Skocz do zawartości

Ekstrakty słodowe


Maszat

Rekomendowane odpowiedzi

A czasem prawa autorskie do tej książki już nie minęły... Najnowsze wydanie jest z 1999 roku więc może być problem. Ja dorwałem ją u siebie na Uniwerku jak studiowałem jeszcze we Wrocławiu biblioteka była dobrze zaopatrzona ;) Wiadomo pirata nie wolno ale wiesz jak jest niestety...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Kupiłem 2x ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg. I teraz się zastanawiam po co? W założeniu miał podbić ekstrakt moich dwóch planowanych ciemnych, mocnych piw. Myślę sobie skoro ciemne to nie będę brał jasnego ekstraktu i drogą kompromisu kupiłem bursztynowe. Teraz wklepując dane do kalkulatora brewtarget zachodzę w głowę co ja właściwie zrobiłem... Kolor tego ekstraktu jest ciemniejszy niż mi się wydawało... Kupować jasny czy może z tego coś będzie? Drugim piwkiem do jakiego chciałem go użyć będzie porter bałtycki.

 

BDSA - Belgian Dark Strong Ale

================================================================================

Wielkość warki: 0,000 mL

Objętość gotowania: 25,000 L

Czas gotowania: 0,000 s

Wydajność: 75%

Gęstość początkowa: 23,4 P

Gęstość końcowa: 6,5 P

Zawartość alkoholu: 9,5%

Goryczka: 33,5 IBU (Tinseth)

Barwa: 41 SRM (Morey)

 

Składniki fermentacji

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa

Słodownia Strzegom - wiedeński Słód 1,000 kg Tak Nie 79% 4 L

Weyermann - Dehusked Carafa III Słód 0,000 mg Tak Nie 70% 520 L

Liquid Extract (LME) - Amber Ekstrakt 1,700 kg Nie Tak 78% 152 L

Special B Malt Słód 300,000 g Tak Nie 65% 160 L

Briess - 2 Row Caramel Malt 30L Słód 300,000 g Tak Nie 77% 28 L

Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 6,000 kg Tak Nie 80% 2 L

Waga słodów: 9,300 kg

 

Chmiele

================================================================================

Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU

Magnum 13,5% 25,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 30,5

Styrian Goldings 4,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,0

 

Drożdże

================================================================================

Nazwa Typ Postać Ilość Krok

Wyeast - Belgian Ardennes Ale Gęstwa 500,000 mL Burzliwa

 

Zacieranie

================================================================================

Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas

1 Infusion 0,000 mL 67,000 C 67,000 C 75,000 min

mash out Infusion 0,000 mL 78,000 C 78,000 C 10,000 min

Edytowane przez joker0skater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.