Spartan Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Muszę kupić gar do warzenia i nie wiem jaki wybrać na pewno dobrej jakości ale to trzeba się liczyć z kosztami, znalazłem tani lecz pewnie słabej jakości co sprawi, że zacier może się przypalić itd... ale czy ktoś może posiada ten garnek i mnie poinformuje czy mam rację, że jest słabej jakości bo opis produktu niewiele mówi. http://allegro.pl/ga...4643979824.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Mam z jeszcze cieńszej blachy.W każdym trzeba mieszać by sie nie przypaliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Zerknij do tematu Ciekawe aukcje na allegro - niedawno ktoś podawał linka do ogłoszenia na olx.pl, gdzie sprzedawane były dwa garnki: 50 i 70L. Wczoraj dotarła do mnie 70-tka i jestem bardzo zadowolony, może 50 jest jeszcze do wyrwania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Ale wiadomo, że z podwójnym lub potrójnym dnem nie będzie wymuszał "ciągłego" mieszania. I jeszcze kwestia trzymania ciepła, rozkładu energii itd. Masz cieńszy ale czy jesteś z nim szczęśliwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spartan Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) jaras dzięki niestety oferta nieważna, a garnki dobrej jakości czy takie jak tu? Edytowane 9 Października 2014 przez Spartan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydmikufel Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 niestety ale ten 50 l tez juz sprzedany byl bo sam sie intersowalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Ale wiadomo, że z podwójnym lub potrójnym dnem nie będzie wymuszał "ciągłego" mieszania. I jeszcze kwestia trzymania ciepła, rozkładu energii itd. Masz cieńszy ale czy jesteś z nim szczęśliwy? Nawet przy poczwórnym musisz mieszać i to nie względu na przypalenie tylko na równy rozkład temperatury w zacierze ps jestem szczęśliwy, Edytowane 9 Października 2014 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 spartan a skąd jesteś ?? może u ciebie na mieście można kupić jakiś gar ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Mam identyczny garnek i wbrew pozorom nie jest taki zły, ja jestem z niego zadowolony, pomimo tego że rzeczywiście ścianki ma cienkie i przy mocniejszym uderzeniu czy upadku może zostać ślad to na pewno jest lepszy niż emalia. Ja go używam od roku na zwykłej kuchence gazowej robiąc warki 40 litrowe. Jeżeli podczas podgrzewania mieszam to nic się nie przypala. Po zrobieniu warki zostają ślady po palnikach wewnątrz garnka ( pewnie resztki mąki ze słodu z chmielinami ) ale łatwo się to myje zwykłą ciepłą wodą z płynem do naczyń. Podczas zacierania mimo cienkiej ścianki całkiem dobrze trzyma temperaturę - co około 15 minut sprawdzam temperaturę i często wystarczy zamieszać i podgrzać około 1 minuty aby osiągnąć odpowiednią temperaturę. U mnie długo trwa zagrzanie wody czy zagotowanie brzeczki na zwykłej kuchence, ale to jest wina samej kuchenki - nigdy nie dorówna taboretowi gazowemu. Jeżeli masz więcej kasy do wydania to kup garnek z grubszym dnem wtedy będziesz zadowolony w 100 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denwer Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Zerknij do tematu Ciekawe aukcje na allegro - niedawno ktoś podawał linka do ogłoszenia na olx.pl, gdzie sprzedawane były dwa garnki: 50 i 70L. Wczoraj dotarła do mnie 70-tka i jestem bardzo zadowolony, może 50 jest jeszcze do wyrwania... To już wiem kto mi sprzątnął ten garnek Napisałem dosyć wcześnie, że kupił bym ten większy ale chciałem zobaczyć zdjęcia. Niestety miałem dzienną służbę więc korespondencja z telefonu była trochę utrudniona no i ... spóźniłem się z zakupem. 50-tka też szybko poszła. Wracając do tematu to sam mam ochotę kupić od tego samego sprzedawcy garnek ale 70 litrów (różnica 30 zł a spory zapas miejsca przy średnich warkach) i było by miło poznać jakieś opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Muszę kupić gar do warzenia i nie wiem jaki wybrać na pewno dobrej jakości ale to trzeba się liczyć z kosztami, znalazłem tani lecz pewnie słabej jakości co sprawi, że zacier może się przypalić itd... ale czy ktoś może posiada ten garnek i mnie poinformuje czy mam rację, że jest słabej jakości bo opis produktu niewiele mówi. http://allegro.pl/ga...4643979824.html Mam dokładnie taki gar i jest OK. Ale teraz kupiłbym większy, różnica w cenie do 70 l niewielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Też mam takie gary, do gotowania i filtracji. Do zacierania mam stalgasta z kapsułowym dnem - to jest zabawa. Czasem zacieram w tym z cienkiej blachy ale nie grzeje palnikiem tylko infuzyjnie. Jeśli tylko bym miał na to fundusze, to kupiłbym 3 gary 100l Stalgasta, bo to sprzęt dla pokoleń. Na kartonie tych garów jest napisane INOX-Eimer, czyli pojemniki ze stali nierdzewnej (wiadra). Nie wiadomo jak sobie do końca radzą z gotowaniem, u mnie pojawiły się tęczowe przebarwienia na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) To już wiem kto mi sprzątnął ten garnek Napisałem dosyć wcześnie, że kupił bym ten większy ale chciałem zobaczyć zdjęcia. Niestety miałem dzienną służbę więc korespondencja z telefonu była trochę utrudniona no i ... spóźniłem się z zakupem. 50-tka też szybko poszła. To tak jeszcze w temacie olx, bo się może założycielowi przydać - ZAWSZE dzwonimy. Dzisiaj na ten przykład dostałem odpowiedź w sprawie 58L pojemników fermentacyjnych z Rzeszowa, też gdzieś w ciekawych aukcjach link był chyba podany. Szkoda tylko że pytałem z tydzień, dwa temu - fakt, mailowo. Edytowane 9 Października 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wydmikufel Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 To już wiem kto mi sprzątnął ten garnek Napisałem dosyć wcześnie, że kupił bym ten większy ale chciałem zobaczyć zdjęcia. Niestety miałem dzienną służbę więc korespondencja z telefonu była trochę utrudniona no i ... spóźniłem się z zakupem. 50-tka też szybko poszła. To tak jeszcze w temacie olx, bo się może założycielowi przydać - ZAWSZE dzwonimy. Dzisiaj na ten przykład dostałem odpowiedź w sprawie 58L pojemników fermentacyjnych z Rzeszowa, też gdzieś w ciekawych aukcjach link był chyba podany. Szkoda tylko że pytałem z tydzień, dwa temu - fakt, mailowo. Ja dzwoniłem i rezerwowalem ten 50l (tylko jeszcze o zdjecia prosilem) a i tak sie sprzedał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Planuję zakup garnka (emalia - bo nie chce wydawać za dużo kasy), zastanawiam się tylko cz 30 czy 40 L. Ile kg zasypu można dać do 40L? Mam w tej chwili garnek 25,5L i zestaw z 6 kg zasypem. Te 6 kg + 18 L wody to chyba za dużo do mojego garnka. Jak sądzicie da radę uważyć w tym garnku? Nie chciał bym żeby w trakcie wsypywania okazało się, że się nie zmieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 jak chcesz robić piwa z większym zasypem to 40-50 litrowy a jak standardowe warki 4-5 kg to 30 styka w zupełności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Znalazłem obszerny wątek w tym temacie. Kupuję 50l. Myślę, że ten będzie ok: http://allegro.pl/garnek-50l-z-pokrywka-sr-40cm-h-40cm-satyna-tani-i4885432158.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 jak chcesz robić piwa z większym zasypem to 40-50 litrowy a jak standardowe warki 4-5 kg to 30 styka w zupełności Ja zrobiłem risa z 11,5 kg słodu w garnku 30 litrów. Mieszać nie było łatwo, szczególnie przy dwugodzinnym zacieraniu, ale dałem radę. Więc da się, tylko potem zakwasy przez tydzień. A do 6,5 kg słodu w zasypie w 30-litrowym garnku jest komfort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Ja mam w tej chwili garnek 25.5 L. Czy jeśli dam 15 zamiast 18 litrów wody (3 litry na kilo) na zasyp 6kg to będzie ok? W takim układzie dał bym radę to zrobić w tych 25,5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zakładam, że głównie chodzi o gęstość zacieru i ew. problemy podczas filtracji. Sądzicie, że mogę te 6kg zacierać w 15 litrach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Sądzicie, że mogę te 6kg zacierać w 15 litrach? jasne, że możesz Z filtracją to problemów z tego powodu nie będzie, ale mieszanie nie będzie lekkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 6 kg w 15 litrach to nie jest aż tak źle... Dasz radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zapowiada się cudowny sobotni poranek Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Moim zdaniem rodzaj garnka ma drugorzędne znaczenie. Wydaje mi się, że o wiele ważniejsza jest odpowiednia pojemność. Gdybym miał kupować garnek jeszcze raz to dołożyłbym nieco i kupił od razu 70l. W takim garze zrobimy wszystko, bez względu na to czy będzie to stal cienkościenna, grube dno czy emalia. Ja teraz 'męczę' się z 30 - tką emaliowaną. Ale jak tylko uzbiera się trochę kasy to zainwestuje w 70 - kę pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Moim zdaniem rodzaj garnka ma drugorzędne znaczenie. Wydaje mi się, że o wiele ważniejsza jest odpowiednia pojemność. Gdybym miał kupować garnek jeszcze raz to dołożyłbym nieco i kupił od razu 70l. W takim garze zrobimy wszystko, bez względu na to czy będzie to stal cienkościenna, grube dno czy emalia. Ja teraz 'męczę' się z 30 - tką emaliowaną. Ale jak tylko uzbiera się trochę kasy to zainwestuje w 70 - kę pzdr Czemu aż 70l, a nie np 50l? I nie 100l? Edytowane 20 Grudnia 2014 przez HoppyFlowers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi