kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 To wiem, tylko czy brzeczka przy burzliwej nie powinna być cieplejsza od otoczenia o około 2-3 stopnie? Jeżeli by mi się udało obniżyć temp otoczenia przy cichej do około 16-17 stopni to będzie dobrze? Czytałem, że temp przy cichej powinna być niższa niż przy burzliwej. Czy to nie ma znaczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) To wiem, tylko czy brzeczka przy burzliwej nie powinna być cieplejsza od otoczenia o około 2-3 stopnie? Hmm..., raczej dla jasności, drożdże fermentując podnoszą temp. brzeczki o ok. 2-3 st. C, żeby ktoś nie pomyślał potem, że musi podnosić temp brzeczki Edytowane 21 Września 2014 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 raczej dla jasności, drożdże fermentując podnoszą temp. brzeczki o ok. 2-3 st. C Dokładnie to miałem namyśli Ale wracam do pytania o cichą czy 16-17 st. będzie dobre przy fermentacji w 19-20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Dokładnie to miałem namyśli a czytającym się szklana kula zepsuła, a Ty napisałeś co innego raczej a co do pytania to będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 a czytającym się szklana kula zepsuła, a Ty napisałeś co innego raczej Będę się upierał, że dokładnie to miałem na myśli, tylko źle to ująłem a co do pytania to będzie OK. Dzięki za odpowiedź Myślę, że nie będę miał więcej pytań. Przynajmniej na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Myślę, że nie będę miał więcej pytań ależ pytania możesz zadawać kiedy chcesz, co by tylko czytający je rozumieli właściwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Stosujesz z kranikiem do burzliwej czy bez? Gdzie mogę najlepiej kupić od BA? Fermentor z kranikiem stosuje tylko do rozlewu. Wszystkie pozostałe nie posiadają żadnych dodatków typu kranik czy rurka. Jedynie kilka ma naklejone termometry. Ja kupowałem w Alepiwo Edytowane 21 Września 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Mam jednak pytanie Czy jeżeli mi temp spadnie do 18-17 stopni to cos się stanie? czy nic nie będę musiał z tym robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Czy jeżeli mi temp spadnie do 18-17 stopni to cos się stanie? Temperatura otoczenia dla fermentacji górnej, IMHO, jest dobrą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Mam pytanie: wczoraj nastawiłem mangrove jack northern bitter i zostawiłem w piwnicy w temp około 20 stopni. Przez noc spadła do 18,5 i stwierdziłem, że będę trzymał w domu. Czy te pierwsze kilka godzin w zbyt niskiej temperaturze może mieć negatywny wpływ? czy po prostu start drożdży przesunie się o te kilka godzin? Lepsza na początek zbyt niska niż za wysoka. Niektórzy piwa pszeniczne zaczynają fermentować od 15C i podnoszą temperaturę, co zamierzam właśnie wypróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Niektórzy piwa pszeniczne zaczynają fermentować od 15C A nawet od 12 Edytowane 23 Września 2014 przez piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 do 12 12 brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Zaczynasz w 12 i stopniowo podnosisz temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Dzieki za odpowiedzi. Sory, że tak panikuje z temperaturą, ale ostatnie piwo mi trochę skwaśniało na burzliwej, ale to pewnie dlatego, że fermentowało w otoczeniu 21stopni więc w fermentorze mogło być ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Nie, skwaśniało bo złapałeś infekcję, temperatura fermentacji nie ma z kwaśnością nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 temperatura fermentacji nie ma z kwaśnością nic do rzeczy Myślałem, że to od temperatury... A jakie niechciane efekty może spowodować fermentowanie pszeniczniaka w temp otoczenia 21-22 stopnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Weizen fermentowany w 21-22 stopnie nie da żadnych niechcianych efektów, tylko te dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Chyba ze to temp otoczenia, wtedy w wiadrze masz 24-25 stopni, co już może dać rozpuszczalnik, gumę balonową, wyższe alkohole i inne niepożądane efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 26 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Nie da, za nisko jeszcze, mocny banan i guma balonowa oraz totalny brak goździka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Dzisiaj przelałem piwko na cichą i mam pytanie. Jaką temp otoczenia utrzymywać? Przypomnę, że pacjent to mangrove jack northern bitter, który fermentował sobie w temp około 17-18 stopni. Obecnie zostawiłem go w temp około 15 stopni. Nie za dużo, nie za mało? może w sam raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 W sam raz. Niech tak sobie dojrzewa. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2014 Fermentacja trwała trochę ponad 9 dni. Ile na cichej zostawić? Myślałem o 10 dniach, może lepiej na 14? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się