Przemas.IE Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Pewnie temat poruszany sto razy ale nic nie znalazłem. Moja szósta warka no i mały problem. Nastaw ma 16 Blg. uwarzony wczoraj 3-10-14. drożdże zadane w temp. 20stC. Jako ,że to pierwsza moja warka o takim Blg ( wczesniej max. 13 ) postanowiłem dodać więcej drożdży ( gęstwa z poprzedniej warki Safale S04 ) i dodałem ok 1 kubka . Ładnie wystartowało poi ok 3 godzinach. Problem następujący, w pokoju jest 20 stopni , drożdże zadawane w 20 st. a dziś rano termometr pokazuje 25 . Wcześniej tak nie miałem , podejrzewam ,że drożdże podszcas przerabiania cukru wytwarzają ciepło... ale aż 5 st? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Może temperatura otoczenia również wzrosła o 2-3stC. Przenieś fermentor w chłodniejsze miejsce albo wyłącz kaloryfery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 ale aż 5 st? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Temperatura w pokoju stała 20-21 st. Jeszcze nie ogrzewam domu , nie mam gdzie wynieść , rano otworzyłem, okno może coś się schłodzi. Swoją drogą to bulgotanie z rurki jest ciągłe i dość mocne , chyba przesadziłem z drożdżami, Mały wulkan z rurki był , poszła piana . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Przekraczasz rekomendowana temperaturę tych drożdży o 1stC. Profil piwa będzie estrowy. Edytowane 4 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Właśnie wiem dlatego się martwię . A teraz mam bardzo mocną burzliwą . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Pani Przekraczasz rekomendowana temperaturę tych drożdży o 1stC. Profil piwa będzie estrowy. Panie, w takich temperaturach to profil będzie bimbrowy! Nie powinno się fermentować w takich temp. zwłaszcza w pierwszych dniach fermentacji. Przez pierwsze 2-3 dni trzymać się najniższych możliwych temperatur dla tych drożdży, a później podnosić najlepiej stopniowo temp do góry. Edytowane 4 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 nie mam gdzie wynieść Proponuje pudło izolacyjne zrobić. Szybko, łatwo, przyjemnie i pożytecznie http://www.piwo.org/...e-na-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 to chyba najlepsze rozwiązanie . Jak się mieszka w bloku to poniżej 20 ciężko zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZANY Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Witam miałem te same problemy z temperaturą fermentacji. Rozwiązałem to w prosty sposób przenosząc piwo do piwnicy. Mieszkam w wieżowcu ,piwnica malutka ale temperatura w piwnicy jest stabilna i niższa niż na zewnątrz. teraz mam 12 C do 14C. łatwiej pnowac nad temperaturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 kurde a u mnie w piwnicy 21 stopni ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Panie, w takich temperaturach to profil będzie bimbrowy! Nie powinno się fermentować w takich temp. zwłaszcza w pierwszych dniach fermentacji. Mieszkam w domu, nie mam piwnicy. Nie planowałem tej temperatury . w pokoju jest 20 st, i drożdże były zadawane w 20 st. Dlatego moje pytanie , dlaczego taki wzrost temperatury teraz okno otwarte w pokoju 19 st, na fermentorze 23-24 st. Proponuje pudło izolacyjne zrobić. Szybko, łatwo, przyjemnie i pożytecznie http://www.piwo.org/...e-na-fermentor/ Dobry pomysł, i chyba niedrogi w wykonaniu Edytowane 4 Października 2014 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 duże BLG drożdże mają co jeść dodałeś gęstwa więc wystartowały z kopyta dlatego temperatura wzrosła tak dużo i tak szybko, 19 stopni w pokoju niewiele daje bo to jednak jest 20l cieczy żeby ją schłodzić do tych 19 stopni musiałbyś czekać pewnie ze 2 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Trudno wyjaśnić "dlaczego". Drożdże potrafią podnieść temp i trzeba się z tym pogodzić. Tak jak koledzy piszą zainwestuj 20zł i zrob sobie pudełko ze styropianu. P.S. Na przyszłość staraj się nazywać wątki zgodnie z treścią, bo tytuły typu "czy to normalne?", podobnie jak "mam pewien problem" albo "pomocy!" obniżają czytelność forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Panie, w takich temperaturach to profil będzie bimbrowy chyba delikatnie mówiąc przesadzasz z tym bimbrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Dziś już lepiej . okno otwarte całą noc i temp. na fermentorze jest 19 st. ale fermentacja też już się uspokoiła i wydaje mi się że nie drożdże już nie wytwarzają ciepła . Na następny nastaw skleję pudełko ze styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 już po ptokach co miało się skończyć się skończyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 Też mi się tak wydaje , właśnie sprawdziłem gęstość , no i zeszło do 5 Blg. więc większość cukrów już przerobiona . Skosztowałem, tragedii nie ma , czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Też mi się tak wydaje , właśnie sprawdziłem gęstość , no i zeszło do 5 Blg. więc większość cukrów już przerobiona . Skosztowałem, tragedii nie ma , czas pokaże. Teraz już nie obniżaj - daj drożdżakom w spokoju dofermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 No niestety fermentacja utknęła na 5 Blg. Chłodniej w domu i temperatura na fermentorze ok 18-19 st. Postanowiłem lekko napowietrzyć, więc przemieszałem wysterylizowanym mieszadłem . Wiem ,że nie powinienem otwierać fermentora ale od dwóch dni nic się nie działo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Napowietrzanie na tym etapie to samo zło - powietrze drożdżom potrzebne tylko do namnażania. Może się okazać, że za parę dni będziesz pytał w temacie "Infekcja", jak jakiegoś tlenowca złapiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) No niestety fermentacja utknęła na 5 Blg. Chłodniej w domu i temperatura na fermentorze ok 18-19 st. Postanowiłem lekko napowietrzyć, więc przemieszałem wysterylizowanym mieszadłem . Wiem ,że nie powinienem otwierać fermentora ale od dwóch dni nic się nie działo . W 4 dni fermentacji zeszło ekspresem z 16 do 5. Po czym wnosisz, że fermentacja sie zatrzymała??? Zostaw jak jest i sprawdz za kilka dni. FFT pewnie nie robiłes, ale poniżej 4 raczej by to nie zeszło. Edytowane 7 Października 2014 przez JakubS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 W 4 dni fermentacji zeszło ekspresem z 16 do 5. Po czym wnosisz, że fermentacja sie zatrzymała??? Do 5 Blg zeszło w dwa dni i od tamtej pory nic się nie zmieniło, mierzone cukromierzem . To moja 6 warka ( nie licząc brew kitów ładnych parę lat temu ), infekcji jeszcze nie doświadczyłem, i mam nadzieję ,że nie doświadczę . Na skrótach się nie znam więc nie do końca wiem co to FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Na skrótach się nie znam więc nie do końca wiem co to FFT. Szukajcie a znajdziecie GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 Test FFT - na wiki http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się