Skocz do zawartości

Jakie gatunki piwa mogę zrobić zatrudniając US-05?


amorph

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko co jest górnej fermentacji, niezbyt estrowe czyli: wszystkie style american, wszystkie szkockie, w miarę portery, stouty, ostatecznie też coś hybrydowego (alt, kolsch, cream)

tu masz co proponuje Wyeast:

https://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=5

a tu White Labs:

http://www.whitelabs.com/yeast/wlp001-california-ale-yeast?s=homebrew

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak jest ze zbieraniem gęstwy? Mam 2 tygodniowa zebrana po burzliwej z AIPA 14BLG. Teraz mam nastawione American Wheat i Sweet Stout. Ze stouta nie bede zbieral gestwy ale zastanawiam sie nad zebraniem z pszenicznego. Lepsza bedzie ta oryginalna gestwa z AIPA czy zebrac nowa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze stouta nie bede zbieral gestwy ale zastanawiam sie nad zebraniem z pszenicznego. Lepsza bedzie ta oryginalna gestwa z AIPA czy zebrac nowa?

Ponoć drożdże w pszeniczkach mutują i nie powinno się ich potem używać w innych stylach. Natomiast ile w tym prawdy ani jak bardzo odbija się to na smaku piwa nie jestem w stanie powiedzieć. Najlepiej chyba zachować zdrowy rozsądek i umiar, jak we wszystkim :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.