Skocz do zawartości

Browar 600 lat tradycji


Jakub M

Rekomendowane odpowiedzi

#1 Pale Ale, 600 lat tradycji
#2 Belgian Pale Ale
#3 Brown Ale
#4 Oatmeal Stout

#5 Stout (BA, ekstrakty)

#6 Marynka Pale Ale

#7 Single Hop Citra Pale Ale

#8 Zmartwychwstane Pale Ale

 


#1 Pale Ale, 600 lat tradycji

12 lipca 2014

Dziewicza warka! Zestaw surowców Pale Ale z Browamatora, z zacieraniem.

- Docelowo 20L, 11°Blg
- Wayermann 3.8kg
- Carahell 0.2kg
- East Kent Goldings 30g
- Fuggles 30g
- Safale S-04 11.5g

Zacieranie:
- 13L 67-68°C
- 76°C mash out
- wysładzać do 22L

Chmielenie:
- 65 min tot
- 20g EKG 5'
- 20g Fuggles 15' przed końcem
- 10g Fuggles 5' przed końcem


Proces spartoliłem na wszystkie sposoby, nawet mam literówkę w naklejce.

Na początek zdechł mi termometr z Ikei. Zacząłem coś podejżewać gdy zaczął pokazywać 140°C temperaturę warki i 108°C w pomieszczeniu. Chyba brzeczka nalała się do sondy i termometr oszalał z radości. Niezrażony zacierałem w temperaturze na oko, po czym skrupulatnie zapomniałem podgrzać zacieru na mash out.

Filtrowałem bez filtratora z oplotu, przez kranik co zajęło wieki. Wyszło 19L / 11.5°Blg

Po chmieleniu wyszło 14.3L / 14°Blg . Dolałbym wody gdybym pamiętał że przepis jest na 11*, ale nie pamiętałem.

Przy butelkowaniu miało 3°Blg.

Przy przelewaniu na cichą elegancko lałem brzeczkę tak że napowietrzyła się jak woda w akwarium. Oczywiście piwo złapało syfa (beztlenowiec, film na wierzchu piwa), w smaku płaskie i lekko kwaskowate, ale (zadziwiająco!) nie smakuje jak woda po ogórach, i nawet da się pić. Piana i kolor jest, jak otwieram butelkę to owocówki z całego domu się zlatują.

Jak na ilość doświadczenia jakie zdobyłem, nawet taka paskudna warka smakuje jak najlepszy Quadrupel :)

post-9381-0-55288300-1412194464_thumb.png

post-9381-0-60175700-1412194478_thumb.jpg

post-9381-0-97140800-1412194480_thumb.jpg

post-9381-0-32725100-1412196540_thumb.jpg

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteś wielki! Robiłeś to wszystko bez grama przygotowania i dalej się nie poddajesz! Do przodu, ale z większą lekturą wiki, forum, a najlepiej pogadaj z piwowarem po sąsiedzku. Masz plusa bo ja bym się poddał. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesteś wielki! Robiłeś to wszystko bez grama przygotowania i dalej się nie poddajesz! Do przodu, ale z większą lekturą wiki, forum, a najlepiej pogadaj z piwowarem po sąsiedzku. Masz plusa bo ja bym się poddał. :D

 

Dzięki! Kilka gramów przygotowania jednak tam było, a co do wytrwałości, jak termometr się zepsuł i porzucałem k**wami, to nie pozostało mi nic innego jak inwestować w drugą warkę zbierając cenne doświadczenie. Wylać zawszę zdążę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Filtrowałem bez filtratora z oplotu, przez kranik co zajęło wieki. Wyszło 19L / 11.5°Blg

czyli jak?

 

Z gara do wiadra z kranem, kran odkręcam na full, i patrze się na nędzny żółty strumyczek jakby ktoś z przerostem prostaty lał.

Filtracja samym kranikiem i taka wydajność. Szacun

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakub, bardzo pozytywnie mnie rozśmieszyłeś na koniec ciężkiego dnia :):beer: Za cały ten opis otrzymujesz + ponieważ nie każdy ma jaja, żeby na Forum przyznać się do błędów. Mam nadzieję, że wielu nowych piwowarów po tej lekturze ustrzeże się kilku błędów. No a Ty masz niezapomniane doświadczenie! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Belgian Pale Ale

 

11 sierpnia 2014

 

Zestaw surowców z Browamatora, docelowo 20L / 12°Blg.

 

- Pale Ale Weyermann 2.5kg

- Monachijski I Weyermann 1.0kg

- Abbey Malt Weyermann 0.3kg

- Carabelge Weyermann 0.2kg

 

- Marynka 30g

- East Kend Golding 30g

 

- Safbrew S-33

 

Zacieranie i wysładzanie:

- 15L wody, 67-68°C przez godzinę,

- Zebrać 22L

 

Chmielenie:

- 65 min

- 30g Marynka 5'

- 30g EKG 20' przed końcem

 

Wyszło:

- Po wysładzaniu: 21L / 10°Blg

- Po chmieleniu: 15L / 14°Blg

- Fermentacja bez zlewania na cichą, ok. 3.7°Blg

 

Przechmielone, bo dałem chmielu tyle co w przepisie na 22L, a u mnie wyszło 15L brzeczki. Poza tym pozytywnie, lekcja z pierwszej warki odrobiona. Filtrator jest, nowy termometr jest, owocówki wciąż wpadają w berserkerski szał na sam syk zdejmowanego kapsla.

post-9381-0-05927000-1412282515_thumb.jpg

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#3 Brown Ale

 

17 paź 2014

BJCP 11c. Northern English Brown Ale

 

Zacieranie

Zasyp 4.73kg:

- Pale Ale Strzegom 4.0kg (85%)

- Monachijski ciemny, Strzegom typ II 190g (4.0%)

- Carahell 180g (3.8%)

- Abbey 200g (4.2%)

- Carafa II 160g (3.4%)

 

Jedno-temperaturowe, 60' 67°C

 

A w szczegółach:

- mash in 17L / 71°C

- 30' w 67°C

- podgrzane do 69°C i przelane do wiadra zawiniętego w koc

- po 20' dolane 2.5L wody ~80°C

- do filtrowania 66°C

- wysładzanie do 22L, woda do wysładzania 8.5L / 75°C

 

Po wysładzaniu 22L / 11Blg

 

Chmielenie

- 60' 15g Challanger

- 15' 10g Challanger

- 5' 10g Challanger

 

- 15' 5g Mech irlandzki

- uzupełniałem wodą przed chłodzeniem

- IBU ~ 24

 

Fermentacja

- Do wiadra poszło 19L / 11.5°Blg (OG 1.046)

- Safale S-04

 

Podobne na forum

- http://www.piwo.org/...ptura-do-oceny/

- http://www.piwo.org/...tura-na-szybko/

 

Lekcje

- Piro to nie Oxi, jak otworzylem fermentor i doszły do mnie wyziewy piro, odrzuciło mnie jakbym dostał w głowę szpadlem. Poza tym, metalowa chochla i łycha moczące się w roztworze są do wyrzucenia.

- Koce przydają do utrzymywania temperatury młóta i filtratu

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#4 Oatmeal Stout

http://www.bjcp.org/.../style13.php#1c

Miał być Dry Stout, ale nie te płatki kupiłem.

Zacieranie (4.8kg):
- Pale Ale Strzegom 4kg 83%
- Czekoladowy Carafa II 200g 4.2%
- Prażony jęczmień 200g 4.2%
- Płatki owsiane 400g 8.3%

40' / 68°C
40' / 70°C, w fermentorze i kocu

Po wysładzaniu: 20L / 13°Blg

Chmielenie:
- 60' 15g Challanger
- 15' 5g mech irlandzki
- 0' 15g Challanger, miało być 15' ale zostawiałem brzeczkę do schłodzenia przez noc, więc wrzuciłem na smak później.

Po chmieleniu: 15L / 15.5°Blg

Fermentacja: S-04

Leżakowanie: 2 miesiące, połowa ma być leżakowana z płatkami dębowymi, połowa bez.

Podobne:
- http://www.piwo.org/...ny/#entry305803

Zostawiłem gar po chmieleniu do schłodzenia przez noc, do stout-a chyba nie potrzeba zbyt wiele aromatu chmielowego.

 

- Po 7 miesiącach, w wersji z płatkami dominuje drewniana bejca :( . Nagazowanie wysokie, piana wysoka ale nietrwała. Wersja bez piany: czuć jedynie paloność, nic innego. Wyłazi z butelki. Niespecjalnie smaczne. Wystarczy dać temu kilka minut sam na sam ze szkłem i ulatuje bejca, a zostaje całkiem pijalny stout...

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
#4 Oatmeal Stout przelany do butli na leżakowanie. 4°Blg, 7.5L z płatkami dębowymi (10g, przepłukane OXI), 7.5L bez płatków. Czarny jak pikowy as, smak: suszone owoce. kawa, karmel. Obiecujący! Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Paskudztwo. Wszystkie 4 warki konwergują do jednego smaku, nieokreślonego stylu piwa zmieszanego z mineralką. Zupełnie jak w temacie "Czarne i podłe piwa" . Błe. Kiedy ja lubię ciemne, co poradzić.

 

Nie wiem co jest nie tak, ale piątą warkę zrobiłem zupełnie inaczej. Tzn, zamiast zacierania - ekstrakty, zamiast kranówki - woda butelkowana. Do tego chlorek wapnia. Cierpliwie czekam.

 

To parametry mojej kranówki. Chlorków i siarczanów chyba za mało żeby mogły cokolwiek zepsuć.

- Twardość 10 *N

- Chlorki 6 mg/l

- Żelazo 24 ug/l

- Mangan <5 ug/l

- Fluor 0.2 mg/l

- Przewodność 357 uS/cm

- Wapń 60 mg/l

- Sód 5 mg/l

- Potas 1 mg/l

- Magnez 6 mg/l

- Siarczany 21 mg/l

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Stout (BA, ekstrakty)

 

12 marca 2015

 

Zestaw z Browamatora:

 

- Jasny ekstrakt 1.7kg

- Ciemny ekstrakt 1.7kg

- Jęczmień palony 0.3kg

- East Kent Goldings 30g

- S-04

 

- Woda mineralna butelkowana

- Chlorek wapnia

 

- 13°Blg / 20L

 

- Temperatura fermentacji ~18°C

- But. 26 marca, 4°Blg, 80g cukru

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#6 Marynka Pale Ale

 

26 kwietnia 2015

 

Zacieranie:

- 4.2 kg Pale Ale

- 4g gipsu

- 10L wody butelkowanej

 

Miało być 60' w 69°C a wyszło:

- 15' 60°C

- 55' 70°C -> 66°C

 

Po wysładzaniu: 17L / 12.5°Blg

 

Chmielenie:

- 60' 20g Marynka (7.8% aa)

- 20' 15g Marynka

- 5' 10g Marynka

- IBU 35

 

Fermentacja:

- 12L / 17°Blg

- US-05

 

Butelkowanie:

- 18 maj, 2.5°Blg

- 53g cukru 2.2 v/v

 

Lekcje:

- Miało być 15L / 15°Blg, wyszło gęściej i mniej. Około 3L zostały w chmielinach, koniecznie dawać mech i uwzględniać to w ilości wody.

- Poprawnie liczyć temp. wody na początku zacierania.

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6 Marynka Pale Ale przelana na cichą, gęstwa zebrana. 2.5 °Blg na US-05, miało być zatarte na słodko ale może następnym razem.

 

#5 Stout smakowo dość nijaki, ale nie ma żadnych dziwnych posmaków więc w zasadzie o to chodziło, żeby zobaczyć czy mogę uważyć coś bez paskudnego mineralnego posmaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#7 Single Hop Citra Pale Ale

 

10 maj 2015

 

Zacieranie:
4.2kg Pale Ale
14.6L kranówy
4g gipsu
>60' 69°C

Wysładzanie:
25L / 10.5°Blg

Chmielenie 70':
60' 10g Citra 13.9%aa
20' 10g Citra
 5' 15g Citra
 0' 20g Citra
40g na zimno do cichej

IBU 26

 

Fermentacja:

- 21L / 11.5Blg
- Gęstwa US-05 zebrana z mocniejszego #6 Pale Ale, wystartowało po kilku godzinach w 22°C, przeniesione do 16°C

 

Uwagi:

- Filtrowane wieczorem, chmielone rano. Duży, ładny gorący przełom. 2.5L chmielin.

- Nachmielona brzeczka miała mocną, przyjemną goryczkę. Aromatu czuć nie było ale cała perfumeria pewnie potem wyjdzie.
- Schemat chmielenia: http://www.piwo.org/topic/17857-single-hop-citra-schemat-chmielenia/

 

- Burzliwa pachnie i pieni się wściekle mocno.
- 21 maj (po 11 dniach) przelane na cichą. 1.5°Blg, smaku nie ma prawie nic :( I jeszcze chyba resztki piro czaiły się pod deklem bo taki ostry "kop" w nos dostałem zaraz po otwarciu.

- 28 maj - 40g Citra na zimno

 

Butelkowanie:

- 6 czerwca, 82g cukru, 2v/v, 1.5°Blg

- Nie było czuć żadnego aromatu

 

Uwagi:

- Przy butelkowaniu zauważyłem dwie małe plamki pleśni na wierzchu. Pewnie coś wlazło przy chmieleniu na zimno

- 3 dni po butelkowaniu lekke nagazowanie, czuć aromat cytrusowy, tropikalno owocowy, lekko kocio-sikowy (ale to chyba ten chmiel tak ma). Gorycz i smak akurat, wbrew obawom, mdłe nie jest.

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
#8 Zmartwychwstane Pale Ale

 

17 kwietnia 2016

 

Po prawie roku przerwy i kilku życiowych zawirowaniach wracam do aktywnego obcowania z piwem. Musiałem przesiąść się z 30L z gazem na 15L z indukcją. No i chłodnicy nie mam jak podłączyć, więc gar pójdzie do wanny. Pierwsza warka po przerwie, żeby sprawdzić jak sprawuje się nowa konfiguracja. Odczuwam podniecenie niczym stara rozwódka na ponownej pierwszej randce.

 

Zacieranie:

- 2.5kg pale ale

- >60' 69°C

 

Chmielenie:

- 60' 20g Marynka

- 15' 10g Lubelski

 

Wysładzanie, chłodzenie i fermentacja:

- Wanna

- 12L 11°Blg

- US-05, pół paczki, uwodnione.

 

Butelkowanie: 65g cukru

 

Lekcje:

- Rurki igielitowe po roku leżenia w OXI zrobiły się jakieś takie lepkie i paskudne, jakby lekko rozpuszczone. Mam nadzieje że żaden syf mi nie wlazł przez to.

 

3 tygodnie fermentacji w 15°C , pierwszy dzień w 20°C. Po wyglądzie, jak piana opadła, miałem lekkie obawy czy nie złapał syfa, ale to chyba US-05 tak ma, zwłaszcza że mchu nie wrzuciłem. Smakowo ok, od razu zalałem następną warkę na tych samych drożdżach.

 

edit: po 2 tyg. od butelkowania: strasznie przechmielone, czego w sumie można by się spodziewać po ~46 IBU jak właśnie policzyłem. Nieklarowne, piana ładna, gaz jest.

 

edit: po 3 tyg. ładna piana, ciągle przechmielone ale całkiem pijalne. To chyba przechmielenie marynką daje taki długi nieprzyjemny posmak. Mimo to, dobry początek po przerwie.

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
#9 Paragonowe Pale Ale Bez Pszenicy

 

Przy warzeniu zorientowałem się że w siacie ze składnikami ze sklepu nie mam przenicznego. Oho, pomyslałem, nie ma co płakać nad rozlanym piwem, uwarzę drugie do którego powinienem mieć składniki. I co? Okazało się że monachjskiego też nie mam. Przynajmniej na paragonie są. Niezrażony zrobiłem Paragonowe Pale Ale Bez Przenicy. Powinno być to  w miarę lekkie piwo, "po prostu", wytrawne i zbalansowane w chmielu.

 

13L / 13°Blg (1.053 OG) (docelowo miało być 14L, 12°Blg (OG 1.048))

 


Zacieranie 68°C przez noc:

- Pale ale     3.0kg

- Gips         4g

 


Chmielenie (docelowo BU:GU ~0.6, IBU 30):

- Marynka     9.5% aa     60'     10g

- Cascade     6.9% aa     15'     10g

- Cascade     6.9% aa     1'      10g

- Mech                    15'

 

Fermentacja:

Gęstwa US-05 z #8 w tym samym fermentorze, II pokolenie. Od razu wystartowały.

 

Dodane 1.5L mineralki po chmieleniu na uzupełnienie i chłodzenie.

 

Lekcje:

- Trzeba popracować nad wydajnością, przy garze 15L każdy gram cukru się liczy... do sprawdzenia: wygrzać zacier przed wysładzaniem (po nocy miał 58°C), wyższa temp. wody do wysładzania (użyć 75°C), dłużej układać młóto i mocniej mieszać.

 

29.05 Zeszło do 1.5°Blg, czyli wychodzi jakieś 88% odfermentowania. US-05 ma 81% w wg. producenta. Aromatu czuć mało. Albo się ułoży, albo zakażenie. Ale, z ciekawości, zdałem gęstwę do #10. Butelkowanie z 68 g cukru 2.2 v/v

 

6.06 Jeszcze nie nagazowane, ale sprawdzam. Czuć mocny aromat, jednak coś z tych owoców tropikalnych w Cascade jest. Warto zauważyć, że przy butelkowaniu aromatu czuć nie było. Tym razem nie przesadzałem z Marynką i nie ma zalegającej, nieprzyjemnej goryczki. Jasne i bardzo klarowne. Miałem wątpliwości czy nie ma infekcji właśnie po braku aromatu i bardzo wysokim odfermentowaniu, ale nic na to nie wskazuje.

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#10 P-Ale (Polskie Ale)

 

29 maj 2016
 
Do chmielenia poszło 13.5L / 13°Blg
 
Zacieranie 67°C przez kilka godzin
Zasyp 3.2 kg
- Pale Ale         80.00%   2.6 kg
- Monachijski    15.00%   0.5 kg
- Pszeniczny     5.00%    0.2 kg
- Gips 4 g
- Mashout 76°C
Wyszło ~15L / 12°Blg
 
Chmielenie (docelowo 35IBU)
- Iunga 11.6% 13g  60 min
- Lubelski szyszka 3.5% 20g 15 min
- Lubelski szyszka 3.5% 15g 0 min
- Mech 
 
Fermentacja:
Gęstwa US-05 z #9, III pokolenie
 
Lekcje:
- Wrzucać szyszki do worków albo gazy
 
18.06 Zabutelkowane z 63g cukru 2.2 v/v. Zeszło do 0.5°Blg po 3 tygodniach. Młode piwo dupy nie urwało, aromatu nie specjalnie czuć. Może jeszcze wyjdzie.
Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 P-Ale (Polskie Ale)

 

30 maj 2016

 

Zacieranie 2.9 kg
- Pale Ale 62.00% 1.8 kg
- Monachijski 33.00% 1.0 kg
- Pszeniczny 5.00% 0.1 kg
- Gips
- 67°C, przez noc
- Mashout
 
Odebrane 15L / 10°Blg
 
Chmielenie, IBU ~33
- Iunga 11.6% g6 60'
- Puławski 7.8% 10g 60'
- Lubelski sz 3.5% 15g 15'
- Lubelski sz 3.5 %15g 5'

- Mech 15'

 

Szyszki wpakowane w gazę jałową.

 

Fermentacja

- Danstar nottingham, pół paczki

- 14L / 12°Blg

 

Lekcje:

- Słaba wydajność. Spróbować zacierać w mniejszej ilości wody albo sprawdzić i obniżyć pH.

- Dociążyć szyszki w gazie żeby poszły na dno

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#9 Jeszcze nie nagazowane, ale sprawdzam. Czuć mocny aromat, jednak coś z tych owoców tropikalnych w Cascade jest. Warto zauważyć, że przy butelkowaniu aromatu czuć nie było. Tym razem nie przesadzałem z Marynką i nie ma zalegającej, nieprzyjemnej goryczki. Jasne i bardzo klarowne. Miałem wątpliwości czy nie ma infekcji właśnie po braku aromatu i bardzo wysokim odfermentowaniu, ale nic na to nie wskazuje.

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#12 Stout

 

18 czerwiec 2016

 

Zacieranie 2.8kg , wody 3:1

- Pale Ale 1.5kg (~55%)

- Płatki i kasza jęczmienna 0.7kg

- Płatki owsiane 0.2kg (~33% razem z jęczmieniem)

- Palony jęczmień 0.22kg (~7.5%)

- Czekoladowy jasny 0.15kg (5%)

 

- 68°C przez noc

 

Miały być same płatki jęczmienne ale ktoś zjadł. Nie kleikuję bo zaciera się długo.

 

Gotowanie 30 min na podbicie Blg

 

Chmielenie:

- 60' 25g Marynka 9.5% aa

 

Fermentacja

- Gęstwa US-05 IV pokolenie z #10, od razu do piwnicy. Wyszło 13.5L / 12°Blg

Edytowane przez Jakub M
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.