amorph Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Zrobiłem już na tych drożdżach American Wheat, AIPA i Sweet Stouta. Zastanawiam sie jakie kolejne piwo warzyć abym mogl dalej korzystac z tych drozdzy? Jest gdziej informacja jakie style moga dobrze wyjsc na konkretnych drozdzach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Wszystkie style z członem "pale ale" w nazwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Wszystko co jest górnej fermentacji, niezbyt estrowe czyli: wszystkie style american, wszystkie szkockie, w miarę portery, stouty, ostatecznie też coś hybrydowego (alt, kolsch, cream) tu masz co proponuje Wyeast: https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=5 a tu White Labs: http://www.whitelabs.com/yeast/wlp001-california-ale-yeast?s=homebrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 To jest moja seria z ubiegłego sezonu - dość udane piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 A jak jest ze zbieraniem gęstwy? Mam 2 tygodniowa zebrana po burzliwej z AIPA 14BLG. Teraz mam nastawione American Wheat i Sweet Stout. Ze stouta nie bede zbieral gestwy ale zastanawiam sie nad zebraniem z pszenicznego. Lepsza bedzie ta oryginalna gestwa z AIPA czy zebrac nowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Również piwa z przyprawami lub ziołami jak choćby pumpkin ale czy świąteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ze stouta nie bede zbieral gestwy ale zastanawiam sie nad zebraniem z pszenicznego. Lepsza bedzie ta oryginalna gestwa z AIPA czy zebrac nowa? Ponoć drożdże w pszeniczkach mutują i nie powinno się ich potem używać w innych stylach. Natomiast ile w tym prawdy ani jak bardzo odbija się to na smaku piwa nie jestem w stanie powiedzieć. Najlepiej chyba zachować zdrowy rozsądek i umiar, jak we wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 A jak jest ze zbieraniem gęstwy? W poprzednim sezonie warzyłem seriami - w dniu przelewania na cichą warzyłem kolejne piwo z danej serii i dodawałem wyliczona ilość gęstwy z poprzedniej warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 ThoriN - chodzi o drożdże dedykowane do weizenów, zasyp piwa nie ma tu żadnego znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się