Undeath Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 A czasem prawa autorskie do tej książki już nie minęły... Najnowsze wydanie jest z 1999 roku więc może być problem. Ja dorwałem ją u siebie na Uniwerku jak studiowałem jeszcze we Wrocławiu biblioteka była dobrze zaopatrzona Wiadomo pirata nie wolno ale wiesz jak jest niestety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Kopalnia lektur - http://www.piwo.org/topic/787-ksiazki-piwowarskie/#entry10964 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pachura Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Wszystkie mają taką wspólną nutkę w smaku i zapachu. Nie do końca mnie to dziwi, bo powstają przecież ze wspólnej bazy. Nawet jeśli użyjesz ekstraktów od różnych producentów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Piłem piwa na jasnym WESie i jasnym Profimatorze. Wszystkie miały to "coś" . Edytowane 2 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WES Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Dyskusje na temat powtarzalności piwa domowego są chyba najbardziej zagorzałe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Kupiłem 2x ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg. I teraz się zastanawiam po co? W założeniu miał podbić ekstrakt moich dwóch planowanych ciemnych, mocnych piw. Myślę sobie skoro ciemne to nie będę brał jasnego ekstraktu i drogą kompromisu kupiłem bursztynowe. Teraz wklepując dane do kalkulatora brewtarget zachodzę w głowę co ja właściwie zrobiłem... Kolor tego ekstraktu jest ciemniejszy niż mi się wydawało... Kupować jasny czy może z tego coś będzie? Drugim piwkiem do jakiego chciałem go użyć będzie porter bałtycki. BDSA - Belgian Dark Strong Ale ================================================================================ Wielkość warki: 0,000 mL Objętość gotowania: 25,000 L Czas gotowania: 0,000 s Wydajność: 75% Gęstość początkowa: 23,4 P Gęstość końcowa: 6,5 P Zawartość alkoholu: 9,5% Goryczka: 33,5 IBU (Tinseth) Barwa: 41 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Słodownia Strzegom - wiedeński Słód 1,000 kg Tak Nie 79% 4 L Weyermann - Dehusked Carafa III Słód 0,000 mg Tak Nie 70% 520 L Liquid Extract (LME) - Amber Ekstrakt 1,700 kg Nie Tak 78% 152 L Special B Malt Słód 300,000 g Tak Nie 65% 160 L Briess - 2 Row Caramel Malt 30L Słód 300,000 g Tak Nie 77% 28 L Słodownia Strzegom - pilzneński Słód 6,000 kg Tak Nie 80% 2 L Waga słodów: 9,300 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Magnum 13,5% 25,000 g Gotowanie 60,000 min Granulat 30,5 Styrian Goldings 4,5% 20,000 g Gotowanie 10,000 min Granulat 3,0 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Wyeast - Belgian Ardennes Ale Gęstwa 500,000 mL Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas 1 Infusion 0,000 mL 67,000 C 67,000 C 75,000 min mash out Infusion 0,000 mL 78,000 C 78,000 C 10,000 min Edytowane 13 Listopada 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 IMHO, jak najbardziej możesz tym ekstraktem podbić gęstość RIS'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się