amorph Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Chciałbym zrobić cydr z dodatkiem cynamonu. Piłem Dobroński z cynamonem i bardzo mi smakował. Tylko nie wiem ile dodać cynamonu i w jakiej formie. Czy laski i mielony? Mam cydr w fermentorze już 3 tydzień. Myślę zeby dodac teraz na cos a'la cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jaka ilość cydru? Myślę, że laska cynamonu na 10l da dosyć mocny aromat. Sam w świątecznym dodawałem cynamon na cichej - było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Jest 24 litry ale pewnie przed dodaniem laski jeszcze raz zdekantuje i bedzie litr mniej albo coś koło tego. Pewnie podziele na dwa wiadra i do jednego pojdzie cynamon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 To aż tyle drożdży ponownie osiadło? W cydrze, podobnie jak w białych winach utlenienie jest dużo bardziej wyczuwalne niż w piwie. Bardziej szanujące się winnice kupują specjalne, bezślimakowe pompy do tłoczenia soku/wina, a ortodoksi już nawet przelewają grawitacyjnie białe wina długo dojrzewające. Tak więc jeśli nie musisz, to nie przelewaj po raz kolejny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ten osad to pewnie w dużej części efekt klarowania bo użyłem soku z championów, który był bardzo mętny. Przy przelewaniu staram się w ogóle nie napowietrzac czy to piwa czy cydru. Rurka ląduje na dnie zbiornika i jest cały czas pod powierzchnią płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karrolcia Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ja chciałam zrobić cydr ale średnio mi to wyszło. Próbowałam cydru lubelskiego i tego smaku po prostu nie da się podrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Gdyby mi wyszedł cydr lubelski poszedłby do kibla :-). Polecam każdy inny bo lubelski śmierdzi kanalem a w smaku nic sie nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) +1 c. lubelski który próbowałem był okropny, coś o aromacie szamba Edytowane 2 Września 2014 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Mam pytanie w podobnej materii. Za późno wpadłem na pomysł cynamonu żeby go dodać w lasce na cichą. Czy miałoby sens żeby dosypać trochę mielonego cynamonu (przyprawy z saszetki) do butelek przy rozlewie? Dodaję również cukier do refermentacji. NIe zrobi mi to później jakiegos gushingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 16 godzin temu, karmelsik napisał: Mam pytanie w podobnej materii. Za późno wpadłem na pomysł cynamonu żeby go dodać w lasce na cichą. Czy miałoby sens żeby dosypać trochę mielonego cynamonu (przyprawy z saszetki) do butelek przy rozlewie? Dodaję również cukier do refermentacji. NIe zrobi mi to później jakiegos gushingu? będziesz miał srogi gushing jeśli to zrobisz. jak już to zamaceruj parę lasek cynamonu i wlej przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi