wloda1 Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Witam, Potrzebuję rady bardziej doświadczonego piwowara lub piwowarki oczywiście. Tak sobie kombinuję uwarzyć coś/znaczy się piwo/ w stylu Alta. Mam do tego słód monachijski i 100g chmiel aromatyczny Lubelski granulat - więc jakby to chmielić? Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 16 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 Odpowiadam, ale bynajmniej nie dlatego, że się czuję doświadczony Jeżeli władasz angielskim to http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7C http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7A W szybkim przekładzie piwo raczej dobrze chmielone, w smaku bardziej w kierunku słodkim niż wytrawnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wloda1 Opublikowano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 Odpowiadam, ale bynajmniej nie dlatego, że się czuję doświadczony Jeżeli władasz angielskim to http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7C http://www.bjcp.org/styles04/Category7.html#style7A W szybkim przekładzie piwo raczej dobrze chmielone, w smaku bardziej w kierunku słodkim niż wytrawnym. Styl tego piwa trochę znam. Bardziej mnie interesuje jak praktycznie chmielić tego Alta? Np. Browamator w swoich zestawach daje 100 g granulatu chmielu aromatycznego. tylko ja dalej nie wiem jak go użyć. Chmielić nim i dla goryczki i dla aromatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Przepis na Alta 1,8 kg pilzneński 2,4 kg monachijski typ I 0,1 kg caraaroma zacieranie temp. 64 st 45 min 74 st 15 min gotowanie 60 min 40g Marynki fermentacja S-04 ok 20 st. 4-6 dni cicha fermentacja 14 dni. Taki wytwór ostatnio spłodziłem i wyszło o dziwo ? JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wloda1 Opublikowano 19 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Przepis na Alta1,8 kg pilzneński 2,4 kg monachijski typ I 0,1 kg caraaroma zacieranie temp. 64 st 45 min 74 st 15 min gotowanie 60 min 40g Marynki fermentacja S-04 ok 20 st. 4-6 dni cicha fermentacja 14 dni. Taki wytwór ostatnio spłodziłem i wyszło o dziwo ? JK Witam, Dzięki za przepis. Próbowałeś już to piwo? Jak je oceniasz? Może przy następnym Alcie wykorzystam Twój przepis. Bo wczoraj zatarłem swojego Alta ze 100% udziałem monachijskiego. Zacierałem tak samo, ale gotowanie 80 g Lubelski granulat - 60 min + 20 g Lubelski granulat - 5 min Gdzieś tam wyczytałem, że niby Alta nie chmieli się dla aromatu, ale... tak lubię ten zapach, że nie mogłem się oprzeć. W końcu to mój Alt. No i drożdże dałem safbrew s33:( bo podpatrzyłem zestaw Browamatora. Rano w fermentatorze "robota" już szła na całego, więc jestem dobrej myśli. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2007 Próbowałem, jest trochę za wcześnie bo w butelkach jest ok 4 tygodni, ale jest ok. Nie przejmuj się przepisami, piwo to ma smakować Tobie. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się