DonBeer Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) #38 Chocolate / Smoked Porter 11,1°Blg 10.06.2017 Zainspirowany piwem pitym w Londynie Wimbledon Phoenix Smoked Porter postanowiłem uwarzyć coś na ten wzór, ale niestety dostałem z sklepu zamiast Steinbacha Wędzonego dostałem jakiś słód bazowy pilzneński albo pale ale, a że już miałem wszystko uszykowane to Smoked Porter zmienił się w Chocolate Porter Dla podratowania koncepcji piwa dziele warkę po burzliwej na 2 małe fermentory do jednego z nich dodałem herbatę Lapsang. Parametry: Gęstość początkowa: 11,1°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,4°Blg Alkohol: 4,5% Nagazowanie: 2,2 v/v Skład: Pilzneński Optima - 2,70kg [64%] Wędzony Steinbach - 0,84kg [20%] Czekoladowy 400 - 0,28kg [6%] Pszeniczny Optima - 0,21 [5%] Carafa III - 0,21 [5%] Marynka 9,5% granulat 2016 25g 1 op. S-04 Herbata Lapsang 25g Zacieranie: Infuzyjne 18 litrów wody o temp. 75°C. 66°C - 70min Filtracja: 21l wody o temp. 80°C, korekta wody 5ml kwasu mlekowego ph 5,8. Wysładzanie ciągłe. Chmielenie: Czas gotowania 70min 70min - 25g Marynka Po chmieleniu otrzymałem 24 litra brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg Wydajność 65%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane uwodnione S-04. Fermentacja burzliwa 21 dni w temp. 18-20°C. Fermentacja cicha fermentor B 13 dni w temp. 19-21°C. Fermentor A 17 dni w temp. 19-21°C, 4 dni z dodatkiem 25g herbaty Lapsang. Rozlew: Fermentor B zabutelkowany z dodatkiem 48g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%, odfermentowanie 78%. Fermentor B zabutelkowany z dodatkiem 52g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%, odefermentowanie 78%. Notatnik: 01.07.2017 przelane na cichą do dwóch fermentorów - A 11l, B 10l. Zjechał do 5*brix, po przeliczeniu 2,4°Blg. 13.07.2017 do Fermentora A dorzuciłem 25g herbaty Lapsang, fermentor B zabutelkowałem z dodatkiem 48g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%. 18.07.2017 Fermentor A zabutelkowałem z dodatkiem 52g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%. Edytowane 30 Września 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 #36 Polish Pale Ale na cichą poleciało 80g Chinook PL 10% granulat 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 #36 Polish Pale Ale zakegowane nabiłem 2 razy po 1,5bara, chwile kołysałem i poszło do lodówki. Zjechało do 5*Brix po korekcie 2,3°Blg co daje 4,7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 (edytowane) #37 Session Rye IPA przelana na cichą bez pomiaru blg. W aromacie Mosaic dał truskawki. Fala upałów doprowadziła do wzrostu temp. w piwnicy, pod koniec burzliwej było prawie 21°C. Edytowane 23 Czerwca 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 #36 Polish Pale Ale przelane do kolejnego kega ;/ keg w którym się znajdowało piwo okazał się nieszczelny,nie trzymał ciśnienia, muszę sprawdzić gdzie puszcza. Z racji ten awarii musiałem opróżnić keg z Oatmeal Tea Ale z którego jestem bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 1 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) http://www.piwo.org/topic/14909-browar-domowy-donbeer/?p=447809'>#38 Chocolate/Smoked Porter przelany do dwóch fermentorów - A 11l, B 10l. Zjechał do 5*brix, po przeliczeniu 2,4°Blg. Edytowane 1 Lipca 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) #39 Whisky FES 18,7°Blg 01.07.2017 Jako, że lubie piwa z udziałem słodu wędzonego torfem w planach miałem uwarzenia jakiegoś piwka z jego udziałem. Kolega Szejk zachwalał swoje piwo 042 Southern Whisky Rebellion więc przy układaniu receptury bardzo mocno bazowałem na jego zasypie. Baza Pilzneński, słód wędzony torfem castle 30-45ppm, dla palności jęczmień palony, Carafa III i barwiący. Miałem gęstwę S-04 które raczej odfermentują płytko więc do gotowanie dodaje cukier. Parametry: Gęstość początkowa: 18,7°Blg Goryczka: 60 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,40 [69%] Wędzony torfem Castle - 1,00 [20%] Pszeniczny Optima - 0,25 [5%] Jęczmień palony Optima - 0,25 [5%] Carafa Special III - 0,10 [2%] Barwiący Optima - 0,10 [2%] Iunga 10,6% granulat 2015 20g Magnum 13% granulat 2015 20g Cukier Biały 400g Gęstwa I pokolenie S-04 Płatki dębowe sniednioopiekane rok macerowane w JD Zacieranie: Infuzyjne 17 litrów wody o temp. 73°C. 65°C - 60min Filtracja: 18l wody o temp. 80°C, korekta wody 5ml kwasu mlekowego ph 5,6. Wysładzanie ciągłe. Chmielenie: Czas gotowania 70min FHW - 20g Magnum FHW - 20g Iunga 10min - 400g cukier biały Po chmieleniu otrzymałem ?? litra brzeczki o gęstości 18,5°Brix po korekcie 18,7°Blg Wydajność 65%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa I pokolenie S-04. Burzliwa 25 dni w temp.19*-21°C. Cicha Rozlew: Zakegowane z dodatkiem 40g cukru. Notatnik: 26.07.2017 Przelane na cichą, zjechało do 8*Brix, po korekcie 2,6°Blg. 28.09.2017 Zakegowane z dodatkiem 40g cukru. Edytowane 30 Września 2017 przez DonBeer GanDi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Chmielenie na zimno #37 Session Rye IPA: 02.07.2017 25g Mosaic granulat 2016 03.07.2017 25g Mosaic granulat 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2017 Session Rye IPA zabutelkowana z dodatkiem 120g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 #38 Chocolate / Smoked Porter: Do Fermentora A dorzuciłem 25h herbaty Lapsang Fermentor B zabutelkowałem z dodatkiem 48g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 #38 Chocolate / Smoked Porter: Fermentor A zabutelkowałem z dodatkiem 52g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 #39 Whisky FES przelane na cichą, zjechało do około 8*brix, po korekcie 2,6°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 (edytowane) #39 Whisky FES dodałem 25g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych przez 14,5 miesiąca w Jacku Danielsie Przy okazji zrobiłem następną porcje 25g zalanych burbonem Edytowane 2 Sierpnia 2017 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 po długiej cichej stan zdrowia pozwolił mi na zakegowanie Whisky FES z dodatkiem 40g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kieńć Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Skąd pomysł żeby marchewkę dawać do zacieru, a nie np. do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Wrzuciłem do zacieru na wzór Pumpkin Ale, chciałem żeby marchewka puściła sok. W gotowaniu obawiałem się nut gotowanych warzyw. Następnym razem postaram się dodać sam sok z marchewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) #40 Session Red Rye IPA 9,2°Blg 07.12.2017 Po długiej przerwie związanej z zdrowiem nareszcie uwarzyłem piwo na nowym sprzęcie, w lipcu udało się wyrwać w okazyjnej cenie kociołek Klarstein Mundschenk 30L. Chwile później miałem wypadek w wyniku, którego pękła mi kość ramienna z przemieszczeniem (prawa ręka). Wydajność wyszła tragiczna, muszę sie nauczyć tego sprzętu, dałem za dużo wody do zacierania, przez co musiałem dłużej gotować. Zacierałem bez wysładzania. Chmieliny filtrowałem przez wężyk z oplotu, w pewnym momencie stanęło i w garze zostało 1,5 brzeczki, jako że rękę mam jeszcze niesprawną to nie odzyskiwałem reszty brzeczki. Woda do rehydryzacji drożdży nie zdążyła się ostudzić więc rozsypałem suchary po brzeczce. Parametry: Gęstość początkowa: 9,2°Blg Goryczka: 60 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,9°Blg Alkohol: 3,3% Nagazowanie: 2,4 v/v Skład: Pilzneński Optima - 1,50kg [70%] Carapils - 0,30kg [15%] Żytni Optima - 0,30kg [15%] Carafa Special III - 0,04kg Citra 13,5% granulat 2014 7g Columbus 15,1% granulat 2015 20g Mosaic 11,8% granulat 2016 55g US-05 1 op. Zacieranie: 18 litrów wody Carafe moczyłem 12h w 250ml zimnej wody. 67°C - 60min 78°C - 10min dodałem Carafe III z wodą Filtracja: Brak. Chmielenie: Czas gotowania 00min 90min - 7g Citra 30min - 10g Columbus 15min - 10g Columbus 00min - 25g Mosaic Po chmieleniu otrzymałem 9,5 litra brzeczki o gęstości 9,1°Brix po korekcie 9,2°Blg Wydajność 44%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane US-05 świeże opakowanie. Fermentacja burzliwa 11 dni 18°C. Przelane na cichą, pomiar 5*Brix po korekcie 2,9°Blg. Fermentacja cicha 9 dni w 18°C. 6 dni w 12°C. Chmielenie na zimno: 5 dni 15g Mosaic, 2 dni 15g Mosaic Rozlew: Zabutelkowane z dodatkiem 44g cukru rozpuszczonego w 500ml wody. Pomiar po cichej, 5*Brix po korekcie 2,9°Blg, co daje 3,3%. Notatki: 18.12.2017 Przelane na cichą, pomiar 5*Brix po korekcie 2,9°Blg. 27.12.2017 Przeniesione 18°C do 12°C. 28.12.2017 15g Mosaica na zimno 31.12.2017 15g Mosaica na zimno 02.01.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 44g cukru w 500ml wody. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) #41 Berliner Weisse 9,0°Blg 12.12.2017 Drugie warzenie na Klarsteinie, padło na kwasa przy pomocy kwasu mlekowego. Nie zauważyłem, że nie mam pszenicy wiec ratowałem się płatkami pszennymi. Z konieczności drożdże gozdawy rok po terminie, nie doszła paczka, jeżeli do jutra nie ruszą to będę się ratował US-05. Parametry: Gęstość początkowa: 9,0°Blg Goryczka: 8 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,0Blg Alkohol: 3,1% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład/11L: Pilzneński Optima - 1,20kg [67%] Carapils - 0,60kg [33%] Kazbek 4,5% granulat 2014 9g FBG1 1 op. (rok po terminie nie ruszyły) US-05 0,5 op. 17ml kwasu mlekowego 1kg mrożonych malin Zacieranie: 16 litrów wody 67°C - 60min 78°C - 10min Filtracja: Brak. Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - 9g Kazbek Po chmieleniu otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 8,9°Brix po korekcie 9,0°Blg Wydajność 57%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana uwodniona paczka FBG1 dzień później zadane uwodnione US-05. Fermentacja burzliwa 16 dni w 18°C. 29.12.2017 przelane na cichą, zjechało do 5*Brix po korekcie 3°Blg. Na cichą poszło 1kg mrożonych malin i 17ml kwasu mlekowego. Fermentacja cicha 7 dni w 18°C, 7 dni w 12°C. Rozlew: Zabutelkowane z dodatkiem 58g cukru rozpuszczonego w 500ml wody. Pomiar 5*Brix, po korekcie 3°Blg co daje 3,1%. Notatki: 13.12.2017 Fermentacja nie ruszyła, paczka doszła wiec dodałem uwodnione US-05 29.12.2017 Przelane na cichą z dodatkiem 1kg mrożonych malin i 17ml kwasu mlekowego, zjechało do 5*Brix po korekcie 3°Blg. 04.01.2018 Przeniesione do 12°C. 11.01.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 58g cukru. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) #42 Kumkwat Ale 12,7°Blg 19.12.2017 Nadal uczę się sprzętu, wydajność jak dla Mnie fatalna. Użyłem mało chmielu bo 12g i bazooka z zestawu się zapchała, następnym razem użyje worka do chmielenia. Kumkwat pokroiłem na kawałki i wrzuciłem pod koniec gotowania, zacieranie wydłużyłem o 10min, w zasypie sam słód pilzneński więc gotowałem 10min dłużej. Parametry: Gęstość początkowa: 12,7°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 2,50kg [100%] Magnum 13% granulat 2015 12g Kumkwat 120g Gęstwa 1 pokolenie US-05 Zacieranie: 17 litrów wody 68°C - 70min 78°C - 10min 10 minut odczekałem i rozpocząłem podgrzewanie do chmielenia i wysładzania. Filtracja: Brak. Chmielenie: Czas gotowania 70min 70min - 12g Magnum 05min - 120g Kumkwat Po chmieleniu otrzymałem 10 litra brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg Wydajność 55%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane 50ml gęstwy US-05 I pokolenie po #40 Session Red Rye IPA. Burzliwa 14 dni w 18°C. Pomiar po burzliwej 6*Brix, po korekcie 2,9°Blg. Cicha 9 dni w 18°C. Rozlew: zabutelkowany z dodatkiem 52g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, 3 dni wcześniej dodałem na cichą 15 kropel olejku bergamotowego. Blg bez zmian, 5,2% alk. Notatki: 02.01.2018 Przelane na cichą,pomiar 6*Brix po korekcie 2,9°Blg. 11.01.2018 Przeniosłem do 12°C. 18.01.2018 Rozlew z dodatkiem 52g cukru. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) #40 Session Red Rye IPA zabutelkowane z dodatkiem 44g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, blg nie spadło. #42 Kumkwat Ale przelane na cichą, pomiar 6*Brix po korekcie 2,9°Blg. Edytowane 2 Stycznia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 #41 Berliner Weisse przeniesione do 12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) #43 Rice IPA 15,8°Blg 09.01.2018 W zasypie 23% płatków ryżowych, co spowodowało przytkanie się młóta brzeczka w Klarsteinie przelewała się rurką na grzałkę. Zacieranie wydłużyłem do 80min. Miałem chmielić w hopspiderze z worka nylonowego ale dałem jeszcze jedną szanse wężykowi z oplotu i sprawdził się świetnie. Na cichą pójdzie w 2 partiach Zeus. Parametry: Gęstość początkowa: 15,8°Blg Goryczka: 60 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,7°Blg Alkohol: 6,4% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 2,50kg [77%] Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,75kg [23%] Magnum 13% granulat 2015 13g Cascade 6,9%granulat 2016 30g Zeus 14,4% granulat 2016 50g 120g cukru US-05 0,5 op. Zacieranie: 17 litrów wody 68°C - 80min 78°C - 10min Filtracja: Brak. Chmielenie: Czas gotowania 70min 70min - 13g Magnum 30min - 15g Cascade 15min - 15g Cascade 05min - 120g Cukier 00min - 10g Zeus Po chmieleniu otrzymałem 11,5 litra brzeczki o gęstości 14,6°Brix po korekcie 14,7°Blg Wydajność 55%, finalnie z cukrem 15,8°Blg.. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 16°C, zadana połowa op. US-05. Fermentacja burzliwa 9 dni w temp 18°C. Fermentacja cicha 10 dni w temp 18°C, 7 dni w temp 12°C. Chmielenie na zimno: 6 dni 20g Zeus, 2 dni 20g Zeus Rozlew: Zabutelkowane z dodatkiem 45g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, pomiar 8*Brix po korekcie 3,7°Blg co daje 6,4%. Notatki: 18.01.2018 Przelane na cichą, zjechało do 9*Brix po korekcie 4,7°Blg. 28.01.2018 Przeniesione do 12°C. 30.01.2018 Dorzuciłem na cichą 20g Zeusa 03.02.2018 Dorzuciłem na cichą 20g Zeusa 05.02.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 45g cukru Edytowane 7 Lutego 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 (edytowane) #41Berliner Weisse zabutelkowany z dodatkiem 58g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, 3°Blg co daje 3,1%. Edytowane 11 Stycznia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 #42 Kumkwat Ale zabutelkowany z dodatkiem 52g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, 3 dni wcześniej dodałem na cichą 15 kropel olejku bergamotowego. Blg bez zmian, 5,2% alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 #43 Rice IPA przelane na cichą, pomiar 9*Brix po korekcie 4,7°Blg. Póki co bardzo soczyste ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się