Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#38 Chocolate / Smoked Porter 11,1°Blg

10.06.2017

 

Zainspirowany piwem pitym w Londynie Wimbledon Phoenix Smoked Porter postanowiłem uwarzyć coś na ten wzór, ale niestety dostałem z sklepu zamiast Steinbacha Wędzonego dostałem jakiś słód bazowy pilzneński albo pale ale, a że już miałem wszystko uszykowane to Smoked Porter zmienił się w Chocolate Porter ;)

Dla podratowania koncepcji piwa dziele warkę po burzliwej na 2 małe fermentory do jednego z nich dodałem herbatę Lapsang. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,4°Blg

Alkohol: 4,5%

Nagazowanie: 2,2 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,70kg [64%]

Wędzony Steinbach - 0,84kg [20%]

Czekoladowy 400 - 0,28kg [6%]

Pszeniczny Optima - 0,21 [5%]

Carafa III - 0,21 [5%]

Marynka 9,5% granulat 2016 25g

1 op. S-04

Herbata Lapsang 25g

 

Zacieranie:

Infuzyjne

18 litrów wody o temp.  75°C.

66°C - 70min

 

Filtracja:

21l wody o temp. 80°C, korekta wody 5ml kwasu mlekowego ph 5,8.

Wysładzanie ciągłe.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 25g Marynka

 

Po chmieleniu otrzymałem 24 litra brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg Wydajność 65%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 19°C, zadane uwodnione S-04.

Fermentacja burzliwa 21 dni w temp. 18-20°C.

Fermentacja cicha fermentor B 13 dni w temp. 19-21°C. Fermentor A 17 dni w temp. 19-21°C, 4 dni z dodatkiem 25g herbaty Lapsang.

 

Rozlew:

Fermentor B zabutelkowany z dodatkiem 48g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%, odfermentowanie  78%.

Fermentor B zabutelkowany z dodatkiem 52g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%, odefermentowanie  78%.

 

Notatnik:

01.07.2017 przelane na cichą do dwóch fermentorów - A 11l, B 10l. Zjechał do 5*brix, po przeliczeniu 2,4°Blg. 

13.07.2017 do Fermentora A dorzuciłem 25g herbaty Lapsang, fermentor B zabutelkowałem z dodatkiem 48g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%.

18.07.2017 Fermentor A zabutelkowałem z dodatkiem 52g cukru, gęstość końcowa 5*Brix po korekcie 2,4°Blg co daje 4,5%.

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Session Rye IPA przelana na cichą bez pomiaru blg. W aromacie Mosaic dał truskawki.

Fala upałów doprowadziła do wzrostu temp. w piwnicy, pod koniec burzliwej było prawie  21°C.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Polish Pale Ale przelane do kolejnego kega ;/ keg w którym się  znajdowało  piwo okazał się nieszczelny,nie trzymał  ciśnienia, muszę sprawdzić gdzie puszcza. Z racji ten awarii musiałem opróżnić  keg z Oatmeal Tea Ale z którego jestem bardzo  zadowolony ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.piwo.org/topic/14909-browar-domowy-donbeer/?p=447809'>#38 Chocolate/Smoked Porter przelany do dwóch fermentorów - A 11l, B 10l.


Zjechał do 5*brix, po przeliczeniu 2,4°Blg. 


Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Whisky FES 18,7°Blg

01.07.2017

 

Jako, że lubie piwa z udziałem słodu wędzonego torfem w planach miałem uwarzenia jakiegoś piwka z jego udziałem. Kolega Szejk zachwalał swoje piwo 042 Southern Whisky Rebellion więc przy układaniu receptury bardzo mocno bazowałem na jego zasypie. Baza Pilzneński, słód wędzony torfem castle 30-45ppm, dla palności jęczmień palony, Carafa III i barwiący. Miałem gęstwę S-04 które raczej odfermentują płytko więc do gotowanie dodaje cukier. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 18,7°Blg

Goryczka: 60 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,40 [69%]

Wędzony torfem Castle - 1,00 [20%]

Pszeniczny Optima - 0,25 [5%]

Jęczmień palony Optima - 0,25 [5%]

Carafa Special III - 0,10 [2%]

Barwiący Optima - 0,10 [2%]

Iunga 10,6% granulat 2015 20g

Magnum 13% granulat 2015 20g

Cukier Biały 400g

Gęstwa I pokolenie S-04

Płatki dębowe sniednioopiekane rok macerowane w JD 

 

Zacieranie:

Infuzyjne

17 litrów wody o temp.  73°C.

65°C - 60min

 

Filtracja:

18l wody o temp. 80°C, korekta wody 5ml kwasu mlekowego ph 5,6.

Wysładzanie ciągłe.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

FHW - 20g Magnum

FHW - 20g Iunga

10min - 400g cukier biały

 

Po chmieleniu otrzymałem ?? litra brzeczki o gęstości 18,5°Brix po korekcie 18,7°Blg Wydajność 65%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana gęstwa I pokolenie S-04.

 

Burzliwa 25 dni w temp.19*-21°C.

Cicha 

 

Rozlew:

Zakegowane z dodatkiem 40g cukru.

 

Notatnik:

26.07.2017 Przelane na cichą, zjechało do 8*Brix, po korekcie 2,6°Blg.

28.09.2017 Zakegowane z dodatkiem 40g cukru.

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Whisky FES dodałem 25g płatków dębowych średnio opiekanych macerowanych przez 14,5 miesiąca w  Jacku Danielsie ;)

 

Przy okazji zrobiłem następną  porcje 25g zalanych burbonem

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wrzuciłem do zacieru na wzór Pumpkin Ale, chciałem żeby marchewka puściła sok.

W gotowaniu obawiałem się nut gotowanych warzyw.

Następnym razem postaram się dodać sam sok z marchewki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#40 Session Red Rye IPA 9,2°Blg

07.12.2017

 

Po długiej przerwie związanej z zdrowiem nareszcie uwarzyłem piwo na nowym sprzęcie, w lipcu udało się wyrwać w okazyjnej cenie kociołek Klarstein Mundschenk 30L. Chwile później miałem wypadek w wyniku, którego pękła mi kość ramienna z przemieszczeniem (prawa ręka). Wydajność wyszła tragiczna, muszę sie nauczyć tego sprzętu, dałem za dużo wody do zacierania,  przez co musiałem dłużej  gotować. Zacierałem bez wysładzania. Chmieliny filtrowałem przez wężyk z oplotu, w pewnym momencie stanęło i w garze zostało 1,5 brzeczki,  jako że rękę mam jeszcze niesprawną to nie odzyskiwałem reszty brzeczki.

Woda do rehydryzacji drożdży nie zdążyła się ostudzić więc rozsypałem suchary po brzeczce.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,2°Blg

Goryczka: 60 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,9°Blg

Alkohol: 3,3%

Nagazowanie: 2,4 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 1,50kg [70%]

Carapils - 0,30kg [15%]

Żytni Optima - 0,30kg [15%]

Carafa Special III - 0,04kg 

Citra 13,5% granulat 2014 7g

Columbus 15,1% granulat 2015 20g

Mosaic 11,8% granulat 2016 55g

US-05 1 op.

 

Zacieranie:

18 litrów wody

Carafe moczyłem 12h w  250ml zimnej wody.

67°C - 60min

78°C - 10min dodałem Carafe III z wodą

 

Filtracja:

Brak.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 00min

90min - 7g Citra

30min - 10g Columbus

15min - 10g Columbus

00min - 25g Mosaic

 

Po chmieleniu otrzymałem 9,5 litra brzeczki o gęstości 9,1°Brix po korekcie 9,2°Blg Wydajność 44%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadane US-05 świeże opakowanie.

Fermentacja burzliwa 11 dni 18°C. Przelane na cichą, pomiar 5*Brix po korekcie 2,9°Blg.

Fermentacja cicha 9 dni w  18°C. 6 dni w 12°C. 

Chmielenie na zimno: 5 dni 15g Mosaic, 2 dni 15g Mosaic

 

Rozlew:

Zabutelkowane z dodatkiem 44g cukru rozpuszczonego w 500ml wody. Pomiar po cichej, 5*Brix po korekcie 2,9°Blg, co daje 3,3%.

 

Notatki:

18.12.2017 Przelane na cichą, pomiar 5*Brix po korekcie 2,9°Blg.

27.12.2017 Przeniesione 18°C do 12°C.

28.12.2017 15g Mosaica na zimno

31.12.2017 15g Mosaica na zimno

02.01.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 44g cukru w 500ml wody.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 Berliner Weisse 9,0°Blg

12.12.2017

 

Drugie warzenie na Klarsteinie, padło na kwasa przy pomocy kwasu mlekowego. Nie zauważyłem, że nie  mam  pszenicy wiec ratowałem się płatkami pszennymi. Z konieczności drożdże gozdawy rok po terminie, nie doszła paczka, jeżeli do jutra nie  ruszą to będę się ratował US-05.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,0°Blg

Goryczka: 8 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,0Blg

Alkohol: 3,1%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład/11L:

Pilzneński Optima - 1,20kg [67%]

Carapils - 0,60kg [33%]

Kazbek 4,5% granulat 2014 9g

FBG1 1 op. (rok po terminie nie ruszyły)

US-05 0,5 op.

17ml kwasu mlekowego

1kg mrożonych malin

 

Zacieranie:

16 litrów wody

67°C - 60min

78°C - 10min 

 

Filtracja:

Brak.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - 9g Kazbek

 

Po chmieleniu otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 8,9°Brix po korekcie 9,0°Blg Wydajność 57%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana uwodniona paczka FBG1  dzień później zadane uwodnione US-05.

Fermentacja burzliwa 16 dni w 18°C. 29.12.2017 przelane na cichą, zjechało do 5*Brix po korekcie  3°Blg. Na cichą poszło 1kg mrożonych malin i 17ml kwasu  mlekowego.

Fermentacja cicha 7 dni w 18°C, 7 dni w 12°C.

 

Rozlew:

Zabutelkowane z dodatkiem 58g cukru rozpuszczonego w 500ml wody. Pomiar 5*Brix, po korekcie 3°Blg co daje 3,1%.

 

Notatki:

13.12.2017 Fermentacja nie ruszyła, paczka doszła wiec dodałem uwodnione US-05

29.12.2017 Przelane na cichą z dodatkiem 1kg mrożonych malin i 17ml kwasu mlekowego,  zjechało  do 5*Brix po korekcie 3°Blg.

04.01.2018 Przeniesione do 12°C.

11.01.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 58g cukru.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 Kumkwat Ale 12,7°Blg

19.12.2017

 

Nadal uczę się sprzętu, wydajność jak dla Mnie fatalna. Użyłem mało chmielu bo 12g i bazooka z zestawu się zapchała, następnym razem użyje worka do  chmielenia.

Kumkwat pokroiłem na kawałki i wrzuciłem pod koniec gotowania, zacieranie wydłużyłem o 10min, w zasypie sam słód pilzneński więc gotowałem 10min dłużej.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,7°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,50kg [100%]

Magnum 13% granulat 2015 12g

Kumkwat 120g

Gęstwa 1 pokolenie  US-05

 

Zacieranie:

17 litrów wody

68°C - 70min

78°C - 10min

10 minut odczekałem i rozpocząłem podgrzewanie do chmielenia i wysładzania.

 

Filtracja:

Brak.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 12g Magnum

05min - 120g Kumkwat

Po chmieleniu otrzymałem 10 litra brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg Wydajność 55%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane 50ml gęstwy US-05 I pokolenie  po #40 Session Red Rye IPA.

Burzliwa 14 dni w 18°C. Pomiar po burzliwej 6*Brix, po korekcie 2,9°Blg.

Cicha 9 dni w 18°C.

 

Rozlew:

zabutelkowany z dodatkiem 52g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, 3 dni wcześniej dodałem na cichą 15 kropel olejku bergamotowego. Blg bez zmian, 5,2% alk.

 

Notatki:

02.01.2018 Przelane na cichą,pomiar 6*Brix po korekcie 2,9°Blg.

11.01.2018 Przeniosłem do 12°C.

18.01.2018 Rozlew z dodatkiem 52g cukru.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#40 Session Red Rye IPA zabutelkowane z dodatkiem 44g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, blg nie spadło.

 

#42 Kumkwat Ale przelane na cichą, pomiar 6*Brix po korekcie 2,9°Blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Rice IPA 15,8°Blg

09.01.2018

 

W zasypie 23% płatków ryżowych, co spowodowało przytkanie się młóta brzeczka w Klarsteinie przelewała się rurką na grzałkę. Zacieranie  wydłużyłem do 80min. Miałem chmielić w hopspiderze z worka nylonowego ale dałem jeszcze jedną szanse wężykowi z oplotu i sprawdził się świetnie. Na cichą pójdzie w 2 partiach Zeus.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,8°Blg

Goryczka: 60 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,7°Blg

Alkohol: 6,4%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,50kg [77%]

Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,75kg [23%]

Magnum 13% granulat 2015 13g

Cascade 6,9%granulat 2016 30g

Zeus 14,4% granulat 2016 50g

120g cukru

US-05 0,5 op.

 

Zacieranie:

17 litrów wody

68°C - 80min

78°C - 10min

 

Filtracja:

Brak.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 13g Magnum

30min - 15g Cascade

15min - 15g Cascade

05min - 120g Cukier

00min - 10g Zeus

Po chmieleniu otrzymałem 11,5 litra brzeczki o gęstości 14,6°Brix po korekcie 14,7°Blg Wydajność 55%,  finalnie z cukrem 15,8°Blg..

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 16°C, zadana połowa op. US-05.

Fermentacja burzliwa 9 dni w temp 18°C. 

Fermentacja cicha 10 dni w temp 18°C,  7 dni w temp 12°C.

Chmielenie na zimno: 6 dni 20g Zeus, 2 dni 20g Zeus

 

Rozlew:

Zabutelkowane z dodatkiem 45g cukru rozpuszczonego w 500ml  wody, pomiar 8*Brix po korekcie 3,7°Blg co daje 6,4%.

 

Notatki:

18.01.2018 Przelane na cichą, zjechało do 9*Brix po korekcie 4,7°Blg.

28.01.2018 Przeniesione do 12°C.

30.01.2018 Dorzuciłem na cichą 20g Zeusa

03.02.2018 Dorzuciłem na cichą 20g Zeusa

05.02.2018 Zabutelkowane z dodatkiem 45g cukru

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.