Jacki Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 (edytowane) #57 Czerwone Skład: - 4,00 kg. - Pilzneński - 0,15 kg. - Carared - 0,10 kg. - Special B - 0,03 kg. - Palone ziarno pszenicy - 0,03 kg. - Palone ziarno jęczmienia - modyfikacja wody: łyżeczka gipsu -Challanger (6,6%) - 30 g -Cascade (6,2%) -20 g - US-05 Zacieranie: - 65-62 °C - 40 min. - 72 °C - 20 min. - Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie. Do chmielenia poszło prawie 28l., Chmielenie (70 min): - Challanger na 60 min. - połowa Cascade na 7 min. - połowa Cascade w momencie wyłączenia gazu Uzyskałem coś pod 14 °Blg (gdzie się podziała skala z przliczaniem w zależności od temp.), delikatnie ponad 21l. edit: 14.I.2012 - przelałem na klarowanie #56, piwo zeszło do 2,5°Blg i w zasadzie już jest nieźle klarowne. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 (edytowane) #58 One more time - piwo w stylu Hefe-weizen Skład: - 2,00 kg. - pszeniczny - 1,80 kg. - pilzneński - 0,20 kg. - CaraHell ~ 20 g. - Tettnanger (3,5%) ~ 10 g. - EKG (6,5%) ~ 4 g. - Cascade (6,2%) (tak, na chmielenie zużyłem resztki z zamrażalnika) - WB-06 Zacieranie: - 60' - 43 °C - sam pszeniczny - 15' - 53 °C - wszystko - 20' - 62 °C - 40' - 72 °C - Wygrzew Chmielenie (70-75 min.): - ~15 g. Tettnanger i EKG na 60' - reszta chmieli na 3 min. (tak trochę na oko to wyszło) Uzyskałem 22l przy 12,5 °Blg edit 22.I.2012 - %57 poszło na cichą przy 2,5°Blg Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 #59 Blackout Stout [Receptura narusza własności intelektualne i jest niezgodna z umową ACTA] amap, bielok i pucek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 dobre, podoba mi się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 dobre .... i smutne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) Wczoraj poszła w butelki warka #56 z dodatkiem 140g. cukru. Nie sprawdałem °Blg. Otrzymałem 41 butelek. Trzeba wziąć się za mycie butelek. 04.II.2012 - zabutelkowałem #58 z dodatkiem 180g cukru. Blg zeszło do 2. Uzyskałem 43 butelki. Edytowane 4 Lutego 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) #60 Bluesowy Hefe-weizen Skład: - 2,30kg. - pszeniczny - 1,70kg. - pilzneński - 0,30kg. - Carahell - 25g. - Fuggels (4,5% aa) - WB-06 (gęstwa z poprzedniego) Zacieranie: - 45->41 °C - 60 min. (tylko pszeniczny) - 62 °C - 15 min. - podgrzewanie do 71 °C - 5 min. - 71 °C - 40 min. -Wygrzew Chmielenie 65 min. - 25g. na 60 min. Wyszło lekko ponad 21 litrów przy 12,5 °Blg edit: 07.02.1012: na cichą poszło #59 przy 4 °Blg (zeszło z 14) Edytowane 7 Lutego 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 #61 AIPA Skład: - 4,20 kg. - pilzneński - 0,30 kg. - pszeniczny - 0,30 kg. - Amber - 0,10 kg. - Special B - Nugget (14,6%) - 28g. - Amarillo (8,6%) - 28g. (+14g. na cichą) - Citra (12%) - 28g. (+14 na cichą) - US-05 - łyżeczka gipsu - łyżeczka mchu Zacieranie: - 67°C - 55 min. - podgrzanie do 72 °C - 5 min. - 72°C - 10 min. - Wygrzew W momencie kiedy już miałem wrzucać chmiel butla zrobiła ostatnie pchhh... Nowa butla dość szybko załatwiona, ale była mocno zmarźnięta i palnik nie mógł rozbujać się do swojej normalnej wydajności co odbiło mi się na słabszym niż planowałem odparowaniu. Chmielenie: 70 min. - Nugget na 60 min. - po 14g. Amarillo i Citra na 15 min. - mech na 10 min. - po 14g. Amariloo i Citra wyłączając gaz Otrzymałem prawie 23l. (miało być lekko pod 21) przy 14 °Blg (1,057). IBU wychodzi 60, więc w zasadzie może być (okaże się ile odfermentuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Z ciekawości, masz prawie fabrykę tego piwa, kto to wypija? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Oj, ja nie uważam żebym miał jakąś dużą produkcję. Wręcz można powiedzieć, że jestem płotką Raptem 6 warek w tym roku - to nie dużo, poważnie. Dopiero dwie w butelkach. Stout i AIPA są z zamierzeniem na Euro. A pszeniczne to znikają zanim się cżłowiek obejrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malag201 Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No, ale sam wypijasz, czy znajomi ewentualnie rodzina? Gdybym ja tyle robił i miał to wypić, to alkoholizm blyskawicznie mnie dorwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Oczywiście, że nie sam. Znajomi, czasem rodzina. Zawsze jest z kim te kilka butelek osuszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 No, ale sam wypijasz, czy znajomi ewentualnie rodzina? Gdybym ja tyle robił i miał to wypić, to alkoholizm blyskawicznie mnie dorwie Absolutne minimum w warzeniu to tyle byś NIGDY nie musiał kupować sklepowego. Poza tym zapytaj tych co mają wybicie warzelni w okolicach 100l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Zabutelkowałem #57 z dodatkiem 140g. cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Otrzymałem 40 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 (edytowane) #62 Cream Ale w zasadzie według przepisu Makarona (Cream Ale Mir), czyli: Skład: - 2,50kg. - pilzneński - 0,75kg. - ryż - 0,40kg. - cukier (zwykły) - 8g. Nugget 14,6% (tyle miałem) - 7g. Fuggles 4,5% (aby dobić do tych jakiś 19 IBU) - US-05 - mech Zacieranie: - ryż ugotowany i rozdrobniony w blenderze - 55°C - 15 min. - 62°C - 60 min. - 69°C - 20 min. - Mashout Filtrowanie/wysładzanie - nawet sprawnie, trochę się tego obawiałem widząc jaki mi kleisty ryż wyszedł. Chmielenie 65 min. - cały chmiel na 60 min. - cukier i mech na 15 min. Otrzymałem 22 litry przy w zasadzie 12°Blg edit: 21.II.2012: - #60 poszło do butelki ze 180 gramami cukru. Piwo podczas przedłużonej burzliwej zeszło lekko poniżej 2°Blg. Otrzymałem prawie 44 butelki - #61 poszło na cichą z chmielem jak w opisie. Na burzliwej stało 12 dni. Zeszło lekko poniżej 3*Bl. Zatem 10 dni butelkowanie. 24.II.2012: - Na cichą poszło #62 przy 2°Blg, drożdże zebrane, wyszły ze słoika w lodówce... zbierając napowietrzyłem beztrosko 06.II.2012 - Zabutelkowałem #61 AIPA (zapach obłędny) z dodatkiem 152g. cukru. Piwo na cichej zeszło do 2,5°Blg. Otrzymałem 42 butelki. 07.II.2012 - Zabutelkowałem #62. Piwo zeszło do jakiś 1-1,5°Blg. Do refermentacji użyłem 172g. cukru. Otrzymałem 43 butelki. Edytowane 8 Marca 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 (edytowane) #63 3,14wo (w stylu APA) Skład: - 3,30kg. - Pilzneński - 0,20kg. - Carared - 0,10kg. - Special B - 0,40kg. - Płatki Owsiane Błyskawiczne - 20g. Citra 12% - 20g. Amarillo 8,6% - US-05 Zacieranie: - 52°C - 10 min. - 62°C - 40 min. - 72°C - 20 min. - wygrzew Chmielenie: - Citra na 60' - Amarillo po równo na 10' i 1' Wyszło mi prawie 22l. przy 12°Blg Edytowane 14 Marca 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 #59 Blackout Stout w końcu wylądował w butelkach (prawie 2 miesiące cichej, ale jakoś czasu nie było). Piwo zeszło do 3°Blg. Dodałem 100 gram cukru do refermentacji. Otrzymałem 43 butelki, ale jedna pękła przy butelkowaniu (a raczej rozsypała się na kawałki rzeźbiąc mi wzorki na dłoni - na szczęście nic poważnego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Wracam do piw-utworów #64 On Every Street (bezstylowe Pale Ale) [media]http://www.youtube.com/watch?v=amVqlbGBHbw[/media] Skład (na oko, bo to resztki): - 3,2 kg. - Pilzneński - 0,4 kg. - pszeniczny - 0,2 kg. - Carared - 0,1 kg. - Special B - 0,25 kg - cukier - US-05 Zacieranie: - troszkę gipsu - 54°C - 10' (nie trafiłem z wodą w 52) - 62°C - 45' - 72°C - 15' - Wygrzew Chmielenie 85' - troszkę gipsu (troszkę to tak po 1/3 łyżeczki) - 10g. Citra 12% w 80' - 10g. Citra 12% w 60' - 10g. Amarillo 8,6% na 15' - cukier na 5' - 10g. Amarillo na 1' Uzyskałem coś w okolicach 23l. przy 13°Blg. Dzisiaj przelałem #63 na cichą i gęstwą zadałem to piwo. Edytowane 29 Marca 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Pracowity dzień. Wyniszczyłem się umysłowo w pracy (celowo), zatem po 17 przyszedł czas na relaks: #65 100% pilzneński Skład: - 4,00kg. - Pilzneński - 30g. - Marynka (9%) - 30g. - Lubelski (3,3%) - łyżeczka gipsu - łyżeczka mchu - US-05 Zacieranie (1:4): - gips - 62°C - 20 min. - 5l. gęstego odebrane do dekokcji (zacier główny pozostaje w 62°C) - 72°C - 10 min. - gotowanie - 15' - zwrócenie dekoktu do głównego zacieru - 72°C - 20 min. - Wygrzew Filtracja, wysładzanie. Chmielenie 70 min: - Marynka na 60 min. - Mech na 15 min. - 1/3 Lubelskiego (na oko) na 10 min. - reszta Lubelskiego na 3 min. Otrzymałem coś około 23l. (jak przeleję się przekonam dokładnie) przy lekko ponad 12,5 Blg Podczas chmielenia zabutelkowałem #64, zaszła do 1,5Blg. Smak fajny - goryczka nienachalna, aromat i smak bardzo miły, mocno mętne (nie robiłem cichej - burzliwa 3 tyg.) - zobaczą jak się będzie klarować. Dodałem 140 gram cukru na 42 butelki. Zebrałem drożdże. PS. Dekokcja nie taka straszna jak mi się wydawało. Wizualnie kolor ciemniejszy. Wydajność zaskakująca (ale i dość drobno śrutowałem, czułem jakbym filtrował prawie pszeniczne). Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 PS. Dekokcja nie taka straszna jak mi się wydawało. Wizualnie kolor ciemniejszy. Wydajność zaskakująca (ale i dość drobno śrutowałem, czułem jakbym filtrował prawie pszeniczne). Heh, dokładnie to samo pomyślałem po pierwszym zacieraniu z dekokcją. Jeszcze z 50 warek i nauczę się kontrolować fermentowalność. Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Podobnie miałem po pierwszym zacieraniu. Dokładnie taka sama myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Czyli tak jak wielokrotnie pisałem z 4kg spokojnie 20l 12 blg, witam w klubie dekokcących Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Czyli tak jak wielokrotnie pisałem z 4kg spokojnie 20l 12 blg, witam w klubie dekokcocych Z tą tezą nigdy nie polemizowałem. Witam, to fajny klub ;} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 W końcu się zebrałem i zabutelkowałem #63 warzone w połowie marca. Jakoś brak czas a po 15 maja będzie jeszcze mnie Piwo zeszło do 2°Blg, dodałem 150g. cukru. Wyszły 42 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 #66 Swojski Witbier Skład: - 2,50kg. - pilzneński - 2,50kg. - pszenica niesłodowana - 14g. - kolendra indyjska - skórka z dwóch słodkich pomarańczy, dwóch cytryn i jednego grejpfruta - 30g. - chmiel Lubelski (3,3%) - S-33 1. Kleikowanie pszenicy - pszenica + 0,3kg. słodu + 12l. wody (51°C) - 48°C - 30 min. - +6l. wrzątku - 66°C - 20 min. 2. Zacieranie: - dodany pozostały słód - 65-63°C - 75 min. - 72°C - 30 min. - wygrzew 3. Filtrowanie/wysładzanie - całkiem sprawnie (ale nie za drobno śrutowałem słód) 4. Chmielenie 65 min. - Lubelski na 60 min. - 10g. kolendry i połowa skórek na 10 min. - 4g. kolendry i reszta skórek na 3 min. Otrzymałem jakieś 25l. (dokładnie po przelaniu się dowiem) przy 11,5°Blg Witbier jest swojski, gdyż pszenicę dostałem od rolnika (z 8kg.) za przysłowie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się