Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Nie tylko chmiel dobrą przyprawą jest! Oto lista innych surowców używanych do tworzenia oryginalnych smaków i aromatów. aframon madagaskarski anyż chmiel curacao cynamon goździki hibiskus imbir jagody jałowca jaśmin kardamon kminek korzeń arcydzięgla korzeń omanu lukrecja rumianek skórki cytryny skórki pomarańczy szczyty sosny trawa cytrynowa wanilia werbena wrzos Jeżeli ominąłem jakiś składnik, proszę o aktualizację listy. No i nie mógłbym na końcu nie zrobić ukłonu w kierunku Belgii; reinheitsgebot, a co to jest! Zdrówka. Edytowane 11 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 No ale co z tego ma wynikać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Temat troche bez sensu bo dodac do piwa mozna cokolwiek. Przykladem jest np Beer Geek Madness. Jesli to mialby byc temat z przyprawami do piwa to lista powinna byc przynajmniej 2 razy taka. Tylko jak kolega wyzej zauwazyl jaki jest jej sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Co z tego ma wynikać... ? 1) stworzyć listę faktycznie używanych przypraw w browarnictwie (które wnoszą na prawdę coś charakterystycznego albo przyczyniają się do tworzenia klonów słynnych piw). Wiem, że można wszystko walić do brzeczki, nawet własne nasienie jeżeli masz taki fetysz. 2) mieć taką listę na forum. Mogła by ewoluować (komentarze, opinie, sugestie), tworzyć ciekawą bazę i wiedzę dla piwowarów początkujących jak i zaawansowanych. 3) Jest to surowiec, więc dlaczego go omijać. 4) Sam takich informacji szukałem - nie znalazłem dużo, więc coś zrobiłem i tu wrzuciłem - ot taka durna solidarność w pasji 5) lepsze SEO forumowe 6) jeżeli ktoś uzna, że to nie ma sensu - to negocjujcie z adminem i wykopcie post. 7) "dziwnie" reagujecie... Edytowane 11 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ale takie wylistowanie nic Ci nie da. Wrzucać to na cichą, do gotowania, robić macerat, a może przed butelkwoaniem...? Jest dużo opcji i lepszy byłby blogowy wpis odnośnie przypraw. To tak jak Undeath ostatnio wypisałby środki do dezynfekcji, tylko hasła jedno pod drugim, nic by to nikomu nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 no właśnie i się zaczyna... i teraz moglibyśmy dodać do tej listy te komplementarne informacje. Kolendra wnosi to i tamto sugerowane dawkowanie od do - 20g/20l proces: na 15 ostatnich minut gotowania przykłady: Belgian Pale Ale (leffe), witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 i teraz moglibyśmy dodać do tej listy te komplementarne informacje. Tomassino przyłóż się trochę do zadania i daj dobry początek i wtedy będzie podstawa do dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Zagranie Tomassino przypomina mi zagrania mojego szafe, który wpada na "super pomysł". Rozpoczyna prace i utyka na 1% wykonania po czym podrzuca małpę/y wszystkim dookoła. W bardzo szybkim czasie zadaniem zajmują się wszyscy tylko nie mój szef. Gdy w końcu pojawia się owoc pojawia się również mój szef mówiący "oto jam to uczynił". Tomassino dobrze zacząłeś Możesz kontynuować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Kolendra wnosi to i tamto sugerowane dawkowanie od do - 20g/20l proces: na 15 ostatnich minut gotowania przykłady: Belgian Pale Ale (leffe), witbier Zrób taki ładny opisik dla kilku przypraw tylko dokładnie. Jeśli dobrze zaczniesz myślę że znajda sie osoby, ktore chetnie uzupelnia opisy innych przypraw. Zmienilbym tez te nazwe "przyprawy" na "dodatki" bo można tu umieścić np kawe, ziarna kakaowca, płatki dębowe i z innych drzew, gałęzie sosny, świerku i co tam jeszcze daja. Sam zastanawiam sie co moge wpakowac do stouta wiec mysle ze dobrze opracowany, ten temat moze zyskac uznanie. Edytowane 11 Września 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 z przyjemnością - postaram się jak najszybciej coś ogarnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Nie wiem, czy to można nazwać piwem z przyprawami, ale może warto kiedyś by było uwarzyć takie coś http://www.ratebeer.com/beer/wynkoop-rocky-mountain-oyster-stout/188423/ czy http://xtbrewing.blogspot.com/2012/11/cock-ale-brewing-chicken-beer.html :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Może dojdzie kiedyś do sytuacji ,że takie piwa będą startowały w konkursie . Fajnie brzmi -Koźlak miętowy,Ris lawendowy,Porter lubczykowy,Szałwiowy lager. Się nie śmieję,wiem,że to jest możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 wpadła mi dziś w ręce taka przyprawa http://www.najlepszeprzyprawyswiata.pl/product/przyprawa-do-piwa-i-wina-30g-najlepszeprzyprawyswiata-142 i jestem ciekaw, czy mogę ją wykorzystać do mojego świątecznego. W zapachu dominuje cynamon i imbir i zastanawiam się czy 30 gramów takiej niezbalansowanej przyprawy nie zaszkodzi zamiast pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomassino Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) wpadła mi dziś w ręce taka przyprawa http://www.najlepsze...prawyswiata-142 i jestem ciekaw, czy mogę ją wykorzystać do mojego świątecznego. W zapachu dominuje cynamon i imbir i zastanawiam się czy 30 gramów takiej niezbalansowanej przyprawy nie zaszkodzi zamiast pomóc? Jest tam cynamon, kardamon, goździki, imbir i skóra cytryny. Wszystko co jest wyżej wymienione w liście. Ja bym spróbował na jakimś belgijskim pale ale, strong pale ale, dubbel. Przeczeszę trochę francuskojęzyczne (zwłaszcza Belgia) fora z nadzieją, że szybko uda mi się jakoś opracować tę listę. Edytowane 11 Września 2014 przez Tomassino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Myślę, że się nada. Grunt, że cała baza nie jest oparta na cukrze i hibiskusie. Ja na 40l warkę dałem 40g przyprawy do piernika Kamisa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się