DonBeer Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) #44 Peated Ale 10,3°Blg 18.01.2018 Co tu dużo pisać, Peated 100%,niestety nie miałem więcej tego słodu więc musiałem wspomóc się cukrem. Nie wiem dlaczego ale po raz kolejny młóto mi się zatkało i brzeczka przelatywała przez rurkę. Parametry: Gęstość początkowa: 10,2°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,6°Blg Alkohol: 3,7% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Wędzony torfem Castle - 2,08kg [100%] Magnum 13% granulat 2015 15g Cukier 100g Gęstwa I pokolenie US-05 Zacieranie: 19 litrów wody 62°C - 40min 72°C - 30min 78°C - 5min Filtracja: Brak. Chmielenie: Czas gotowania 80min 80min - 15g Magnum 05min - 100g Cukier Po chmieleniu otrzymałem 10 litra brzeczki o gęstości 9,5°Brix po korekcie 9,6°Blg Wydajność 48%, finalnie z cukrem 10,3°Blg.. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadana gęstwa I pokolenie US-05. Fermentacja burzliwa 12 dni w 18°C. Fermentacja cicha 7 dni w 18°C, 6 dni w 10°C. Rozlew: Zabutelkowane z dodatkiem 50g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, zjechało do 4,8*Brix po koreckie 2,6°Blg co daje 3,7%. Notatki: 30.01.2018 Przelane na cichą, zjechało do 4,8*Brix po korekcie 2,6°Blg. 06.01.2018 Przeniesione do 10°C. 12.02.2018 Zabutelkowane Edytowane 12 Lutego 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 (edytowane) #43 Rice IPA 28.01.2018 przeniesione do 12°C, 30.01.2018 20g Zeusa na cichą. #44 Peated Ale przelane na cichą, pomiar 4,8*Brix po korekcie 2,6°Blg. Edytowane 31 Stycznia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 (edytowane) Z jednego warzenia pomysł na 2 piwa. Milk Stout 15,2°Blg inspirowany Kuźnią Piwowarów, po przeczytaniu opinii innych nie dodaje kokosu, szkoda czasu i pracy a podobno efekty mizerne. Z tej warki odlewam 9,5l brzeczki, rozcieńczam 1,5l wody i na zimno daje mrożone maliny. #45 Milk Stout 15,2°Blg 30.01.2018 Zasyp oparty na wątku Milk Stout z Kuźni Piwowarów 2016. Muszę zainwestować w hopspidera, wężyk z oplotu sie zapchał i straciłem 2,5l brzeczki. Parametry: Gęstość początkowa: 15,2°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ?,?°Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,00kg [67%] Płatki owsiane opiekane - 0,40kg [9%] Karmelowy 100-150 Optima - 0,27kg [6%] Karmelowy 300-450 Optima - 0,18kg [4%] Special B 350 Castle - 0,16kg [3,5%] Carafa I - 0,13kg [3%] Carafa II - 0,13kg [3%] Carafa III - 0,13kg [3%] Biscuit 50 Castle - 0,07kg [1,5%] Magnum 13% granulat 2015 20g Laktoza 400g Gęstwa II pokolenie US-05 100ml espresso Zacieranie: 22 litrów wody 67°C - 70min 78°C - 10min Filtracja: 7 litrów 80°C. Chmielenie: Czas gotowania 80min 70min - 20g Magnum 15min - 100g Cukier Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litra brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg wydajność 61%, finalnie z laktozą 15,2°Blg.. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 14°C. 11l poszło do fermentora reszta na Milk Stouta z malinami. Zadana gęstwa 60ml II pokolenie US-05. Fermentacja burzliwa 15 dni w 18°C. Rozlew: Notatki: 14.02.2018 Przelane na cichą, zjechało do 8.5*Brix po korekcie 4,4°Blg. 14.03.2018 100ml espresso na zimno #46 Raspberry Milk Stout 13,1°Blg 30.01.2018 Parametry: Gęstość początkowa: 13,1°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,9°Blg Alkohol: 5,4% Nagazowanie: 2,1 v/v Skład: Warka #46 Gęstwa II pokolenie US-05 Maliny mrożone 1kg Zacieranie: Warka #46 Filtracja: Warka #46 Chmielenie: Warka #46 Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litra brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg wydajność 61%, finalnie z laktozą 15,2°Blg. Blg po rozcieńczeniu wodą ok 13,1°Blg - 11l. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. 9,5l brzeczki rozcieńczyłem z 1,5l wody i dodałem 60ml gęstwy II pokolenie US-05 Fermentacja burzliwa 22 dni w 18°C. Fermentacja cicha 13 dni w 18°C + 10 dni w 18°C z malinami + 3 dni w 14°C Rozlew: Z dodatkiem 42g cukru zagotowanego w 500ml wody. Zjechało do 6,8*Brix po korekcie 2,9°Blg co daje 5,4%. Notatki: 21.02.2018 przelane na cichą zjechało do 7*Brix po korekcie 3°Blg. 06.03.2018 na zimno poszło 800g mrożonych malin. 19.03.2018 zabutelkowane z dodatkiem 42g cukru. Edytowane 20 Marca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 #43 Rice IPA dodałem 20g Zeusa na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Rice IPA zabutelkowana z dodatkiem 45g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) #44 Peated Ale zabutelkowane z dodatkiem 50g cukru, zjechało do 4,8*Brix po korekcie 2,6°Blg co daje 3,7%. Edytowane 12 Lutego 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 #45 Milk Stout Przelany na cichą,zjechało do 8,5*Brix po korekcie 4,4°Blg. Jest czekolada i kawa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) #47 Hopless IPA 14,1°Blg 14.02.2018 Inspiracją było pierwsze miejsce V Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych, które zdobyło piwo wg receptury Kordasa Hopless IPA. W zasypie miał być pilzneński z płatkami owsianymi, ale nie zauważyłem że mam końcówkę pilzneńskiego dlatego braki uzupełniłem płatkami jęczmiennymi. Parametry: Gęstość początkowa: 14,1°Blg Goryczka: 40 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3,3°Blg Alkohol: 5,7% Nagazowanie: 2,1 v/v Skład: Pilzneński Optima - 1,90kg [63%] Płatki jęczmienne - 0,60kg [20%] Płatki owsiane - 0,50kg [17%] Magnum 13% granulat 2015 15g Kolendra 2g 1 pomarańcz, 1 grejpfrut, 1 cytryna, 3 mandarynki, 100g kumkwatu Gęstwa III pokolenie US-05 Zacieranie: 18 litrów wody 67°C - 70min 78°C - 10min Filtracja: Brak Chmielenie: Czas gotowania 70min 70min - 15g Magnum 00min - 2g kolendra, *przygotowane owoce *Owoce obrałem tak aby jak najmniej albedo zostało przy skórce, same owoce pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na kilka dni do zamrażarki. Po chmieleniu otrzymałem 10 litra brzeczki o gęstości 14,0°Brix po korekcie 14,1°Blg wydajność 49%. Duże straty przez owoce, hopspider z Chin już w drodze więc wydajność wzrośnie. Klarstein: S1/67°C/2500W/1' S2/67°C/1500W/69' S3/78°C/1900W/1' S4/78°C/1500W/9' S5/100°C/2500W/1' S6/100°C/2000W/69' --> następne gotowanie na 1900W Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 14°C. Zadana gęstwa 65ml III pokolenie US-05. Fermentacja burzliwa 9 dni w 18°C. Fermentacja cicha 17 dni w 18°C | 5 dni zest w 18°C | 2 dni w 14°C. Rozlew: 40g cukru zagotowane w 500ml wody. Zjechało do 7*Brix po korekcie 3,3°Blg co daje 5,7%. Notatki: 23.02.2018 Przelane na cichą zjechało do 7,2*Brix po korekcie 3,5°Blg. 13.03.2018 dodałem na cichą zest z cytrynu, pomarańczy i grejpfruta. Do zestu wcisnąłem sak z połowy pomarańczy i zagotowałem. 19.03.2018 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru. Wnioski: Piwo wyszło ok, większości znajomym smakowało, w aromacie sporo słodkich cytrusów, takich landrynkowych. W smaku dużo grejpfruta, nasycenie trochę za duże (w niektórych butelkach dostały się farfocle z owoców i były przegazowane). Goryczka średniowysoka, trochę zalegająca, może od cytrusów odczucie goryczki jest wyższe. Przy powtórce piwa chmieliłbym na 30-35IBU, może dodałbym laktozy Milkshake Hopless IPA Edytowane 5 Czerwca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 (edytowane) #48 Imperialny Stout 22,2°Blg 21.02.2018 Pierwszy Imperialny Stout w Moim browarze. Zasyp przygotowany wg notatek Dziełaka, baza słód pilzneński, 12% słodów palonych (50/50 Carafa/Palony), 10% karmelowych i dla piany 5% słodu pszenicznego. Chmielone na goryczkę z resztek z otwartych paczek. Do chmielenia użyłem worka nylonowego dzięki któremu nie miałem tak dużych strat. Parametry: Gęstość początkowa: 22,2°Blg Goryczka: 65 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,7°Blg Alkohol: 9,4% Nagazowanie: 2,0 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,80kg [73%] Jęczmień Palony Optima - 0,32kg [6%] Carafa III Castle - 0,32kg [6%] Karmelowy 100-150 Optima - 0,26kg [5%] Karmelowy 600-750 Optima - 0,26kg [5%] Pszeniczny Optima - 0,26kg [5%] Magnum 13% granulat 2015 4g Zeus 15,1% granulat 2016 11g Marynka 9,5% granulat 2015 10g 250g cukru Gęstwa III pokolenie US-05 Zacieranie: 22 litry wody 67°C - 90min 78°C - 10min Filtracja: 2 litry wody 80°C Chmielenie: Czas gotowania 120min 120min - 4g Magnum, 11 Zeus, 10 Marynka 10min - 250g cukru Po chmieleniu otrzymałem 15 litra brzeczki o gęstości 20,4°Brix po korekcie 20,5°Blg wydajność 64%. Gęstość po dodaniu cukru 22,2°Blg. Klarstein: S1/67°C/2500W/1' S2/67°C/1500W/89' S3/78°C/1900W/1' S4/78°C/1500W/9' S5/Boil/2500W/1' S6/Boil/1900W/119' Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 14°C. Zadana gęstwa 120ml III pokolenie US-05. Fermentacja burzliwa 42 dni w 18-20°C. Fermentacja cicha 35 dni w 12-16°C. Rozlew: FA z dodatkiem 42g brązowego cukru (zagotowane w 500ml wody), FB z dodatkiem 27g cukru białego (zagotowane w 400ml wody). W obu przypadkach zjechało do 10*Brix po korekcie 2,7°Blg co daje 9,4%. Notatki: 04.04.2018 Przelany na cichą do dwóch fermentorów: FA - 10l na zimno pójdzie 25g płatów dębowych średnio opiekanych macerowanych w whisky, FB - 5l bez dodatków. 09.05.2016 Rozlew. FA z dodatkiem 42g brązowego cukru (zagotowane w 500ml wody), FB z dodatkiem 27g cukru białego (zagotowane w 400ml wody). W obu przypadkach zjechało do 10*Brix po korekcie 2,7°Blg co daje 9,4%. Edytowane 9 Maja 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 23.02.2018 #47 Hopless IPA przelane na cichą zjechało do 7,2*Brix po korekcie 3,5°Blg. 21.02.2018 #46 Milk Stout przelane na cichą zjechało do 7*Brix po korekcie 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 #49 Berliner Weisse 9,3°Blg 23.02.2018 Pierwszy Berliner na kwasie mlekowym się udał i ubywa więc powtarzam warkę, tym razem z słodem pszenicznym który dał o sobie znać podczas filtracji. Tym razem dziele brzeczkę po burzliwej na dwa małe fermentory, do jednego trafią mrożone śliwki, a do drugiego mrożone wiśnie albo truskawki. Parametry: Gęstość początkowa: 9,3°Blg Goryczka: 8 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,3 v/v Skład: Pilzneński Optima - 1,20kg [70%] Pszeniczny Optima - 0,60kg [30%] Kazbek 4,5% granulat 2014 15g Gęstwa US-05 III pokolenie. 1,5ml /1L kwasu mlekowego 1kg mrożonych śliwek 1kg mrożonych truskawek Śrutowanie śruba: 1,25 Zacieranie: 19 litrów wody 67°C - 70min 78°C - 5min Filtracja: 5L wody 80°C z dodatkiem 1ml kwasu mlekowego. Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - 15g Kazbek Po chmieleniu otrzymałem 16 litrów brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg Wydajność 63%. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 14°C, zadana gęstwa US-05 III pokolenie. Fermentacja burzliwa Rozlew: Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 06.03.2018 #46 Milk Stout na zimno poszło 800g mrożonych malin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Do #47 Hopless IPA dodałem na cichą zest z cytrynu, pomarańczy i grejpfruta. Do zestu wcisnąłem sak z połowy pomarańczy i zagotowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 #45 Milk Stout dodałem na zimno 100ml espresso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 #46 Raspberry Milk Stout zabutelkowany z dodatkiem 42g cukru. Czuć maliny, czekoladę i kawę. Maliny wniosły lekką kwasowość do piwa. Zjechało do 6,8*Brix po korekcie 2,9°Blg co daje 5,4%. #47 Hopless IPA zabutelkowana z dodatkiem 40g cukru, w aromacie cytryna i grejpfrut, goryczka również grejpfrutowa. Zjechało do 7*Brix po korekcie 3,3°Blg co daje 5,7%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) #48 Imperialny Stout przelany na cichą do dwóch fermentorów: FA - 10l na zimno pójdzie 25g płatów dębowych średnio opiekanych macerowanych w whisky FB - 5l bez dodatków. #49 Berliner Weisse przelane na cihcą do dwóch fermentorów: FA - 8l + 12ml kwasu mlekowego FB - 8l + 12ml kwasu mlekowego + 900g mrożonych malin wszystko bez pomiaru blg. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 #48 Imperialny Stout : FA - 10l na zimno poszło 25g płatów dębowych średnio opiekanych macerowanych w whisky FB - 5l bez dodatków, przeniesione do 12°C #49 Berliner Weisse oba fermentory przeniesione do 12°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 16.04.2018 #49 Berliner Weisse zabutelkowane, w obu porządkach zeszło do 2,5°Blg co daje 3,6% alk. Fermentor FA zabutelkowany z dodatkiem 38g cukru rozpuszczonego w 500ml wody (chwile gotowałem), pierwszy raz w aromacie mam aldehyd octowy. Fermentor FB z malinami zabutelkowany z dodatkiem 44g cukru rozpuszczonego w 500ml wody (chwile gotowałem), mniej kwaśny od poprzedniej wersji ale też bardziej malinowy, aldehydu brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 (edytowane) #50 Chinook PL Pale Ale 11,1°Blg 06.05.2018 Parametry: Gęstość początkowa: 11,1°Blg Goryczka: 35 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 2,2Blg Alkohol: 4,7% Nagazowanie: 2,1 v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,75kg [85%] Płatki owsiane - 0,44kg [10%] Pszeniczny Optima - 0,22kg [5%] Magnum PL 12% granulat 11g + 20g Marynka 9,5% granulat 6g Chinook PL 8,5% granulat 115g + 40g 1 op. US-05 Śrutowanie śruba: 1,25 Zacieranie: 22 litry wody 64°C - 40min 72°C - 25min Filtracja: 10L wody 80°C. Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - 6g Marynka, 11g Magnum 15min - 25g Chinook 00min - 25g Chinook (zlewam 11l do fermentora F-A) Hop stand 10min w 80°C 25g Chinook PL Po chmieleniu otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg Wydajność 58%. Dziele na dwa fermentory po 11l. Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane po 6g drożdy US-05 do każdego fermentora. Fermentacja burzliwa F1 9 dni w 15-17°C, 3 dni 20-21°C. F2 11 dni w 15-17°C, 2 dni w 20-21°C. Fermentacja cicha F2 14dni 18-21°C, 2 dni 12°C Rozlew: F2 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku. Notatki: 16.05.2018 F1 przeniesiona do 20°C. 18.05.2018 F2 przeniesiona do 20°C. 19.05.2018 F1 przelane na cichą. 20.05.2018 F2 przelane na cichą. 31.05.2018 F1 na zimno 20g Magnum, F2 na zimno 20g Chinook PL 03.06.2018 F2 na zimno 20g Chinook PL 05.06.2018 F2 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru Edytowane 5 Czerwca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 #48 Imperialny Stout zabutelkowany. FA z dodatkiem 42g brązowego cukru (zagotowane w 500ml wody), FB z dodatkiem 27g cukru białego (zagotowane w 400ml wody). W obu przypadkach zjechało do 10*Brix po korekcie 2,7°Blg co daje 9,4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) #51.1 American Ale 10,1°Blg | #51.2 American Lite Saison 10,1°Blg 12.05.2018 Wyszła kiepska wydajność, po wsypaniu słodu do zacierania okazało się że niektóre ziarna są w całości. Podczas śrutowania poluzowała się śruba od regulacji i śrutowałem na mniejszej szczelnie. Brzeczkę po schłodzeniu dziele na dwa fermentory F1 S-33 i chmiele na zimno, F2 BFSAY na cichą skórka pomarańczy z sokiem. Parametry: Gęstość początkowa: 10,1°Blg Goryczka: 25 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,2v/v Skład: Pilzneński Optima - 3,70kg [85%] Pszeniczny Optima - 0,65kg [15%] Tomahawk US 15.1% granulat 15g Cascade US 6,9% granulat 30g Cascade PL 5,5% granulat 30g Simcoe US granulat 30g 200g cukru sok z 2 puszek brzoskwiń 1 op. S-33 1 op. Gozdawa BFSAY Śrutowanie śruba: ?? Zacieranie: 22 litry wody 67°C - 60min 78°C - 5min Filtracja: 10L wody 80°C. + 2,5ml kwasu mlekowego Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - 15g Tomahawk 30min - 10g Cascade US 10min - 20g Cascade US, 200g cukru, sok z 2 puszek brzoskwiń 00min - 30g Cascade PL Po chmieleniu otrzymałem 23,5 litra brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg Wydajność 56%. Dziele na dwa fermentory po 11l. Klarstein: S1/67°C/2500W/1' S2/67°C/1500W/60' S3/78°C/1900W/1' S4/78°C/1500W/4' S5/Boil/2500W/1' S6/99/1800W/60' Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, F1 zadane po S-33 do F2 zadane Gozdawa BFSAY. Fermentacja burzliwa: F2 American Lite Saison 5 dni w 16-18°C, F1 F2 F1 Notatki: 17.05.2018 American Lite Saison przeniesiony do 21°C. 21.06.2018 American Ale zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) #52 Świerkowe 12,6°Blg 19.05.2018 Warka eksperymentalna oparta na wywiadzie Tomka K. z Fido. Wybrałem najbardziej aromatyczne pędy świerkowe, nadawały się te które do południa były w słońcu, a resztę dnia w cieniu. W zasypie baza to pilzneński, piana pszeniczny, kontra dal żywic karmelowy 100-150. Parametry: Gęstość początkowa: 12,6°Blg Goryczka: 17 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Skład: Pilzneński Optima - 2,40kg [92%] Pszeniczny Optima - 0,13kg [5%] Karmelowy 100-150 Optima - 0,08kg [3%] Magnum PL 12.0% granulat 7g Pędy świerku 100g I pokolenie gęstwy US-05 po #50 Śrutowanie śruba: 1,0 (na Klarsteina jest to za drobno, młóto nie przepuszczało brzeczki) Zacieranie: 15 litry wody którą wcześniej przegotowałem 64°C - 40min 72°C - 30min Filtracja: 4L wody 80°C. Chmielenie: Czas gotowania 60min 60min - 7g Magnum 30min - 67g pędy świerku 00min - 33g pędy świerku Po chmieleniu otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 12,5°Brix po korekcie 12,6°Blg Wydajność 56%. Klarstein: S1/64°C/2500W/1' S2/64°C/1500W/39' S3/72°C/1900W/1' S4/72°C/1500W/29' S5/Boil/2300W/1' S6/100/1700W/59' Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 60ml gęstwy I pokolenie po #50. Fermentacja burzliwa: Notatki: 21.06.2018 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 21 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 (edytowane) #53 Double IPA 19,0°Blg 20.05.2018 Double IPA baza pilzneński, piana pszenica, kontra dla goryczki i ewentualnej łodygi 3% słodu karmelowego. Do podbicia ekstraktu cukier, mam zamiar pilnować temperatury max do 19°C. Parametry: Gęstość początkowa: 19,0°Blg Goryczka: 75 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: 3.5°Blg Alkohol: 8,2% Nagazowanie: 2,0v/v Skład: Pilzneński Optima - 5,60kg [87%] Pszeniczny Optima - 0,65kg [5%] Karmelowy 60-80 Optima - 0,19kg [3%] Magnum PL 12.0% granulat 30g Zeus US 14,4% granulat 34g + 16g na zimno Citra US 13,7% granulat 34g + 16g na zimno Amarillo US 8,9% granulat 34g + 16g na zimno Pędy świerku 25g I pokolenie gęstwy US-05 po #50 Śrutowanie śruba: 1,25 Zacieranie: 24 litry wody którą wcześniej przegotowałem 64°C - 40min 72°C - 40min Filtracja: 10L wody 80°C. Chmielenie: Czas gotowania 70min 70min - 30g Magnum 30min - 20g Zeus 10min - 17g Citra, 17g Amarillo, 650g cukru 05min - 14g Zeus 00min - 25g pędów świerku w 90°C 17g Citra, 17g Amarillo Po chmieleniu otrzymałem 21 litra brzeczki o gęstości 16,1°Brix po korekcie 16,3°Blg Wydajność 57%. Klarstein: S1/64°C/2300W/1' S2/64°C/1500W/39' S3/72°C/1900W/1' S4/72°C/1500W/39' S5/Boil/2300W/1' S6/100/1800W/69' Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, zadana 75ml gęstwy I pokolenie po #50 do każdego z fermentorów. Fermentacja burzliwa: Zabutelkowane z dodatkiem 38g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, zjechało do 9*Brix po korekcie 3,5°Blg, co daje około 8,2% Notatki: 20.06.2018 F1 dorzuciłem na zimno po 8g Citra, Amarillo, Zeus i Simcoe 22.06.2018 F1 dorzuciłem na zimno po 8g Cascade US, Amarillo, F2 po 10g Cascade PL i Chinook PL 27.06.2018 F1 zabutelkowane z dodatkiem 38g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, zjechało do 9*Brix po korekcie 3,5°Blg, co daje około 8,2% Edytowane 27 Czerwca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) #54.1 NEIPA 15,2°Blg | #54.2 Smoothie IPA 17,3°Blg 26.05.2018 Jedno warzenie, 2 piwa. Plan był żeby uwarzyć 22l NEIPA odlać 11l i doładować do niego zestu i soku z cytrusów i laktozy, przesadziłem z cytrusami i węzę mi się przytkały. 4 litry zostały w garze z osadami a do fermentora poszło tylko 6l ;( Parametry: Gęstość początkowa: 15,0°Blg Goryczka: 30 IBU Barwa: ?? EBC Gęstość końcowa: ??Blg Alkohol: ?,?% Nagazowanie: 2,1v/v Skład: Pilzneński Optima - 4,30kg [80%] Pszeniczny Optima - 0,60kg [10%] Karmelowy 60-80 Optima - 0,30kg [5%] Pszeniczny Optima - 0,30kg [5%] Magnum PL 12.0% 2017 granulat 20g Citra US 13,7% 2017 granulat 34g + 16g na zimno Amarillo US 8,9% 2017 granulat 34g + 16g na zimno Cascade US 9% 2017 granulat 34g Chinook PL 8,5% 2017 granulat 34g Simcoe US 2016 granulat 16g Zeus US 14,4% 2016 granulat 8g Cukier 400g I pokolenie gęstwy S-33 Smoothie 2 grejpfruty, 2 pomarańcze, 3 duże mandarynki Cukier 100g Laktoza 250g II pokolenie gęstwy US-05 Śrutowanie śruba: 1,25 Zacieranie: 24 litry wody którą wcześniej przegotowałem 64°C - 40min 72°C - 40min Filtracja: 8L wody 80°C. Chmielenie: Czas gotowania 70min 70min - 20g Magnum 10min - 400g cukru 05min - 17g Citra, 17g Amarillo, 17g Chinook, 17g Cascade w 90°C 17g Citra, 17g Amarillo, 17g Chinook, 17g Cascade Po chmieleniu otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 15,0°Brix po korekcie 15,2°Blg Wydajność 57%. Smoothie w 95°C zest i sok z wszyskich cytrusów, cukier, laktoza Otrzymałem 6 litrów brzeczki o gęstości 17,1°Brix po korekcie 17,3°Blg. Klarstein: S1/64°C/2300W/1' S2/64°C/1500W/39' S3/72°C/1900W/1' S4/72°C/1500W/39' S5/Boil/2300W/1' S6/100/1800W/69' Fermentacja: Brzeczka schłodzona do temp. 18°C, NEIPA zadane 75ml II pokolenie gęstwy S-33, Smoothie 75ml II pokolenie gęstwy US-05. Fermentacja burzliw bez cichej Notatki: 20.06.2018 NEIPA dorzuciłem na zimno po 8g Citra, Amarillo, Zeus i Simcoe 22.06.2018 NEIPA dorzuciłem na zimno po 8g Citra, Amarillo, Simcoe 25.06.2018 NEIPA zabutelkowana z dodatkiem 36g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku 17.07.2018 Smoothie zabutelkowane z dodatkiem 26g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku Edytowane 17 Lipca 2018 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 11.06.2018 #51.1 American Ale wrzuciłem 15g Simcoe na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się