpoznać gatunek słodu ? Może zrobić jakąś małą warkę, czy jak ? Może ktoś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 ja bym się tym nie przejmował tyle sieknął dobre piwko na nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 RIS łyknie wszystko. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 może jasny wędzony torfem a tak poważnie, to weź garść zatrzyj w kubeczku, spróbuj jak będzie smak, zobacz jaki kolor daje. To trochę wyjaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 może jasny wędzony torfem Tak, właśnie tak. Jasnowidz, czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Nie da się tego poznać. U mnie ostatnio wędzony poszedł do świerkowego bo oczywiście nie opisany a jakoś nie wyczułem z worka. Dopiero jak wsypałem do wody to wyszedł z niego ten diabelski zapaszek . Świerkowe jakby jeszcze lepsze wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Rozgryź parę ziarenek, jak jest wędzony to wyczujesz to po rozgryzieniu, jasny karmel będzie zdecydowanie twardszy, melanoidynowy też smakuje charakterystycznie, monacha od pilsa też rozróżnisz, zwłaszcza jak masz te słody do porównania, może w przypadku pils/pale ale jest trochę gorzej ale to zrób piwo w którym nie ma istotnego znaczenia czy to będzie pils czy pale ale. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się