DonBeer Opublikowano 29 Sierpnia 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2024 (edytowane) #170 Black Sour Mix (Brzoskwinia x Mango x Ananas x Kokos) ~9,1°Blg 24.08.2024r. Poznańską oszczędnością powstaje kolejna warka, z warek gdzie miałem dużo strat po gotowaniu odzyskiwałem część brzeczki i tak uzbierało się ok 7L brzeczki 9°Blg, na zimno pójdzie 5L strat z cichej fermentacji warki 179. Parametry: Gęstość początkowa: 9°Blg Goryczka: ?? IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??°Blg Alkohol: ??% Nagazowanie: 2,0v/v Gotowanie 15min: Otrzymałem 7 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane 1 op. S-33 rozsypane prosto z paczki. Fermentacja burzliwa 14 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20-20-20-21-21-21-21-21-21 Fermentacja cicha 14 dni: 21-21-21-21-21-21-21-15-15-10-10-5-5-5 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, bez pomiaru blg. Podsumowanie: 07.09.2024 Przelane na cichą bez pomiaru Blg, dodałem 5l strat po fermentacji z warki 169. 20.09.2024 Zabutelkowane z dodatkiem 5ml kwasu mlekowego, Edytowane 20 Września 2024 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2024 (edytowane) #171 Session Hazy IPA 9,3°Blg 07.09.2024r. Parametry: Gęstość początkowa: 9,3°Blg Goryczka: 45 IBU Barwa: 5 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40 kg (67%) — słód pilzneński Viking Malt 0,26 kg (16%) — płatki owsiane 0,13 kg (08%) — jęczmień niesłodowany Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18,6L RO Zacieranie: 8,3 L + 1,72g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,24g soli epsom, 0,29g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,6 pH 70°C - 50min 72°C - 10min 76°C - 02min Filtracja: 9,1L 80°C + 1,89g chlorku wapnia, 0,11g soli kuchennej, 0,26g soli epsom, 0,32g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,6 Gotowanie 60min - 37IBU: 60min 2g Saaz 20min hop stand 90°C -> 75°C 20g Nelson Sauvin, 20g Ella, 15g Saaz Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy I pokolenie S-33. Fermentacja burzliwa 14 dni: 18-18,5-19-19-19-19-19,5-20-20-20-20-20-20-20 Fermentacja cicha 10 dni: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%. Podsumowanie: Edytowane 20 Września 2024 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2024 #172 Polskie Sesyjna (Lubelski x EXP 2/20) 8,5°Blg 22.09.2024r. Parametry: Gęstość początkowa: 8,5°Blg Goryczka: 24 IBU Barwa: 5 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40 kg (82%) — słód pilzneński Viking Malt 0,30 kg (18%) — płatki owsiane Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 16,5L RO Zacieranie: 8,5 L + 1,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,31g soli epsom, 0,26g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,4 pH 70°C - 50min 76°C - 02min Filtracja: 8L 80°C + 1,7g chlorku wapnia, 0,11g soli kuchennej, 0,29g soli epsom, 0,24g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,4 Gotowanie 40min - 24IBU: 40min 1g Iunga 20min hop stand 85°C -> 70°C 30g Lubelski, 20g Rody Hodowlane 2/20 Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 8,4°Brix po korekcie 8,5°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy II pokolenie S-33. Fermentacja burzliwa 10 dni: 18- Fermentacja cicha 10 dni: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) #173 Polskie (Książęcy x Zombie x EXP 3/20) 12°Blg 15.01.2025r. Po dłuższej przerwie wracam Parametry: Gęstość początkowa: 12°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: 6,5 EBC Gęstość końcowa: 2,3°Blg Alkohol: 5,2% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,00 kg (84%) — słód pilzneński Viking Malt 0,20 kg (08%) — słód pszeniczny 0,20 kg (08%) — płatki owsiane Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18L RO Zacieranie: 10 L + 1,65g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,36g soli epsom, 0,15g gipsu, 0,75ml kwasu mlekowego, 5,6 pH 67°C - 40min 72°C - 20min 76°C - 02min Filtracja: 8L 80°C + 1,35g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,3g soli epsom, 0,1g gipsu, 0,75ml kwasu mlekowego, pH 5,4 Gotowanie 50min - 20IBU: 20min hop stand 85°C -> 70°C 25g Zombie, 25g 25g Książęcy, Rody Hodowlane 3/20 Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 12°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana świeża saszetka US05. Fermentacja burzliwa 10 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20,5-21 Fermentacja cicha 10 dni: 21 - ostatnie 3 dni CC 5-6°C Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2.3°Blg co daje 5,2%. Uwagi: 29.01.2025 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 05.02.2025 Dodane na cichą po 20g Zombie, Książęcy oraz Rody Hodowlane 3/20 09.02.2025 Zabutelkowane 13.03.2025 Jestem zadowolony z aromatu który jak na polskie chmiele wyszedł dość intensywny, jest kokos i ananas, na drugim planie lekka mandarynka i limonka. Ciut zbyt wysokie angażowanie. Okrągłe i gładkie z niską goryczką. Skład chmielu na pewno do powtórzenia. Edytowane 15 Marca przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego (edytowane) #174 Sesyjne 8,9°Blg 02.02.2025r. Parametry: Gęstość początkowa: 8,9°Blg Goryczka: 20 IBU Barwa: 6,5 EBC Gęstość końcowa: 2,6°Blg Alkohol: 3,3% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,40 kg (84%) — słód pilzneński Viking Malt 0,14 kg (08%) — słód pszeniczny 0,14 kg (08%) — płatki owsiane Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18L RO Zacieranie: 8 L + 1,7g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,35g soli epsom, 0,23g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,2 pH 70°C - 50min 75°C - 02min Filtracja: 9,3 L 80°C + 2,0g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,4g soli epsom, 0,27g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,4 Gotowanie 50min - 20IBU: 40min 2g Iunga 20min hop stand 87°C -> 70°C 10g Zombie, 25g Lubelski, 10g Rody Hodowlane 3/20 Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 8,8°Brix po korekcie 8,9°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane II pokolenie US05 ok 80ml. Fermentacja burzliwa 10 dni: 18,5-18,8-19,2-19,5-19,7-20-20,5-21x3 Fermentacja cicha 14 dni: 21x11 - 5x3 Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,6°Blg co daje 3,3%. 13.02.2025 Przelane na cichą bez pomiaru Blg 23.02.2025 Dodałem zest z 1 limonki i cytryny zagotowany w odrobinie wody i soku z limonki 28.02.2025 Zabutelkowane Edytowane 16 Marca przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 6 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca (edytowane) #175 PL Hazy IPA 15,8°Blg 02.03.2025r. Parametry: Gęstość początkowa: 15,8,9°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: 8 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 2,70 kg (84%) — słód pilzneński Viking Malt 0,26 kg (08%) — słód pszeniczny 0,26 kg (08%) — płatki owsiane Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18,6L RO Zacieranie: 12,2 L + 2,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,62g soli epsom, 0,3g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, 5,6 pH 70°C - 50min 75°C - 02min Filtracja: 6,4 L 80°C + 1,4g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,63g soli epsom, 0,16g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, pH 5,5 Gotowanie 60min - 25IBU: 60min 3g Iunga 20min hop stand 87°C -> 75°C po 20g Zombie, Rody Hodowlane 3/20, Rody Hodowlane 2/20 i Książęcy łącznie 80g Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 15,6°Brix po korekcie 15,8°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17,5°C, zadane I pokolenie WLP077 ok 150ml. Fermentacja burzliwa 10 dni: 17,5-17,7-18,3-18,5-19,2-19,6-20-20,5-21-21,3 Fermentacja cicha 10 dni: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%. 10.03.2025 Przelane na cichą bez pomiaru blg. 17.03.2025 Dodałem na zimno po 30g Książecy i Rody Hodowlane 2/20 oraz po 20g Zombie i Rody Hodowlane 3/20 Edytowane 17 Marca przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca #176 Citra Ale 8,9°Blg 10.03.2025r. Parametry: Gęstość początkowa: 8,9°Blg Goryczka: 29 IBU Barwa: 5,4 EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,0v/v Zasyp: (zakładana objętość: 11L) 1,60 kg (91%) — słód pilzneński Viking Malt 0,16 kg (09%) — słód pszeniczny Śrutowanie: śrutownik walcowy Profil wody: Ca 62 / Mg 13 / Na 4 / Cl 48 / SO 143 / HCO3 00 / 17,4L RO Zacieranie: 8,2 L + 0,7g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 1,1g soli epsom, 1,4g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, 5,6 pH 70°C - 60min 75°C - 02min Filtracja: 9,2 L 80°C + 0,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 1,2g soli epsom, 1,5g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, pH 5,5 Gotowanie 60min - 29IBU: 60min 2g Chinook 20min hop stand 87°C -> 75°C 40g Citra Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 8,8°Brix po korekcie 8,9°Blg. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane II pokolenie WLP077 ok 80ml. Fermentacja burzliwa 10 dni: 17,5 Fermentacja cicha 10 dni: Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się