amorph Posted August 31, 2014 Share Posted August 31, 2014 Chciałbym zrobić cydr z dodatkiem cynamonu. Piłem Dobroński z cynamonem i bardzo mi smakował. Tylko nie wiem ile dodać cynamonu i w jakiej formie. Czy laski i mielony? Mam cydr w fermentorze już 3 tydzień. Myślę zeby dodac teraz na cos a'la cicha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Jaka ilość cydru? Myślę, że laska cynamonu na 10l da dosyć mocny aromat. Sam w świątecznym dodawałem cynamon na cichej - było ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Jest 24 litry ale pewnie przed dodaniem laski jeszcze raz zdekantuje i bedzie litr mniej albo coś koło tego. Pewnie podziele na dwa wiadra i do jednego pojdzie cynamon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 To aż tyle drożdży ponownie osiadło? W cydrze, podobnie jak w białych winach utlenienie jest dużo bardziej wyczuwalne niż w piwie. Bardziej szanujące się winnice kupują specjalne, bezślimakowe pompy do tłoczenia soku/wina, a ortodoksi już nawet przelewają grawitacyjnie białe wina długo dojrzewające. Tak więc jeśli nie musisz, to nie przelewaj po raz kolejny Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Ten osad to pewnie w dużej części efekt klarowania bo użyłem soku z championów, który był bardzo mętny. Przy przelewaniu staram się w ogóle nie napowietrzac czy to piwa czy cydru. Rurka ląduje na dnie zbiornika i jest cały czas pod powierzchnią płynu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karrolcia Posted September 1, 2014 Share Posted September 1, 2014 Ja chciałam zrobić cydr ale średnio mi to wyszło. Próbowałam cydru lubelskiego i tego smaku po prostu nie da się podrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted September 1, 2014 Author Share Posted September 1, 2014 Gdyby mi wyszedł cydr lubelski poszedłby do kibla :-). Polecam każdy inny bo lubelski śmierdzi kanalem a w smaku nic sie nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted September 2, 2014 Share Posted September 2, 2014 (edited) +1 c. lubelski który próbowałem był okropny, coś o aromacie szamba Edited September 2, 2014 by sugarsweet Link to comment Share on other sites More sharing options...
karmelsik Posted October 23, 2018 Share Posted October 23, 2018 Mam pytanie w podobnej materii. Za późno wpadłem na pomysł cynamonu żeby go dodać w lasce na cichą. Czy miałoby sens żeby dosypać trochę mielonego cynamonu (przyprawy z saszetki) do butelek przy rozlewie? Dodaję również cukier do refermentacji. NIe zrobi mi to później jakiegos gushingu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted October 24, 2018 Share Posted October 24, 2018 16 godzin temu, karmelsik napisał: Mam pytanie w podobnej materii. Za późno wpadłem na pomysł cynamonu żeby go dodać w lasce na cichą. Czy miałoby sens żeby dosypać trochę mielonego cynamonu (przyprawy z saszetki) do butelek przy rozlewie? Dodaję również cukier do refermentacji. NIe zrobi mi to później jakiegos gushingu? będziesz miał srogi gushing jeśli to zrobisz. jak już to zamaceruj parę lasek cynamonu i wlej przed rozlewem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts