Skocz do zawartości

Browar Domowy DonBeer


Rekomendowane odpowiedzi

#44 Peated Ale 10,3°Blg

18.01.2018

 

Co tu dużo pisać, Peated 100%,niestety  nie miałem więcej tego słodu więc musiałem wspomóc się cukrem. Nie wiem dlaczego  ale po raz kolejny młóto mi  się zatkało i brzeczka przelatywała przez rurkę.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,2°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,6°Blg

Alkohol: 3,7%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Wędzony torfem Castle - 2,08kg [100%]

Magnum 13% granulat 2015 15g

Cukier 100g

Gęstwa I pokolenie US-05

 

Zacieranie:

19 litrów wody

62°C - 40min

72°C - 30min

78°C - 5min

 

Filtracja:

Brak.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 80min

80min - 15g Magnum

05min - 100g Cukier

 

Po chmieleniu otrzymałem 10 litra brzeczki o gęstości 9,5°Brix po korekcie 9,6°Blg Wydajność 48%,  finalnie z cukrem 10,3°Blg..

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadana gęstwa I pokolenie US-05.

Fermentacja burzliwa 12 dni w 18°C. 

Fermentacja cicha 7 dni w 18°C,  6 dni w 10°C.

 

Rozlew:

Zabutelkowane z dodatkiem 50g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku, zjechało do 4,8*Brix po koreckie 2,6°Blg co daje 3,7%.

 

Notatki:

30.01.2018 Przelane na cichą, zjechało do 4,8*Brix po korekcie 2,6°Blg.

06.01.2018 Przeniesione do 10°C.

12.02.2018 Zabutelkowane 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#43 Rice IPA 28.01.2018 przeniesione do 12°C, 30.01.2018 20g  Zeusa na cichą.

 

#44 Peated Ale przelane na cichą, pomiar 4,8*Brix po korekcie 2,6°Blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z jednego warzenia pomysł na 2 piwa. Milk  Stout 15,2°Blg inspirowany Kuźnią Piwowarów, po przeczytaniu opinii innych nie dodaje kokosu, szkoda czasu i pracy a podobno efekty mizerne.

Z tej warki odlewam 9,5l brzeczki, rozcieńczam 1,5l wody i na zimno daje mrożone maliny.

 

#45 Milk Stout 15,2°Blg

30.01.2018

 

Zasyp oparty na wątku Milk Stout z Kuźni Piwowarów 2016. Muszę zainwestować w hopspidera, wężyk z oplotu sie zapchał i straciłem 2,5l brzeczki.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,2°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ?,?°Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,00kg [67%]

Płatki owsiane opiekane  - 0,40kg [9%]

Karmelowy 100-150 Optima - 0,27kg [6%]

Karmelowy 300-450 Optima - 0,18kg [4%]

Special B 350 Castle - 0,16kg [3,5%]

Carafa I - 0,13kg [3%]

Carafa II - 0,13kg [3%]

Carafa III - 0,13kg [3%]

Biscuit 50 Castle - 0,07kg [1,5%]

Magnum 13% granulat 2015 20g

Laktoza 400g

Gęstwa II pokolenie US-05

100ml espresso

 

Zacieranie:

22 litrów wody

67°C - 70min

78°C - 10min

 

Filtracja:

7 litrów 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 80min

70min - 20g Magnum

15min - 100g Cukier

 

Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litra brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg wydajność 61%,  finalnie z laktozą 15,2°Blg..

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 14°C. 11l poszło do fermentora reszta na Milk Stouta z malinami. Zadana gęstwa 60ml II pokolenie US-05.

Fermentacja burzliwa 15 dni w 18°C.

 

Rozlew:

 

Notatki:

14.02.2018 Przelane na cichą, zjechało do 8.5*Brix po korekcie 4,4°Blg.

14.03.2018 100ml espresso na zimno

 

#46 Raspberry Milk Stout 13,1°Blg

30.01.2018

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 13,1°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,9°Blg

Alkohol: 5,4%

Nagazowanie: 2,1 v/v

 

Skład:

Warka #46

Gęstwa II pokolenie US-05

Maliny mrożone 1kg

 

Zacieranie:

Warka #46

 

Filtracja:

Warka #46

 

Chmielenie:

Warka #46

 

Po chmieleniu otrzymałem 20,5 litra brzeczki o gęstości 12,6°Brix po korekcie 12,7°Blg wydajność 61%,  finalnie z laktozą 15,2°Blg.

Blg po rozcieńczeniu wodą ok 13,1°Blg - 11l.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C. 9,5l brzeczki rozcieńczyłem z 1,5l wody i dodałem 60ml gęstwy  II pokolenie US-05

Fermentacja burzliwa 22 dni w 18°C.

Fermentacja cicha 13 dni w 18°C + 10 dni w 18°C z malinami + 3 dni w 14°C

 

Rozlew:

Z dodatkiem 42g cukru zagotowanego w 500ml wody. Zjechało do 6,8*Brix po korekcie 2,9°Blg co daje 5,4%.

 

Notatki:

21.02.2018  przelane na cichą zjechało do 7*Brix po korekcie 3°Blg.

06.03.2018 na zimno poszło 800g mrożonych malin.

19.03.2018 zabutelkowane z dodatkiem 42g cukru.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#47 Hopless IPA 14,1°Blg

14.02.2018

 

Inspiracją było pierwsze miejsce V Szczecińskiego Konkursu Piw Domowych, które zdobyło piwo wg receptury Kordasa Hopless IPA. W zasypie miał być pilzneński  z płatkami owsianymi, ale nie zauważyłem że mam końcówkę pilzneńskiego dlatego braki uzupełniłem płatkami jęczmiennymi.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 14,1°Blg

Goryczka: 40 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3,3°Blg

Alkohol: 5,7%

Nagazowanie: 2,1 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 1,90kg [63%]

Płatki jęczmienne  - 0,60kg [20%]

Płatki owsiane  - 0,50kg [17%]

Magnum 13% granulat 2015 15g

Kolendra 2g

1 pomarańcz, 1 grejpfrut, 1 cytryna, 3 mandarynki,

100g kumkwatu 

Gęstwa III pokolenie US-05

 

Zacieranie:

18 litrów wody

67°C - 70min

78°C - 10min

 

Filtracja:

Brak

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 15g Magnum

00min - 2g kolendra, *przygotowane owoce

 

*Owoce obrałem tak aby jak najmniej albedo zostało przy skórce, same owoce pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na kilka dni do  zamrażarki.

 

Po chmieleniu otrzymałem 10 litra brzeczki o gęstości 14,0°Brix po korekcie 14,1°Blg wydajność 49%. Duże straty przez owoce, hopspider z Chin już w drodze więc wydajność wzrośnie.

 

Klarstein:

S1/67°C/2500W/1'

S2/67°C/1500W/69' 

S3/78°C/1900W/1'

S4/78°C/1500W/9'

S5/100°C/2500W/1'

S6/100°C/2000W/69' --> następne gotowanie na 1900W

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 14°C. Zadana gęstwa 65ml III pokolenie US-05.

Fermentacja burzliwa 9 dni w 18°C.

Fermentacja cicha 17 dni w 18°C | 5 dni zest w 18°C | 2 dni w 14°C.

 

Rozlew:

40g cukru zagotowane w 500ml wody. Zjechało do 7*Brix po korekcie  3,3°Blg co daje 5,7%.

 

Notatki:

23.02.2018 Przelane na cichą zjechało do 7,2*Brix po korekcie 3,5°Blg.

13.03.2018 dodałem na cichą zest z cytrynu, pomarańczy i grejpfruta. Do zestu wcisnąłem sak z połowy pomarańczy i zagotowałem.

19.03.2018 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru.


Wnioski: Piwo wyszło ok, większości znajomym smakowało, w aromacie sporo słodkich cytrusów, takich landrynkowych. W smaku dużo grejpfruta, nasycenie trochę za duże (w niektórych butelkach dostały się farfocle z owoców i były przegazowane). Goryczka średniowysoka, trochę zalegająca, może od cytrusów odczucie goryczki jest wyższe. Przy powtórce piwa chmieliłbym na 30-35IBU, może dodałbym laktozy Milkshake  Hopless IPA ;)

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Imperialny Stout 22,2°Blg

21.02.2018

 

Pierwszy Imperialny Stout w Moim browarze. Zasyp przygotowany wg notatek Dziełaka, baza słód pilzneński, 12% słodów palonych (50/50 Carafa/Palony),  10% karmelowych i dla piany 5% słodu pszenicznego. Chmielone na goryczkę z resztek z otwartych paczek.  Do chmielenia użyłem worka nylonowego dzięki któremu nie miałem tak dużych strat. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 22,2°Blg

Goryczka: 65 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,7°Blg

Alkohol: 9,4%

Nagazowanie: 2,0 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,80kg [73%]

Jęczmień Palony Optima  - 0,32kg [6%]

Carafa III Castle  - 0,32kg [6%]

Karmelowy 100-150 Optima  - 0,26kg [5%]

Karmelowy 600-750 Optima  - 0,26kg [5%]

Pszeniczny Optima  - 0,26kg [5%]

Magnum 13% granulat 2015 4g

Zeus 15,1% granulat 2016 11g

Marynka 9,5% granulat 2015 10g

250g cukru

Gęstwa III pokolenie US-05

 

Zacieranie:

22 litry wody

67°C - 90min

78°C - 10min

 

Filtracja:

2 litry wody 80°C

 

Chmielenie:

Czas gotowania 120min

120min - 4g Magnum, 11 Zeus, 10 Marynka

10min - 250g cukru

 

Po chmieleniu otrzymałem 15 litra brzeczki o gęstości 20,4°Brix po korekcie 20,5°Blg wydajność 64%. Gęstość po dodaniu cukru 22,2°Blg.

 

Klarstein:

S1/67°C/2500W/1'

S2/67°C/1500W/89' 

S3/78°C/1900W/1'

S4/78°C/1500W/9'

S5/Boil/2500W/1'

S6/Boil/1900W/119'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 14°C. Zadana gęstwa 120ml III pokolenie US-05.

Fermentacja burzliwa 42 dni w 18-20°C.

Fermentacja cicha 35 dni w 12-16°C.

 

Rozlew:

FA z dodatkiem 42g brązowego cukru (zagotowane w 500ml wody), FB z dodatkiem 27g cukru białego (zagotowane w 400ml wody). W obu przypadkach zjechało do 10*Brix po korekcie 2,7°Blg co daje 9,4%.

 

Notatki:

04.04.2018 Przelany na cichą do dwóch fermentorów: FA - 10l na zimno  pójdzie 25g płatów dębowych średnio opiekanych macerowanych w whisky, FB - 5l bez dodatków.

09.05.2016 Rozlew. FA z dodatkiem 42g brązowego cukru (zagotowane w 500ml wody), FB z dodatkiem 27g cukru białego (zagotowane w 400ml wody). W obu przypadkach zjechało do 10*Brix po korekcie 2,7°Blg co daje 9,4%.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 Berliner Weisse 9,3°Blg

23.02.2018

 

Pierwszy Berliner na kwasie mlekowym się udał i ubywa więc powtarzam warkę, tym razem z słodem pszenicznym który dał o  sobie znać podczas filtracji. Tym razem dziele brzeczkę po burzliwej na dwa małe fermentory, do jednego trafią mrożone śliwki, a do drugiego mrożone wiśnie albo truskawki.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 9,3°Blg

Goryczka: 8 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,3 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 1,20kg [70%]

Pszeniczny Optima - 0,60kg [30%]

Kazbek 4,5% granulat 2014 15g

Gęstwa US-05 III pokolenie.

1,5ml /1L kwasu mlekowego

1kg mrożonych śliwek

1kg mrożonych truskawek

 

Śrutowanie śruba: 1,25

Zacieranie:

19 litrów wody

67°C - 70min

78°C - 5min 

 

Filtracja:

5L wody 80°C z dodatkiem 1ml kwasu mlekowego.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - 15g Kazbek

 

Po chmieleniu otrzymałem 16 litrów brzeczki o gęstości 9,2°Brix po korekcie 9,3°Blg Wydajność 63%.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 14°C, zadana gęstwa US-05 III pokolenie.

Fermentacja burzliwa

 

Rozlew:

 

Notatki:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#46 Raspberry Milk Stout zabutelkowany z dodatkiem 42g cukru. Czuć maliny, czekoladę i kawę. Maliny wniosły lekką kwasowość do piwa. Zjechało do 6,8*Brix po korekcie 2,9°Blg co daje 5,4%.

 

#47 Hopless IPA zabutelkowana z dodatkiem 40g cukru, w aromacie cytryna i grejpfrut, goryczka również grejpfrutowa. Zjechało do 7*Brix po korekcie 3,3°Blg co daje  5,7%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#48 Imperialny Stout przelany na cichą do dwóch fermentorów:

FA - 10l na zimno  pójdzie 25g płatów dębowych średnio opiekanych macerowanych w whisky

FB - 5l bez dodatków.

 

#49 Berliner Weisse przelane na cihcą do dwóch fermentorów:

FA - 8l + 12ml kwasu mlekowego

FB - 8l + 12ml kwasu mlekowego + 900g mrożonych malin

 

wszystko bez pomiaru blg.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

#48 Imperialny Stout :

FA - 10l na zimno  poszło 25g płatów dębowych średnio opiekanych macerowanych w whisky

FB - 5l bez dodatków, przeniesione do 12°C

 

#49 Berliner Weisse oba  fermentory przeniesione do 12°C.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16.04.2018 #49 Berliner Weisse zabutelkowane, w obu porządkach zeszło do 2,5°Blg co daje 3,6% alk.

 

Fermentor FA zabutelkowany z dodatkiem 38g cukru rozpuszczonego w 500ml wody (chwile  gotowałem), pierwszy raz w aromacie mam aldehyd octowy.

 

Fermentor FB z malinami zabutelkowany z dodatkiem 44g cukru rozpuszczonego w 500ml wody (chwile  gotowałem),  mniej kwaśny od poprzedniej wersji ale też bardziej malinowy, aldehydu brak.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#50 Chinook PL Pale Ale 11,1°Blg

06.05.2018

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 11,1°Blg

Goryczka: 35 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 2,2Blg

Alkohol: 4,7%

Nagazowanie: 2,1 v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,75kg [85%]

Płatki owsiane - 0,44kg [10%]

Pszeniczny Optima - 0,22kg [5%]

Magnum PL 12% granulat 11g + 20g

Marynka 9,5% granulat 6g

Chinook PL 8,5% granulat 115g + 40g

1 op. US-05

 

Śrutowanie śruba: 1,25

Zacieranie:

22 litry wody

64°C - 40min

72°C - 25min 

 

Filtracja:

10L wody 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - 6g Marynka, 11g Magnum

15min - 25g Chinook

00min - 25g Chinook (zlewam 11l do fermentora F-A)

Hop stand 10min w 80°C 25g Chinook PL

 

Po chmieleniu otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 11,0°Brix po korekcie 11,1°Blg Wydajność 58%.

Dziele na dwa fermentory po 11l.

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C, zadane po 6g drożdy US-05 do każdego fermentora.

Fermentacja burzliwa 
F1 9 dni w 15-17°C, 3 dni 20-21°C.

F2 11 dni w 15-17°C, 2 dni w 20-21°C.

 

Fermentacja cicha

F2 14dni 18-21°C, 2 dni 12°C

 

Rozlew:

F2 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku.

 

Notatki:

16.05.2018 F1 przeniesiona do 20°C.

18.05.2018 F2 przeniesiona do 20°C.

19.05.2018 F1 przelane na cichą.

20.05.2018 F2 przelane na cichą.

31.05.2018 F1 na zimno 20g Magnum, F2 na zimno 20g Chinook PL

03.06.2018 F2 na zimno 20g Chinook PL

05.06.2018 F2 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Imperialny Stout zabutelkowany. FA z dodatkiem 42g brązowego cukru (zagotowane w 500ml wody), FB z dodatkiem 27g cukru białego (zagotowane w 400ml wody). W obu przypadkach zjechało do 10*Brix po korekcie 2,7°Blg co daje 9,4%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51.1 American Ale 10,1°Blg | #51.2 American Lite Saison 10,1°Blg

12.05.2018

 

Wyszła kiepska wydajność, po wsypaniu słodu do zacierania okazało się że niektóre ziarna są w całości. Podczas śrutowania poluzowała się śruba od regulacji i śrutowałem na mniejszej szczelnie. Brzeczkę po schłodzeniu dziele na dwa fermentory F1 S-33 i chmiele na zimno, F2 BFSAY na cichą skórka pomarańczy z sokiem.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 10,1°Blg

Goryczka: 25 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,2v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 3,70kg [85%]

Pszeniczny Optima - 0,65kg [15%]

Tomahawk US 15.1% granulat 15g

Cascade US 6,9% granulat 30g

Cascade PL 5,5% granulat 30g

Simcoe US granulat 30g 

200g cukru

sok z 2 puszek brzoskwiń

1 op. S-33

1 op. Gozdawa BFSAY

 

Śrutowanie śruba: ??

Zacieranie:

22 litry wody

67°C - 60min

78°C - 5min 

 

Filtracja:

10L wody 80°C. + 2,5ml kwasu mlekowego

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - 15g Tomahawk

30min - 10g Cascade US

10min - 20g Cascade US, 200g cukru, sok z 2 puszek brzoskwiń

00min - 30g Cascade PL

 

Po chmieleniu otrzymałem 23,5 litra brzeczki o gęstości 10,0°Brix po korekcie 10,1°Blg Wydajność 56%.

Dziele na dwa fermentory po 11l.

 

Klarstein:

S1/67°C/2500W/1'

S2/67°C/1500W/60' 

S3/78°C/1900W/1'

S4/78°C/1500W/4'

S5/Boil/2500W/1'

S6/99/1800W/60'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 17°C,  F1 zadane po S-33 do F2 zadane Gozdawa BFSAY.

Fermentacja burzliwa:

F2 American Lite Saison 5 dni w 16-18°C, 

F1

 

F2

F1

 

Notatki:

17.05.2018 American Lite Saison przeniesiony do 21°C.

21.06.2018 American Ale zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 Świerkowe 12,6°Blg

19.05.2018

 

Warka eksperymentalna oparta na wywiadzie Tomka K. z Fido. Wybrałem najbardziej aromatyczne pędy świerkowe, nadawały się te które do południa były w słońcu, a resztę dnia w cieniu. W zasypie baza to pilzneński, piana pszeniczny, kontra dal żywic karmelowy 100-150.

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 12,6°Blg

Goryczka: 17 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 2,40kg [92%]

Pszeniczny Optima - 0,13kg [5%]

Karmelowy  100-150 Optima - 0,08kg [3%]

Magnum PL 12.0% granulat 7g

Pędy świerku 100g

I pokolenie gęstwy US-05  po #50

 

Śrutowanie śruba: 1,0 (na Klarsteina jest to za drobno, młóto nie przepuszczało brzeczki)

Zacieranie:

15 litry wody którą wcześniej przegotowałem

64°C - 40min

72°C - 30min 

 

Filtracja:

4L wody 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 60min

60min - 7g Magnum

30min - 67g pędy świerku

00min - 33g pędy świerku

 

Po chmieleniu otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 12,5°Brix po korekcie 12,6°Blg Wydajność 56%.

 

Klarstein:

S1/64°C/2500W/1'

S2/64°C/1500W/39' 

S3/72°C/1900W/1'

S4/72°C/1500W/29'

S5/Boil/2300W/1'

S6/100/1700W/59'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana 60ml gęstwy I pokolenie po #50.

Fermentacja burzliwa:

 

Notatki:

21.06.2018 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku.

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Double IPA 19,0°Blg

20.05.2018

 

Double IPA baza pilzneński,  piana pszenica, kontra dla goryczki i ewentualnej łodygi 3% słodu karmelowego. Do podbicia ekstraktu cukier, mam zamiar pilnować temperatury max do 19°C. 

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 19,0°Blg

Goryczka: 75 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: 3.5°Blg

Alkohol: 8,2%

Nagazowanie: 2,0v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 5,60kg [87%]

Pszeniczny Optima - 0,65kg [5%]

Karmelowy 60-80 Optima - 0,19kg [3%]

Magnum PL 12.0% granulat 30g

Zeus US 14,4% granulat 34g + 16g na zimno

Citra US 13,7% granulat 34g + 16g na zimno

Amarillo US 8,9% granulat 34g + 16g na zimno

Pędy świerku 25g

I pokolenie gęstwy US-05  po #50

 

Śrutowanie śruba: 1,25

Zacieranie:

24 litry wody  którą wcześniej przegotowałem

64°C - 40min

72°C - 40min 

 

Filtracja:

10L wody 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 30g Magnum

30min - 20g Zeus

10min - 17g Citra, 17g Amarillo, 650g cukru

05min - 14g Zeus

00min - 25g pędów świerku

w 90°C  17g Citra, 17g Amarillo

 

Po chmieleniu otrzymałem 21 litra brzeczki o gęstości 16,1°Brix po korekcie 16,3°Blg Wydajność 57%.

 

Klarstein:

S1/64°C/2300W/1'

S2/64°C/1500W/39' 

S3/72°C/1900W/1'

S4/72°C/1500W/39'

S5/Boil/2300W/1'

S6/100/1800W/69'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  zadana 75ml gęstwy I pokolenie po #50 do każdego z fermentorów.

Fermentacja burzliwa:

 

Zabutelkowane z dodatkiem 

38g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, zjechało do 9*Brix po korekcie 3,5°Blg, co daje około 8,2%

 

Notatki:

20.06.2018 F1 dorzuciłem na zimno po 8g Citra, Amarillo, Zeus i Simcoe

22.06.2018 F1 dorzuciłem na zimno po 8g Cascade US, Amarillo, F2 po 10g Cascade PL i Chinook PL

27.06.2018 F1 zabutelkowane z dodatkiem 38g cukru rozpuszczonego w 500ml wody, zjechało do 9*Brix po korekcie 3,5°Blg, co daje około 8,2%

 

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#54.1 NEIPA 15,2°Blg | #54.2 Smoothie IPA 17,3°Blg

26.05.2018

 

Jedno warzenie, 2 piwa. Plan był żeby uwarzyć 22l NEIPA odlać 11l i doładować do niego zestu i soku z cytrusów i laktozy, przesadziłem z cytrusami i węzę mi się przytkały. 4 litry zostały w garze z osadami a do fermentora poszło tylko 6l ;(

 

Parametry:

Gęstość początkowa: 15,0°Blg

Goryczka: 30 IBU

Barwa: ?? EBC

Gęstość końcowa: ??Blg

Alkohol: ?,?%

Nagazowanie: 2,1v/v

 

Skład:

Pilzneński Optima - 4,30kg [80%]

Pszeniczny Optima - 0,60kg [10%]

Karmelowy 60-80 Optima - 0,30kg [5%]

Pszeniczny Optima - 0,30kg [5%]

Magnum PL 12.0% 2017 granulat 20g

Citra US 13,7% 2017 granulat 34g + 16g na zimno

Amarillo US 8,9% 2017 granulat 34g + 16g na zimno

Cascade US 9% 2017 granulat 34g 

Chinook PL 8,5% 2017 granulat 34g

Simcoe US 2016 granulat 16g

Zeus US 14,4% 2016 granulat 8g

Cukier 400g

I pokolenie  gęstwy S-33

 

Smoothie

2 grejpfruty, 2 pomarańcze, 3 duże mandarynki

Cukier 100g

Laktoza 250g

II pokolenie gęstwy US-05

 

Śrutowanie śruba: 1,25

Zacieranie:

24 litry wody  którą wcześniej przegotowałem

64°C - 40min

72°C - 40min 

 

Filtracja:

8L wody 80°C.

 

Chmielenie:

Czas gotowania 70min

70min - 20g Magnum

10min - 400g cukru

05min - 17g Citra, 17g Amarillo, 17g Chinook, 17g Cascade

w 90°C  17g Citra, 17g Amarillo, 17g Chinook, 17g Cascade

 

Po chmieleniu otrzymałem 11 litra brzeczki o gęstości 15,0°Brix po korekcie 15,2°Blg Wydajność 57%.

 

Smoothie

w 95°C  zest i sok z  wszyskich cytrusów, cukier, laktoza

Otrzymałem 6 litrów brzeczki o gęstości 17,1°Brix po korekcie 17,3°Blg.

 

Klarstein:

S1/64°C/2300W/1'

S2/64°C/1500W/39' 

S3/72°C/1900W/1'

S4/72°C/1500W/39'

S5/Boil/2300W/1'

S6/100/1800W/69'

 

Fermentacja:

Brzeczka schłodzona do temp. 18°C,  NEIPA zadane 75ml II pokolenie gęstwy S-33, Smoothie 75ml II pokolenie  gęstwy US-05.

Fermentacja burzliw

bez cichej

 

Notatki:

20.06.2018 NEIPA dorzuciłem na zimno po 8g Citra, Amarillo, Zeus i Simcoe

22.06.2018 NEIPA dorzuciłem na zimno po 8g Citra, Amarillo, Simcoe

25.06.2018 NEIPA zabutelkowana z dodatkiem 36g cukru  rozpuszczonego w 500ml wrzątku

17.07.2018 Smoothie zabutelkowane z dodatkiem 26g cukru rozpuszczonego w 500ml wrzątku

Edytowane przez DonBeer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.