Skocz do zawartości

Jak rozpoznać gatunek słodu ?


yarrro

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek proszę się nie śmiać. Otóż znalazłem w piwnicy wiadro słodu. Niestety nie pamiętam, co to może być...

 

Słód jest niepośrutowany, wygląda na jęczmienny, jest jednolitego koloru, raczej jasny. Porównywałem zapach z wędzonym, jest czysty, więc to nie słód wędzony. Może jest to pale ale, może pilsner... może. Jak rozpoznać gatunek słodu ? Może zrobić jakąś małą warkę, czy jak ?

 

Może ktoś podpowie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie da się tego poznać.

 

U mnie ostatnio wędzony poszedł do świerkowego bo oczywiście nie opisany a jakoś nie wyczułem z worka. Dopiero jak wsypałem do wody to wyszedł z niego ten diabelski zapaszek :D .

Świerkowe jakby jeszcze lepsze wyszło ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozgryź parę ziarenek, jak jest wędzony to wyczujesz to po rozgryzieniu, jasny karmel będzie zdecydowanie twardszy, melanoidynowy też smakuje charakterystycznie, monacha od pilsa też rozróżnisz, zwłaszcza jak masz te słody do porównania, może w przypadku pils/pale ale jest trochę gorzej ale to zrób piwo w którym nie ma istotnego znaczenia czy to będzie pils czy pale ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.