Jakub M Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) #1 Pale Ale, 600 lat tradycji#2 Belgian Pale Ale#3 Brown Ale#4 Oatmeal Stout #5 Stout (BA, ekstrakty) #6 Marynka Pale Ale #7 Single Hop Citra Pale Ale #8 Zmartwychwstane Pale Ale #9 Paragonowe Pale Ale Bez Pszenicy #10 P-Ale (Polskie Ale) #11 P-Ale (Polskie Ale) #12 Stout #13 Ale Scotch #14 Słale (słodkie Ale, bezstylowiec) #1 Pale Ale, 600 lat tradycji12 lipca 2014Dziewicza warka! Zestaw surowców Pale Ale z Browamatora, z zacieraniem.- Docelowo 20L, 11°Blg- Wayermann 3.8kg- Carahell 0.2kg- East Kent Goldings 30g- Fuggles 30g- Safale S-04 11.5gZacieranie:- 13L 67-68°C- 76°C mash out- wysładzać do 22LChmielenie:- 65 min tot- 20g EKG 5'- 20g Fuggles 15' przed końcem- 10g Fuggles 5' przed końcemProces spartoliłem na wszystkie sposoby, nawet mam literówkę w naklejce.Na początek zdechł mi termometr z Ikei. Zacząłem coś podejżewać gdy zaczął pokazywać 140°C temperaturę warki i 108°C w pomieszczeniu. Chyba brzeczka nalała się do sondy i termometr oszalał z radości. Niezrażony zacierałem w temperaturze na oko, po czym skrupulatnie zapomniałem podgrzać zacieru na mash out.Filtrowałem bez filtratora z oplotu, przez kranik co zajęło wieki. Wyszło 19L / 11.5°BlgPo chmieleniu wyszło 14.3L / 14°Blg . Dolałbym wody gdybym pamiętał że przepis jest na 11*, ale nie pamiętałem.Przy butelkowaniu miało 3°Blg.Przy przelewaniu na cichą elegancko lałem brzeczkę tak że napowietrzyła się jak woda w akwarium. Oczywiście piwo złapało syfa (beztlenowiec, film na wierzchu piwa), w smaku płaskie i lekko kwaskowate, ale (zadziwiająco!) nie smakuje jak woda po ogórach, i nawet da się pić. Piana i kolor jest, jak otwieram butelkę to owocówki z całego domu się zlatują.Jak na ilość doświadczenia jakie zdobyłem, nawet taka paskudna warka smakuje jak najlepszy Quadrupel Edytowane 22 Lutego 2017 przez Jakub M Mariusz_CH, Shooter i pavulonek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Filtrowałem bez filtratora z oplotu, przez kranik co zajęło wieki. Wyszło 19L / 11.5°Blg czyli jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub M Opublikowano 1 Października 2014 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Filtrowałem bez filtratora z oplotu, przez kranik co zajęło wieki. Wyszło 19L / 11.5°Blg czyli jak? Z gara do wiadra z kranem, kran odkręcam na full, i patrze się na nędzny żółty strumyczek jakby ktoś z przerostem prostaty lał. Mrzon, Jejski, tomo75 i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Jesteś wielki! Robiłeś to wszystko bez grama przygotowania i dalej się nie poddajesz! Do przodu, ale z większą lekturą wiki, forum, a najlepiej pogadaj z piwowarem po sąsiedzku. Masz plusa bo ja bym się poddał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Jesteś wielki! Robiłeś to wszystko bez grama przygotowania i dalej się nie poddajesz! Do przodu, ale z większą lekturą wiki, forum, a najlepiej pogadaj z piwowarem po sąsiedzku. Masz plusa bo ja bym się poddał. Dzięki! Kilka gramów przygotowania jednak tam było, a co do wytrwałości, jak termometr się zepsuł i porzucałem k**wami, to nie pozostało mi nic innego jak inwestować w drugą warkę zbierając cenne doświadczenie. Wylać zawszę zdążę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Filtrowałem bez filtratora z oplotu, przez kranik co zajęło wieki. Wyszło 19L / 11.5°Blg czyli jak? Z gara do wiadra z kranem, kran odkręcam na full, i patrze się na nędzny żółty strumyczek jakby ktoś z przerostem prostaty lał. Filtracja samym kranikiem i taka wydajność. Szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Jakub, bardzo pozytywnie mnie rozśmieszyłeś na koniec ciężkiego dnia Za cały ten opis otrzymujesz + ponieważ nie każdy ma jaja, żeby na Forum przyznać się do błędów. Mam nadzieję, że wielu nowych piwowarów po tej lekturze ustrzeże się kilku błędów. No a Ty masz niezapomniane doświadczenie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 To jest prowokacja ale kontynuuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 To jest prowokacja ale kontynuuj Agresywna propaganda sukcesu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) #2 Belgian Pale Ale 11 sierpnia 2014 Zestaw surowców z Browamatora, docelowo 20L / 12°Blg. - Pale Ale Weyermann 2.5kg - Monachijski I Weyermann 1.0kg - Abbey Malt Weyermann 0.3kg - Carabelge Weyermann 0.2kg - Marynka 30g - East Kend Golding 30g - Safbrew S-33 Zacieranie i wysładzanie: - 15L wody, 67-68°C przez godzinę, - Zebrać 22L Chmielenie: - 65 min - 30g Marynka 5' - 30g EKG 20' przed końcem Wyszło: - Po wysładzaniu: 21L / 10°Blg - Po chmieleniu: 15L / 14°Blg - Fermentacja bez zlewania na cichą, ok. 3.7°Blg Przechmielone, bo dałem chmielu tyle co w przepisie na 22L, a u mnie wyszło 15L brzeczki. Poza tym pozytywnie, lekcja z pierwszej warki odrobiona. Filtrator jest, nowy termometr jest, owocówki wciąż wpadają w berserkerski szał na sam syk zdejmowanego kapsla. Edytowane 18 Października 2014 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 2 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Podczas chłodzenia jak masz za mało brzeczki i Blg jest za wysokie możesz ją rozcieńczyć wodą niegazowaną, ważne żeby była dopiero co otwarta. Będziesz mieć piwo takie jak w przepisie i szybsze chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) #3 Brown Ale 17 paź 2014 BJCP 11c. Northern English Brown Ale Zacieranie Zasyp 4.73kg: - Pale Ale Strzegom 4.0kg (85%) - Monachijski ciemny, Strzegom typ II 190g (4.0%) - Carahell 180g (3.8%) - Abbey 200g (4.2%) - Carafa II 160g (3.4%) Jedno-temperaturowe, 60' 67°C A w szczegółach: - mash in 17L / 71°C - 30' w 67°C - podgrzane do 69°C i przelane do wiadra zawiniętego w koc - po 20' dolane 2.5L wody ~80°C - do filtrowania 66°C - wysładzanie do 22L, woda do wysładzania 8.5L / 75°C Po wysładzaniu 22L / 11Blg Chmielenie - 60' 15g Challanger - 15' 10g Challanger - 5' 10g Challanger - 15' 5g Mech irlandzki - uzupełniałem wodą przed chłodzeniem - IBU ~ 24 Fermentacja - Do wiadra poszło 19L / 11.5°Blg (OG 1.046) - Safale S-04 Podobne na forum - http://www.piwo.org/...ptura-do-oceny/ - http://www.piwo.org/...tura-na-szybko/ Lekcje - Piro to nie Oxi, jak otworzylem fermentor i doszły do mnie wyziewy piro, odrzuciło mnie jakbym dostał w głowę szpadlem. Poza tym, metalowa chochla i łycha moczące się w roztworze są do wyrzucenia. - Koce przydają do utrzymywania temperatury młóta i filtratu Edytowane 18 Października 2014 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 (edytowane) #4 Oatmeal Stouthttp://www.bjcp.org/.../style13.php#1cMiał być Dry Stout, ale nie te płatki kupiłem.Zacieranie (4.8kg):- Pale Ale Strzegom 4kg 83%- Czekoladowy Carafa II 200g 4.2%- Prażony jęczmień 200g 4.2%- Płatki owsiane 400g 8.3%40' / 68°C40' / 70°C, w fermentorze i kocuPo wysładzaniu: 20L / 13°BlgChmielenie:- 60' 15g Challanger- 15' 5g mech irlandzki- 0' 15g Challanger, miało być 15' ale zostawiałem brzeczkę do schłodzenia przez noc, więc wrzuciłem na smak później.Po chmieleniu: 15L / 15.5°BlgFermentacja: S-04Leżakowanie: 2 miesiące, połowa ma być leżakowana z płatkami dębowymi, połowa bez.Podobne:- http://www.piwo.org/...ny/#entry305803Zostawiłem gar po chmieleniu do schłodzenia przez noc, do stout-a chyba nie potrzeba zbyt wiele aromatu chmielowego. - Po 7 miesiącach, w wersji z płatkami dominuje drewniana bejca . Nagazowanie wysokie, piana wysoka ale nietrwała. Wersja bez piany: czuć jedynie paloność, nic innego. Wyłazi z butelki. Niespecjalnie smaczne. Wystarczy dać temu kilka minut sam na sam ze szkłem i ulatuje bejca, a zostaje całkiem pijalny stout... Edytowane 24 Maja 2015 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) #4 Oatmeal Stout przelany do butli na leżakowanie. 4°Blg, 7.5L z płatkami dębowymi (10g, przepłukane OXI), 7.5L bez płatków. Czarny jak pikowy as, smak: suszone owoce. kawa, karmel. Obiecujący! Edytowane 16 Listopada 2014 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Paskudztwo. Wszystkie 4 warki konwergują do jednego smaku, nieokreślonego stylu piwa zmieszanego z mineralką. Zupełnie jak w temacie "Czarne i podłe piwa" . Błe. Kiedy ja lubię ciemne, co poradzić. Nie wiem co jest nie tak, ale piątą warkę zrobiłem zupełnie inaczej. Tzn, zamiast zacierania - ekstrakty, zamiast kranówki - woda butelkowana. Do tego chlorek wapnia. Cierpliwie czekam. To parametry mojej kranówki. Chlorków i siarczanów chyba za mało żeby mogły cokolwiek zepsuć. - Twardość 10 *N - Chlorki 6 mg/l - Żelazo 24 ug/l - Mangan <5 ug/l - Fluor 0.2 mg/l - Przewodność 357 uS/cm - Wapń 60 mg/l - Sód 5 mg/l - Potas 1 mg/l - Magnez 6 mg/l - Siarczany 21 mg/l Edytowane 21 Marca 2015 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) #5 Stout (BA, ekstrakty) 12 marca 2015 Zestaw z Browamatora: - Jasny ekstrakt 1.7kg - Ciemny ekstrakt 1.7kg - Jęczmień palony 0.3kg - East Kent Goldings 30g - S-04 - Woda mineralna butelkowana - Chlorek wapnia - 13°Blg / 20L - Temperatura fermentacji ~18°C - But. 26 marca, 4°Blg, 80g cukru Edytowane 28 Marca 2015 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) #6 Marynka Pale Ale 26 kwietnia 2015 Zacieranie: - 4.2 kg Pale Ale - 4g gipsu - 10L wody butelkowanej Miało być 60' w 69°C a wyszło: - 15' 60°C - 55' 70°C -> 66°C Po wysładzaniu: 17L / 12.5°Blg Chmielenie: - 60' 20g Marynka (7.8% aa) - 20' 15g Marynka - 5' 10g Marynka - IBU 35 Fermentacja: - 12L / 17°Blg - US-05 Butelkowanie: - 18 maj, 2.5°Blg - 53g cukru 2.2 v/v Lekcje: - Miało być 15L / 15°Blg, wyszło gęściej i mniej. Około 3L zostały w chmielinach, koniecznie dawać mech i uwzględniać to w ilości wody. - Poprawnie liczyć temp. wody na początku zacierania. Edytowane 19 Maja 2015 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 #6 Marynka Pale Ale przelana na cichą, gęstwa zebrana. 2.5 °Blg na US-05, miało być zatarte na słodko ale może następnym razem. #5 Stout smakowo dość nijaki, ale nie ma żadnych dziwnych posmaków więc w zasadzie o to chodziło, żeby zobaczyć czy mogę uważyć coś bez paskudnego mineralnego posmaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) #7 Single Hop Citra Pale Ale 10 maj 2015 Zacieranie:4.2kg Pale Ale14.6L kranówy4g gipsu>60' 69°CWysładzanie:25L / 10.5°BlgChmielenie 70':60' 10g Citra 13.9%aa20' 10g Citra 5' 15g Citra 0' 20g Citra40g na zimno do cichej IBU 26 Fermentacja: - 21L / 11.5Blg- Gęstwa US-05 zebrana z mocniejszego #6 Pale Ale, wystartowało po kilku godzinach w 22°C, przeniesione do 16°C Uwagi: - Filtrowane wieczorem, chmielone rano. Duży, ładny gorący przełom. 2.5L chmielin. - Nachmielona brzeczka miała mocną, przyjemną goryczkę. Aromatu czuć nie było ale cała perfumeria pewnie potem wyjdzie.- Schemat chmielenia: http://www.piwo.org/topic/17857-single-hop-citra-schemat-chmielenia/ - Burzliwa pachnie i pieni się wściekle mocno.- 21 maj (po 11 dniach) przelane na cichą. 1.5°Blg, smaku nie ma prawie nic I jeszcze chyba resztki piro czaiły się pod deklem bo taki ostry "kop" w nos dostałem zaraz po otwarciu. - 28 maj - 40g Citra na zimno Butelkowanie: - 6 czerwca, 82g cukru, 2v/v, 1.5°Blg - Nie było czuć żadnego aromatu Uwagi: - Przy butelkowaniu zauważyłem dwie małe plamki pleśni na wierzchu. Pewnie coś wlazło przy chmieleniu na zimno - 3 dni po butelkowaniu lekke nagazowanie, czuć aromat cytrusowy, tropikalno owocowy, lekko kocio-sikowy (ale to chyba ten chmiel tak ma). Gorycz i smak akurat, wbrew obawom, mdłe nie jest. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) #8 Zmartwychwstane Pale Ale 17 kwietnia 2016 Po prawie roku przerwy i kilku życiowych zawirowaniach wracam do aktywnego obcowania z piwem. Musiałem przesiąść się z 30L z gazem na 15L z indukcją. No i chłodnicy nie mam jak podłączyć, więc gar pójdzie do wanny. Pierwsza warka po przerwie, żeby sprawdzić jak sprawuje się nowa konfiguracja. Odczuwam podniecenie niczym stara rozwódka na ponownej pierwszej randce. Zacieranie: - 2.5kg pale ale - >60' 69°C Chmielenie: - 60' 20g Marynka - 15' 10g Lubelski Wysładzanie, chłodzenie i fermentacja: - Wanna - 12L 11°Blg - US-05, pół paczki, uwodnione. Butelkowanie: 65g cukru Lekcje: - Rurki igielitowe po roku leżenia w OXI zrobiły się jakieś takie lepkie i paskudne, jakby lekko rozpuszczone. Mam nadzieje że żaden syf mi nie wlazł przez to. 3 tygodnie fermentacji w 15°C , pierwszy dzień w 20°C. Po wyglądzie, jak piana opadła, miałem lekkie obawy czy nie złapał syfa, ale to chyba US-05 tak ma, zwłaszcza że mchu nie wrzuciłem. Smakowo ok, od razu zalałem następną warkę na tych samych drożdżach. edit: po 2 tyg. od butelkowania: strasznie przechmielone, czego w sumie można by się spodziewać po ~46 IBU jak właśnie policzyłem. Nieklarowne, piana ładna, gaz jest. edit: po 3 tyg. ładna piana, ciągle przechmielone ale całkiem pijalne. To chyba przechmielenie marynką daje taki długi nieprzyjemny posmak. Mimo to, dobry początek po przerwie. Edytowane 28 Maja 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) #9 Paragonowe Pale Ale Bez Pszenicy Przy warzeniu zorientowałem się że w siacie ze składnikami ze sklepu nie mam przenicznego. Oho, pomyslałem, nie ma co płakać nad rozlanym piwem, uwarzę drugie do którego powinienem mieć składniki. I co? Okazało się że monachjskiego też nie mam. Przynajmniej na paragonie są. Niezrażony zrobiłem Paragonowe Pale Ale Bez Przenicy. Powinno być to w miarę lekkie piwo, "po prostu", wytrawne i zbalansowane w chmielu. 13L / 13°Blg (1.053 OG) (docelowo miało być 14L, 12°Blg (OG 1.048)) Zacieranie 68°C przez noc: - Pale ale 3.0kg - Gips 4g Chmielenie (docelowo BU:GU ~0.6, IBU 30): - Marynka 9.5% aa 60' 10g - Cascade 6.9% aa 15' 10g - Cascade 6.9% aa 1' 10g - Mech 15' Fermentacja: Gęstwa US-05 z #8 w tym samym fermentorze, II pokolenie. Od razu wystartowały. Dodane 1.5L mineralki po chmieleniu na uzupełnienie i chłodzenie. Lekcje: - Trzeba popracować nad wydajnością, przy garze 15L każdy gram cukru się liczy... do sprawdzenia: wygrzać zacier przed wysładzaniem (po nocy miał 58°C), wyższa temp. wody do wysładzania (użyć 75°C), dłużej układać młóto i mocniej mieszać. 29.05 Zeszło do 1.5°Blg, czyli wychodzi jakieś 88% odfermentowania. US-05 ma 81% w wg. producenta. Aromatu czuć mało. Albo się ułoży, albo zakażenie. Ale, z ciekawości, zdałem gęstwę do #10. Butelkowanie z 68 g cukru 2.2 v/v 6.06 Jeszcze nie nagazowane, ale sprawdzam. Czuć mocny aromat, jednak coś z tych owoców tropikalnych w Cascade jest. Warto zauważyć, że przy butelkowaniu aromatu czuć nie było. Tym razem nie przesadzałem z Marynką i nie ma zalegającej, nieprzyjemnej goryczki. Jasne i bardzo klarowne. Miałem wątpliwości czy nie ma infekcji właśnie po braku aromatu i bardzo wysokim odfermentowaniu, ale nic na to nie wskazuje. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) #10 P-Ale (Polskie Ale) 29 maj 2016 Do chmielenia poszło 13.5L / 13°Blg Zacieranie 67°C przez kilka godzin Zasyp 3.2 kg - Pale Ale 80.00% 2.6 kg - Monachijski 15.00% 0.5 kg - Pszeniczny 5.00% 0.2 kg - Gips 4 g - Mashout 76°C Wyszło ~15L / 12°Blg Chmielenie (docelowo 35IBU) - Iunga 11.6% 13g 60 min - Lubelski szyszka 3.5% 20g 15 min - Lubelski szyszka 3.5% 15g 0 min - Mech Fermentacja: Gęstwa US-05 z #9, III pokolenie Lekcje: - Wrzucać szyszki do worków albo gazy 18.06 Zabutelkowane z 63g cukru 2.2 v/v. Zeszło do 0.5°Blg po 3 tygodniach. Młode piwo dupy nie urwało, aromatu nie specjalnie czuć. Może jeszcze wyjdzie. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) #11 P-Ale (Polskie Ale) 30 maj 2016 Zacieranie 2.9 kg - Pale Ale 62.00% 1.8 kg - Monachijski 33.00% 1.0 kg - Pszeniczny 5.00% 0.1 kg - Gips - 67°C, przez noc - Mashout Odebrane 15L / 10°Blg Chmielenie, IBU ~33 - Iunga 11.6% g6 60' - Puławski 7.8% 10g 60' - Lubelski sz 3.5% 15g 15' - Lubelski sz 3.5 %15g 5' - Mech 15' Szyszki wpakowane w gazę jałową. Fermentacja - Danstar nottingham, pół paczki - 14L / 12°Blg Lekcje: - Słaba wydajność. Spróbować zacierać w mniejszej ilości wody albo sprawdzić i obniżyć pH. - Dociążyć szyszki w gazie żeby poszły na dno Edytowane 31 Maja 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) #9 Jeszcze nie nagazowane, ale sprawdzam. Czuć mocny aromat, jednak coś z tych owoców tropikalnych w Cascade jest. Warto zauważyć, że przy butelkowaniu aromatu czuć nie było. Tym razem nie przesadzałem z Marynką i nie ma zalegającej, nieprzyjemnej goryczki. Jasne i bardzo klarowne. Miałem wątpliwości czy nie ma infekcji właśnie po braku aromatu i bardzo wysokim odfermentowaniu, ale nic na to nie wskazuje. Edytowane 6 Czerwca 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) #12 Stout 18 czerwiec 2016 Zacieranie 2.8kg , wody 3:1 - Pale Ale 1.5kg (~55%) - Płatki i kasza jęczmienna 0.7kg - Płatki owsiane 0.2kg (~33% razem z jęczmieniem) - Palony jęczmień 0.22kg (~7.5%) - Czekoladowy jasny 0.15kg (5%) - 68°C przez noc Miały być same płatki jęczmienne ale ktoś zjadł. Nie kleikuję bo zaciera się długo. Gotowanie 30 min na podbicie Blg Chmielenie: - 60' 25g Marynka 9.5% aa Fermentacja - Gęstwa US-05 IV pokolenie z #10, od razu do piwnicy. Wyszło 13.5L / 12°Blg Edytowane 19 Czerwca 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się