DonBeer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam Wszytskich, Dotychczas uwarzyłem 7 warek, które można podejrzeć w tym wątku. Swoje dalsze warzenia będę publikował w tym temacie. 2014 18.08.2014 #08 Pszeniczne 12,5°Blg 30.08.2014 #09 Pszeniczne Ciemne 14°Blg 27.09.2014 #10 Saison 12,5°Blg 07.10.2014 #11 Malinowe 12°Blg 09.10.2014 #12 Jasne (Single Hop Sybilla) 12°Blg 2015 07.04.2015 #13 Polski Stout 12°Blg 10.05.2015 #14 Iunga Pale Ale 11,8°Blg 17.05.2015 #15 American Pale Ale 12,6°Blg 27.06.2015 #16 Sunny Wheat 12,0°Blg 08.11.2015 #17 Session Mosaic IPA 12,0°Blg 21.11.2015 #18 Two Hearted Ale 16,0°Blg 07.12.2015 #19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg 2016 30.01.2016 #20 Oatmeal Stout 13°Blg 08.02.2016 #21 Nut Brown Ale 13,3°Blg 21.02.2016 #22 Rice IPA 14,9°Blg 23.04.2016 #23 Witbier 12,1°Blg 12.07.2016 #24 Golden Ale 11,8°Blg 25.07.2016 #25 American Bitter 10,6°Blg 30.08.2016 #26 Belgian Blond 15,1°Blg 10.09.2016 #27 Bedtime Story 21,5°Blg 23.09.2016 #28 Bożonarodzeniowe 19,2°Blg 25.10.2016 #29 American Wheat 12,1°Blg 06.11.2016 #30 Rye IPA 17,0°Blg 19.11.2016 #31 Oatmeal Ale 12,1°Blg 30.12.2016 #32 Amber Ale 12,6°Blg 2017 29.01.2017 #33 Grodziskie 8,3°Blg 05.02.2017 #34 Polskie Ale 13,6°Blg 19.04.2017 #35 Oatmeal Tea Ale 11,9°Blg 20.05.2017 #36 Polish Pale Ale 11,3°Blg 03.06.2017 #37 Session Rye IPA 10,1°Blg 10.06.2017 #38 Chocolate (Smoked) Porter 11,1°Blg 01.07.2017 #39 Whisky FES 18,7°Blg 07.12.2017 #40 Session Red Rye IPA 9,2°Blg 12.12.2017 #41 Berliner Weisse 9,0°Blg 19.12.2017 #42 Kumkwat Ale 12,7°Blg 2018 09.01.2018 #43 Rice IPA 15,8°Blg 18.01.2018 #44 Peated Ale 10,3°Blg 30.01.2018 #45 Milk Stout 15,2°Blg 30.01.2018 #46 Raspberry Milk Stout 13,1°Blg 14.02.2018 #47 Hopless IPA 14,1°Blg 21.02.2018 #48 Imperialny Stout 22,2°Blg 23.02.2018 #49 Beliner Weisse 9,3°Blg 06.05.2018 #50 Chinook PL Pale Ale 11,1°Blg 12.05.2018 #51.1 American Ale 10,1°Blg / #51.2 American Lite Saison 19.05.2018 #52 Świerkowe 12,6°Blg 20.05.2018 #53 Double IPA 19,0°Blg 25.05.2018 #54.1 NEIPA 15,2°Blg / #54.2 Smoothie IPA 17,3°Blg 18.09.2018 #55 Grodziskie 7,1°Blg 30.09.2018 #56 Grodziskie 8,2°Blg 28.12.2018 #57.1 Polish Oatmeal Ale 12,1°Blg / #57.1 Tea Ale 12,1°Blg 2019 14.01.2019 #58.1 Earl Grey APA 13°Blg / #58.2 American Pale Ale 13°Blg 17.01.2019 #59 Wheat IPA 16,3°Blg 19.01.2019 #60 Best Bitter 10,7°Blg 04.02.2019 #61 DIPA 17,5°Blg 26.02.2019 #62.1 Sour Ale 9,1°Blg / #62.2 Polish Ale 9,1°Blg 06.03.2019 #63 Mango Wheat 10,3°Blg 09.03.2019 #64 FES 15,2°Blg 01.04.2019 #65 Hazy APA 12,3°Blg 20.04.2019 #66 Tropical Rice Ale 13,5°Blg 27.04.2019 #67 Dry Stout No Boil 12,2°Blg 20.05.2019 #68 Oatmeal Milk Stout 25,3°Blg 25.05.2019 #69 Fruit Berliner Weisse 8°Blg 01.06.2019 #70 Spruce Kveik 11,2°Blg 26.06.2019 #71 Kveik NEIPA 15,2°Blg 06.07.2019 #72 Norwegian Farmhouse Ale 10,1°Blg 11.07.2019 #73 Belgian Dubbel 17°Blg 27.08.2019 #74 NEPA 9,1°Blg 07.09.2019 #75 Oat IPA 14,1°Blg 11.09.2019 #76 Light Weizen 10,1°Blg 21.09.2019 #77.1 Weizen 11,1°Blg | #77.2 Fruit Gose 12,3°Blg 29.10.2019 #78.1 Sour Ale 8°Blg | #78.2 Polish Session NEIPA 12°Blg | #78.3 NEIPA Citra 15°Blg | #78.4 NEIPA Citra 18.11.2019 #79 Zula Pale Ale 10,5°Blg 03.12.2019 #80 Session West Coast IPA 11,5°Blg 21.12.2019 #81 IPA 14°Blg 29.12.2019 #82 Brown Ale 11,1°Blg 2020 10.01.2020 #83 Oatmeal Stout 11,5°Blg 13.01.2020 #84 Orange Ale 9,1°Blg 16.01.2020 #85 Belgian Tripel 19,1°Blg 23.01.2020 #86.1 Hazy IPA 14,7°Blg | #86.2 Hazy Pale Ale 12,1°Blg 05.02.2020 #87 Combo Ale 10,5°Blg 06.02.2020 #88.1 English Barley Wine 24,3°Blg | #88.2 Lite Belgian Ale 8,5 °Blg 19.02.2020 #89 Milkshake Ale 9,5°Blg 02.03.2020 #90 Double NEIPA 17,7°Blg 07.05.2020 #91 Puławski 10,1°Blg 20.05.2020 #92.1 Citra IPA 18°Blg | #92.2 APA 11,5°Blg 25.06.2020 #94 Fruit Gose 12°Blg 23.07.2020 #95.1 Gulo APA 11,5°Blg | #95.2 Kveik APA 11,5°Blg 30.07.2020 #96 Kveik Juicy Gose 13°Blg 07.08.2020 #97 Peated Ale 11,3°Blg 25.08.2020 #98.1 Lemon Parsley Ale 11°Blg | #98.2 IPA 15,8°Blg 24.10.2020 #99.1 Amarillo Ale 11,6°Blg | #99.2 Amarillo Kveik 11,6°Blg 29.10.2020 #100 Dry Stout 9,1°Blg 09.11.2020 #101.1 American Wheat 12,9°Blg | #101.2 Kveik Wheat 12,9°Blg 2021 21.03.2021 #102 Experimental Light Sour 6,8°Blg 06.04.2021 #103 Cone Ale 10,1°Blg 08.04.2021 #104 Simcoe Hazy Ale 11,1°Blg 21.04.2021 #105 Hazy Zula 10,1°Blg 06.05.2021 #106 Polish NEIPA 14,3°Blg 22.05.2021 #107 Rice Oktawia 11,9°Blg 21.06.2021 #108.1 Citrus Kveik 10,5°Blg | #108.2 Juicy Kveik Gose 13,7°Blg 01.09.2021 #109 Blonde Ale 9,7°Blg 14.09.2021 #110 American Pale Ale 10,7°Blg 14.10.2021 #111 Hoppy Polish Ale 11,5°Blg 23.10.2021 #112 Irish Stout 11,9°Blg 24.10.2021 #113 Puławski Ale 11,1°Blg 02.11.2021 #114 Irish Red Ale 9,0°Blg 21.11.2021 #115 Imperial Stout 22,0°Blg 21.11.2021 #116 Coffee Stout 10,3°Blg 25.11.2021 #117 Scottish Light 60 7,7°Blg 2022 08.01.2022 #118 Simple Berlin 8,2°Blg 21.01.2022 #119.1 Kolsch 11°Blg | #119.2 Kaffir Kolsch 11°Blg 16.02.2022 #120 IPA 16,6°Blg 25.02.2022 #121 Best Bitter 11,1°Blg 09.03.2022 #122 Vermelho Ale 9,8°Blg 20.03.2022 #123 NEIPA 15,1°Blg 23.03.2022 #124 Juicy Gose M&M 13°Blg 12.04.2022 #125 Hoppy Polish Ale 12,8°Blg 22.04.2022 #126 Orange Ale 10,7°Blg 15.05.2022 #127 APA 13,3°Blg 10.07.2022 #128 Oatmeal Stout 11,0°Blg 07.08.2022 #129 Heavy Scottish 9,1°Blg 15.09.2022 #130 Mokra Zula 10,1°Blg 02.10.2022 #131.1 APA 12,3°Blg | 131.2 Hazy APA 12,3°Blg 09.10.2022 #132 Xmas Ale 14,7°Blg 27.10.2022 #133.1 NEIPA 14,1°Blg | #133.2 NEPA 12,1°Blg 30.10.2022r #134 Oatmeal Stout 11,5°Blg 19.11.2022 #135.1 Citrus Ale 13,5°Blg | #135.2 Citrus Ale 090 13,5°Blg 11.12.2022 #136 Peated Ale vol.3 9,1°Blg 21.12.2022 #137 Dorada Pampeana 10,5°Blg 29.12.2022 #138 West Coast IPA 15,1°Blg 31.12.2022 #139 Belgian Single 11,4°Blg 2023 08.01.2023 #140 Pale Ale 10,7°Blg 22.01.2023 #141 Belgian Blond Ale 16,5°Blg 25.01.2023 #142 Ordinary Bitter 9,1°Blg 08.02.2023 #143 Belgian Blend Ale 9,1°Blg 11.02.2023 #144 Belgian Dubbel 17,2°Blg 11.02.2023 #145 Strong Bitter 13,1°Blg 11.03.2023 #146 Dark Mild 9,4°Blg 13.03.2023 #147 Belgian Tripel 18,4°Blg 19.03.2023 #148 Vermelho Ale 16°Blg 05.04.2023 #149 Hoppy Ale 10,1°Blg 10.05.2023 #150 Grodziskie 8,2°Blg 17.05.2023 #151 Black Hot Grodziskie 9,5°Blg 22.05.2023 #152 Hoppy Ale 8,9°Blg 03.06.2023 #153 Świerkowe vol. 2 12,4°Blg 19.06.2023 #154 Pastry Sour (Mango x Brzoskiwnia) 17,6°Blg 20.08.2023 #155 Blonde Ale 9,9°Blg 29.08.2023 #156 Pastry Sour (Guava x Brzoskwinia x Marakuja) 17,2°Blg 12.09.2023 #157 NEIPA 14°Blg 17.09.2023 #158 Polish Pale Ale (Oktawia x Izabella) 11,6°Blg 24.09.2023 #159.1 Polish Pale Ale (Amora Preta x Książęcy) 13°Blg | 159.2 Sour Ale 11°Blg 12.10.2023 #160 Angielski Porter 11,6°Blg 26.10.2023 #161 Peated FES 16°Blg 29.10.2023 #162 Pastry Sour (Banan x Brzoskwinia x Mango) 17°Blg 04.11.2023 #163 NEIPA 14°Blg 08.11.2023 #164 Pszeniczne 9,1°Blg 24.11.2023 #165.1 American Wheat I #165.2 American Wheat II 11,8°Blg 2024 10.06.2024 #166 Polskie (Zula x Rody Hodowlane) 10,1°Blg 18.06.2024 #167 Hazy IPA 14,2°Blg 30.06.2024 #168 Session Hazy APA 8,5°Blg 12.07.2024 #169 Pastry Sour (Brzoskwinia x Mango x Ananas x Kokos) 19,6°Blg 24.08.2024 #170 Black Sour Mix (Brzoskwinia x Mango x Ananas x Kokos) ~9,1°Blg 07.09.2024 #171 Session Hazy IPA 9,3°Blg 22.09.2024 #172 Polskie Sesyjna (Lubelski x EXP 2/20) 8,5°Blg DODATKI: Zacieranie: Łuska ryżowa - w piwach gdzie w zasypie znajduje się powyżej 20% ziaren bez łuski (słód pszeniczny, płatki itp) stosuję łuskę ryżową w proporcjach 15g na każde 10% ziaren bez łuski, np: 30% - 45g, 40% - 60g, 50% - 75g. Lactobacillus rhamnosus - niestety w zakwaszaniu w kotle dały kwas masłowy. Gotowanie: Pędy świerku - pędy świerku należy zbierać gdy są jeszcze młode, w pierwszym piwie świerkowym na 11L użyłem 100g pędów w schemacie 2/3 pędów na 30min oraz 1/3 pędów na 00min. W kolejnej próbie daje na 10L 70g pędów, dla niektórych piwo zdominowane przez świerk. Laktoza - używałem 20g/L i to zdecydowanie za mało finalnie piwo jest tylko muśnięte laktozą, następne podejście w proporcjach 30g/L. Przyprawa do piernika - użyte w proporcji 1,5 łyżeczki na 17L nie dało intensywnego aromatu. Następnym razem gdy będę używał przyprawy dam jej w proporcjach 1 łyżeczka/10L. Sól - dodawana do Gose w ilości 1,1g/L daje dobre efekty. Kolendra - dodawana do Gose w ilości 1,2/L dała średnio intensywny aromat, następnym razem daje 1,4g/L. Fermentacja burzliwa: Fermentacja cicha: Chmiel - dobre efekty można otrzymać dając chmiel w proporcjach min 5g/L (odnoszę się głównie do chmieli amerykańskich, nowozelandzkich oraz australijskich). Płatki dębowe średnio opiekane - 25g na 10L to wg Mnie maksimum, piwo z udziałem charakteryzuje się z wyraźną nutą dębową. Kwas mlekowy - jeżeli ktoś lubi piwa kwaśne to akceptowalna granica wynosi 1,5ml/L. Herbata Lapsang - użyłem w ciemnym piwie w proporcjach 2g/L, aromat był słaby. Herbata Earl Grey - proporcje 10g/L dają zadowalające efekty, w piwie czuć wyraźną nutę bergamotki. 7-10 dni w piwie na cichej daje efekt mocnej zimnej herbaty. Olejek bergamotowy - 1,5ml/L daje zadowalające efekty, wyraźny aromat bergamotowy. Maliny mrożone - 100g/L w jasnym piwie daje dobre efekty ale jest to takie minimum. Pulpa mango - puszka 850-900g na 10L daje zadowalające efekty, mniej nie ma sensu dawać. Żelatyna spożywcza - używana w celu klarowania 2g-150ml/10L klaruje piwo. Postawiłem sobie ambitne wyzwanie uwarzenia każdego stylu wg BJCP 2015 2021, oczywiście projekt długoterminowy. 31/123 ❌1. STANDARD AMERICAN BEER ❌1A. American Light Lager ❌1B. American Lager ❌1C. Cream Ale ✅1D. American Wheat Beer #165.1 #165.2 ❌2.INTERNATIONAL LAGER ❌2A. International Pale Lager ❌2B. International Amber Lager ❌2C. International Dark Lager ❌3. CZECH LAGER ❌3A. Czech Pale Lager ❌3B. Czech Premium Pale Lager ❌3C. Czech Amber Lager ❌3D. Czech Dark Lager ❌4. PALE MALTY EUROPEAN LAGER ❌4A. Munich Helles ❌4B. Festbier ❌4C. Helles Bock ❌5. PALE BITTER EUROPEAN BEER ❌5A. German Leichtbier ✅5B. Kölsch #119.1 ❌5C. German Helles Exportbier ❌5D. German Pils ❌6. AMBER MALTY EUROPEAN LAGER ❌6A. Märzen ❌6B. Rauchbier ❌6C. Dunkles Bock ❌7. AMBER BITTER EUROPEAN BEER ❌7A. Vienna Lager ❌7B. Altbier ❌8. DARK EUROPEAN LAGER ❌8A. Munich Dunkel ❌8B. Schwarzbier ❌9. STRONG EUROPEAN BEER ❌9A. Doppelbock ❌9B. Eisbock ❌9C. Baltic Porter ❌10. GERMAN WHEAT BEER ✅10A. Weissbier #164 ❌10B. Dunkles Weissbier ❌10C. Weizenbock ✅11. BRITISH BITTER ✅11A. Ordinary Bitter #142 ✅11B. Best Bitter #121 ✅11C. Strong Bitter #145 ❌12. PALE COMMONWEALTH BEER ❌12A. British Golden Ale ❌12B. Australian Sparkling Ale ❌12C. English IPA ❌13. BROWN BRITISH BEER ✅13A. Dark Mild #146 ❌13B. British Brown Ale ✅13C. English Porter #160 ❌14. SCOTTISH ALE ✅14A. Scottish Light #117 ✅14B. Scottish Heavy #128 ❌14C. Scottish Export ❌15.IRISH BEER ✅15A. Irish Red Ale #114 ✅15B. Irish Stout #112 ❌15C. Irish Extra Stout ❌16. DARK BRITISH BEER ❌16A. Sweet Stout ✅16B. Oatmeal Stout #128 #134 ❌16C. Tropical Stout ✅16D. Foreign Extra Stout #161 ❌17. STRONG BRITISH ALE ❌17A. British Strong Ale ❌17B. Old Ale ❌17C. Wee Heavy ❌17D. English Barleywine ✅18. PALE AMERICAN ALE ✅18A. Blonde Ale #109 #155 ✅18B. American Pale Ale #110 ❌19. AMBER AND BROWN AMERICAN BEER ❌19A. American Amber Ale ❌19B. California Common ❌19C. American Brown Ale ❌20. AMERICAN PORTER AND STOUT ❌20A. American Porter ❌20B. American Stout ✅20C. Imperial Stout #115 ❌21.IPA ✅21A. American IPA #120 ❌21B. Specialty IPA ❌Specialty IPA: Belgian IPA ❌Specialty IPA: Black IPA ❌Specialty IPA: Brown IPA ❌Specialty IPA: Red IPA ❌Specialty IPA: Rye IPA ❌Specialty IPA: White IPA ❌Specialty IPA: Brut IPA ✅21C. Hazy IPA #133.1 #157 #163 #167 ❌22. STRONG AMERICAN ALE ❌22A. Double IPA ❌22B. American Strong Ale ❌22C. American Barleywine ❌22D. Wheatwine ❌23. EUROPEAN SOUR ALE ❌23A. Berliner Weisse ❌23B. Flanders Red Ale ❌23C. Oud Bruin ❌23D. Lambic ❌23E. Gueuze ❌23F. Fruit Lambic ❌23G. Gose ❌24. BELGIAN ALE ❌24A. Witbier ❌24B. Belgian Pale Ale ❌24C. Bière de Garde ❌25. STRONG BELGIAN ALE ✅25A. Belgian Blond Ale #141 ❌25B. Saison ❌25C. Belgian Golden Strong Ale ❌26. TRAPPIST ALE ✅26A. Trappist Single #139 ✅26B. Belgian Dubbel #144 ✅26C. Belgian Tripel #147 ❌26D. Belgian Dark Strong Ale ❌27. HISTORICAL BEER ❌Historical Beer: Kellerbier ❌Historical Beer: Kentucky Common ❌Historical Beer: Lichtenhainer ❌Historical Beer: London Brown Ale ✅Historical Beer: Piwo Grodziskie #150 ❌Historical Beer: Pre-Prohibition Lager ❌Historical Beer: Pre-Prohibition Porter ❌Historical Beer: Roggenbier ❌Historical Beer: Sahti ❌28. AMERICAN WILD ALE ❌28A. Brett Beer ❌28B. Mixed-Fermentation Sour Beer ❌28C. Wild Specialty Beer ❌29. FRUIT BEER ✅29A. Fruit Beer #169 ❌29B. Fruit and Spice Beer ✅29C. Specialty Fruit Beer #118 #154 #156 #162 ❌29D. Grape Ale ❌30. SPICED BEER ❌30A. Spice, Herb, or Vegetable Beer ❌30B. Autumn Seasonal Beer ✅30C. Winter Seasonal Beer #132 ❌30D. Specialty Spice Beer ❌31. ALTERNATIVE FERMENTABLES BEER ❌31A. Alternative Grain Beer ❌31B. Alternative Sugar Beer ❌32. SMOKED BEER ❌32A. Classic Style Smoked Beer ✅32B. Specialty Smoked Beer #136 #161 ❌33. WOOD BEER ❌33A. Wood-Aged Beer ❌33B. Specialty Wood-Aged Beer ❌34. SPECIALTY BEER ❌34A. Commercial Specialty Beer ✅34B. Mixed-Style Beer #143 ✅34C. Experimental Beer #153 #170 ❌X. LOCAL STYLES ✅X1. Dorada Pampeana #137 ❌X2. IPA Argent ❌X3. Italian Grape Ale ❌X4. Catharina Sour ❌X5. New Zealand Pilsner Edytowane 22 Września przez DonBeer aktualizacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #08 18.08.2014 Pszeniczne (15A. Weizen/Weissbier) Zasyp: słód pszeniczny 3,5kg (70%) słód pilzneński 1,5kg (30%) Chmiel: Lubelski a-k 3,8%, granulat , 30g Dodatki: brak Zacieranie: infuzyjne 48°C - 30min 55°C - 15min 62°C - 30min 73°C - 30min Chmielenie: Czas gotowania 70min 60min - Lubelski 30g Brzeczka nastawna: 22 litry, 12,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru Wydajność: 64% Drożdze: WB - 06 Fermentacja burzliwa: 18.08.2014 - 31.08.2014 / 13 dni w zakresie od 20,5°C do 21,5°C Fermentacja cicha: brak Rozlew: 31.08.2014, spadło do 2°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 140g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wody, gotowany 3 minuty. Parametry: Gęstość początkowa / OG: 12.5°Blg / 1.0505 SG Goryczka: 14 IBU* Barwa: 5,3 EBC* Gęstość końcowa / FG: 2°Blg / 1.0078 SG Alkohol objętościowo: 5,5% *wg wyliczen Brewtarget ----------------------------------------------------------------------------------- 27.09.2014 Prawie po 4 tygodniach od momentu zabutelkowania postanowiłem spróbować. Otwieraniu kapsla towarzyszyło ładne "psssk", było słychać, że nagazowanie ok co potwierdziło się w trakcie degustacji. Przed przelaniem do szklanki powąchałem piwo w butelce, ewidentnie zapach drożdżowy nie czułem ani badanów ani goździków. Po przelaniu do szklanki utworzyła się ładna biała średnio-pęcherzykowa piana, utrzymywała się tak przez chwile po czym systematycznie opadała. Utworzyła małą warstwę (nie więcej niż 1cm), zostawiała ślady na ściankach szklanki. Zapach drożdży w szklance nie wyczuwalny, o goździkach i bananach nie wspomnę w butelce ich nie było więc w szklance też nie. W smaku dobre, czuć że to pszeniczne, brak goryczki, na upały się przyda. Piwo bardzo pijalne więc przed wakacjami na pewno uwarzę w podobnym zasypie. Może spróbuje w wyższej temperaturze przeprowadzić burzliwą. 12.01.2015 Po ponad 4 miesiącach pobytu w butelce piwo zdecydowanie się ułożyło, każdy z obdarowanych osób czuje iż to piwo pszeniczne co Mnie cieszy. Po otwarciu z butelki ulatnia ładny zapach bananów, po miesiącu leżakowania było jedynie czuć drożdże. Piana niestety grubo-pęcherzykowa z większymi pęcherzami, utrzymuje się przez chwile i opada, pozostaje jedynie drobna otoczka, która dosyć długo się utrzymuje. Jednak Pszeniczne potrzebuje czasu aby smak się ułożył. Na pewno warka będzie powtórzona nie raz. 09.02.2015 Jedna skrzynka z pszenicznym leżała w garażu, niska temperatura świetnie sklarowała piwo Teraz jest Kristal Weizen Edytowane 9 Lutego 2015 przez dominik_walkowiak dudi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #09 30.08.2014 Pszeniczne Ciemne (15B. Dunkelweizen) Receptura wg Richarda Lehrla z ksiązki "Domowe Warzenie Piwa" Zasyp: słód pszeniczny 2,61kg (58%) słód pilzneński 1,17kg (26%) słód monachijski 0,45kg (10%) słód karmelowy ciemny 0,27kg (6%) Chmiel: Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 35g Lubelski a-k 3,8%, granulat , 8g Dodatki: brak Zacieranie: infuzyjne 53°C - 51°C 35min 66°C - 65°C 35min 71°C - 70°C 45min Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - Lubelski szyszka 35g, Lubelski granulat 8g Brzeczka nastawna: 19 litrów, 14°Blg pomiar przy uzyciu areometru Wydajność: 62,5% Drożdze: Gęstwa WB-06 z warki #08 Fermentacja burzliwa: 31.08.2014 - 18.09.2014 / 19 dni w zakresie od 20,5°C do 21,5°C Fermentacja cicha: brak Rozlew: 19.09.2014, spadło do 2.5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 136g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wodu, gotowany 3 minuty. Parametry: Gęstość początkowa / OG: 14°Blg / 1.0569 SG Goryczka: 15.5 IBU* Barwa: 26.9 EBC* Gęstość końcowa / FG: 2.5°Blg / 1.0098 SG Alkohol objętościowo: 6% *wg wyliczen Brewtarget ----------------------------------------------------------------------------------- 01.10.2014 Pierwszy test po butelkowaniu, po otwarciu piana wylatuje z butelki, ale nie w jakimś szybkim tempem tylko powoli. Całą warkę przełożyłem do chłodniejszego miejsca żeby CO2 się ułozyło w butelkach. Może coś z tego będzie. W poprzedniej warce przy uzyciu drożdży WB-06 po otwarciu było czuć z butelki drożdże, w tej warce użyłem gęstwy WB-06 i myślałem że efekt będzie podobny ale drożdży z butelki nie czuc. 24.10.2014 Ponad 3 tygodnie w chłodniejszym miejscu zmniejszyło CO2 i piwo po otwarciu nie idzie tak intesywnie w górę. Potrzeba minuty żeby wyszła piana przez szyjkę. W piwie nie czuc ani trochw pszenicznych nut, zdominiował słód karmelowy ciemny. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez dominik_walkowiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Warka #10 27.09.2014 Saison (16C. Saison) Jeszcze jest pogoda i temperatura saisonowa wiec trzeba spróbować tego stylu. Zasyp: słód pilzneński 2,7kg (60%) słód pszeniczny 0,72kg (16%) słód monachijski 0,72kg (16%) słód karmelowy jasny 150 0,36kg (8%) Chmiel: East Kent Goldings a-k 7,8%, granulat 36g Marynka a-k 10%, granulat, 20g Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 15g Dodatki: 160g miodu starta skórka z 3 pomarańczy starta skórka z 1 cytryny Zacieranie: infuzyjne - 12 litrów wody 67°C - 65°C 60min 70°C - 69°C 15min Wysładzanie: 18litrów wody Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - Marynka granulat 20g 20min - skórka z 1,5 pomarańczy + skórka z 1 cytryny 10min - East Kent Goldings granulat 16g 5min - Lubelski szyszka 15g + skórka z 1,5 pomarańczy 0min - East Kent Goldings granulat 16g + miód Brzeczka nastawna: 19 litrów, 12,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru Wydajność: 53,8% Drożdze: Swieże drożdże suche T-58 Fermentacja burzliwa: 28.09.2014 - 07.10.2014 / 10 dni w zakresie od 20,5°C do 22°C Fermentacja cicha: 07.10.2014 3,2°Blg / 07.10.14 - 28.10.2014 2,5°Blg / 21 dni w zakresie od 20,5°C do 24°C Rozlew: 28.10.2014, spadło do 2.5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 83g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wodu, gotowany 3 minuty. Nagazowanie 2,4 v/v. Parametry: Gęstość początkowa / OG: 12,5°Blg / 1.0505 SG Goryczka: 21,4 IBU* Barwa: 15,4 EBC* Gęstość końcowa / FG: 2,5°Blg / 1.0098 SG Alkohol objętościowo: 5,3% *wg wyliczen Brewtarget ----------------------------------------------------------------------------------- 28.10.2014 W trakcie rozlewu po otwarciu fermentora ładny owocowy zapach, aromat bananów. W smaku nic szczególnego, lekko zalegająca goryczka. Myślę, że skórki pomarańczy dodały troche goryczy. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez dominik_walkowiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Warka #11 07.10.2014 Malinowe Postanowiłem zrobić (a raczej spróbować) piwo dla Mojej Kobiety Skorzystałem z wątku kolegi Zbyszka T. Wybrałem opcje "Piwo z resztek", w trakcie przelewania Saisona zostawiłem razem z drożdzami ok 5litrów o ekstrakcie 3°Blg (początkowy był 12,5°Blg), dolałem syropu malinowego rozrobionego w 4 litrach wody wyszło 12°Blg, przyjmuję więc że ekstrakt początkowy jest 12°Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jeszcze nie wiem co z chmieleniem, zrobić jakąś herbatkę chmielową? Będe również dosładzał podczas rozlewu, prawdopodobnie będzie to słodzik. Zasyp: Saison Chmiel: Saison Dodatki: Saison 1litr syropu malinowego ekstrakt 62,5% Zacieranie: Saison Chmielenie: Saison Brzeczka nastawna: 10 litrów, 8,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru (5litrów saisona który miał 12,5°Blg zeszło do 3°Blg + 5litrów syropu malinowego 12°Blg) Drożdże: gęstwa T-58 Fermentacja burzliwa: 07.10.2014 - 19.10.2014 /12 dni w zakresie od 16,0°C do 18,0°C Fermentacja cicha: 19.10.2014 2°Blg / 19.10.2014 - 31.10.2014 2°Blg / 12 dni w zakresie od 15,5°C do 18,0°C Rozlew: 31.10.2014, stałe 2.0°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 2,5g cukru na 0,5l. Nagazowanie 2,2 v/v. Parametry: Gęstość początkowa / OG: 12,0°Blg / 1.0484 SG Goryczka: 10,4 IBU* Barwa: 15,4 EBC* Gęstość końcowa / FG: 2,0°Blg / 1.0078 SG Alkohol objętościowo: 5,3% *wg wyliczen Brewtarget ----------------------------------------------------------------------------------- 19.10.2014 W trakcie przelewania na cichą zapach malin unosił się nad fermentorem, niestety nie zdołałem spróbować smaku ale mam nadzieję że również w smaku znajdą się maliny. Kolor mocnej herbaty z sokiem malinowym. Dodam iż dzisiaj w Moim browarze domowym debiutują 15L wiaderka z Leroya 31.10.2014 Podczas rozlewy spróbowałem małą szklaneczkę piwka i wyjedzie nie dobre! może w butelce się coś zmieni w co wątpię. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez dominik_walkowiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 (edytowane) Warka #12 09.10.2014 Jasne (Single Hop Sybilla) Większość piw zrobiłem ciemnych więc postanowiłem zrobić coś z samego pilznenskiego, ale żeby trochę jeszcze rozjaśnić dodałem płatków ryżowych. Płatków ryżowych nie kleikowałem poniewaz kupiłem błyskawiczne. Chcialem chmielić Sybilla na goryczke i smak , a na aromat Lubelski i Sybilla. W ostatniej chwili zmieniłem zdanie i chemiliłem samą Sybilla czyli wyszedł Single Hop Sybilla. Zasyp: słód pilzneński 4kg (84%) płatki ryżowe 0,75kg (16%) Chmiel: Sybilla a-k 5,5%, sysz., 105g Dodatki: brak Zacieranie: infuzyjne 69°C - 66°C 60min / 12litrów wody 74°C - 73°C 15min / +4litry wody Wysładzanie: 17litrów wody Chmielenie: Czas gotowania 60min FWH - Sybilla 35g 20min - Sybilla 30g 05min - Sybilla 20g 00min - Sybilla 20g Brzeczka nastawna: 24 litrów 12°Blg 19,5 litrów 15°Blg pomiar przy uzyciu areometru / dolałem 4,5litry wody do uzyskania 12°Blg Wydajność: 63,6% Drożdze: Drożdże suche S-04 / wsypane prosto do fermentora Fermentacja burzliwa: 10.10.2014 - 19.10.2014 / 9 dni w zakresie od 16,0°C do 18,5°C Fermentacja cicha: 19.10.2014 4°Blg /19.10.2014 - 31.10.2014 42°Blg / 12 dni w zakresie od 15,5°C do 18,0°C Rozlew: 31.10.2014, stałe 4.0°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 2,0g cukru na 0,5l. Nagazowanie 2,2 v/v. Parametry: Gęstość początkowa / OG: 12,0°Blg / 1.0484 SG Goryczka: 32,9 IBU* Barwa: 4,7 EBC* Gęstość końcowa / FG: 4,0°Blg / 1.0157SG Alkohol objętościowo: 4,2% *wg wyliczen Brewtarget ----------------------------------------------------------------------------------- 19.10.2014 Wyszło ładne Jasne piwko, drożdże jak Przystało na S - 04 zbiły się mocno na dnie. Skosztowałem trochę znad drożdży i piwno wyjdzie pijalne z wyczuwalną goryczką, ale goryczka przyjemna nie zalegająca. Dla zwykłego konsumenta 32IBU będzie za dużo;) Przy następnym chmieleniu Sybilla na goryczkę będę chciał uzyskać 50IBU zobaczymy jak sprawdzi się w mocniejszym chmieleniu. 31.10.2014 Duża mętność przy butelkowaniu, mam nadzieję że ładnie się wyklaruje w butelce. Piwo już nie tak mocno goryczkowe, goryczka nie zalega. Jeżeli dojdzie do powtórki tego Single Hopa to na pewno z wiekszym IBU. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez dominik_walkowiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Porterówka #01 22.01.2015 Wiem, że to nie dział na temat porterówek ale postanowiłem zamieścić swój początek z tym trunkiem właśnie tutaj. Pare eksperymentów mam zamiar zrobić i opisać wrażenia. Skład: 0,5l Grand Imperial Porter 8,0% 0,5l Okocim Palone - Ciemne Lagerowe 5,3% 0,5l spirytus 95% 100g cukier biały 42g cukier waniliowy Piwa wlałem do garnka i podgrzałem ale nie doprowadziłem do wrzenia, wsypałem biały i waniliowy cukier. Po rozpuszczeniu cukru odstawiłem do momentu schłodzenia. Po schłodzeniu stopniowo przelałem spirytus do garnka z piwem, całośc przelałem do butelki. Szyjkę butelki zostawilem na noc przykryta gazą aby sie troche przegryzło. Po tygodniu zleje do 0,5 litrowych zeby pozbyć sie osadu. Porterówka powinna mieć 36,1%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #13 07.04.2014 Polski Stout Do Stoutów słodem bazowym jest pale ale wiec i u Mnie nie mogło zabraknąć tego słodu, jęczmień palony ma wnieść paloność, słód pszeniczny dla polepszenia piany, płatki jęczmienne błyskawiczne dla nadania kresowości piany, a słód barwiący dla barwy. Chmielenie do 40Ibu, resztę goryczki powinien wnieść jęczmień palony. Zainspirowany zapachem Nocy Kupały browaru Perun oraz Aresa z browaru Olimp postanowiłem chmielić Iunga i Sybillą. Parametry: Gęstość początkowa: 13°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: 45 EBC Gęstość końcowa: 3,5°Blg Alkohol: 4,9% Skład: Pale Ale Optima - 3,56kg [79%] Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40kg [9%] Jęczmień Palony Optima - 0,225kg [5%] Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%] Barwiący 1100 Optima - 0,09kg [2%] Iunga 11,5% - 90g Sybilla 5,5% - 70g Safale S-04 Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 12 litrów wody o temp. 75°C, temp. zacieru 69°C, dolałem 1 litr wody i ustalam temp. na 66,5°C. Podbiłem do 74,5°C 9 litrami wrzątku. 66,5°C - 50min 74,5°C - 10min Wysładzenie: 12 litrów 80°C Cała filtracja z wysładzaniem trwała 45min Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 10g Iunga 50min - 10g Iunga 10min - 15g Iunga, 15g Sybilla 03min - 30g Iunga, 30min Sybilla Po chmieleniu otrzymałem 15,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg z chmielin odzyskałem 1 litr brzeczki, gotowałem 5min i wlałem do fermentora, tak więć mam 16,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Dolewam 4 litry wody mineralnej, mam 20,5 litra 13°Blg. Wydajność 62,4%. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże S-04 bez rehydryzacji. 08.04 16°C/17°C/16°C 09.04 15°C/18°C/ Fermentacja cicha - przelane przy 4°Blg 07.05.2015 wsypane 40g Iungi i 50g Sybilli Rozlew: Odfermentowanie 73%. 10.05.2015 rozlane do butelek 38x0,5l z dodatkiem 98g cukru rozpuszczonego w 150ml wrzątku. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: Przy następnej warce muszę zwrócić uwagę na wysładzanie, ponownie za mało wysładzałem i musiałem brzeczkę końcową uzupełniać wodą do pożądanego °Blg. 17.05.2015 miałem jedną 0,5 butelkę zapełnioną w połowie przeznaczyłem na sprawdzenie nagazowania piwka, w trakcie otwierania duże pssyk i piana poszła do góry. Po paru minutach piwo się wygazowało i nadało się do nalania. 24.05.2015 sprawdziłem kolejną butelkę i objawów brak. Prawdopodobnie robię zdyb rzadki syrop z cukru 100g cukru na 150ml wody, dlatego nie rozprowadził się równomiernie w brzeczce. Edytowane 29 Maja 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Refraktometr Czas na zakupy w browarze. Po kolejnym uszkodzonym balingomierzu postanowiłem usprawnić swój browar o refraktometr. Pomiar ballingometrem już Mnie znudził, chłodzenie brzeczki w próbce, badanie temperatury próbki itp. Nie jest do zbędna rzecz dla piwowarów domowych, ale wprowadzi „trochę” luksusu w trakcie całego procesu warzenia. Informacje ogólne Refraktometr to urządzenie, które mierzy gęstość roztworu, używany głównie do oznaczenia zawartości cukru w sokach owocowych i moszczach winnych w naszym przypadku ekstraktu w brzeczce. Otrzymany wynik podawany jest w stopniach Brixa – °Brix, których odpowiednikiem są stopnie Ballinga – °Blg oraz stopnie Plato – °P. Plus stosowania refraktometru jest mała próbka brzeczki (kilka kropel), którą pipetą umieszczamy na pryzmacie. Podczas odczytu refraktometr należy skierować w stronę źródła światła, na skutek zmiany współczynnika załamania światła patrząc przez okular otrzymujemy odczytujemy wynik z skali. Większość refraktometrów posiada mechanizm kompensacji temperatury dlatego temperatura próbki powinna mieścić się w ustalonych granicach przeważnie 10°C – 30°C. Wybór modelu Przeszukując sieć w Moim przypadku AliExpress oraz eBay w celu odpowiedniego modelu można spotkać refraktometry z różnymi oznaczeniami np. RHB-10, RHB-10ATC, zdarzają się również oznaczenia K oraz Oe. RHB-10 – numer ten oznacza skalę w stopniach Brixa, w tym przypadku skała zawiera się w zakresie od 0 °Brix do 10°Brix (można spotkać inne skale 28÷62, 45÷82, 12÷30). Posiada jedną skale: °Brix. RHB-10ATC – kod ten oznacza iż refraktometr posiada automatyczną kompensację temperatury. Zakres temperatury kompensacji: 10°C – 30°C. Posiada jedną skale: °Brix. RHB-32-K – litera ta oznacza że refraktometr posiada 3 skale: °Brix, °KMW*, oraz °Oe**. RHB-32-Oe – model z takim oznaczeniem posiada 2 skale: °Brix oraz °Oe**. RHB-40 BM – posiada dwie skale: °Brix oraz °Be***. RSG-100ACT – posiada dwie skale: °Brix oraz SG. Wszystkie modele kalibrowane są poprzez zerowanie w wodzie o temperaturze 20°C. Co do rozdzielczości wszystkich urządzeń to wynosi ona od +/- od 0,1°Brix do 1°Brix. Rozdzielczość zależy od skali, im większa skala tym większa rozdzielczość, analogicznie przy mniejszych skalach rozdzielczość jest najmniejsza. Przykładowe skale i rozdzielczości: 00÷10 +/- 0,1°Brix 00÷15 +/- 0,2°Brix 00÷32 +/- 0,2°Brix 00÷40 +/- 0,2°Brix 00÷55 +/- 1,0°Brix 28÷62 +/- 0,2°Brix 00÷80 +/- 1,0°Brix 45÷82 +/- 0,5°Brix 58÷90 +/- 0,5°Brix 12÷30 +/- 0,2°Brix Tak więc Mój wybór pada na RHB-32ATC posiada on: jedną skale w stopniach °Brix (z jedną skalą będzie czytelniejszy odczyt) zakres od 0÷32°Brix automatyczną kompensację temperatury rozdzielczość +/- 0,2°Brix (rozdzielczość dobra, nie sądzę aby ktoś mógł się dopatrzeć co do 0,1÷0,2°Brix) *Skala Klosterneuburskiego moszczomierza wyrażana w stopniach °KMW, skala ta powstała ze skali Ballinga do której dodano wpływ niecukrów. Skala obrazuje ile kilogramów cukru jest zawartych w 100 kilogramach moszczu winnego. Głownie stosowana w Austrii. **Skala Oechslego wyrażana w stopniach °Oe. Ilość cukru w moszczu winnym jest pochodną jego gęstości. Wywodzi się z założenia, że gęstość (mierzona waga) moszczu winnego jest wyższa niż gęstość wody, tzn. gęstość moszczu winnego przekracza wartość 1.0000 kg/dm3. Zmierzona wartość obrazuje względną gęstoś moszczu winnego – np. jeżeli zmierzymy 82 °Oe, gęstość moszczu winnego wynosi 1.0820 kg/dm3. Głownie stosowana w Niemczech, Luksemburgu i Szwajcarii. ***Skala Baumé (°B, Bé°, Be° albo Baume) do pomiaru gęstości cieczy stosowana w Francji i Hiszpanii. Kupno Wybrałem model na eBay. Jako iż jest to Mój pierwszy zakup międzynarodowy, a zarazem pierwszy kontakt z eBay, w celu płatności zarejestrowałem się na PayPal. U niektórych sprzedawców nie można płacić przy pomocy Paypal, jedyną opcja jest zapłata karta płatniczą. Dla osób które obawiają się podawania danych karty bankomatowej polecam skorzystanie z karty internetowej BZWBK albo w mBanku eKARTA. Przelałem odpowiednią kwotę na konto PayPal, pieniądze pokazały się na koncie po 2 dniach roboczych. Przed zakupem należy na PayPal przewalutować zł na dolary, po zalogowaniu się na konto klikamy Saldo konta PayPal, następnie Zarządzanie walutami wyberamy dolary amerykańskie i potwierdzamy przyciskiem Ustaw jako podstawowy. W przypadku gdy nasze środki nie będą w dolarach PayPal przy płatności będzie nas prosił o podanie danych z karty kredytowej. 17.04.2015 Refraktometr zakupiony, pieniądze przelane czas dostawy między 04.05.2015 – 27.05.2015. Refraktometr doszedł po 10 dniach od zamówienia, jestem zdziwiony tak szybkim terminem Kalibracja W celu jak najmniejszego błędu pomiaru refraktometrem powinno się urządzenie skalibrować. Refraktometr kalibrujemy poprzez naniesienie na powierzchnie pryzmatyczną kilka kropli wody destylowanej o temperaturze 20°C, następnie tak zamykamy płytkę osłonową aby woda destylowana pokryła całą powierzchnie pryzmatyczną, bez pęcherzyków powietrza i suchych stref. Refraktometr kierujemy w stronę światła, patrzymy przez okular i regulujemy nim aż linia oddzielająca strefę ciemną od jasnej będzie ostro widoczna. Przy pomocy małego śrubokręta, który znajduje się w zestawie kręcimy śrubą kalibracyjną tak aby linia wskazywała 0°Blg. Podejrzewam, że raz skalibrowany refraktometr długo będzie wykonywał pomiar bez żadnych błędów. Współczynnik korekcyjny Podczas wykonywania pomiarów brzeczki za pomocą refraktometru, odczytany wynik niekoniecznie jest wynikiem dokładnym, ponieważ każdy refraktometr wyskalowany jest w skali Brix dla wodnych roztworów sacharozy , a brzeczka piwna ma inną gęstość niż woda z cukrem. Refraktometry ściągane z chin nie dają powtarzalnych wyników, przekonałem się o tym przy ostatniej warce kiedy kilka pomiarów różniło się od siebie o 0,5°Brix. Swój indywidualny współczynnik korekcyjny brzeczki powinno wyznaczyć się indywidualnie dla danego sprzętu. W tym celu można skorzystać z arkusza, który pobrałem z tej strony, plik Excel bez żadnych przeróbek, pierwsza kolumna data, temperatura próbki w °F, pomiar w °Brix i °Blg. Autor tego artykułu zaleca na początek wyznaczenie współczynnika z 30 próbek, później można dodać próbki z warzonych piw. Do wyznaczenia współczynnika, przygotowałem sobie areometr, który w wodzie o temp 20°C wskazuje 0°Blg. Przygotowałem sobie 6 próbek, słód zacierałem w 200ml wody przez 15min w kubku termicznym. Zasyp w ilościach 26g, 31g, 37g, 42g, 48g oraz 54g. Następnie odstawiłem próbki do uzyskania 20°C, każdą z próbek zmierzyłem Blg areometrem następnie 6 razy każdą z próbek refraktometrem. Refraktometr po każdej próbce czyściłem wodą. Dane wprowadziłem do arkusza i uzyskałem swój współczynnik 0,9895. wort_correction_factor_1.0 donbeer.xls Edytowane 18 Czerwca 2015 przez DonBeer Cichus, cpu i bloodStream 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Warka #14 10.05.2015 Iunga Pale Ale Uwarzyłem coś lekkiego i orzeźwiającego na lato. Piwo na samej Sybilli wyszło całkiem fajnie, chociaż z czasem zapach chmielu zanikł ale goryczka średnia została. Tym razem wybór padł na Iunge, przeglądając forum mogę stwierdzić że chmiel ten z pośród chmieli polskich jest na topie. Zasyp prosty, słód bazowy Pale Ale, dla ciemniejszego koloru słód karmelowy jasny 150 oraz 120, no i oczywiście pszeniczny dla piany. Parametry: Gęstość początkowa: 11,8°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 12 EBC Gęstość końcowa: 2,0°Blg Alkohol: 5% Skład: Pale Ale Optima - 4,00kg [90%] Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%] Karmelowy 120 Optima - 0,125kg [3%] Karmelowy 150 Optima - 0,10kg [2%] Iunga 11,5% szyszka - 100g Safale US-05 Zacieranie: Infuzyjne Przed samym zacieraniem wygrzałem lodówkę turystyczną 3litrami wrzątku. W trakcie zacierania lodówka stoi na grubej podstawie z styropianu, straty ciepła są znikome, po 60min zacierania temperatura nie spada nawet o 1°C. Słód wsypany do 13 litrów wody o temp. 74°C, temp. zacieru 66°C. 66°C - 60min Filtracja - wysładzanie: do filtracji zawróciłem 4,5litra brzeczki 15 litrów 80°C 2 litry 70°C wysładzane do 5*Brix Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 10g Iunga 60min - 10g Iunga 05min - 20g Iunga 00min - 20g Iunga Po chmieleniu otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 11,8°Brix (z chmielin odzyskałbym 0,5 litr brzeczki ale z braku czasu wylałem). Wydajność 60,5%. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże US-05 bez rehydryzacji. Pomiary wykonywane w godzinach: 6:00-7:00, 16:00-17:00, 21:00-22:00 12.05 00 | 17 | 18 13.05 17 | 18 | 18 14.05 18 | 17 | 17 15.05 16 | 17 | 17 16.05 16 | 17 | 18 17.05 16 | 20 | 20 18.05 17 | 20 | 20 Przelane na fermentacje cichą, pomiar refraktometrem 5,2°Brix po korekcie 2,3°Blg. 19.05 18 | 21 | 21 20.05 19 | 19 | 19 21.05 17 | 18 | 18 22.05 17 | 19 | 19 23.05 18 | 19 | 19 24.05 18 | 19 | 20 25.05 19 | 20 | 20 26.05 19 | 19 | 19 27.05 18 | 17 | 17 28.05 16 | 18 | 19 29.05 18 | 19 | 19 30.05 19 | 20 | 19 + 40g Iunga 11,5% szyszka 31.05 19 | 20 | 19 01.06 18 | 20 | 20 02.06 19 | 21 | 21 03.06 20 | 22 | 20 04.06 18 | 18 | 18 05.06 18 | 18 | 18 06.06 18 | 18 | 17 07.06 17 | 18 | 17 08.06 16 | 17 | 16 09.06 16 | 17 | 16 10.06 16 | 16 | -- rozlew, pomiar refraktometrem 4,9°Brix po korekcie 2,0°Blg. Rozlew: Odfermentowanie 83%. Troche za mocno odfermentowało. 10.06.2015 rozlane do butelek 41x0,5l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w 330ml wrzątku. Po ostatnich przygodach z zbyt gęstym syropem cukrowym podczas dzisiejszego rozlweu użyłem strzykawki do dozowania syropu cukrowego, do każdej 0,5 butelki poszło 10ml syropu. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: Musze pamiętać aby następnym razem przygotować sobie więcej wody do wysładzania, będę wysładzał do 3°Brix. Już drugi raz zadałem drożdże suche bez rehydryzacji, otwarłem paczkę i wsypałem do fermentora z brzeczką, fermentacja ruszyła dopiero następnego dnia po upływie 24h. Zazwyczaj po rehydryzacji ruszała znacznie szybciej. 10.06.2015 została mała próbka w trakcie rozlewu, wydaje się że piwo zbyt mocno odfermentowało, jest lekka goryczka niezalegająca, aromat chmielu w trakcie otwarcia fermentora był, mam nadzieje ze w butelkach też się pojawi. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 (edytowane) Warka #15 17.05.2015 American Pale Ale Oczywiście nie odbyło sie bez przygód, chciałem uwarzyć amerykańską pszenice na lato ale zabrakło mi słodu pszenicznego postawiłem na lekkie APA Parametry: Gęstość początkowa: 12,6°Blg Goryczka: 31 IBU Barwa: 10 EBC Gęstość końcowa: 2,8°Blg Alkohol: 5,1% Skład: Pilzneński Optima - 4,23kg [90%] Pszeniczny Optima - 0,235kg [5%] Karmelowy 120 Optima - 0,235kg [5%] Iunga 11,5% szyszka - 15g Cascade 6,7% granulat - 80g Safale US-05 - gęstwa I pokolenie po Iunga Pale Ale Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 13 litrów wody o temp. 74°C, temp. zacieru 66°C. 66°C - 70min Filtracja - wysładzanie: do filtracji zawróciłem 3,5litra brzeczki woda do wysładzania 22 litry 80°C wysładzane do 4°Brix Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 15g Iunga 60min - 15g Cascade 05min - 15g Cascade 00min - 20g Cascade Po chmieleniu otrzymałem 19,5 litrów brzeczki o gęstości 12,6°Brix. Wydajność 56,8%. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 20°C dodałem gęstwe I pokolenie US-05. Pomiary wykonywane w godzinach: 6:00-7:00, 16:00-17:00, 21:00-22:00 19.05 19 | 21 | 21 20.05 19 | 20 | 20 21.05 18 | 18 | 19 22.05 18 | 20 | 20 23.05 19 | 20 | 20 24.05 18 | 19 | 21 25.05 20 | 21 | 21 26.05 20 | 20 | 20 27.05 19 | 18 | 18 28.05 17 | 18 | 20 29.05 19 | 19 | 20 30.05 20 | 21 | -- Przelane na fermentacje cichą, pomiar refraktometrem 6,5°Brix po korekcie 3,1°Blg. 30.05 00 | 00 | 20 31.05 19 | 19 | 19 01.06 19 | 21 | 21 02.06 19 | 21 | 21 03.06 21 | 22 | 18 04.06 18 | 18 | 18 05.06 18 | 18 | 18 06.06 18 | 18 | 18 07.06 17 | 18 | 18 08.06 17 | 18 | 18 09.06 17 | 17 | 17 10.06 16 | 16 | 16 + 30g Cascade 6,7% granulat 11.06 17 | 18 | 17 12.06 18 | 19 | 19 13.06 18 | 18 | 18 14.06 18 | 18 | 19 15.06 18 | 19 | 19 16.06 17 | 17 | 17 rozlew, pomiar refraktometrem 6°Brix pokorekcie 2,7°Blg. Rozlew: Odfermentowanie 78%. 16.06.2015 rozlane do butelek 37x0,5l z dodatkiem 125g cukru rozpuszczonego w 550ml wrzątku. Do każdej 0,5 butelki poszło 16ml syropu. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: Podczas butelkowania ładny zapach chmieli amerykańskich, wyraźnie czuć zapach cytrusów. Zostało trochę do degustacji, jak zwykle przy rozlewie wydaje mi się, że goryczka jest zbyt zalegająca. Zobaczymy jak to będzie w butelce. Do 3 butelek dodałem 3ml spirytusy w którym moczyły się wysuszone skórki pomarańczy. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Browar powiększył się o dodatkowy sprzęt a mianowicie nabyłem śrutownik Biowinu. Zobaczymy jak się bedzie sprawowała tańsza wersja śrutownika z Brewferm. Przed pierwszym uruchomieniem wszystkie części wyglądają solidnie, póki co mam tylko słód ześrutowany więc pierwsze śrutowanie przeprowadzę dopiero za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) Warka #16 - Sunny Wheat 12°Blg 27.06.2015 Sunny Wheat Korzystając z temperatury w garażu (16-19°C) postanowiłem jeszcze przed upałami uwarzyć piwko, tym razem American Wheat wg lekko zmodyfikowanego przepisu scoobiego. Miałem ograniczoną ilość słodu pszenicznego więc postanowiłem brak uzupełnić płatkami pszennymi, niestety nigdzie nie mogłem dostać błyskawicznych dlatego musiałem kleikować. W recepturze scoobie chmieli Cascade i Willamette, Ja ten drugi chmiel zastąpiłem Citrą, która poszła na goryczke i z mieszanką Cascade na aromat. Parametry: Gęstość początkowa: 12,0°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: 8 EBC Gęstość końcowa: 2,1°Blg Alkohol: 5,2% / 5,4%* Nagazowanie: 2,6 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 2,58kg [54%] Pszeniczny Optima - 1,10kg [23%] Płatki Pszenne - 0,80kg [17%] Monachijski Optima - 0,19kg [4%] Karmelowy 120 Optima - 0,10kg [2%] Citra 13,5% granulat - 20g Cascade 6,7% granulat - 20g Safale US-05 - świeża paczka Zacieranie: Infuzyjne Kleikowanie płatków pszennych 25min, woda 4,5l temp. 70°C. Dolanie 8,5 litra wody o temp. 73°C, wsypanie słodu, temp. zacieru 67°C. 67°C --> 65°C - 120min Filtracja - wysładzanie: do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki woda do wysładzania 23 litry 80°C wysładzanie ciągłe/ Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 10g Citra 00min - 20g Cascade Whirpool - 10g Citra Po chmieleniu otrzymałem 22,5 litra brzeczki o gęstości 12,0°Brix. Wydajność 59,3%. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 20°C dodałem Uwodnione US-05. 28.06 00 | 00 | 20 29.06 18 | 19 | 17 30.06 17 | 18 | 19 01.07 17 | 19 | 19 02.07 18 | 19 | 19 03.07 19 | 20 | 20 04.07 20 | 19 | 19 05.07 20 | 19 | 19 06.07 19 | 18 | 19 07.07 19 | 20 | 20 08.07 20 | 21 | 19 09.07 18 | 17 | 17 10.07 16 | 17 | 16 11.07 17 | 18 | 18 12.07 18 | 18 | 18 13.07 17 | 17 | 17 14.07 17 | 17 | 17 15.07 17 | 17 | 17 16.07 17 | 17 | 17 17.07 18 | 19 | 18 18.07 20 | 20 | 20 19.07 20 | 19 | 19 20.07 19 | 19 | 19 21.07 19 | 19 | 19 rozlew, pomiar refraktometrem 5°Brix po korekcie 2,1°Blg. Rozlew: 21.07.2015 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 160g+500ml wody, dawkowane po 15ml na 0,5l piwa. Celowane nagazowanie 2,6v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: W trakcie fermentacji zaniepokojony nadchodzącymi upałami postanowiłem zbudować lodówkę styropianową do zbicia temperatury Edytowane 1 Listopada 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) Z obawy przed żarem z nieba, który ma sięgać powyżej 35°C zmuszony byłem szybko i prowizorycznie zbudować lodówkę z styropianu dla Sunny Wheat. Płyty styropianu połączyłem wykałaczkami, całość naciągnąłem mocno streczem. Upały przetrzyma, później pomyślę nad zaizolowaniem szczelin Edytowane 3 Lipca 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) Dlatego, pierwszą poważną inwestycją (100-200zł) w browarze powinna byc lodówka, ułatwia życie i pracę powodzenia ze zbijaniem, albo bardziej utrzymywaniem temperatury. Z mojej strony polecam wystawić skrzynie na noc na zewnątrz, o dziwo jest bardzo chłodno i rano około 4-5 mamy 10-12C Edytowane 3 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 profik jakiego sposobu użyłeś do połączenia styropianu? izolowałeś czyms? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 (edytowane) profik jakiego sposobu użyłeś do połączenia styropianu? izolowałeś czyms? Miałem na myśli lodówkę na prąd bo takie szybkie i nieprzewidywane akcje jak twoja zdarzają się dość często. Co do lodówki ze styropianu, to wziął bym coś co mam pod ręką czyli pianke montażową, opcjonalnie klej na gorąco. Wszystko obklej szarą mocną taśmą. wsio Edytowane 3 Lipca 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 klej do styropianu dobrze działa i mozna nim uzupełnić szczeliny, z zewnątrz polecam użyć srebrnej taśmy, skrzynia się nie kruszy i też uszczelnie połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 zewnętrzna strona lodowki styropianowej jest mocno zaciągnieta czarnym stretchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 ja mam jeszcze wszystkie wewnętrzne krawędzie skrzyni(te górne po obwodzie) i pokrywy obklejone taśmą a wnętrze skrzyni wyklejone ekranem zagrzejnikowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Jakiś czas temu zakupiłem lodówkę turystyczną 24L w Tesco za 32zł, cena raczej przystępna taniej nigdzie nie znalazłem chociaż muszę przyznać, że polowałem na promocje z przed roku jaką camilos wypatrzył Lodówka turystyczna 24L za 24zł Raz już cena spadła z 54zł na 37zł, po tygodniu 32zł więc skusiłem się. W lodówce chce zamontować zawór kulowy i wykorzystywać ją jako zbiornik na ciepłą wodę do wysładzania. Na pewno ktoś ma jakieś doświadczenie z montażu zaworu, możecie opisać swoje doświadczenia. Ścianki nie są jakoś super grube, a pokrywa w środku nie jest niczym wypełniona ale założone zadanie będzie spełniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) #17 Session Mosaic IPA 12°Blg 08.11.2015 American Pale Ale Pierwszy test śrutownika z Biowinu, pozbywam sie ześrutowanych w słodowni słodów i część słodów miałem świeżo śrutowane reszta z poprzednich zakupów. Oczywiście przy pierwszym śrutowaniu nie odbyło się bez wpadek, słód pszeniczny wymieszałem razem z pilzneńskim i podczas śrutowania część słodu przeszła bez rozłupania. A po warzeniu przyszedł czas na Stouta Parametry: Gęstość początkowa: 12,0°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: 10 EBC Gęstość końcowa: ???°Blg Alkohol: 5,2% / 5,4%* Nagazowanie: 2,4 v/v *po uwzględnieniu refermentacji Skład: Pilzneński Optima - 4,1kg [90%] Karmelowy 120 Optima - 0,23kg [5%] Pszeniczny Optima - 0,23kg [5%] Mosaic 12% granulat - 85g Świeże US - 05 Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 16 litrów wody o temp. 74°C, temp. zacieru 67°C. 67°C-->66°C - 70min Filtracja/Wysładzanie: do filtracji zawróciłem 3,5litra brzeczki woda do wysładzania 20 litrów 80°C wysładzane do 2°Brix Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 10g Mosaic 30min - 10g Mosaic 15min - 10g Mosaic 00min - 20g Mosaic Chmielenie na zimno 35g Mosaic Po chmieleniu otrzymałem 21 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix. Wydajność 58,1%. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 20°C dodałem uwodnione US-05. Burzliwa 09.11 00 | 18 | 20 10.11 19 | 16 | 18 (start drożdży) 11.11 17 | 17 | 17 12.11 17 | 16 | 17 13.11 16 | 15 | 20 14.11 15 | 16 | 16 15.11 15 | 16 | 16 16.11 15 | 15 | 15 17.11 14 | 19 | 20 18.11 19 | 19 | 20 19.11 19 | 19 | 20 20.11 19 | 19 | 20 21.11 19 | 20 | 20 22.11 19 | 00 | 00 Przelane na cichą przy 5,8°Brix po korekcie 2,8°Blg Cicha 23.11 19 | 19 | 19 24.11 19 | 19 | 19 25.11 18 | 19 | 19 26.11 18 | 19 | 19 27.11 18 | 19 | 18 28.11 19 | 20 | 20 29.11 20 | 21 | 21 30.11 20 | 20 | 20 01.12 19 | 19 | 19 02.12 19 | 20 | 20* 35g Mosaic granulat 03.12 19 | 19 | 20 04.12 19 | 20 | 20 05.12 19 | 20 | 19 06.12 19 | 20 | 20 07.12 19 | 19 | 19 08.12 19 | 20 | 00 Na cichej zjechało do 5*Brix po korekcie 2,1°Blg Rozlew: 08.12.2015 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 130g+300ml wody, dawkowane po 9ml na 0,5l piwa. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. Odfermentowanie 82,5%. ------------------------------------------------------------------------------------------- 10.11.2015 Po długim lagu drożdże ruszyły. Powoli zastanawiałem sie nad zadaniem nowej paczki. 22.11.2015 Przelałem na cichą, pierwszy raz US-05 po prawie 2 tygodniach zostawiły tyle piany na powierzchni brzeczki. Goryczka w piwie mocna, chyba na Session Mosaic IPA. Mam nadzieje, że się ułoży w przeciwnym razie znajomi będą niezadowoleni. 08.12.2015 Podczas rozlewu w pomieszczeniu unosił się aromat chmielu Mosaic, 35g na zimno chyba w zupełności wystarczy. Zobaczymy czy w butelce aromat się nie ulotni. Mam nadzieję, że goryczka się trochę ułoży bo póki co jest zalegająca, nie wiem czy jest to spowodowane małym ekstraktem a dużym IBU. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) #18 Two Hearted Ale clone 16°Blg 21.11.2015 India Pale Ale Parametry: Gęstość początkowa: 16,0°Blg Goryczka: 50 IBU Barwa: 9,2 EBC Gęstość końcowa: 2,7°Blg Alkohol: 7,1% / 7,3%* Nagazowanie: 2,5 v/v Skład: Pilzneński Optima - 4,00 kg [72%] Wiedeński Optima - 0,90 kg [16%] Pszeniczny Optima - 0,28 kg [5%] Karmelowy 20-30 Optima - 0,25 kg [4,5%] Carapils - 0,14 kg [2,5%] Centennial 8,5% granulat 100g US-05 Gęstwa I pokolenie po Mosaic APA Zacieranie: Infuzyjne Słód wsypany do 18 litrów wody o temp. 74°C, temp. zacieru 66°C. 66°C-->64°C - 85min Filtracja/Wysładzanie: do filtracji zawróciłem 4,5litra brzeczki woda do wysładzania 18 litrów 80°C wysładzanie na raty wcześnie wysładzanie ciągłe. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 15g Centennial 45min - 15g Centennial 30min - 15g Centennial 15min - 15g Centennial 00min - 10g Centennial Chmielenie na zimno 30g Centennial Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litrów brzeczki o gęstości 16,0°Brix. Wydajność 62,4%. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 13°C dodałem gęstwę I pokolenie US-05. Burzliwa 22.11 13 | 19 | 19 23.11 19 | 19 | 19 24.11 19 | 19 | 19 25.11 18 | 19 | 19 26.11 18 | 19 | 19 27.11 18 | 19 | 18 28.11 19 | 20 | 20 29.11 20 | 21 | 21 30.11 20 | 20 | 20 01.12 19 | 19 | 19 02.12 19 | 20 | 20 03.12 19 | 19 | 20 04.12 19 | 20 | 20 05.12 19 | 20 | 19 06.12 19 | 20 | 20 07.12 19 | 19 | 19 08.12 19 | 20 | 00 Przelane na cichą przy 7,0°Brix po korekcie 2,7°Blg Cicha 08.12 00 | 20 | 20 09.12 19 | 19 | 20 10.12 19 | 19 | 20 11.12 19 | 19 | 20 12.12 18 | 20 | 20 13.12 19 | 20 | 20 14.12 18 | 19 | 20 15.12 19 | 19 | 20 16.12 18 | 19 | 20 + 30g Centennial 17.12 18 | 19 | 20 18.12 19 | 20 | 20 19.12 19 | 19 | 20 20.12 19 | 00 | 00 Rozlew: 20.12.2015 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 120g+300ml wody, dawkowane po 11ml na 0,5l piwa. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. Odfermentowanie 83%. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: 21.11.2015 Udało się poprawić wydajność, muszę ustalić czy to zasługa śrutowania (w tej warce śrutowałem całość zasypu) czy też zmiana techniki wysładzania. wcześniej wysładzałem ciągle tym razem wysładzałem na raty, Filtrowałem do zera, zalałem młóto, zamieszałem całość, poczekałem 15min na ułożenie młóta i filtrowałem dalej. 08.12.2015 Przelałem na cichą, oczywiście zostawiłem sobie próbkę do degustacji. W smaku ok, goryczka fajna, nie zalegająca. Mam zamiar chmielić na zimno, szykuje się dobre piwko. Edytowane 31 Grudnia 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Kadź zacierno - filtracyjna Po ciężkich bojach z przenoszeniem zacieru do fermentora z kranikiem, czekaniu aż złoże się ułoży, wysładzaniu miską przyszedł czas i chęci na zrobienie kadzi zacierno – filtracyjnej oraz zbiornika na ciepłą wodę. Do wykonania kadzi zacierno – filtracyjnej użyłem lodówki turystycznej 35 litrowej firmy Curver. Wcześnie w lodówce tylko zacierałem, a później przenosiłem zacier do fermentora z kranikiem i oplotem. W lodówce zrobiłem otwór o średnicy 20mm za pomocą wyciskarki hydraulicznej. Jako kran użyłem zaworu czerpalnego 1/2’, zawór jest wykonany z mosiądzu niklowanego. Gwint zaworu ciasno wchodził przez zewnętrzną ściankę oraz wewnętrzną (nie wykonywałem większego otworu w zewnętrznej ściance lodówki, czas pokaże czy będzie przeciekać). Na gwint nakręciłem złączkę CPVC KW 1/2" – GW1/2” USTM. Aby uszczelnić połączenie nałożyłem na gwint uszczelkę 3/4". Po testach wodnych musiałem dokręcić złączki mocniej ale z wyczuciem żeby nie uszkodzić ich gwintu. Po dokręceniu woda nie ciekła. Do kadzi zacierno – filtracyjnej zamontowałem filtrator rurkowy wykonany z rurek do ciepłej wody o średnicy 16mm, na łączeniu filtratora i złączki użyłem 2 kawałków rurki połączonych ze sobą za pomocą wężyka silikonowego. Analogicznie zamontowałem zawór czerpalny w lodówce turystycznej 24litry kupionej w promocji , lodówka posłuży jako zbiornik ciepłej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 (edytowane) #19 Carotten Ale 12°Blg / Special Carotten Ale 14°Blg 07.12.2015 Specialty Beer Inspiracja zaczerpnięta z PIWOWARA Parametry: Gęstość początkowa: 12,0°Blg / 14,0°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ???°Blg Alkohol: 4,9% 6,1% / 5,1% 6,3%* Nagazowanie: 2,4 v/v Skład: Marchewka - 2,70 kg [44,3%] Pale Ale Optima - 2,00 kg [32,8%] Monachijski Optima - 0,50 kg [8,2%] Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg [6,6%] Cukier brązowy - 0,37 kg [6,1%] Cukier biały - 0,13 kg [2,1%] Lubelski 3,3% szyszka 2013 30g Citra 13,5% granulat 2014 12g Kolendra 6g Skórka z 2 pomarańczy US-05 Gęstwa II pokolenie po Mosaic APA, Two Hearted Ale Przed zacieraniem przygotowałem marchewkę, obraną starłem na tarce i wymieszałem z cukrem, wrzuciłem na 10min do piekarnika. Zacieranie: Infuzyjne Słód, marchewka wraz z chmielem Lubelskim wsypany do 16 litrów wody o temp. 70°C, temp. zacieru 64°C. 64°C - 10min Dolanie 2l wrzątku 66°C-->65°C - 80min Filtracja/Wysładzanie: do filtracji zawróciłem 2,5litra brzeczki do wysładzania przygotowałem 20 litrów 80°C wysładzanie ciągłe do otrzymania 10°Blg. Chmielenie: Czas gotowania 60min FHW - 12g Citra po 60 minutach zlałem do fermentora 9,5l brzeczki. Resztę gotowałem jeszcze przez 20min. 05min - 3g kolendry, skórki z 2 pomarańczy 00min - 3g kolendry Zlałem resztę do drugiego fermentora, wyszło 12l Po chmieleniu otrzymałem: Carotten Ale 9,5 litrów brzeczki o gęstości 12,0°Brix. Special Carotten Ale 12,0 litrów brzeczki o gęstości 14,0°Brix. Fermentacja: Do brzeczki o temp. ok 15°C dodałem gęstwę II pokolenie US-05. Carotten Ale 80ml rzadkiej gęstwy. Special Carotten Ale 100ml rzadkiej gęstwy 08.12 00 | 20 | 20 09.12 19 | 19 | 20 10.12 19 | 19 | 20 11.12 19 | 19 | 20 12.12 18 | 20 | 20 13.12 19 | 20 | 20 14.12 18 | 19 | 20 15.12 19 | 19 | 20 16.12 18 | 19 | 20 17.12 18 | 19 | 20 18.12 19 | 20 | 20 19.12 19 | 19 | 20 20.12 19 | 20 | 21 21.12 19 | 20 | 21 22.12 19 | 20 | 21 23.12 18 | 19 | 20 24.12 18 | 19 | 20 do końca fermentacji nie kontrolowałem temperatury Rozlew: 09.01.2016 rozlew z dodatkiem syropu cukrowego 126g+300ml wody, dawkowane po 8ml na 0,5l piwa. Celowane nagazowanie 2,4v/v. Po refermentacji alkohol wzrośnie o 0,2%. Odfermentowanie Carotten Ale 78%, Special Carotten Ale 82%. ------------------------------------------------------------------------------------------- Uwagi: Edytowane 10 Stycznia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się