Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#170 Black Sour Mix (Brzoskwinia x Mango x Ananas x Kokos) ~9,1°Blg 

24.08.2024r.

Poznańską oszczędnością powstaje kolejna warka, z warek gdzie miałem dużo strat po gotowaniu odzyskiwałem część brzeczki i tak uzbierało się  ok 7L brzeczki 9°Blg, na zimno pójdzie 5L strat z cichej fermentacji warki 179.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9°Blg

Goryczka:  ?? IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??°Blg

Alkohol: ??%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Gotowanie 15min:

 

Otrzymałem 7 litrów brzeczki o gęstości 9,0°Brix po korekcie 9,1°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane 1 op. S-33 rozsypane prosto z paczki.

Fermentacja burzliwa 14 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20-20-20-21-21-21-21-21-21

Fermentacja cicha 14 dni: 21-21-21-21-21-21-21-15-15-10-10-5-5-5

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, bez pomiaru blg.

 

Podsumowanie:

07.09.2024 Przelane na cichą bez pomiaru Blg, dodałem 5l strat po fermentacji z warki 169.

20.09.2024 Zabutelkowane z dodatkiem 5ml kwasu mlekowego, 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#171 Session Hazy IPA 9,3°Blg 

07.09.2024r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,3°Blg

Goryczka:  45 IBU

Barwa: 5 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,40 kg (67%) — słód pilzneński Viking Malt  

0,26 kg (16%) — płatki owsiane

0,13 kg (08%) — jęczmień niesłodowany

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18,6L RO

 

Zacieranie: 8,3 L + 1,72g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,24g soli epsom,  0,29g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,6 pH

70°C - 50min

72°C - 10min

76°C - 02min

 

Filtracja:

9,1L 80°C + 1,89g chlorku wapnia, 0,11g soli kuchennej, 0,26g soli epsom,  0,32g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,6

 

Gotowanie 60min - 37IBU:

60min 2g Saaz

20min hop stand 90°C -> 75°C 20g Nelson Sauvin, 20g Ella, 15g Saaz

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy I pokolenie S-33.

Fermentacja burzliwa 14 dni: 18-18,5-19-19-19-19-19,5-20-20-20-20-20-20-20

Fermentacja cicha 10 dni: 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%.

 

Podsumowanie:

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#172 Polskie Sesyjna (Lubelski x EXP 2/20) 8,5°Blg 

22.09.2024r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,5°Blg

Goryczka:  24 IBU

Barwa: 5 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,40 kg (82%) — słód pilzneński Viking Malt  

0,30 kg (18%) — płatki owsiane

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 16,5L RO

 

Zacieranie: 8,5 L + 1,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,31g soli epsom,  0,26g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,4 pH

70°C - 50min

76°C - 02min

 

Filtracja:

8L 80°C + 1,7g chlorku wapnia, 0,11g soli kuchennej, 0,29g soli epsom,  0,24g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,4

 

Gotowanie 40min - 24IBU:

40min 1g Iunga

20min hop stand 85°C -> 70°C 30g Lubelski, 20g Rody Hodowlane 2/20

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 8,4°Brix po korekcie 8,5°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 100ml gęstwy II pokolenie S-33.

Fermentacja burzliwa 10 dni: 18-

Fermentacja cicha 10 dni: 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#173 Polskie (Książęcy x Zombie x EXP 3/20) 12°Blg 

15.01.2025r.

 

Po dłuższej przerwie wracam ;)

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: 6,5 EBC

Gęstość końcowa: 2,3°Blg

Alkohol: 5,2%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,00 kg (84%) — słód pilzneński Viking Malt  

0,20 kg (08%) — słód pszeniczny

0,20 kg (08%) — płatki owsiane

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18L RO

 

Zacieranie: 10 L + 1,65g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,36g soli epsom,  0,15g gipsu, 0,75ml kwasu mlekowego, 5,6 pH

67°C - 40min

72°C - 20min

76°C - 02min

 

Filtracja:

8L 80°C + 1,35g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,3g soli epsom,  0,1g gipsu, 0,75ml kwasu mlekowego, pH 5,4

 

Gotowanie 50min - 20IBU:

20min hop stand 85°C -> 70°C 25g Zombie, 25g 25g Książęcy, Rody Hodowlane 3/20

 

Otrzymałem 10,5 litrów brzeczki o gęstości 11,8°Brix po korekcie 12°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana świeża saszetka US05.

Fermentacja burzliwa 10 dni: 18-18,5-19-19,5-20-20,5-21

Fermentacja cicha 10 dni: 21 - ostatnie 3 dni CC 5-6°C

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do  2.3°Blg co daje 5,2%.

 

Uwagi:

29.01.2025 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

05.02.2025 Dodane na cichą po 20g Zombie,  Książęcy oraz Rody Hodowlane 3/20

09.02.2025 Zabutelkowane 

 

13.03.2025 Jestem zadowolony z aromatu który jak na polskie chmiele wyszedł dość intensywny, jest kokos i ananas, na drugim planie lekka mandarynka i limonka. Ciut zbyt wysokie angażowanie. Okrągłe i gładkie z niską goryczką. Skład chmielu na pewno do powtórzenia.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#174 Sesyjne 8,9°Blg 

02.02.2025r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,9°Blg

Goryczka:  20 IBU

Barwa: 6,5 EBC

Gęstość końcowa: 2,6°Blg

Alkohol: 3,3%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,40 kg (84%) — słód pilzneński Viking Malt  

0,14 kg (08%) — słód pszeniczny

0,14 kg (08%) — płatki owsiane

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18L RO

 

Zacieranie: 8 L + 1,7g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,35g soli epsom,  0,23g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, 5,2 pH

70°C - 50min

75°C - 02min

 

Filtracja:

9,3 L 80°C + 2,0g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,4g soli epsom,  0,27g gipsu, 0,25ml kwasu mlekowego, pH 5,4

 

Gotowanie 50min - 20IBU:

40min 2g Iunga

20min hop stand 87°C -> 70°C 10g Zombie, 25g Lubelski, 10g Rody Hodowlane 3/20

 

Otrzymałem 11 litrów brzeczki o gęstości 8,8°Brix po korekcie 8,9°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane II pokolenie US05 ok 80ml.

Fermentacja burzliwa 10 dni: 18,5-18,8-19,2-19,5-19,7-20-20,5-21x3

Fermentacja cicha 14 dni: 21x11 - 5x3

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do 2,6°Blg co daje 3,3%.

 

13.02.2025 Przelane na cichą bez pomiaru Blg

23.02.2025 Dodałem zest z 1 limonki i cytryny zagotowany w odrobinie wody i soku z limonki

28.02.2025 Zabutelkowane

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

#175 PL Hazy IPA 15,8°Blg 

02.03.2025r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,8,9°Blg

Goryczka:  25 IBU

Barwa: 8 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

2,70 kg (84%) — słód pilzneński Viking Malt  

0,26 kg (08%) — słód pszeniczny

0,26 kg (08%) — płatki owsiane

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 65 / Mg 3 / Na 4 / Cl 108 / SO 31 / HCO3 00 / 18,6L RO

 

Zacieranie: 12,2 L + 2,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,62g soli epsom,  0,3g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, 5,6 pH

70°C - 50min

75°C - 02min

 

Filtracja:

6,4 L 80°C + 1,4g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 0,63g soli epsom,  0,16g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, pH 5,5

 

Gotowanie 60min - 25IBU:

60min 3g Iunga

20min hop stand 87°C -> 75°C po 20g Zombie, Rody Hodowlane 3/20, Rody Hodowlane 2/20 i Książęcy łącznie 80g

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 15,6°Brix po korekcie 15,8°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17,5°C, zadane I pokolenie WLP077 ok 150ml.

Fermentacja burzliwa 10 dni: 17,5-17,7-18,3-18,5-19,2-19,6-20-20,5-21-21,3

Fermentacja cicha 10 dni: 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%.

 

10.03.2025 Przelane na cichą bez pomiaru blg.

17.03.2025 Dodałem na zimno po 30g Książecy i Rody Hodowlane 2/20 oraz po 20g Zombie i Rody Hodowlane 3/20

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#176 Citra Ale 8,9°Blg 

10.03.2025r.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 8,9°Blg

Goryczka:  29 IBU

Barwa: 5,4 EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Zasyp: (zakładana objętość: 11L)

1,60 kg (91%) — słód pilzneński Viking Malt  

0,16 kg (09%) — słód pszeniczny

 

Śrutowanie: śrutownik walcowy

 

Profil wody: Ca 62 / Mg 13 / Na 4 / Cl 48 / SO 143 / HCO3 00 / 17,4L RO

 

Zacieranie: 8,2 L + 0,7g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 1,1g soli epsom,  1,4g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, 5,6 pH

70°C - 60min

75°C - 02min

 

Filtracja:

9,2 L 80°C + 0,8g chlorku wapnia, 0,1g soli kuchennej, 1,2g soli epsom,  1,5g gipsu, 0,5ml kwasu mlekowego, pH 5,5

 

Gotowanie 60min - 29IBU:

60min 2g Chinook

20min hop stand 87°C -> 75°C 40g Citra

 

Otrzymałem 12 litrów brzeczki o gęstości 8,8°Brix po korekcie 8,9°Blg. 

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane II pokolenie WLP077 ok 80ml.

Fermentacja burzliwa 10 dni: 17,5

Fermentacja cicha 10 dni: 

 

Zabutelkowane z dodatkiem 20ml/0,5L syropu cukrowego 10°Blg, zjechała do ?,?°Blg co daje ?,?%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.