polsyn Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu: celuję ~24l ok 11blg -2,5kg słodu pilzneńskiego -2,0kg słodu pszenicznego -0,4kg płatków pszeniczych -0,4kg płatków owsianych (raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< ) 3,5l/kg słodu zacieranie: 65-66C 80' 72C 15' gotowanie: łącznie 70 min chmiel styrian golding 60' 17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?) 20g curacao skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania Mam do tego kilka pytań: -czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu? -na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz? -z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Z takim zasypem to ciężko to piwo nazwać witbierem. Poza tym jakie drożdże? Dodatki wrzucił bym na 0', a udział kolendry bym trochę zmniejszył, szczególnie, że nie masz chłodnicy. Zacieranie bym trochę wydłużył, tak do 1,5h łącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Drożdże Brewferm Blanche/Wit , hmm właśnie chcę aby piwo było mocno kolendrowe , ok zacieranie wydłużę Edytowane 23 Września 2014 przez polsyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Z takim zasypem to ciężko to piwo nazwać witbierem Eee, dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Bo podstawowy zasyp Wita to 50/50 słód jasny jęczmienny/pszenica niesłodowana plus 5-10% owsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Klasyczny zasyp jest inny. Ale bez przesady. Jeśli zasypem nie sprawimy, że piwo będzie zbyt pełne i ciężkie oraz użyjemy sporo choćby słodu pszenicznego lub płatków pszenicznych to może wyjść z tego bardzo dobry Witbier. Osobiście wole pszenicę niesłodowaną, kosztuje niewiele, daje wyraźny efekt pszeniczny, w mojej ocenie inny, ciut lepszy, niźli słód. Edytowane 24 Września 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się