Jump to content

Cydr + cynamon

amorph

Recommended Posts

Chciałbym zrobić cydr z dodatkiem cynamonu. Piłem Dobroński z cynamonem i bardzo mi smakował. Tylko nie wiem ile dodać cynamonu i w jakiej formie. Czy laski i mielony? Mam cydr w fermentorze już 3 tydzień. Myślę zeby dodac teraz na cos a'la cicha.

To aż tyle drożdży ponownie osiadło? W cydrze, podobnie jak w białych winach utlenienie jest dużo bardziej wyczuwalne niż w piwie. Bardziej szanujące się winnice kupują specjalne, bezślimakowe pompy do tłoczenia soku/wina, a ortodoksi już nawet przelewają grawitacyjnie białe wina długo dojrzewające. Tak więc jeśli nie musisz, to nie przelewaj po raz kolejny :)

Ten osad to pewnie w dużej części efekt klarowania bo użyłem soku z championów, który był bardzo mętny. Przy przelewaniu staram się w ogóle nie napowietrzac czy to piwa czy cydru. Rurka ląduje na dnie zbiornika i jest cały czas pod powierzchnią płynu.

• 4 years later...

Mam pytanie w podobnej materii. Za późno wpadłem na pomysł cynamonu żeby go dodać w lasce na cichą. Czy miałoby sens żeby dosypać trochę mielonego cynamonu (przyprawy z saszetki) do butelek przy rozlewie? Dodaję również cukier do refermentacji. NIe zrobi mi to później jakiegos gushingu?

16 godzin temu, karmelsik napisał:

Mam pytanie w podobnej materii. Za późno wpadłem na pomysł cynamonu żeby go dodać w lasce na cichą. Czy miałoby sens żeby dosypać trochę mielonego cynamonu (przyprawy z saszetki) do butelek przy rozlewie? Dodaję również cukier do refermentacji. NIe zrobi mi to później jakiegos gushingu?

będziesz miał srogi gushing jeśli to zrobisz. jak już to zamaceruj parę lasek cynamonu i wlej przed rozlewem