Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#31 Oatmeal Ale 12,1°Blg

19.11.2016

Pale Ale

 

Owsiane Ale,  zsyp pilzneński + płatki owsiane do uzyskania pełni zasyp uzupełnia carapils. Chmielenie: chmielenie zacieru + hop burts + chmielenie na zimno świeżym chmielem Herkules, przyjmuje że ma on 18% a-a. Ma być lekko i chmielowo.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,1°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,1°Blg

Alkohol: 5,3% / 5,4%*

Nagazowanie: 2,4 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,00kg [75%]

Płatki owsiane - 0,80kg [20%]

Carapils - 0,20kg [5%]

Herkules 18% szyszka 2016 100g

Cascade 6,9%  granulat 2015 20g

Marynka 8,8% granulat 2016 20g

Sybilla 7,7% granulat  2016 20g

Gęstwa po Rye IPA II pokolenie (US - 05)

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 16 litrów wody o temp.  76°C.

Dodanie 30g Herkulesa.

66°C - 95min

 

Filtracja:

24l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

50min - 40g Herkules

00min - 40g Herkules

5min po wyłączeniu palnika wyciągnąłem chmiel.

 

Po chmieleniu otrzymałem 22,5 litra brzeczki o gęstości 12,0°Brix po korekcie 12,1°Blg Wydajność 70,5%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa po Rye IPA II pokolenie (US - 05)

 

Burzliwa 11 dni 17°C - 20°C

Cicha 5 dni w 17°C - 20°C

Cicha FA 6 dnia w 10-12°C oraz FB 8 dni w 10-12°C.

 

Rozlew:

Fermentor A zabutelkowany z dodatkiem 65g cukru.

Fermentor B zabutelkowany z dodatkiem 60g cukru.

 

Uwagi:

30.11.2016 przelana na cichą do 2 fermentorów po 11l, do jednego wsypałem już 20g Herkulesa w szyszce, do drugiego pójdzie jakiś amerykański (Cascade,Mosaic,Citra albo CZT). Zjechało do 5,4*Brix co daje 2,5°Blg.

05.12.2016 przeniosłem do 10-12°C, do fermentora B wrzuciłem po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016).

09.12.2016 do fermentora B wrzuciłem kolejną partię chmielu po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016).

11.12.2016 fermentor A (single hop herkules), do refermentacji użyłem 65g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk.

13.12.2016 fermentor B , do refermentacji użyłem 60g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do warki #30 Rye IPA dodałem kolejną partie 30g Cascade w weekend butelkuje.

 

Warka #31 Oatmeal Ale przelana na cichą do 2 fermentorów po 11l, do jednego wsypałem już 20g Herkulesa w szyszce, do drugiego pójdzie jakiś amerykański (Cascade,Mosaic,Citra albo CZT). Zjechało do 5,4*Brix co daje 2,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 Rye IPA zabutelkowana z dodatkiem  109g cukru. Wyszło 20l, 7*Brix co daje 2,4°Blg, czyli 7,7% alk. Aromat wyraźniejszy niż w  przypadku chmielenia na zimno Mosaicem. 

 

#31 Oatmeal Ale przeniosłem do 10-12°C, do fermentora B wrzuciłem po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem #31 Oatmeal Ale fermentor A (single hop herkules), do refermentacji użyłem 65g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#32 Amber Ale 12,6°Blg

30.12.2016

Amber Ale

 

No to jeszcze w ostatnich dniach udało się uwarzyć ostatnie piwko w tym roku. Po fermentacji burzliwej dziele warkę na 2 fermentory, do jednego wrzucam 50g Marynki z tego roku, a do drugiego tegoroczną Sybille i Iungę z  2015 roku. W drugiej wersji chce uzyskać podobne efekty jak Perun w piwie Noc Kupały.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,6°Blg

Goryczka: 45 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 1,8°Blg

Alkohol: 5,7% / 5,7%*

Nagazowanie: 2,3 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,82kg [72,5%]

Wiedeński Optima - 0,40kg [10%]

Pszeniczny Optima - 0,195kg [5%]

Biscuit Castle Malting - 0,195 [5%]

Karmelowy 100-150 Optima - 0,156kg [4%]

Czekoladowy 400 - 0,078kg [2%]

Jeczmień palony Optima - 0,050kg [1,5%]

Herkules 18% szyszka 2016 20g

Marynka 8,8% granulat 2016 80g

Marynka 9,5% granulat 2015 30g

Sybilla 7,7% granulat 2016 30g

Iunga 11,6% granulat 2015 30g

US-05 1 op.

 

Zacieranie:

Infuzyjne

Słód wsypany do 15 litrów wody o temp.  77°C.

67°C - 80min

 

Filtracja:

22l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty,  spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 65min

FHW - 15g Herkules

10min - 30g Marynka 9,5% 2015

00min - 30g Marynka 8,8% 2016

5min po wyłączeniu palnika wyciągnąłem chmiel.

 

Po chmieleniu otrzymałem 22,0 litra brzeczki o gęstości 12,5°Brix po korekcie 12,6°Blg Wydajność 73,1%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C, zadane zrehydryzowana  US-05.

 

Burzliwa 17 dni 16-19°C

 

Cicha

16-23.01.2017 18-20°C

23-29.01.2017 w 12°C zeszło do 4,8*Brix po przeliczeniu 1,8°Blg co daje 5,7%.

 

Rozlew:

Fermentor A poszedł do kega, nabiłem 1,5bara i kołysałem nim 15min.

Fermentor B rozlany do butelek z dodatkiem 50g cukru.

 

Uwagi:

30.12.2016 Czas pracy 6h. 

19.01.2017 Pierwsza partia chmielu:, Fermentor A 10,5l dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016, Fermentor B 11,5l dodane 15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016

23.01.2017 Kolejna dawka chmielu do Amber Ale, Fermentor A dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016, Fermentor B  15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016

29.01.2017 Do kega poszedł fermentor A gdzie na zimno poszła Marynka. Ustawiłem 1,5 bara i kołysałem 15min kegiem. Do butelek poszedł fermentor B z dodatkiem 50g cukru, zeszło do 4,8*Brix po przeliczeniu 1,8°Blg co daje 5,7%.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Do Amber Ale wrzuciłem po pierwszej partii chmielu:

Fermentor A 10,5l dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016

Fermentor B 11,5l dodane 15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna dawka chmielu do Amber Ale

Fermentor A dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016

Fermentor B  15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Amber Ale przelane do butelek i kega.

Do kega poszedł fermentor A gdzie na zimno poszła Marynka. Ustawiłem 1,5 bara, odpiłem butlę i kołysałem 15min kegiem.

Do butelek poszedł fermentor B z dodatkiem 50g cukru, zeszło do 4,8*Brix po przeliczeniu 1,8°Blg co daje 5,7%.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Grodziskie 8,2°Blg

29.01.2017

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,2°Blg

Goryczka: 20 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?% / ?,?%*

Nagazowanie: 2,3 v/v

*po uwzględnieniu refermentacji

 

Skład:

Grodziski - 1,0kg [72,5%]

Pszeniczny Optima - 1,0kg [5%]

Pilzneński Optima - 0,4kg [72,5%]

Herkules 18% szyszka 2016 6g

Lubelski 3,6% granulat 2015 40g

S-33 1 op. (1,5 roku po terminie)

 

Zacieranie:

Infuzyjne

10 litrów wody o temp.  74°C.

67°C - 75min

74°C - 40min (dolanie 5l wrzątku)

 

Filtracja:

22l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty,  spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

FHW - 6g Herkules, 20g Lubelski

10min - 20g Lubelski

 

Po chmieleniu otrzymałem 21,0 litra brzeczki o gęstości 8,2°Brix po korekcie 8,3°Blg Wydajność 75%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane zrehydryzowana  S-33.

 

Burzliwa 5 dni 16-19°C, 2 dni 19-21°C 4,5*Brix --> 2,7°Blg

 

Rozlew:

 

Uwagi:

 

05.02.2017 przelane na cichą, 4,5*Brix po przeliczeniu 2,7°Blg. W aromacie wędzonka kiepska, następnym razem chyba użyje 100% grodziskiego.

16.03.2017 zabutelkowane z dodatkiem syropu cukrowego 130d cukru + 700ml wody.

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 Polskie Ale 13,6°Blg

05.02.2017

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,6°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,6°Blg

Alkohol: 5,7%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Monachijski Optima - 4,0kg [92%]

Pszeniczny Optima - 0,35kg [8%]

Marynka 9,5% granulat 2015 35g

Lubelski 3,6% granulat 2015 20g

Sybilla 6,0% granulat 2015 20g

S-33 gęstwa I pokolenie po #33 Grodziskie

 

Zacieranie:

Infuzyjne

15 litrów wody o temp.  74°C.

66°C - 75min

 

Filtracja:

24l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty,  spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja.

 

Tym razem poszło coś nie tak,  filtracja utknęła musiałem nacinać złoże.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

FHW - 15g Marynka

15min - po 10g Lubelski, Marynka i Sybilla

00min - po 10g Lubelski, Marynka i Sybilla

 

Po chmieleniu otrzymałem 21,0 litra brzeczki o gęstości 13,5°Brix po korekcie 13,6°Blg Wydajność 67%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadana gęstwa S-33 I pokolenie po #33 Grodziskie.

 

Burzliwa

 

Cicha   na cichej zjechało  do  6*Brix, po przeliczeniu 2,6°Blg co daje 5,7% alk.

 

Rozlew:

22.03.2017 syrop cukrowy 700ml wody 100g cukru

 

Uwagi:

22.03.2017 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru w syropie (700ml+100g), piwo zjechało do 6*Brix, co po przeliczeniu daje 2,5°Blg, 5,7% alk.

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

#35 Oatmeal Tea Ale 11,9°Blg

19.04.2017

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,9°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,0kg [51%]

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00kg [25%]

Wiedeński Optima - 0,60kg [15%]

Pszeniczny Optima - 0,36kg [9%]

Chinook US 11,2% granulat 2014 15g

Cascade PL 5,5% granulat 2016 50g

Earl Grey (jeszcze nie wiem ile)

S-33 1 op.

 

Zacieranie:

Infuzyjne

16 litrów wody o temp.  75°C.

66°C - 75min

 

Filtracja:

22l wody o temp. 80°C, korekta wody 5ml kwasu mlekowego ph 5,8.

Wysładzanie na raty,  spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 90min

FHW - 15g Chinook

15min - 25g Cascade

00min - 25g Cascade

 

Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litra brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 11,9°Blg Wydajność 65%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane suchary S-33.

Burzliwa 16 dni, pierwsze 5 dni 14-15°C, 11 dni 18-19°C.

Przelane na cichą przy 5,6*Brix, po korekcie 2,7°Blg.

Fermentor A 11l - 2 tyg w 20°C, ostatnie  6 dni w 12°C

Fermentor B 9,5l - 2 tyg 20°C

 

Rozlew:

Fermentor B zakegowany z dodatkiem 15ml olejku bergamotowego, zjechało do 4,4*Brix po przeliczeniu 1,5°Blg. 2x1,5bara i do chłodnego.

 

Notatnik:

05.05.2017 - przelane na cichą przy 5,6*Brix po korekcie 2,7°Blg.

18.05.2017Fermentor B zakegowany z dodatkiem 15ml olejku bergamotowego, skończył  się gaz w butli dlatego nie zdążyłem nagazować, zjechało do 4,4*Brix po przeliczeniu 1,5°Blg.

Do fermentora A wrzuciłem 100g herbaty liściastej Earl Grey.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Oatmeal Tea Ale Fermentor B zakegowany z dodatkiem 15ml olejku bergamotowego, skończył  się gaz w butli dlatego nie zdążyłem nagazować.

Do fermentora A wrzuciłem 100g herbaty liściastej Earl Grey.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Polish Pale Ale 11,3°Blg

20.05.2017

 

Wydajność kiepska z powodu użycia bazooki, redukcja gwintu z bazooki na zawór w garze jest zbyt długa i nie zasysa całej brzeczki, w garze zostało 2-3l brzeczki. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,3°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,70kg [92%]

Pszeniczny Optima - 0,20kg [5%]

Karmelowy 100-150 - 0,11kg [3%]

Chinook PL 10% granulat 2016 150g

Herkules PL 18% szyszka 2016 5g 

US-05 op.

 

Zacieranie:

Infuzyjne

16 litrów wody o temp.  75°C.

66°C - 90min

 

Filtracja:

22l wody o temp. 80°C, korekta wody 6,5ml kwasu mlekowego ph 5,6.

Wysładzanie ciągłe.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 90min

FHW - 5g Herkules

30min - 10g Chinook

15min - 10g Chinook

00min - 30g Chinook

10min przerwy i whirpool z 20g Chinook  

 

Po chmieleniu otrzymałem 20 litra brzeczki o gęstości 11,2°Brix po korekcie 11,3°Blg Wydajność 59%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane uwodnione US-05.

Burzliwa 14 dni temp. 17-19°C.

Cicha 18 dni temp. 18-21°C. w tym ostatnie 2 dni chmielenia na zimno 80g granulat Chinook PL

Zjechało  do 5*Brix po korekcie 2,3°Blg co daje 4,7%.

 

Rozlew:

Zakegowane, 2x1,5Bara i do lodówki

 

Notatnik:

19.06.2017 Na cichą poszło 80g Chinooka PL 10% 2016 granulat.

21.06.2017 zakegowane nabiłem 2 razy po 1,5bara, chwile kołysałem i poszło do lodówki.

29.06.2017 Piwo przelane do kolejnego kega ;/ keg w którym się  znajdowało  piwo okazał się nieszczelny,nie trzymał  ciśnienia, muszę sprawdzić gdzie puszcza. Z racji tej awarii musiałem opróżnić  keg z Oatmeal Tea Ale z którego jestem bardzo  zadowolony  ;)

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Oatmeal Tea Ale Fermentor A zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru rozpuszczonego w 0,6l  wrzątku.

Piwo wyszło strasznie mętne, zakładam że to od herbaty. W aromacie wyczuwalna herbata earl grey, ale nie tak jak w przypadku olejku bergamotowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#37 Session Rye IPA 10,1°Blg

03.06.2017

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka: 45 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,80kg [75%]

Carapils - 0,38kg [5%]

Żytni Optima - 0,38kg [10%]

Pszeniczny Optima - 0,19 [5%]

Mosaic US 11,8% granulat 2016 110g

Herkules PL 18% szyszka 2016 7g 

US-05 gęstwa I pokolenie po #36 Polish Pale Ale

 

Zacieranie:

Infuzyjne

16 litrów wody o temp.  75°C.

67/68°C - 70min

 

Filtracja:

22l wody o temp. 80°C, korekta wody 6,5ml kwasu mlekowego ph 5,6.

Wysładzanie ciągłe.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

FHW - 7g Herkules

30min - 15g Mosaic

15min - 15g Mosaic

00min - 30g Mosaic

 

Po chmieleniu otrzymałem 22 litra brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg Wydajność 60%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadana US-05 po #36 PPA.

 

Fermentacja burzliwa 20 dni w 18-21°C

 

Fermentacja cicha 

 

Rozlew:

 

Notatnik:

23.06.2017 przelana na cichą bez pomiaru blg. W aromacie Mosaic dał truskawki.

02.07.2017 chmielenie na zimno 25g Mosaic granulat 2016

03.07.2017 chmielenie na zimno 25g Mosaic granulat 2016

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.