zamyślony Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 (edytowane) Witam.Postanowiłem założyć wątek z moimi poczynaniami.Spis:1. Oatmeal Stout (Scooby)2. Chinook India Red Ale (Scooby)3. Ryżowe Pale Ale4. Karme-Love5. India Red Ale6. Quasi polskie Ale 7. Brown Ale - zakażenie 8. B.D. 9. B.D. 10. American Pale Ale Edytowane 26 Września 2016 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Warka nr 3 Ryżowe Pale Ale 1)Skład: - pale ale strzegom 5kg - pszeniczny 0,25kg - płatki ryżowe 1,15kg - gęstwa US-05 - magnum - citra 2) Zacieranie Zasyp wsypany do 20L 67°C - 90` wysładzanie do 29L 3) Chmielenie 15g Magnum - 60` 12,5 Citra, 10 Magnum - 30` 12,5 Citra 12,5 4) Schładzanie Wanna - 1h do 25°C Czas pracy 6h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Warka nr 4 - brak danych Warka nr 5 - IRA 1)Skład: - pale ale strzegom 5kg - pszeniczny strzegom 0,5kg - melanoidynowy 0,25kg - karmelowy czerwony strzegom 0,1kg - palony jęczmień 0,1kg - czekoladowy strzegom 1200 0,04kg - EKG - Fuggles - suche US-04 2)Zacieranie Woda do zasypu 1/3 66°C - 90` wysładzanie do 2Blg (30L) 3. Chmielenie - EKG 5g - 60` - Fuggles 10g - 60` - EKG 10g - 50` - Fuggles 10g - 40` - Fuggles 15g - 30` - EKG 25g - 10` - EKG 10g - 5` 4) Dodatkowe: Wyszło ok 28L 12,5Blg gk - 3Blg butelkowane z dodatkiem 170g cukru słody ciemne i jeczmien dodane na 10` Warka nr 6 - Quasi polskie Ale - brak danych Edytowane 8 Października 2014 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 (edytowane) Warka nr 7 - Black IPA 1)Skład: -pale ale strzegom 6kg -żytni 0,5kg -carafa II 0,25 ekstrahowane -carafa III 0,125 ekstrahowane -Iunga -cascade -simcoe -chinook -US 05 2) Zacieranie Woda do zasypu 1/3 63°C - 90` Wysładzanie do 2 Blg (36L) 3)Chmielenie - Iunga - 20g - 60` - Chinook - 25g - 20` - Simcoe - 20g - 20` - Cascade - 25g - 20` - Chinook - 20g - 10` - Cascade - 5g - 0` (po wył. palników) - Chinook - 25g - 0` (po wył palników) - Simcoe - 70g - cicha - Cascade - 20g - cicha 4) Dodatkowe: Wyszło ok 29L 16Blg gk - 3Blg butelkowane z dodatkiem 110,5g cukru słody ciemne ekstrahowane na 2 dni przed warzeniem Edytowane 8 Grudnia 2014 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 22 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Warka nr 8 FAH Trzeba było wykorzystać szyszki z tegorocznych chmieli. Znalazł się czas więc jazda: 1)Skład: pilznenski 8kg magnum (szyszka) ok 70g Marynka (szyszka) ok 40g Sybilla (szyszka) ok 40g drożdże Wyeast 1098 British Ale 2 pokolenie 2) Zacieranie Woda do 1/3 zasypu 65°C 90` Wysładzanie do 3Blg (ok 45L) 3)Chmielenie 70` 70g Magnum 15` 80g Sybilla+Marynka 4) Dodatkowe: Wyszło ok 33L 16 Blg gk:3 Blg butelkowane z dodatkiem 203g cukru Edytowane 12 Stycznia 2015 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Staram się aby mój domowy browar się rozwijał. Dzisiaj udało się zakupić 10m karbowanej rury nierdzewnej. Bardzo cieszę się z tego faktu ponieważ pozwoli mi to w większym stopniu zapanować nad goryczką. Prawdopodobnie chłodnica zostanie uformowana w piątek a przetestowana w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Dopiero dziś znalazłem czas. Oto efekt: Dzisiaj warzonko, zobaczymy jak się spisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Chłodnica wypróbowana. Nie obyło się bez kłopotów ale jestem bardzo zadowolony z efektów. Brzeczka 30L schłodzona w około 10 minut!!! Woda lodowata prosto ze studni. Opaska zaciskowa popuściła i zaczęło cieknąć, ponadto zabrakło mi miejsca na wodę z chłodnicy oraz zaliczyłem poparzenie palca początkową wodą z chłodnicy, nie spodziewałem się wrzątku Uwarzony został Brown Porter, recepturę zapisze później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 To tych rur są specjalne końcówki z wyjściem za zwykły gwint hydrauliczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Gdzie mogę takie znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ja kupiłem tam gdzie rury. Są też na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 ah, jaka dluga przerwa. w pazdzierniku wraca warzenie (mam nadzieje). Tymczasem dostalem 4 kegi pepsi. Co ciekawe w srodku jest coca cola. Istnieja jakies kraniki ktore mozna podlaczyc prosto do kega? Pepsi w srodku jest nagazowane czy potrzeba butli co2 do nagazowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Co2 potrzebne jest do wypchnięcia płynu z kega. Kranik możesz założyć jaki chcesz, oczywiście najpierw trzeba mieć szybko złączki pepsi. O obsłudze tego systemu właściwie wszystko już napisano, są na forum odpowiednie wątki czy też wiki: http://www.wiki.piwo.org/Obs%C5%82uga_keg%C3%B3w_Cornelius_(Pepsi) Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez WiHuRa zamyślony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 I pamiętaj, że to leży ok 10 lat więc nie spodziewaj się ładnego koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 26 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 (edytowane) 10. American Pale Ale 1)Skład:pale ale 5kg karmelowy 150 - 0,2kg pszeniczny 0,5kghellertau (szyszka) ok 70gcascade 50gUS 052) ZacieranieWoda do 1/3 zasypu67°C 90`Wysładzanie do 2Blg (ok 28L)3)Chmielenie60` hellertau23` cascade 20 5` cascade 10 0` cascade 204) Dodatkowe:Wyszło ok 20L 12,5 Blggk: 3 Pierwszy raz w kegi 1,5 Bara na 3 dni. Miło powrócić do warzenia po przeprowadzce Edytowane 17 Października 2016 przez zamyślony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 6 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 Lodówka z przepisu z forum gotowa na wysokie temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się