olward Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Czołem, jako, że garnek duży mi "wyjechał", część ekstraktu uległa wypadkowi w drodze od kuriera (piękny początek) zostałem z: - 5l garnkiem - ekstraktem 3kg ( z czego 1kg jest już w garze i muszę go wykorzystać czym prędzej) - chmielami I teraz pytania: 1. Czy wg was jest szansa, że w takim małym garze (ew. dwoma po 5l) jest szansa prawidłowo nachmielić ekstrakt po czym rozcieńczyć w fermentorze wodą butelkową? 2. Temperaturę w pokoju mam 22-23C Czy jak uda mi się zbić temperaturę w fermentorze do 20-21C na początek. To taka temperatura w miarę stała pomieszczenia nie zepsuje całości? (idealna praca drożdży, s-04 to 18-20C a maks to 25C) z rezygnacją oraz wiarą w skuteczność podpowiedzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) W dwóch 5l to może mieć sens ale jak będziesz miał dostęp do dużego garnka tylko za jakiś czas to możesz ekstrakt dać do słoika/ów i do lodówki, do kilku dni (tygodni) raczej nic z nim nie będzie. 22-23°C to taka średnia temperatura na nie-belgi, piwo wyjdzie ale raczej nie będzie idealne. Edytowane 13 Września 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Gotuj ten ekstrakt co masz w pełnym garze, powiedzmy z 2/3 chmielu. Potem gotuj drugi raz powiedzmy 0,5kg ekstraktu z 1/3 chmielu. Na koniec gotowania (po wyłączeniu palnika) dodaj resztę ekstraktu - wymieszaj i chłodź. Nie gotuj całości ekstaktu w małej objętości - bo się skarmelizuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olward Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Gar "wróci" za dwa tygodnie więc, tak jak mówisz @kantor zapakuję do lodówki słód. Może wytrzyma. Mam w takim razie pytanie odnośnie chmielenia. Czy na taką ilość 20g marynki na godzinę i 25g centenniala na 20 minut przed końcem brzmi sensownie? Z kalkulatora wychodzi mi wtedy IBU 70 przy 18 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się