josh.kowalski Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Witam. Kolejną warkę w swojej karierze piwowara domowego chciałbym uwarzyć w stylu pumpkin ale. Zasyp prezentuje się tak: Weyermann Pale Ale 5 kg Biscuit 1kg Ok 2-2.5 kg dyni. Dynie oczywiście wcześniej chcę zapiec z cukrem trzcinowym, cynamonem, imbirem, gałka muszkatołową i gozdzikami. Zacieranie : 66 C 60 min 72 C 10 min Chmielenie : Sybilla 50g FWH Citra 25 g 5 min. Drozdze albo t58 albo s04. I tutaj pytanie. Jak wygląda chmielenie. Chciałbym uzyskać lekką goryczkę, i aromat chmielowy i nie przykryć dyni jednocześnie. Po drugie co do chmielu na aromat. Chciałbym jakiś o aromatach podkreslajacych przyprawy. No i drozdze. Czy lepiej t58 dla przyprawo estrowego profilu czy s04 dla bardziej neutralnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Mi z 5,2kg dyni po upieczeniu (nie polecam kroić w kostke) wyszło 1,7kg. Drożdże bym polecał t-58, ja takie zadałem. Z przypraw dodanych do pieczenia dyni nic nie zostanie. Ja dałem na ostatnie 5 minut gotowania. Chmielenie na aromat ok. Goryczkę proponuje wyliczyc na około 20 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Ja ostatnio zrobiłem takiego Pumpkina to już mój trzeci i recepturę dopieściłem jak mogłem Możesz pominąć słód czekoladowy i kawowy, ale resztę procesu doradzam zrobić w taki sposób jak ja, bo bazuje na pumpkinie scoobiego czyli amerykańskim przepisie skąd to piwo pochodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (nie polecam kroić w kostke) ale że co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi666 Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (nie polecam kroić w kostke) ale że co? część obrałem ze skórki i pokroiłem w kostkę a część w całe ćwiartki ze skórą, po prostu były dużo lepiej upieczone niż kostki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Czyli lepiej ze skórą w duże kawałki pokrojone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 a co powiecie na zastąpieniu Citry Fuggle, albo Progress? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Możesz zastąpić, ale w tym piwie nie ma dominować aromat chmielowy, tylko przyprawy i słodowość - karmel Goryczka ma też być lekka do niewyczuwalnej. pierwsze skrzypce ma grać lekka słodkość od dyni i charakter słodowy piwa. Ale każdy zrobi jak chce to wolny styl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Właśnie się tak zastanawiam. Przy takim zasypie brewtarget pokazuję 15 blg i przy takim chmieleniu 35 ibu. Dla mnie to nie dużo, ale jestem skrzywiony już i chmielu dla mnie zawsze za mało. A fuggle i progress ma korzenny aromat, który moim zdaniem bardziej będzie tu pasował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Obecnie w Kauflandzie dostępne są odmiany dyni: prowansalska (muszkatułowa), masłowa (butternut) i makaronowa (spagetti) oraz już wcześniej wprowadzona hokkaido. Na pewno z muszkatułowej warto robić, bo jest jedną z najbardziej aromatycznych odmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 @up dzięki za radę. Wybiorę się i kupię kilka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Zrobiłem pupkina wg przepisu Scoobiego. Ale chyba coś namieszałem z pumpkin spice, bo mam piwo cynamonowe nie dyniowe. Trzeba zrobić drugie z poprawką na cynamon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Obecnie w Kauflandzie dostępne są odmiany dyni: prowansalska (muszkatułowa), masłowa (butternut) i makaronowa (spagetti) oraz już wcześniej wprowadzona hokkaido. Na pewno z muszkatułowej warto robić, bo jest jedną z najbardziej aromatycznych odmian. Napewno? Bo mi polecali hokkaido Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Zabieram się w przyszłym tygodniu za dyniowo-świąteczne piwko. Jakieś rady i sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Zabieram się w przyszłym tygodniu za dyniowo-świąteczne piwko. Jakieś rady i sugestie? Problemy z filtracją to naprawdę nie ściema, musisz się czymś wspomóc. Mi owies niesłodowany nie bardzo pomógł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajwan Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Potwierdzam problemy z filtracja, u mnie trwało to kilka godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Przy jakim udziale dyni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi