Skocz do zawartości

Produkty do zrobienia cydru


Pawel1q

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę po raz pierwszy przygotować cydr (Cydr będzie robiony ze świeżych jabłek) i proszę o poradę w sprawie przygotowania niezbędnych produktów i narzędzi.

Czy te wybrane będą dobre?

 

-pojemnik:

http://allegro.pl/pojemnik-fermentacyjny-30l-z-kranem-duzo-gratisow-i4482975217.html

 

-które drożdże?:

http://allegro.pl/tokay-drozdze-winiarskie-17-tokaj-winne-do-wina-i4495015397.html

http://allegro.pl/drozdze-do-cydru-piwo-jablecznik-cydr-pozywka-i4496299692.html

 

czy to wystarczy? Czy potrzeba jeszcze czegoś?

 

Chcę żeby cydr był w miare słodki, czy dobra będzie do tego glukoza? Np. taka:

http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna-dekstroza-piwo-domowe-1kg-hit-i4495034641.html

I czy dodać ją do fermentacji czy refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To cydrowe drożdże powodują że jest słodkie?

Ja wszędzie czytałem o dodawaniu słodzików. Osobiście polecam Ksylitol.

Drodżdze np. takie:

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1078-cider-m02-mangrove-jack-s-.html?search_query=CIDER+M02+Mangrove+Jack%27s+&results=1

Zestaw z allegro wygląda ok. Możesz się jeszcze upewnić czy ta rurka do butelkowania jest ze sprężynką. Słyszałem że te bez czasem nie "odbijają".

Jak chcesz butelkować a zapewne chcesz to potrzebne Ci będzie jeszcze kapslownica i kapsle. No i oczywiście butelki.

Do odkażania przydałby się np. nadwęglan sodu.

http://allegro.pl/nadweglan-sodu-super-do-prania-najtaniej-1kg-i4519552123.html

 

Edytowane przez Michal_W
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To cydrowe drożdże powodują że jest słodkie?

Ja wszędzie czytałem o dodawaniu słodzików. Osobiście polecam Ksylitol.

 

Może drożdże do cydru płycej odfermentowują? Dla autora wątku mam radę aby poszukał sobie wiadra do fermentacji u innych źródeł. Ja ostatnio przerzuciłem się na wiadra 25KG po marmoladach pozyskane z piekarni. Ważne aby na dnie wiadra były symbole PP oraz kieliszek i widelec. Wystarczy popytać wśród znajomych a na pewno ktoś będzie miał do takich dostęp i pomoze za kilka butelek cydru :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ważne aby na dnie wiadra były symbole PP oraz kieliszek i widelec.

PP wcale nie musi być. Oznacza to, że dany przedmiot jest zrobiony z polipropylenu, jednak polietylen (PE) nada się równie dobrze, byle by był kieliszek i widelec ;)

Znak dopuszczenia do kontaktu z żywnością dostają tylko pojemniki z tworzyw, które nie mają toksycznych dodatków np. pigmentów oraz są zrobione z świeżego surowca, nie pochodzącego z recyklingu. Są pewnie jeszcze jakieś inne warunki, ale te dwa to podstawa.

Edytowane przez Veteran5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może drożdże do cydru płycej odfermentowują?

Cytat z ostatniego Piwowara:

"Cukry są konsumowane, począwszy od najprostszych (jak glukoza – ok. 14% cukrów w brzeczce), potem maltoza stanowiąca lwią część puli cukrów (do 59%), a na koniec zabierają się do trzycukrów (maltotriozy, której potrafią „zjeść” mniej lub więcej w zależności od właściwości szczepu). Im mocniej flokulujący szczep, tym mniej maltotriozy chce mu się „jeść”, a niektóre nawet nie „jedzą” jej wcale. Właśnie ta różnica w apetycie na maltotriozę stanowi o zdolności do płytszego lub głębszego odfermentowania piwa dla danego szczepu drożdży."

 

W cydrze maltotriozy nie uświadczysz.

 

http://pspd.org.pl/u...wowar-14-20.pdf

Edytowane przez leech
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to tera zadanie domowe. Weź tabletkę słodzika wrzuć na wagę. Tego słodzika naprawdę nie trzeba dużo, żeby posłodzić cydr. Zresztą już kiedyś była dyskusja nt słodzików w drożdżach cydrowych.

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dtożdże do cydru potrafią mieć dodatek jakiegoś słodzika i to powoduje że na niektórych drożdżach cydr jest słodszy lub mniej słodki.

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

Niektóre szczepy drożdży mają zdolność do metabolizowania wysokich ilości (20% do 40%) kwasu jabłkowego. Takim szczepem jest min. Lalvin 71B

 

Przypuszczam, że szczepy dedykowane przez producentów drożdży jako te "do cydru" mają właśnie takie właściwości z stąd ta "słodycz"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dtożdże do cydru potrafią mieć dodatek jakiegoś słodzika i to powoduje że na niektórych drożdżach cydr jest słodszy lub mniej słodki.

 

Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych

 

Niektóre szczepy drożdży mają zdolność do metabolizowania wysokich ilości (20% do 40%) kwasu jabłkowego. Takim szczepem jest min. Lalvin 71B

 

Przypuszczam, że szczepy dedykowane przez producentów drożdży jako te "do cydru" mają właśnie takie właściwości z stąd ta "słodycz"

 

W takim razie dobrze rozumiem, że cydr wtedy nie jest bardziej słodki, a po prostu mniej kwaśny?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.