mk77 Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Planuje popełnić pierwsze piwo dolnej fermentacji. Chcę zrobić czeskiego pilsnera ale zacieranego infuzyjnie i mam kilka pytań: 1. Receptura na około 25l: - Słód pilzneński - 5kg 2. Zacierać chcę infuzyjnie (nie chce mi się bawić w dekokcje - przynajmniej narazie) jakie zrobić przerwy i w jakich temp ? 3. Jakimi chmielami chmielić ? Na goryczkę marynika ? a na aromat saaz ? Ile tego dać ? 4. Drożdże chcę dać suche, które będą się nadawały ? 5. Klarować mchem irlandzkim ? czy lagerowanie wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Czeski pilzner- tajniki warzenia: http://blog.homebrewing.pl/?p=20 Czeski pilzner- surowce: http://blog.homebrewing.pl/?p=17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkoholica Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 1. nie widze pytania 2. wedle uznania. Ja bym wydłużył przerwe dekstrynującą kosztem maltozowej ale to jest subiektywne zdanie średnio doświadczonego piwowara. 3. sprawdz sobie w wiki receptury na pilsnerka i coś wybierz - kombinacji jest wiele. Ja lubie się zabawić z lagerami i bez względu na to jak mocno zaszaleje to efekt mi smakował (mniej lub bardziej ale zawsze smakował) 4. patrz post wyżej 5. według mnie wystarczy lagerowanie lub klarowanie żelatyną. Jak masz warunki na lagerowanie to lageruj. Mchu jeszcze nie stosowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Daj 300g carapils jeżeli masz lub dopiero planujesz zakupy. Na goryczkę Premiant ale Marynka/Iunga/Magnum też bedzie OK. Mi wyszedł najlepszy czeski pils na Mangrove Jack's Bohemian Lager, nie testowałem jeszcze Gozdawa Czech Pils CP18 (jest szansa że to te same drożdże). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Wykombinowałem coś takiego 4kg pilzneński 0,5 monachijski 0,2 karmelowy jasny Zacieranie 20' - 64 stopniach 40' - 72 stopniach Chmielenie 60' - Marynka 30 g 20' - Lubelski 30g 5' - Saaz 30g Drożdże Saflafer w-34/70 (2 paczki czy wystarczy jedna ?) około 10 dni burzliwa w 10 stopniach 14 dni lagerowanie w 0-2 stopniach Będzie dobrze ? czy coś zmienić ? Zastanawiam się jeszcze nas słodem zakwaszającym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Słód zakwaszający dodaje się aby zmniejszyć pH zacieru, wiesz jakie pH jest u Ciebie i czy potrzebujesz je obniżać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Ph mam okolo 7,2 mierzone paskami akwarystycznymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 To pH zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 20 min w 64stC? słodko będzie, zrób 40min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 To pH zacieru? Wody płynącej z kranu 20 min w 64stC? słodko będzie, zrób 40min. Fakt wydłużę do 40 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Ile drożdży dać na tą ilość słodów ? Jedna paczka wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gvai Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Na początek proponuje zakupić zestaw surowców z wielu sklepów internetowych dostępnych na rynku Polskim. Browamator, Twóbrowar i inne sklepy mają proste zestawy z instrukcją, z drożdżami itp. Masz tam wszystko co Ci potrzeba na pierwsze warzenie. W dodatku wybierasz sobie czy chcesz 20-25l piwa oraz czy surowiec ma być śrutowany. O ile dobrze pamiętam w ich ofercie możesz znaleźć czeskie piwo. Co do drożdży to saszetka w zupełności wystarczy. Edytowane 3 Października 2014 przez Gvai matekk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Co do drożdży to saszetka w zupełności wystarczy Pomyśl, zgadnij, uzasadnij Skąd Ty masz takie informacje? No i pytanie co to jest zupełność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Hmmm Panowie to jak z drożdżami ?? Bo fermentor zalany prawie na full jest w lodówce. Wyszlo 31 litrów 12 blg i jedna saszetka zadana. Zostawić jak jest czy np jutro dodać drugą ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Tak na przyszłość - http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Nie wiem jak stare masz te drożdże, ale wychodzi około 3 paczek sucharów 11,5g. Jeśli masz fermentor 30-kilka litrów, prawie na pewno drożdże wyjdą na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Drożdże ważne do kwietnia 2015. Jutro dam drugą paczkę, trzeciej nie mam. Też się boję tego że mi uciekną ale sprawność browaru mi wzrosła i schodziłem z BLG do 12 i wysładzałem i wysładzałem ..... Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Zobaczymy co z tego wyjdzie Wyjdzie z fermentora, ale niestety po czterodniowym lagu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk77 Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Pokrywkę zdezynfekowałem to może nic złego się nie stanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Przymierzam się do pierwszego czeskiego pilsnera. Zastanawia mnie kwestia drożdży. Żeby zadać ich odpowiednią ilość, musiałbym dać dwie paczki sucharów albo odpowiedni starter z płynnych, wychodzi tak samo cenowo. A może zrobić starter ok. 5l z paczki sucharów? Starter 5l z paczki płynnych na 25l 12 blg będzie wystarczający czy za mały? Chcę zrobić fermentację porządnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 bart, a może zrobić jakąś mniejszą ilość (10-15l) Dziesiątki z paczki sucharków i zadać gęstwę. Ja bym tak zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się