Jump to content

Ekwilibrystyka stosowana (mały gar, ekstrakt, chmielenie)

olward

Recommended Posts

Czołem,

jako, że garnek duży mi "wyjechał", część ekstraktu uległa wypadkowi w drodze od kuriera (piękny początek) zostałem z:

- 5l garnkiem

- ekstraktem 3kg ( z czego 1kg jest już w garze i muszę go wykorzystać czym prędzej)

- chmielami

I teraz pytania:

1. Czy wg was jest szansa, że w takim małym garze (ew. dwoma po 5l) jest szansa prawidłowo nachmielić ekstrakt

po czym rozcieńczyć w fermentorze wodą butelkową?

2. Temperaturę w pokoju mam 22-23C

Czy jak uda mi się zbić temperaturę w fermentorze do 20-21C na początek. To taka temperatura w miarę stała pomieszczenia

nie zepsuje całości? (idealna praca drożdży, s-04 to 18-20C a maks to 25C)

z rezygnacją oraz wiarą w skuteczność podpowiedzi

pozdrawiam :)

W dwóch 5l to może mieć sens ale jak będziesz miał dostęp do dużego garnka tylko za jakiś czas to możesz ekstrakt dać do słoika/ów i do lodówki, do kilku dni (tygodni) raczej nic z nim nie będzie.

22-23°C to taka średnia temperatura na nie-belgi, piwo wyjdzie ale raczej nie będzie idealne.

Edited by kantor

Gotuj ten ekstrakt co masz w pełnym garze, powiedzmy z 2/3 chmielu.

Potem gotuj drugi raz powiedzmy 0,5kg ekstraktu z 1/3 chmielu. Na koniec gotowania (po wyłączeniu palnika) dodaj resztę ekstraktu - wymieszaj i chłodź.

Nie gotuj całości ekstaktu w małej objętości - bo się skarmelizuje.

Gar "wróci" za dwa tygodnie więc, tak jak mówisz @kantor zapakuję do lodówki słód. Może wytrzyma.

Mam w takim razie pytanie odnośnie chmielenia.

Czy na taką ilość 20g marynki na godzinę i 25g centenniala na 20 minut przed końcem brzmi sensownie? Z kalkulatora wychodzi mi wtedy IBU 70 przy 18 litrach.