nachteil Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Cześć, W sobotę planuję warzyć AIPA. Nie mam jeszcze dokładnego planu, ale zasyp wyjdzie pewnie ok. 6 kg. Kupiłem świeży słód, ale mam też w domu około 10 kg dwuletniego, śrutowanego słodu (pilzneński i monachijski ze Strzegomia). Chciałbym go wykorzystać, ale tylko po upewnieniu się, że nie zepsuje mi piwa. Planuję zatrzeć ok. 0,5 kg tego słodu w piątek i zmierzyć czas scukrzania, wydajność, sprawdzić smak, a potem sprawdzić odfermentowanie na drożdżach piekarskich w ok. 30 stopniach. Jest jeszcze coś, na co powinienem zwrócić uwagę, oceniając przydatność starego słodu? Wykonać jakieś dodatkowe pomiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 myślę, że takie testy już były i to na starszym słodzie. Jeśli słód nie posiada dziwnych zapachów użyłbym go bez zbędnych kombinacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Ja bym tylko testowo zatarł dużo mniejszą ilość, np 20-30g np w szklance wody, żeby sprawdzić czy normalnie się zatrze. Co do smaku to sprawdził bym organoleptycznie sam słód i jak ok to zrobił bym piwo, jak będą z niego jakieś niepożądane aromaty to i tak ich nie wyczujesz fermentując brzeczkę drożdżami piekarskimi w 30°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 jak nie zawilgotniał to nic mu nie jest jak miał sucho to pleśni też nie będzie jeśli nie czuć stęchlizną ,pleśnią normalny zapach to zacieraj śmiało chyba że coś w nim zamieszkało to białka będzie więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Dopiero co był taki temat: http://www.piwo.org/topic/15179-slody-przeterminowane-6-lat/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 2 dni temu używałem słodu Pale Ale ze Strzegomia, ześrutowanego 1.5 roku temu. Użyłem go mniej więcej pół na pół ze świeżym i nie zauważyłem żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się