El Patryko Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witajcie mam kilka pytan odnosnie tego brew kita. Po pierwsze na w recepturze polecano 800 g suchego ekstraktu a ja dodalem 1 kg czy to nie za duzo. Drugie pytanie jako ze teraz jest baaardzo cieplo temperatura brzeczki wynosi ok 30 C czy to nie za duzo?? myslzlem czy nie wykorzystac kostek lodu aby obnizyc temperature czy to dobry pomysl pomozcie prosze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Dużo za ciepło, a teraz to już po ptokach. Spróbujesz, ale sądzę że będzie do wylania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Intensywność tworzenia profilu smakowego piwa jest największa na początku fermentacji, Na przyszłość kostki lodu nie, bo obniża ekstrakt i stosunkowo jest mały na 25 l piwa. Albo lodówka, albo styropianowe pudło, albo fermentor w misce z zamrożoną wodą w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Pilsner to piwo lagerowe. Poczytaj o szczepach drożdży to się przekonasz, że bez pożądnej lodówki nie zrobisz o tej porze roku nawet średniego lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 30°C to nawet na Ale jest chyba trochę za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Z tego co wiem to drozdze dodane w zestawie nie sa do lagera ( daja uniwersalne gornej fermentacji) i fermentacja powinna byc 21-27 stopni ja z poczatkowych 30 obnizylem do 28 okolo wiec wydaje sie ze pojdzie chyba. No nic zobaczymy. A pytanie odnosnie cukru nie za duzo czy poprostu piwko bd mocniejsze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Fermentacja powinna być w 18-22, nieważne co tam masz gdzieś napisane. I to fermentacja, a nie otoczenie - to znaczy że otoczenie od 16 do max. 20. Piwo będzie mocniejsze, bardziej alkoholowe i będzie wymagało bardzo długiego leżakowania. Chociaż jak pojechała temperatura do 30°C, to choćbyś je leżakował i 10 lat, to dalej będzie niepijalnym zajzajerem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 " zajzajerem co to za słowo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 http://lmgtfy.com/?q=zajzajer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Moj fermentor ma 20 l wiec piwa jest mniej niz w recepcie dodalem lodu, skoro mowicie ze raczej po ptokach to zaryzykuje. temperatura sie obnizyla przykrylem folia termiczna bo w domu dosc cieplo. Zobaczymy, w trakcie oczekiwania sprawdze moje poprzednie, moze sie juz nagazowalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Fermentacja przebiega pomyślnie. przy okazji pomaru skosztowalem próbkę, w smaku dobre poki co jeszcze nie klarowne (dopiero 4 dzien burzliwej). Prognozy sa dobre temperaturz piwa ok 21 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Po co pchac paluchy bo piwa na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Z czasem zrozumie, że tak się nie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 sprawdzalem czy burzliwa sie skonczyla mierzylem blg a nie pchalem paluchy czasem nie rozumię takich komentarzy, po tojest ta piaskownica zebym mogl dzieki wam znalezc bledy a nie czytac hasla w takim stylu. Dziekuje tym co pomogli pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Czekasz 7-10 dni i masz po burzliwej. Mozesz trzymać w tym samym fermentorze dalej przez tydzień lub dwa lub przelać na cicha do drugiego. Dopiero po cichej jest sens pobierać próbkę. Nazwałbym rzecz po imieniu bo pobieranie próbki 4 dni po zadaniu drożdży niczemu nie służy. Wg mnie to dobra rada ale jak chcesz odkrywać świat na nowo to prosze bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Jutro zlewam na cicha z 15, 5 Blg zeszlo do 2, 33 Blg. Rozumie o co ci chodzi, jako ze powiedziano mi ze moze wysc z tego piwa klapa zajrzalem normalnie tak nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 @El Patryko Tak jak ci wszyscy piszą, temperatura fermentacji jest wręcz zabójcza dla drożdży ale ... jak nie masz możliwości trzymać w lodówce, piwnicy czy specjalnej skrzyni fermentacyjnej (skrzynia ze styropianu gdzie wkładasz i wymieniasz zamrożone butelki) może wynieś fermentor do garażu, piwnicy itp. Jak nie to olej sprawę i trzymaj dalej tam gdzie możesz. Przelej na cicha potrzymaj tyle ile będziesz uważał i butelkuj. Sam ocenisz czy piwo ci smakuje czy nie da się pić w końcu to ty je będziesz pił ;p Jak będzie ok to się ciesz jak nie to wyciągnij wnioski i spróbuj zrobić jeszcze raz ale w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Temperature obinizylem finalnie do 23 C przykrylem folia termiczna aby nie zmienila sie temperatura. Znalazlem ulotkę z tego brewkita. Tam jest napisane tem. fermentacji 21 - 27 stopni. Wczoraj zlalem na cicha i skosztowalem z probowki po pomiarze smakuje dobrze a to dopiero poczatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Tam jest napisane tem. fermentacji 21 - 27 stopni. Tak, jest napisane. Mam jednak wrażenie że napisali to tylko po to żeby coś napisać. Robiłem kiedyś Lagera od Coopersa w 25°C, czyli zgodnie z instrukcją, a teraz stoi i zajmuje butelki, bo pić się go nie da, tak spirytem zajeżdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Tam jest napisane tem. fermentacji 21 - 27 stopni. To weź to teraz wytłumacz drożdżom, że tak tam napisali i że w 23 stopniach mają Ci dać dobre piwko:-) Ja po ostatnich przygodach stwierdziłem, że warzenie piwa przy +30 st. mija się z celem i czekam do jesieni na jakieś sensowne warunki do fermentacji Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Tak, jest napisane. Mam jednak wrażenie że napisali to tylko po to żeby coś napisać. Robiłem kiedyś Lagera od Coopersa w 25°C, czyli zgodnie z instrukcją, a teraz stoi i zajmuje butelki, bo pić się go nie da, tak spirytem zajeżdza Taa... to samo. Z tego co pamiętam to fermentowałem w ok. 22C - wyszedł "lager" pomieszany z bimbrem Aczkolwiek po jakichś 3 miesiącach estry gdzieś mocno uleciały i piwko zrobiło się pijalne. Czysty Ale to Ale fermentowany w stosunkowo niskich temperaturach (~15-18C), ale do tego trzeba mieć jeszcze drożdże (tu wybór, nawet w samych sucharkach, jest całkiem spory) PS. Ostatnio wypróbowałem możliwości drożdży MJ M10 Workhorse i mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły - zrobiłem na nich coś a'la Koelsch i fermentowałem w 20C. Profil wyszedł niesamowicie czysty - myślę, że na tych drożdżach w niskich temperaturach można spokojnie uzyskać coś zbliżonego do lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Patryko Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Hmmm jedna rzecz mnie dzwi jezeli producent podaje temperature, to chyba nir po to zeby wyszedl z tego syf nie piwo, dziekuje wszystkim za podpowiedzi piwko w butelkach zobaczymy co wyjdzie. Tym czasem delektuje sie Real Ale coopersa bo juz dobry na zdrowie piwowarzy., Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 jedna rzecz mnie dzwi jezeli producent podaje temperature, to chyba nir po to zeby wyszedl z tego syf nie piwo no to się chyba często dziwisz w życiu bo producenci/sprzedawcy/dystrybutorzy to nas zalewają marketingowym bełkotem, który ma się nijak do rzeczywistości. Już sam fakt sprzedawania wyrobu pod nazwą "pilsner" z drożdżami górnej fermentacji jest lekką kpiną, a podawanie takiego zakresu temperatur fermentacji, IMHO, jest już chyba przesadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się