Wania Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Czas pomyśleć o kolejnych warkach i myślę, że AIPA to jest temat, który chciałbym zrealizować. Widzi mi się w górnych granicach stylu. Brewtarget dla ponizszej receptury wylicza mi 27 litrów 15,6BLG i 70,2IBU. Co panowie sądzą? Coś zmienić, coś poprawić? Składniki fermentacji Słodownia Strzegom - pale ale 4,500 kg Słodownia Strzegom - pszeniczny 1,000 kg Słodownia Strzegom - wiedeński 700,000 g Carapils Słód 500,000 g Chmiele Simcoe 13,0% 30,000 g - 60,000 min Chinook 13,0% 30,000 g - 30,000 min Citra 12,0% 30,000 g - 15,000 min Cascade 6,0% 30,000 g - 5,000 min Drożdże Safale S-05 Ale Suche 11,000 mL Zacieranie 67C - 60' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Górne granice czyli coś ponad 18 blg. No i brakuje chmielenia na zimno. Przynajmniej 50g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Tak, tak na zimno oczywiście będzie. Z tych samych chmieli Tak naprawdę głównie chodzi mi o zasyp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zasyp jak zasyp. Więcej czy mniej karmelu, lub innego słodu nie ma znaczenia. Liczy się chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zasyp jak zasyp. Więcej czy mniej karmelu, lub innego słodu nie ma znaczenia. Liczy się chmiel. Mocne stwierdzenie. Rozumiem, że na te 9 warek, które dotychczas zrobiłeś co najmniej połowa to były AIPA z najróżniejszymi zasypami? Skoro wypowiadasz się tak autorytatywnie na temat zasypu w tym stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 ja bym się zastanowił, czy chinooka z simco nie zmienić kolejnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 zasyp nie tego. Carapils i wiedeń zamienić na jakieś 300g jasnego karmelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) No zasyp trzeba skorygować... Wiedeński bym zostawił sobie do innego piwa, a zasyp zrobił taki: Strzegom Pale Ale - 5,2 kg Wyermann Cara Pils - 0,5 kg Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,3 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Otrzymasz ładny kolorek ciemnozłoty, a w smaku na US-05 wyjdzie trochę ciała i jakiś tam karmel w tle. Co do chmielenia szkoda simcoe na goryczkę tak jak Furio pisze lepiej go użyj na aromat bo 2013 jest genialny ja bym dał w zamian Chinooka i na 60 i na 30 minut, resztę chmieli zostawił a Simcoe dał na 0 po wyłączeniu palnika. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Undeath Wania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Nie robiłem jeszcz AIPA ale mam w planach. Mam take pytanie zeby nie tworzyc innych tematow. Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach. Praktykowal ktos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Nie robiłem jeszcz AIPA ale mam w planach. Mam take pytanie zeby nie tworzyc innych tematow. Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach. Praktykowal ktos? Ja od kilku warek daję Iungę na goryczkę. Jest rewelacyjna. Duużo lepsza niż Marynka. Ma bardzo fajną ułożoną goryczkę. Poczytaj o Iundze i pomyśl czy właśnie jej nie dodać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Nie robiłem jeszcz AIPA ale mam w planach. Mam take pytanie zeby nie tworzyc innych tematow. Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach. Praktykowal ktos? Generalnie dla piw mocno chmielowych przyjęło się, że im później chmielisz tym lepszy aromat uzyskujesz. Ja AIPA zaczynam chmielić (prócz na goryczkę oczywiście) od 10 min. Potem "tona" chmielu na zimno, 70 - 100 g. Warto również zastosować chmielenie Whirpoolowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 No zasyp trzeba skorygować... Wiedeński bym zostawił sobie do innego piwa, a zasyp zrobił taki: Strzegom Pale Ale - 5,2 kg Strzegom Caramel Pils - 0,5 kg Strzegom karmelowy ciemny 30 - 0,3 kg Strzegom pszeniczny - 0,1 kg Otrzymasz ładny kolorek ciemnozłoty, a w smaku na US-05 wyjdzie trochę ciała i jakiś tam karmel w tle. Co do chmielenia szkoda simcoe na goryczkę tak jak Furio pisze lepiej go użyj na aromat bo 2013 jest genialny ja bym dał w zamian Chinooka i na 60 i na 30 minut, resztę chmieli zostawił a Simcoe dał na 0 po wyłączeniu palnika. No i to jest konkret Właśnie miałem trochę problemu z tym zasypem bo niby taki popularny styl, ale co trafiałem recepturę to inna. Jedni monacha sypią, inni wiedeński, inni tylko trochę karmelu. W końcu zasugerowałem się Saint No More z Ale Browaru Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Jak dla mnie ponad 10% karmeli w AIPA to za dużo - AIPA powinna być wytrawnym piwem. 5% jasnego - jak zaproponował tomato - w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A czym bedzie sie charakteryzowac piwo do ktorego uzyjemy 100% słodu pale ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A czego oczekujesz? Tym samym będzie się charakteryzować co piwo na 100% pilzneńskim. Pale Ale to też słód bazowy tu masz definicję http://www.wiki.piwo.org/S%C5%82%C3%B3d_pale_ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Czy mozna zrobic chmielenie na goryczke przy pomocy np Marynki a dopiero na zimno uzyc amerykanskich chmieli? Skoro gotowanie jest glownie na goryczke to pomyslalem ze moze da sie oszczedzic na tych amerykanskich chmielach i tu wkraczają Alfa Kwasy - żeby uzyskać porządne ibu z chmielu około 7%AK musisz go rzucić dwa razy więcej niż 'nowoczesnego' chmielu o wysokiej zawartości AK. Co za tym idzie gotujesz więcej 'trawy' może to dać nie przyjemne efekty Generalnie dla piw mocno chmielowych przyjęło się, że im później chmielisz tym lepszy aromat uzyskujesz. Ja AIPA zaczynam chmielić (prócz na goryczkę oczywiście) od 10 min. Potem "tona" chmielu na zimno, 70 - 100 g. Warto również zastosować chmielenie Whirpoolowe. Robiłem podobnie w kilu piwach ( nie IPA ) - generalnie nie jestem przekonany czyt to mi daje taki efekt jaki chciałbym uzyskać - ale może to być spowodowane innymi rzeczami ( skład wody, temperatura fermentacji, zacieranie ) . Takie podejście ma zarówno przeciwników jak i zwolenników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Okej, propozycja Undeath mi podchodzi, ale trochę ją przeskalowałem pod swój sprzęt, żeby wyciągnąć 16blg AIPA 2 - American IPA ================================================================================ Wielkość warki: 27,000 L Objętość gotowania: 29,839 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 88% Gęstość początkowa: 16,1 P Gęstość końcowa: 4,2 P Zawartość alkoholu: 6,4% Goryczka: 68,8 IBU (Tinseth) Barwa: 6 SRM (Morey) Słodownia Strzegom - pale ale 6,150 kg Carapils® 350,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy 30 350,000 g Słodownia Strzegom - pszeniczny 140,000 g Chmiele Chinook 13,0% 30,000 g Gotowanie 60,000 min Chinook 13,0% 30,000 g Gotowanie 30,000 min Citra 12,0% 30,000 g Gotowanie 15,000 min Cascade 6,0% 30,000 g Gotowanie 5,000 min Simcoe 13,0% 30,000 g Gotowanie 0,000 s Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 i tu wkraczają Alfa Kwasy - żeby uzyskać porządne ibu z chmielu około 7%AK musisz go rzucić dwa razy więcej niż 'nowoczesnego' chmielu o wysokiej zawartości AK. Co za tym idzie gotujesz więcej 'trawy' może to dać nie przyjemne efekty Kurcze. Kupiłem już Cascade na goryczke i wcale nie ma więcej alfa kwasów niż Marynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Kurcze. Kupiłem już Cascade na goryczke i wcale nie ma więcej alfa kwasów niż Marynka. w czasach kiedy nie było chmieli wysoko alfa-kwasowych to używali jakie mieli. Faktem jest, że wtedy nie robiło się aż tak chmielonych piw i gusta były inne ( niby IPA w bjcp ma IBU do 60 ale co to jest na dzisiejsze warunki - ja w niedziele chmieliłem na ~85 IBU ) Jak dasz pół tony chmielu na goryczkę to nie koniecznie uzyskasz to przed czym ostrzegałem - myślę, że do tego 'równania' wchodzi jeszcze wiele zmiennych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Kupiłem już Cascade na goryczke i wcale nie ma więcej alfa kwasów niż Marynka. Napisz w jakie IBU celujesz. Ponadto każda odmiana chmielu daje trochę inny charakter goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zasyp jak zasyp. Więcej czy mniej karmelu, lub innego słodu nie ma znaczenia. Liczy się chmiel. Mocne stwierdzenie. Rozumiem, że na te 9 warek, które dotychczas zrobiłeś co najmniej połowa to były AIPA z najróżniejszymi zasypami? Skoro wypowiadasz się tak autorytatywnie na temat zasypu w tym stylu. Obiecaj mi że nigdy nie skomentujesz żadnego mojego posta. Po prostu nie trawie twoich komentarzy, więc sobie je daruj. Był byś tak dobry i się zastosował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ale o co Ci chodzi? Jeśli kategorycznie stwierdzasz, że zasyp w AIPA nie ma znaczenia, to chyba masz z tym stylem doświadczenie i sprawdziłeś to osobiście. No bo przecież nie posądziłbym Cię, że umyślnie, lub nie, chcesz kogoś wprowadzić w błąd pisząc niesprawdzone treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Ale o co Ci chodzi? Jeśli kategorycznie stwierdzasz, że zasyp w AIPA nie ma znaczenia, to chyba masz z tym stylem doświadczenie i sprawdziłeś to osobiście. No bo przecież nie posądziłbym Cię, że umyślnie, lub nie, chcesz kogoś wprowadzić w błąd pisząc niesprawdzone treści. Mało mnie obchodzi twoje zdanie. Po prostu jak zobaczysz w którymś temacie mój post, to udawaj ze go nie widzisz i czytaj następny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Panowie macie coś do siebie to wyjaśnijcie sobie to na PW, zaśmiecacie temat! Niestety RobertJ, Kościak ma rację w tym co napisał, fakt, że przekazał to w trochę chamski sposób i nie wytłumaczył o co chodzi, ale jednak i nie ma co się unosić honorem oraz takie prośby stosować. Zasyp też ma ogromne znaczenie, może na początku wydawać się, że nie ale poszczególne słody kształtują całość bukietu piwa, nawet w takim AIPA chmiel to nie wszystko, bez odpowiedniej kontry słodowej, piwo będzie niedobre i zbyt goryczkowe. Polecam poczytać blog Czesława, mówi co nieco na ten temat: http://www.piwo.org/...7-american-ipa/ resztę związaną z użyciem poszczególnych słodów znajdziesz na forum, dodam że gdyby baza nie miała znaczenia wszystkie piwa trzaskali byśmy tak samo bez przyjemności kombinowania i wszystkie piwa wychodziłyby podobne. Oczywiście ilości 10 gram czy 20 między składnikami w takiej recepturze różnicy nie zrobią, ale tą jednak znacznie trzeba było przebudować. Nie unoście się panowie i napijcie się lepiej piwa miast się kłócić w końcu piwowarstwo ma łączyć, a nie dzielić! Na przyszłość doradzam pisać dokładnie o co chodzi, bo rzucając półsłówkami i aluzjami pisemnie często nie czuć o co autorowi chodzi, choć miał dobre intencje. Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Obiecaj mi że nigdy nie skomentujesz żadnego mojego posta. Malinowy, Mołot, FurioSan i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się