Undeath Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Na allegro pełno jest aukcji z nasionkami a tak to polecam: http://www.ostrakuchnia.pl/component/page,shop.browse/category_id,16/option,com_virtuemart/Itemid,1/ poczytaj też o papryczkach i uprawie ich, nie jest trudno a plony są dość spore Antipasti nie robiłem ale z 10 krzaków papryczki zrobiłem zapas ostrych sosów do lata (a wcinam słoiczek tygodniowo ) amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 A które odmiany beda najbardziej odpowiednie do antipasti? Ja nie jestem jakimś hardcorem ale lubie te czerwone, zielone i czereśniowe, które są np w Lidlu do kupiena. Jak one się nazywają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 E to te chilli nie dla ciebie chyba... Jadłeś habanero kiedyś? To bardzo popularna odmiana dla mnie najsmaczniejsza, ale też dość ostra Jak gdzieś dorwiesz sos taki: http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/013/880/Sriracha.jpg Sriracha, to byśmy mieli jakiś poziom odniesienia, ale z tych co ci wysłałem a są to bardzo ostre papryczki polecam najbardziej habanero Ogólnie w porównaniu z tymi Lidlowskimi takie papryczki wypadają 100 razy ostrzej... Może lepiej zastosuj te czereśniowe z lidla? Ostatnio były też w biedrze bardzo delikatnie ostre papryczki jakieś węgierskie które idealnie by się nadawały do takiego antipasti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 To znasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Mi akurat taki poziom odpowiada. Może z czasem coś ostrzejszego :-). Nie jadłem habanero solo chyba że w jakimś hamburgerze czy innym daniu. Coś bym chętnie w domu pouprawiał bo mają dodatkowe walory estetyczne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 To nie jadłeś habanero Ten sos można dorwać w Kuchniach świata oraz w wielu sklepach internetowych, oraz stacjonarnych orientalnych (ważne by zwrócić uwagę czy jest kogut na etykiecie gęsi orły i inne ptactwo to podróbki) musisz spróbować i stwierdzić czy ci ostrość odpowiada, bo nie widzę sensu uprawiania czegoś czego później nie będziesz mógł zjeść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (ważne by zwrócić uwagę czy jest kogut na etykiecie gęsi orły i inne ptactwo to podróbki) Chyba to nie do końca tak. O ile dobrze kojarzę z tego co kiedyś o Srirachy czytałem to kogucia marka (Huy Fong) jest uważana w USA za oryginalną bo trafiła na tamten rynek jako pierwsza i przez długi czas była tam jedyną. Co nie znaczy, że inne produkowane w Tajlandii oryginalnymi nie są. Jak dla mnie wersja ostra z gęsią jest smaczniejsza niż kogutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) No właśnie nie do końca z tego co ja się dowiedziałem. Tfu pomyłka poszedłem do lodówki i gęś to oryginał nie kogut, on jest produkowany w ameryce... On nawet Tajlandii nie widział pomimo tego, że tak jest podane na etykiecie Ten sos stworzył w USA chiński imigrant z Wietnamu i produkuje pod marką Huy Fong Foods, to jest jedyna rzecz która jest podrabiana na szeroką skalę w Ameryce i właśnie koguty orły i inne ptactwo zalewają rynek europejski twierdząc, to co pisałeś... Ale prawda jest taka że sosy te są produkowane z dostosowaniem na rynek amerykański dla białasów. Byłem 2 lata temu w Tajlandii i nie da rady kupić żadnego innego sosu jak tylko i wyłącznie gęś Natomiast sosy produkowane miejscowo miały inne szaty graficzne i w smaku nie były podobne do srirachy. Jeszcze powiem dlaczego ten sos jest głównie eksportowany, a mianowicie dlatego że tam władze ma rodzina królewska która oczywiście ma udziały w tej firmie, a za podróbki tego sosu oczywiście są stosowne kary Druga sprawa z tego co kiedyś wygrzebałem i właśnie znalazłem link w zakładkach jest jeszcze różnica miedzy tymi sosami ogromna w składzie: Amerykański z kogutem: 740 ml, zawiera 79% czerwonych jalapeno (hodowanych lokalnie w USA), cukier, sól, czosnek, destylowany ocet, sorbinian potasu E202, wodorosiarczyn sodu E222,gumę ksantanową E415. Tajska z gęsią: 730 ml, zawiera 61% tajskich chili habanero, cukier, sól, czosnek, wodę, ocet, kwas cytrynowy, glutaminian sodu (!), sorbinian potasu, gumę ksantanową. I tak mam na opakowaniu gęsi ogólnie co kto lubi jedni żrą z Blaira MegaDeath sos inni nie dadzą rady zjeść sriraczy są gusta i guściki, ale trzeba swój poziom określić zanim zacznie się uprawę papryczek Edytowane 21 Grudnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Habanero w Polsce nie widziałem nigdy jeśli dobrze ciotka mi temat obadała to na targpiaście swego czasu 40PLN/kg, tylko czebao całą skrzynkę (5kg?) Edytowane 31 Stycznia 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Ja kupiłem (przez przypadek) habanero na rybitwach, kilo za 10zł. Nie bardzo wiedziałem co z nimi zrobić więc je zamarynowałem, na 1 litr wody 3/4 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyzka soli pasteryzuje ok 5 min. Przećwiczyłem wiele serów serków i innych kombinacji i najczęściej kupuje w lidlu taki w kostce śmietankowy i dodaję do niego czosnek jak nie mam pod ręką świeżego to sypię granulowany trochę cukru, wegety i soli i czasem trochę tłustej śmietany jak konsystencja jest zbyt gęsta. I takie coś ładuje do papryczek. Takie antipasi z marynowanej habanero smakuje genialnie. Ja nie jestem odchylony na punkcie ostrych papryk ale w takiej postaci jest to zjadliwe, pewnie dlatego że tłusty ser trochę łagodzi ostrość i na pewno cześć kapsaicyny zostaje rozpuszczona w occie. Taki ocet potem można wykorzystać, na próbę wrzuciłem zwykłe słodkie czereśniowe papryki do takiego octu i po paru godzinach nabrały smaku i aromatu habanero. BeerGrill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Ooo, ja tam widzę różne kolorki. Fajnie Ci się trafiło... no i przepis świetny - przetestuję na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A Habanero nie są czasami dostępne we wrocławskim Epi? Mam wrażenie, że byłem tam po coś z rok temu i widziałem habanero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 "Habanero" dostępne są w wielu miejscach. Raz też kupiłem i zjadłem całą - nawet się szczególnie nie spociłem. Także wiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 crosis, coć byś dodał/zmienił w tym przepisie po 2 latach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 21 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 W sumie tak. Ostatnio jak robiłem to zrezygnowałem z sera twarogowego - zostawiłem samą fetę i typu greckiego - żeby otrzymać jednolitą, gładką masę serową. W tym celu dodałem trochę jogurtu naturalnego. Papryczki gotowałem krócej, bo robiłem z mega ostrymi (>1 MLN SHU) i gotowanie ich powoduje rozsianie kapsaicyny po mieszkaniu - żona uznała, że chcę ją zabić. Zalewa ta sama, czyli oliwa/olej 1:1. Tym razem zapakowałem do małych słoiczków, takich 200 ml i pasteryzowałem w sumie dwa razy, bo wcześniejsze mi się zepsuły. Na razie stoją, a to już ponad 3 tygodnie. BeerGrill 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Habanero dostałem kilka razy w Auchan i stąd wziąłem pierwsze nasionka do moich upraw. Kiedy widywałam je regularnie to miały dość przystępną cenę, ostatnio zwracałem na nie uwagę chyba z rok temu to cena była już dość wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Tylko wg mnie te Auchanowe po prostu nie dorastają realnemu habanero do pięt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Być może, pierwszy raz jadłem chyba z 4 lata temu i od tego czasu sam je hoduję z wyskrobanych ziarenek. 4 Lata temu robiły na mnie wrażenie, teraz te hodowane u mnie nie odbiegają jakoś od tych, które mam z nasionek ze sklepu lub sadzonek od Ciebie - przynajmniej jeśli chodzi o ostrość, bo w chili zazwyczaj i tak ostrość zabija wszystko, więc dla mnie opisy smaków papryczek są jak opisy nowych odmian chmielu w sklepach internetowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Zawody zjadaczy Chili Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 To rzeź, nie zawody. Ja ostatnio sprawdzałem jak jestem w stanie jeść carolinę reaper, i to nie z własnej, a z mega profesjonalnej hodowli. Około połowy się poddałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się