beginner2014 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam Poprzedniej nocy uwarzyłem RISa. Wszystko poszło dobrze oprócz przedłużającej sie filtracji. Schłodziłem szybko brzeczkę do ok. 18 stopni. Była już 8 nad ranem, a nie pomyślałem o przygotowaniu wcześniej startera i według tego co było na opakowaniu (3-4h po uwolnieniu pożywki) zadałem drożdże prosto z saszetki. Miałem trochę wątpliwości, bo saszetka co prawda trochę napuchła, ale wcześniej czytałem, że powinno się odczekać co najmniej 24h. Bałem się, że bakterie zaraz zajmą się piwem, bo w składzie była laktoza, dodatkowo zmęczenie dało sie we znaki i brak myślenia, że robaczki mogą sobie nie poradzić w takim środowisku jak jest ich jeszcze tak mało . Mija 16h i nie ma ruchu w rurce. Jest szansa, że to jeszcze ruszy? Załączam recepturę, wyszło tego ok. 21L,szkoda jakby poszło do zlewu. Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez beginner2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 błąd, błąd, błąd. Do tak mocnych piw dajemy gęstwę. No nic, masz kilka dni stresu :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 błąd, błąd, błąd. Do tak mocnych piw dajemy gęstwę. No nic, masz kilka dni stresu :D Teoretycznie tak choć są na forum głosy, że jednak niekoniecznie i to z dobrym skutkiem. Dlaczego wybrałeś drożdże belgijskie do RISa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beginner2014 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 W planach były WLP002 English Ale, ale nie znalazłem ich w sklepie w którym zamawiam surowce. Przeglądając sklep znalazłem taki opis tych drożdźy: "Drożdże do piw wysokolakoholowych, nadające piwu rozgrzewające właściwości pochodzące od etanolu. Drożdże te produkują mało estrów, owocowość występuje tylko lekka, z wytrawnym zakończeniem. Szczególnie polecane do piw typu Belgian Blond Ale, Belgian Dark Strong Ale, Belgian Specialty Ale, Russian Imperial Stout, Strong Scotch Ale." więc stwierdziłem, że warto spróbować co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Grubo widzę - daj znać jak się sprawa rozwinie, bo drożdże są przeważnie przewidziane na 20L o ekstrakcie do 14BLG, a RIS ma dużo więcej. Zanotuj też przy okazji po jakim czasie coś się ruszy (o ile w ogóle ruszy). Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Właściwie to już bym szukał na wszelki wypadek, np. u lokalnych piwowarów, nowych drożdży. Jest ryzyko że fermentacja w ogóle nie wystartuje. Jeśli w ciągu 48-60h nie pojawi się żadna piana na powierzchni to możesz myśleć o zadaniu nowej paczki (lub świeżej gęstwy), a właściwie to nawet 2 paczek bo więcej ryzykować już nie będzie można. Na przyszłość zrób inaczej. Najpierw robi się słabe piwo a później zadaj całą gęstwę do takiego mocarza. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Tu nie chodzi czy się nadają do danego stylu tylko o to, że dałeś ich za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja bym się nie bał czy fermentacja ruszy, bo ruszy na pewno. Bardziej niebezpieczne jest jak daleko zajdzie. Istnieje spore ryzyko, że po prostu utknie na powiedzmy 10°Blg (nie wiem ile ma ten Twój RIS na dzień dobry, bo może utknąć i na 14°). Zdecydowanie polecałbym dodanie 1 a nawet 2 paczek suchych (oczywiście uwodnionych) Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Tak jak pisał JacekKocurek fermentacja może ruszyć, ale piwo nie dofermentuje do końca. Przy większym ballingu i zbyt małej ilości drożdży to bardzo prawdopodobne. A to już ryzyko granatów. Na przyszłość lepiej pytać przed niż po. Drożdże płynne do tanich nie należą. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez Dario Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Wylać, od razu wylać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Wylać, od razu wylać. Szyderca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Wylać, od razu wylać. I odcedzić drożdże Szkoda drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beginner2014 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dzięki za porady. Zamówię/Kupię dwie paczki suchych, tylko jakie sobie z tym najlepiej poradzą? W sklepie stacjonarnym mam dostępne Safbrew T-48, Safbrew S-33, Safbrew WB-06, Safale S-04, Safale US-05, Saflager W-34/70, Saflager S-23, BrewGo-01, BrewGo-02 (Olsztyn). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Safale S-04, Safale US-05 Te lub te. beginner2014 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Jak już ruszą, to pilnuj żeby temperatura nie skoczyła za wysoko. Tak dla przypomnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Ja polecam danstar Nottingham ja też tydz temu popełniłem risa 26 blg i po 24 godz ris chciał wyjść na spacer z fermentora ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beginner2014 Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 W sobotę (30.08) zadałem dwie paczki S-04, szybko ruszył. 2 dni później było trochę sprzątania, bo wyszedł przez rurkę na pokrywkę. Dzisiaj już spokojnie pracuje. Tak się zastanawiam czy płynne, które wrzuciłem na początku też trochę jeszcze popracują, czy raczej wszystkie padły? i jakiego odfermentowanie można się spodziewać przy tych drożdżach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Przy tej ilości - nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się