DonBeer Opublikowano 29 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) #170 Black Sour Mix (Brzoskwinia x Mango x Ananas x Kokos) ~9,1°Blg 24.08.2024r. Poznańską oszczędnością powstaje kolejna warka, z warek gdzie miałem dużo strat po gotowaniu odzyskiwałem część brzeczki i tak uzbierało się ok 7L brzeczki 9°Blg, na zimno pójdzie 5L strat z cichej fermentacji warki 179. Parametry: Gęstość początkowa: 9°Blg Goryczka: ?? IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??°Blg Alkohol: ??% Nagazowanie: 2,0v/v Gotowanie 15min: Otrzymałem 7 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane 1 op. S-33 rozsypane prosto z paczki. Fermentacja burzliwa 14 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20-20-20-21-21-21-21-21-21 Fermentacja cicha 14 dni: 21-21-21-21-21-21-21-15-15-10-10-5-5-5 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, bez pomiaru blg. Podsumowanie: 07.09.2024 Przelane na cichą bez pomiaru Blg, dodałem 5l strat po fermentacji z warki 169. 20.09.2024 Zabutelkowane z dodatkiem 5ml kwasu mlekowego, Edytowane 20 Września przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Września Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września (edytowane) #171 Session Hazy IPA 9,3°Blg 07.09.2024r. Parametry: Gęstość początkowa: 9,3°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: 5 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40 kg (67%) — słód pilzneński Viking Malt 0,26 kg (16%) — płatki owsiane 0,13 kg (08%) — jęczmień niesłodowany Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18,6L RO Zacieranie: 8,3 L + 1,72g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,24g soli epsom, 0,29g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,6 pH 70°C - 50min 72°C - 10min 76°C - 02min Filtracja: 9,1L 80°C + 1,89g chlorku wapnia, 0,11g soli kuchennej, 0,26g soli epsom, 0,32g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,6 Gotowanie 60min - 37IBU: 60min 2g Saaz 20min hop stand 90°C -> 75°C 20g Nelson Sauvin, 20g Ella, 15g Saaz Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy I pokolenie S-33. Fermentacja burzliwa 14 dni: 18-18,5-19-19-19-19-19,5-20-20-20-20-20-20-20 Fermentacja cicha 10 dni: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%. Podsumowanie: Edytowane 20 Września przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Września Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września #172 Polskie Sesyjna (Lubelski x EXP 2/20) 8,5°Blg 22.09.2024r. Parametry: Gęstość początkowa: 8,5°Blg Goryczka: 24 IBU Barwa: 5 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40 kg (82%) — słód pilzneński Viking Malt 0,30 kg (18%) — płatki owsiane Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 16,5L RO Zacieranie: 8,5 L + 1,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,31g soli epsom, 0,26g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,4 pH 70°C - 50min 76°C - 02min Filtracja: 8L 80°C + 1,7g chlorku wapnia, 0,11g soli kuchennej, 0,29g soli epsom, 0,24g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,4 Gotowanie 40min - 24IBU: 40min 1g Iunga 20min hop stand 85°C -> 70°C 30g Lubelski, 20g Rody Hodowlane 2/20 Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 8,4°Brix po korekcie 8,5°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy II pokolenie S-33. Fermentacja burzliwa 10 dni: 18- Fermentacja cicha 10 dni: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się