Skocz do zawartości

Żywot Jackiego


Jacki

Rekomendowane odpowiedzi

#57 Czerwone

 

Skład:

- 4,00 kg. - Pilzneński

- 0,15 kg. - Carared

- 0,10 kg. - Special B

- 0,03 kg. - Palone ziarno pszenicy

- 0,03 kg. - Palone ziarno jęczmienia

- modyfikacja wody: łyżeczka gipsu

 

-Challanger (6,6%) - 30 g

-Cascade (6,2%) -20 g

 

- US-05

 

 

Zacieranie:

- 65-62 °C - 40 min.

- 72 °C - 20 min.

- Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie.

 

Do chmielenia poszło prawie 28l., Chmielenie (70 min):

- Challanger na 60 min.

- połowa Cascade na 7 min.

- połowa Cascade w momencie wyłączenia gazu

 

Uzyskałem coś pod 14 °Blg (gdzie się podziała skala z przliczaniem w zależności od temp.), delikatnie ponad 21l.

 

edit:

14.I.2012 - przelałem na klarowanie #56, piwo zeszło do 2,5°Blg i w zasadzie już jest nieźle klarowne.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#58 One more time - piwo w stylu Hefe-weizen

 

Skład:

- 2,00 kg. - pszeniczny

- 1,80 kg. - pilzneński

- 0,20 kg. - CaraHell

~ 20 g. - Tettnanger (3,5%)

~ 10 g. - EKG (6,5%)

~ 4 g. - Cascade (6,2%)

(tak, na chmielenie zużyłem resztki z zamrażalnika)

- WB-06

 

Zacieranie:

- 60' - 43 °C - sam pszeniczny

- 15' - 53 °C - wszystko

- 20' - 62 °C

- 40' - 72 °C

- Wygrzew

 

Chmielenie (70-75 min.):

- ~15 g. Tettnanger i EKG na 60'

- reszta chmieli na 3 min.

(tak trochę na oko to wyszło)

 

Uzyskałem 22l przy 12,5 °Blg

 

edit

22.I.2012 - %57 poszło na cichą przy 2,5°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj poszła w butelki warka #56 z dodatkiem 140g. cukru. Nie sprawdałem °Blg. Otrzymałem 41 butelek.

Trzeba wziąć się za mycie butelek.

 

04.II.2012 - zabutelkowałem #58 z dodatkiem 180g cukru. Blg zeszło do 2. Uzyskałem 43 butelki.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#60 Bluesowy Hefe-weizen

 

Skład:

- 2,30kg. - pszeniczny

- 1,70kg. - pilzneński

- 0,30kg. - Carahell

- 25g. - Fuggels (4,5% aa)

- WB-06 (gęstwa z poprzedniego)

 

Zacieranie:

- 45->41 °C - 60 min. (tylko pszeniczny)

- 62 °C - 15 min.

- podgrzewanie do 71 °C - 5 min.

- 71 °C - 40 min.

-Wygrzew

 

Chmielenie 65 min.

- 25g. na 60 min.

 

Wyszło lekko ponad 21 litrów przy 12,5 °Blg

 

 

edit:

07.02.1012: na cichą poszło #59 przy 4 °Blg (zeszło z 14)

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 AIPA

 

Skład:

- 4,20 kg. - pilzneński

- 0,30 kg. - pszeniczny

- 0,30 kg. - Amber

- 0,10 kg. - Special B

 

- Nugget (14,6%) - 28g.

- Amarillo (8,6%) - 28g. (+14g. na cichą)

- Citra (12%) - 28g. (+14 na cichą)

 

- US-05

- łyżeczka gipsu

- łyżeczka mchu

 

Zacieranie:

- 67°C - 55 min.

- podgrzanie do 72 °C - 5 min.

- 72°C - 10 min.

- Wygrzew

 

W momencie kiedy już miałem wrzucać chmiel butla zrobiła ostatnie pchhh... Nowa butla dość szybko załatwiona, ale była mocno zmarźnięta i palnik nie mógł rozbujać się do swojej normalnej wydajności co odbiło mi się na słabszym niż planowałem odparowaniu.

 

Chmielenie: 70 min.

- Nugget na 60 min.

- po 14g. Amarillo i Citra na 15 min.

- mech na 10 min.

- po 14g. Amariloo i Citra wyłączając gaz

 

Otrzymałem prawie 23l. (miało być lekko pod 21) przy 14 °Blg (1,057). IBU wychodzi 60, więc w zasadzie może być (okaże się ile odfermentuje)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj, ja nie uważam żebym miał jakąś dużą produkcję. Wręcz można powiedzieć, że jestem płotką ;) Raptem 6 warek w tym roku - to nie dużo, poważnie. Dopiero dwie w butelkach. Stout i AIPA są z zamierzeniem na Euro. A pszeniczne to znikają zanim się cżłowiek obejrzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, ale sam wypijasz, czy znajomi ewentualnie rodzina? :)

 

Gdybym ja tyle robił i miał to wypić, to alkoholizm blyskawicznie mnie dorwie :)

Absolutne minimum w warzeniu to tyle byś NIGDY nie musiał kupować sklepowego. Poza tym zapytaj tych co mają wybicie warzelni w okolicach 100l ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 Cream Ale w zasadzie według przepisu Makarona (Cream Ale Mir), czyli:

 

Skład:

- 2,50kg. - pilzneński

- 0,75kg. - ryż

- 0,40kg. - cukier (zwykły)

- 8g. Nugget 14,6% (tyle miałem)

- 7g. Fuggles 4,5% (aby dobić do tych jakiś 19 IBU)

- US-05

- mech

 

Zacieranie:

- ryż ugotowany i rozdrobniony w blenderze

- 55°C - 15 min.

- 62°C - 60 min.

- 69°C - 20 min.

- Mashout

 

Filtrowanie/wysładzanie - nawet sprawnie, trochę się tego obawiałem widząc jaki mi kleisty ryż wyszedł.

 

Chmielenie 65 min.

- cały chmiel na 60 min.

- cukier i mech na 15 min.

 

Otrzymałem 22 litry przy w zasadzie 12°Blg

 

 

edit:

21.II.2012:

- #60 poszło do butelki ze 180 gramami cukru. Piwo podczas przedłużonej burzliwej zeszło lekko poniżej 2°Blg. Otrzymałem prawie 44 butelki ;)

- #61 poszło na cichą z chmielem jak w opisie. Na burzliwej stało 12 dni. Zeszło lekko poniżej 3*Bl. Zatem 10 dni butelkowanie.

 

24.II.2012:

- Na cichą poszło #62 przy 2°Blg, drożdże zebrane, wyszły ze słoika w lodówce... zbierając napowietrzyłem beztrosko

 

06.II.2012

- Zabutelkowałem #61 AIPA (zapach obłędny) z dodatkiem 152g. cukru. Piwo na cichej zeszło do 2,5°Blg. Otrzymałem 42 butelki.

 

07.II.2012

- Zabutelkowałem #62. Piwo zeszło do jakiś 1-1,5°Blg. Do refermentacji użyłem 172g. cukru. Otrzymałem 43 butelki.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#63 3,14wo (w stylu APA)

 

Skład:

- 3,30kg. - Pilzneński

- 0,20kg. - Carared

- 0,10kg. - Special B

- 0,40kg. - Płatki Owsiane Błyskawiczne

 

- 20g. Citra 12%

- 20g. Amarillo 8,6%

 

- US-05

 

Zacieranie:

- 52°C - 10 min.

- 62°C - 40 min.

- 72°C - 20 min.

- wygrzew

 

Chmielenie:

- Citra na 60'

- Amarillo po równo na 10' i 1'

 

Wyszło mi prawie 22l. przy 12°Blg

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#59 Blackout Stout w końcu wylądował w butelkach (prawie 2 miesiące cichej, ale jakoś czasu nie było). Piwo zeszło do 3°Blg. Dodałem 100 gram cukru do refermentacji. Otrzymałem 43 butelki, ale jedna pękła przy butelkowaniu (a raczej rozsypała się na kawałki rzeźbiąc mi wzorki na dłoni - na szczęście nic poważnego)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracam do piw-utworów

#64 On Every Street (bezstylowe Pale Ale)

 

[media]http://www.youtube.com/watch?v=amVqlbGBHbw[/media]

 

Skład (na oko, bo to resztki):

- 3,2 kg. - Pilzneński

- 0,4 kg. - pszeniczny

- 0,2 kg. - Carared

- 0,1 kg. - Special B

- 0,25 kg - cukier

 

- US-05

 

Zacieranie:

- troszkę gipsu

- 54°C - 10' (nie trafiłem z wodą w 52)

- 62°C - 45'

- 72°C - 15'

- Wygrzew

 

Chmielenie 85'

- troszkę gipsu (troszkę to tak po 1/3 łyżeczki)

- 10g. Citra 12% w 80'

- 10g. Citra 12% w 60'

- 10g. Amarillo 8,6% na 15'

- cukier na 5'

- 10g. Amarillo na 1'

 

Uzyskałem coś w okolicach 23l. przy 13°Blg.

 

Dzisiaj przelałem #63 na cichą i gęstwą zadałem to piwo.

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pracowity dzień. Wyniszczyłem się umysłowo w pracy (celowo), zatem po 17 przyszedł czas na relaks:

 

#65 100% pilzneński

 

Skład:

- 4,00kg. - Pilzneński

- 30g. - Marynka (9%)

- 30g. - Lubelski (3,3%)

- łyżeczka gipsu

- łyżeczka mchu

- US-05

 

Zacieranie (1:4):

- gips

- 62°C - 20 min.

- 5l. gęstego odebrane do dekokcji (zacier główny pozostaje w 62°C)

- 72°C - 10 min.

- gotowanie - 15'

- zwrócenie dekoktu do głównego zacieru

- 72°C - 20 min.

- Wygrzew

 

Filtracja, wysładzanie.

 

Chmielenie 70 min:

- Marynka na 60 min.

- Mech na 15 min.

- 1/3 Lubelskiego (na oko) na 10 min.

- reszta Lubelskiego na 3 min.

 

Otrzymałem coś około 23l. (jak przeleję się przekonam dokładnie) przy lekko ponad 12,5 Blg

 

Podczas chmielenia zabutelkowałem #64, zaszła do 1,5Blg. Smak fajny - goryczka nienachalna, aromat i smak bardzo miły, mocno mętne (nie robiłem cichej - burzliwa 3 tyg.) - zobaczą jak się będzie klarować. Dodałem 140 gram cukru na 42 butelki. Zebrałem drożdże.

 

PS. Dekokcja nie taka straszna jak mi się wydawało. Wizualnie kolor ciemniejszy. Wydajność zaskakująca (ale i dość drobno śrutowałem, czułem jakbym filtrował prawie pszeniczne).

Edytowane przez Jacki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PS. Dekokcja nie taka straszna jak mi się wydawało. Wizualnie kolor ciemniejszy. Wydajność zaskakująca (ale i dość drobno śrutowałem, czułem jakbym filtrował prawie pszeniczne).

 

Heh, dokładnie to samo pomyślałem po pierwszym zacieraniu z dekokcją. Jeszcze z 50 warek i nauczę się kontrolować fermentowalność. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W końcu się zebrałem i zabutelkowałem #63 warzone w połowie marca. Jakoś brak czas a po 15 maja będzie jeszcze mnie ;)

Piwo zeszło do 2°Blg, dodałem 150g. cukru. Wyszły 42 butelki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 Swojski Witbier

 

Skład:

- 2,50kg. - pilzneński

- 2,50kg. - pszenica niesłodowana

- 14g. - kolendra indyjska

- skórka z dwóch słodkich pomarańczy, dwóch cytryn i jednego grejpfruta

- 30g. - chmiel Lubelski (3,3%)

- S-33

 

1. Kleikowanie pszenicy

- pszenica + 0,3kg. słodu + 12l. wody (51°C)

- 48°C - 30 min.

- +6l. wrzątku

- 66°C - 20 min.

 

2. Zacieranie:

- dodany pozostały słód

- 65-63°C - 75 min.

- 72°C - 30 min.

- wygrzew

 

3. Filtrowanie/wysładzanie - całkiem sprawnie (ale nie za drobno śrutowałem słód)

 

4. Chmielenie 65 min.

- Lubelski na 60 min.

- 10g. kolendry i połowa skórek na 10 min.

- 4g. kolendry i reszta skórek na 3 min.

 

Otrzymałem jakieś 25l. (dokładnie po przelaniu się dowiem) przy 11,5°Blg

 

Witbier jest swojski, gdyż pszenicę dostałem od rolnika (z 8kg.) za przysłowie piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.