DonBeer Opublikowano 20 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) #31 Oatmeal Ale 12,1°Blg 19.11.2016 Pale Ale Owsiane Ale, zsyp pilzneński + płatki owsiane do uzyskania pełni zasyp uzupełnia carapils. Chmielenie: chmielenie zacieru + hop burts + chmielenie na zimno świeżym chmielem Herkules, przyjmuje że ma on 18% a-a. Ma być lekko i chmielowo. Parametry: Gęstość początkowa: 12,1°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,1°Blg Alkohol: 5,3% / 5,4%* Nagazowanie: 2,4 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 3,00kg [75%] Płatki owsiane - 0,80kg [20%] Carapils - 0,20kg [5%] Herkules 18% szyszka 2016 100g Cascade 6,9% granulat 2015 20g Marynka 8,8% granulat 2016 20g Sybilla 7,7% granulat 2016 20g Gęstwa po Rye IPA II pokolenie (US - 05) Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 16 litrów wody o temp. 76°C. Dodanie 30g Herkulesa. 66°C - 95min Filtracja: 24l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty. Chmielenie: Czas gotowania 60min 50min - 40g Herkules 00min - 40g Herkules 5min po wyłączeniu palnika wyciągnąłem chmiel. Po chmieleniu otrzymałem 22,5 litra brzeczki o gęstości 12,0°Brix po korekcie 12,1°Blg Wydajność 70,5%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa po Rye IPA II pokolenie (US - 05) Burzliwa 11 dni 17°C - 20°C Cicha 5 dni w 17°C - 20°C Cicha FA 6 dnia w 10-12°C oraz FB 8 dni w 10-12°C. Rozlew: Fermentor A zabutelkowany z dodatkiem 65g cukru. Fermentor B zabutelkowany z dodatkiem 60g cukru. Uwagi: 30.11.2016 przelana na cichą do 2 fermentorów po 11l, do jednego wsypałem już 20g Herkulesa w szyszce, do drugiego pójdzie jakiś amerykański (Cascade,Mosaic,Citra albo CZT). Zjechało do 5,4*Brix co daje 2,5°Blg. 05.12.2016 przeniosłem do 10-12°C, do fermentora B wrzuciłem po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016). 09.12.2016 do fermentora B wrzuciłem kolejną partię chmielu po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016). 11.12.2016 fermentor A (single hop herkules), do refermentacji użyłem 65g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk. 13.12.2016 fermentor B , do refermentacji użyłem 60g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 do butelek poszła warka #29 American Wheat fermentor B. W aromacie czuć cytrynę, taką dojrzałą coś mi nie pasuje w tym aromacie, goryczka średnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Przeniosłem warkę #30 Rye IPA do 12°C i dodałem 30g Cascade na zimno, za 3-4 dni druga porcja chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Do warki #30 Rye IPA dodałem kolejną partie 30g Cascade w weekend butelkuje. Warka #31 Oatmeal Ale przelana na cichą do 2 fermentorów po 11l, do jednego wsypałem już 20g Herkulesa w szyszce, do drugiego pójdzie jakiś amerykański (Cascade,Mosaic,Citra albo CZT). Zjechało do 5,4*Brix co daje 2,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Warka #30 Rye IPA zabutelkowana z dodatkiem 109g cukru. Wyszło 20l, 7*Brix co daje 2,4°Blg, czyli 7,7% alk. Aromat wyraźniejszy niż w przypadku chmielenia na zimno Mosaicem. #31 Oatmeal Ale przeniosłem do 10-12°C, do fermentora B wrzuciłem po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) #31 Oatmeal Ale do fermentora B wrzuciłem kolejną partię chmielu po 10g Cascade, Marynki (2016) oraz Sybilli (2016). Edytowane 9 Grudnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Zabutelkowałem #31 Oatmeal Ale fermentor A (single hop herkules), do refermentacji użyłem 65g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 Zabutelkowałem #31 Oatmeal Ale fermentor B , do refermentacji użyłem 60g cukru na 10,5L, zjechało do 5*Brix po przeliczeniu 2,1°Blg co daje 5,3% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) #32 Amber Ale 12,6°Blg 30.12.2016 Amber Ale No to jeszcze w ostatnich dniach udało się uwarzyć ostatnie piwko w tym roku. Po fermentacji burzliwej dziele warkę na 2 fermentory, do jednego wrzucam 50g Marynki z tego roku, a do drugiego tegoroczną Sybille i Iungę z 2015 roku. W drugiej wersji chce uzyskać podobne efekty jak Perun w piwie Noc Kupały. Parametry: Gęstość początkowa: 12,6°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 1,8°Blg Alkohol: 5,7% / 5,7%* Nagazowanie: 2,3 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 2,82kg [72,5%] Wiedeński Optima - 0,40kg [10%] Pszeniczny Optima - 0,195kg [5%] Biscuit Castle Malting - 0,195 [5%] Karmelowy 100-150 Optima - 0,156kg [4%] Czekoladowy 400 - 0,078kg [2%] Jeczmień palony Optima - 0,050kg [1,5%] Herkules 18% szyszka 2016 20g Marynka 8,8% granulat 2016 80g Marynka 9,5% granulat 2015 30g Sybilla 7,7% granulat 2016 30g Iunga 11,6% granulat 2015 30g US-05 1 op. Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 15 litrów wody o temp. 77°C. 67°C - 80min Filtracja: 22l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty, spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja. Chmielenie: Czas gotowania 65min FHW - 15g Herkules 10min - 30g Marynka 9,5% 2015 00min - 30g Marynka 8,8% 2016 5min po wyłączeniu palnika wyciągnąłem chmiel. Po chmieleniu otrzymałem 22,0 litra brzeczki o gęstości 12,5°Brix po korekcie 12,6°Blg Wydajność 73,1%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C, zadane zrehydryzowana US-05. Burzliwa 17 dni 16-19°C Cicha 16-23.01.2017 18-20°C 23-29.01.2017 w 12°C zeszło do 4,8*Brix po przeliczeniu 1,8°Blg co daje 5,7%. Rozlew: Fermentor A poszedł do kega, nabiłem 1,5bara i kołysałem nim 15min. Fermentor B rozlany do butelek z dodatkiem 50g cukru. Uwagi: 30.12.2016 Czas pracy 6h. 19.01.2017 Pierwsza partia chmielu:, Fermentor A 10,5l dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016, Fermentor B 11,5l dodane 15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016 23.01.2017 Kolejna dawka chmielu do Amber Ale, Fermentor A dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016, Fermentor B 15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016 29.01.2017 Do kega poszedł fermentor A gdzie na zimno poszła Marynka. Ustawiłem 1,5 bara i kołysałem 15min kegiem. Do butelek poszedł fermentor B z dodatkiem 50g cukru, zeszło do 4,8*Brix po przeliczeniu 1,8°Blg co daje 5,7%. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 16.01.2017r. Amber Ale przelane na cicha do 2 fermentorow po 11l, blg nie zmierzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Do Amber Ale wrzuciłem po pierwszej partii chmielu: Fermentor A 10,5l dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016 Fermentor B 11,5l dodane 15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Kolejna dawka chmielu do Amber Ale Fermentor A dodane 25g Marynki 8,8% granulat 2016 Fermentor B 15g Iungi 11,6% granulat 2015, 15g Sybilli 7,7% granulat 2016 Edytowane 23 Stycznia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) #32 Amber Ale przelane do butelek i kega. Do kega poszedł fermentor A gdzie na zimno poszła Marynka. Ustawiłem 1,5 bara, odpiłem butlę i kołysałem 15min kegiem. Do butelek poszedł fermentor B z dodatkiem 50g cukru, zeszło do 4,8*Brix po przeliczeniu 1,8°Blg co daje 5,7%. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) #33 Grodziskie 8,2°Blg 29.01.2017 Parametry: Gęstość początkowa: 8,2°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% / ?,?%* Nagazowanie: 2,3 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Grodziski - 1,0kg [72,5%] Pszeniczny Optima - 1,0kg [5%] Pilzneński Optima - 0,4kg [72,5%] Herkules 18% szyszka 2016 6g Lubelski 3,6% granulat 2015 40g S-33 1 op. (1,5 roku po terminie) Zacieranie: Infuzyjne 10 litrów wody o temp. 74°C. 67°C - 75min 74°C - 40min (dolanie 5l wrzątku) Filtracja: 22l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty, spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja. Chmielenie: Czas gotowania 70min FHW - 6g Herkules, 20g Lubelski 10min - 20g Lubelski Po chmieleniu otrzymałem 21,0 litra brzeczki o gęstości 8,2°Brix po korekcie 8,3°Blg Wydajność 75%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane zrehydryzowana S-33. Burzliwa 5 dni 16-19°C, 2 dni 19-21°C 4,5*Brix --> 2,7°Blg Rozlew: Uwagi: 05.02.2017 przelane na cichą, 4,5*Brix po przeliczeniu 2,7°Blg. W aromacie wędzonka kiepska, następnym razem chyba użyje 100% grodziskiego. 16.03.2017 zabutelkowane z dodatkiem syropu cukrowego 130d cukru + 700ml wody. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 #33 Grodziskie przelane na cichą, 4,5*Brix po przeliczeniu 2,7°Blg. W aromacie wędzonka kiepska, następnym razem chyba użyje 100% grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) #34 Polskie Ale 13,6°Blg 05.02.2017 Parametry: Gęstość początkowa: 13,6°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,6°Blg Alkohol: 5,7% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Monachijski Optima - 4,0kg [92%] Pszeniczny Optima - 0,35kg [8%] Marynka 9,5% granulat 2015 35g Lubelski 3,6% granulat 2015 20g Sybilla 6,0% granulat 2015 20g S-33 gęstwa I pokolenie po #33 Grodziskie Zacieranie: Infuzyjne 15 litrów wody o temp. 74°C. 66°C - 75min Filtracja: 24l wody o temp. 80°C, wysładzanie na raty, spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja. Tym razem poszło coś nie tak, filtracja utknęła musiałem nacinać złoże. Chmielenie: Czas gotowania 70min FHW - 15g Marynka 15min - po 10g Lubelski, Marynka i Sybilla 00min - po 10g Lubelski, Marynka i Sybilla Po chmieleniu otrzymałem 21,0 litra brzeczki o gęstości 13,5°Brix po korekcie 13,6°Blg Wydajność 67%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadana gęstwa S-33 I pokolenie po #33 Grodziskie. Burzliwa Cicha na cichej zjechało do 6*Brix, po przeliczeniu 2,6°Blg co daje 5,7% alk. Rozlew: 22.03.2017 syrop cukrowy 700ml wody 100g cukru Uwagi: 22.03.2017 zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru w syropie (700ml+100g), piwo zjechało do 6*Brix, co po przeliczeniu daje 2,5°Blg, 5,7% alk. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2017 #33 Grodziskie zabutelkowane z dodatkiem syropu cukrowego 130d cukru + 700ml wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 #34 Polskie Ale zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru w syropie (700ml+100g), piwo zjechało do 6*Brix, co po przeliczeniu daje 2,5°Blg, 5,7% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) #35 Oatmeal Tea Ale 11,9°Blg 19.04.2017 Parametry: Gęstość początkowa: 11,9°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 2,0kg [51%] Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00kg [25%] Wiedeński Optima - 0,60kg [15%] Pszeniczny Optima - 0,36kg [9%] Chinook US 11,2% granulat 2014 15g Cascade PL 5,5% granulat 2016 50g Earl Grey (jeszcze nie wiem ile) S-33 1 op. Zacieranie: Infuzyjne 16 litrów wody o temp. 75°C. 66°C - 75min Filtracja: 22l wody o temp. 80°C, korekta wody 5ml kwasu mlekowego ph 5,8. Wysładzanie na raty, spuściłem brzeczkę przednią do zera, ponownie zalałem młóto zamieszałem po 20 minutach kolejna filtracja. Chmielenie: Czas gotowania 90min FHW - 15g Chinook 15min - 25g Cascade 00min - 25g Cascade Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litra brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 11,9°Blg Wydajność 65%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane suchary S-33. Burzliwa 16 dni, pierwsze 5 dni 14-15°C, 11 dni 18-19°C. Przelane na cichą przy 5,6*Brix, po korekcie 2,7°Blg. Fermentor A 11l - 2 tyg w 20°C, ostatnie 6 dni w 12°C Fermentor B 9,5l - 2 tyg 20°C Rozlew: Fermentor B zakegowany z dodatkiem 15ml olejku bergamotowego, zjechało do 4,4*Brix po przeliczeniu 1,5°Blg. 2x1,5bara i do chłodnego. Notatnik: 05.05.2017 - przelane na cichą przy 5,6*Brix po korekcie 2,7°Blg. 18.05.2017 - Fermentor B zakegowany z dodatkiem 15ml olejku bergamotowego, skończył się gaz w butli dlatego nie zdążyłem nagazować, zjechało do 4,4*Brix po przeliczeniu 1,5°Blg. Do fermentora A wrzuciłem 100g herbaty liściastej Earl Grey. Edytowane 21 Maja 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Oatmeal Tea Ale przelane na cichą, 5,6*Brix po przeliczeniu 2,7°Blg. Edytowane 5 Maja 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Oatmeal Tea Ale Fermentor B zakegowany z dodatkiem 15ml olejku bergamotowego, skończył się gaz w butli dlatego nie zdążyłem nagazować. Do fermentora A wrzuciłem 100g herbaty liściastej Earl Grey. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 (edytowane) #36 Polish Pale Ale 11,3°Blg 20.05.2017 Wydajność kiepska z powodu użycia bazooki, redukcja gwintu z bazooki na zawór w garze jest zbyt długa i nie zasysa całej brzeczki, w garze zostało 2-3l brzeczki. Parametry: Gęstość początkowa: 11,3°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,70kg [92%] Pszeniczny Optima - 0,20kg [5%] Karmelowy 100-150 - 0,11kg [3%] Chinook PL 10% granulat 2016 150g Herkules PL 18% szyszka 2016 5g US-05 op. Zacieranie: Infuzyjne 16 litrów wody o temp. 75°C. 66°C - 90min Filtracja: 22l wody o temp. 80°C, korekta wody 6,5ml kwasu mlekowego ph 5,6. Wysładzanie ciągłe. Chmielenie: Czas gotowania 90min FHW - 5g Herkules 30min - 10g Chinook 15min - 10g Chinook 00min - 30g Chinook 10min przerwy i whirpool z 20g Chinook Po chmieleniu otrzymałem 20 litra brzeczki o gęstości 11,2°Brix po korekcie 11,3°Blg Wydajność 59%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane uwodnione US-05. Burzliwa 14 dni temp. 17-19°C. Cicha 18 dni temp. 18-21°C. w tym ostatnie 2 dni chmielenia na zimno 80g granulat Chinook PL Zjechało do 5*Brix po korekcie 2,3°Blg co daje 4,7%. Rozlew: Zakegowane, 2x1,5Bara i do lodówki Notatnik: 19.06.2017 Na cichą poszło 80g Chinooka PL 10% 2016 granulat. 21.06.2017 zakegowane nabiłem 2 razy po 1,5bara, chwile kołysałem i poszło do lodówki. 29.06.2017 Piwo przelane do kolejnego kega ;/ keg w którym się znajdowało piwo okazał się nieszczelny,nie trzymał ciśnienia, muszę sprawdzić gdzie puszcza. Z racji tej awarii musiałem opróżnić keg z Oatmeal Tea Ale z którego jestem bardzo zadowolony Edytowane 5 Grudnia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 25 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2017 #35 Oatmeal Tea Ale Fermentor A zabutelkowane z dodatkiem 60g cukru rozpuszczonego w 0,6l wrzątku. Piwo wyszło strasznie mętne, zakładam że to od herbaty. W aromacie wyczuwalna herbata earl grey, ale nie tak jak w przypadku olejku bergamotowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 #36 Polish Pale Ale przelane na cichą bez pomiaru blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) #37 Session Rye IPA 10,1°Blg 03.06.2017 Parametry: Gęstość początkowa: 10,1°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 2,80kg [75%] Carapils - 0,38kg [5%] Żytni Optima - 0,38kg [10%] Pszeniczny Optima - 0,19 [5%] Mosaic US 11,8% granulat 2016 110g Herkules PL 18% szyszka 2016 7g US-05 gęstwa I pokolenie po #36 Polish Pale Ale Zacieranie: Infuzyjne 16 litrów wody o temp. 75°C. 67/68°C - 70min Filtracja: 22l wody o temp. 80°C, korekta wody 6,5ml kwasu mlekowego ph 5,6. Wysładzanie ciągłe. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 7g Herkules 30min - 15g Mosaic 15min - 15g Mosaic 00min - 30g Mosaic Po chmieleniu otrzymałem 22 litra brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg Wydajność 60%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadana US-05 po #36 PPA. Fermentacja burzliwa 20 dni w 18-21°C Fermentacja cicha Rozlew: Notatnik: 23.06.2017 przelana na cichą bez pomiaru blg. W aromacie Mosaic dał truskawki. 02.07.2017 chmielenie na zimno 25g Mosaic granulat 2016 03.07.2017 chmielenie na zimno 25g Mosaic granulat 2016 Edytowane 5 Grudnia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się