josh.kowalski Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Witam. Kolejną warkę w swojej karierze piwowara domowego chciałbym uwarzyć w stylu pumpkin ale. Zasyp prezentuje się tak: Weyermann Pale Ale 5 kg Biscuit 1kg Ok 2-2.5 kg dyni. Dynie oczywiście wcześniej chcę zapiec z cukrem trzcinowym, cynamonem, imbirem, gałka muszkatołową i gozdzikami. Zacieranie : 66 C 60 min 72 C 10 min Chmielenie : Sybilla 50g FWH Citra 25 g 5 min. Drozdze albo t58 albo s04. I tutaj pytanie. Jak wygląda chmielenie. Chciałbym uzyskać lekką goryczkę, i aromat chmielowy i nie przykryć dyni jednocześnie. Po drugie co do chmielu na aromat. Chciałbym jakiś o aromatach podkreslajacych przyprawy. No i drozdze. Czy lepiej t58 dla przyprawo estrowego profilu czy s04 dla bardziej neutralnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Mi z 5,2kg dyni po upieczeniu (nie polecam kroić w kostke) wyszło 1,7kg. Drożdże bym polecał t-58, ja takie zadałem. Z przypraw dodanych do pieczenia dyni nic nie zostanie. Ja dałem na ostatnie 5 minut gotowania. Chmielenie na aromat ok. Goryczkę proponuje wyliczyc na około 20 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ja ostatnio zrobiłem takiego Pumpkina to już mój trzeci i recepturę dopieściłem jak mogłem Możesz pominąć słód czekoladowy i kawowy, ale resztę procesu doradzam zrobić w taki sposób jak ja, bo bazuje na pumpkinie scoobiego czyli amerykańskim przepisie skąd to piwo pochodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (nie polecam kroić w kostke) ale że co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (nie polecam kroić w kostke) ale że co? część obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę a część w całe ćwiartki ze skórą, po prostu były dużo lepiej upieczone niż kostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Czyli lepiej ze skórą w duże kawałki pokrojone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 a co powiecie na zastąpieniu Citry Fuggle, albo Progress? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Możesz zastąpić, ale w tym piwie nie ma dominować aromat chmielowy, tylko przyprawy i słodowość - karmel Goryczka ma też być lekka do niewyczuwalnej. pierwsze skrzypce ma grać lekka słodkość od dyni i charakter słodowy piwa. Ale każdy zrobi jak chce to wolny styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Właśnie się tak zastanawiam. Przy takim zasypie brewtarget pokazuję 15 blg i przy takim chmieleniu 35 ibu. Dla mnie to nie dużo, ale jestem skrzywiony już i chmielu dla mnie zawsze za mało. A fuggle i progress ma korzenny aromat, który moim zdaniem bardziej będzie tu pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Obecnie w Kauflandzie dostępne są odmiany dyni: prowansalska (muszkatułowa), masłowa (butternut) i makaronowa (spagetti) oraz już wcześniej wprowadzona hokkaido. Na pewno z muszkatułowej warto robić, bo jest jedną z najbardziej aromatycznych odmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 @up dzięki za radę. Wybiorę się i kupię kilka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Zrobiłem pupkina wg przepisu Scoobiego. Ale chyba coś namieszałem z pumpkin spice, bo mam piwo cynamonowe nie dyniowe. Trzeba zrobić drugie z poprawką na cynamon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Obecnie w Kauflandzie dostępne są odmiany dyni: prowansalska (muszkatułowa), masłowa (butternut) i makaronowa (spagetti) oraz już wcześniej wprowadzona hokkaido. Na pewno z muszkatułowej warto robić, bo jest jedną z najbardziej aromatycznych odmian. Napewno? Bo mi polecali hokkaido Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Zabieram się w przyszłym tygodniu za dyniowo-świąteczne piwko. Jakieś rady i sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Zabieram się w przyszłym tygodniu za dyniowo-świąteczne piwko. Jakieś rady i sugestie? Problemy z filtracją to naprawdę nie ściema, musisz się czymś wspomóc. Mi owies niesłodowany nie bardzo pomógł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajwan Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Potwierdzam problemy z filtracja, u mnie trwało to kilka godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Przy jakim udziale dyni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się