WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Co dużo pisać. Bardzo dobre 100% Peated Ale! Piękna biała, droba piana, Intensywny aromat torfu, świetny smak, słodowy, torfowy i wytrawny finisz z krótką goryczką. Nie czuć że to 15°Blg w porównaniu z 13,6°Blg które ja zrobiłem wcześniej. To jakby potwierdza, że ten słód jeśli chodzi o odczucie pełni jest uniwersalny, przy każdym OG odczuwalne jest podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) To jakby potwierdza, że ten słód jeśli chodzi o odczucie pełni jest uniwersalny, przy każdym OG odczuwalne jest podobnie. A proces zacierania, szczep drożdży, proces fermentacji - tyle zmiennych - to nic nie zmienia? No jo Cię prosza... Edytowane 12 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Przy tym słodzie, niewiele. Intenywność torfu maskuje praktycznie wszystko. Oczywiście nie zakładam, że ktoś zaciera tylko w 72°C i fermentuje szczepami belgijskimi ale spełnia główne założenia 100% Peated Ale. Edytowane 12 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Ale uczucie pełni lub jej brak? Poza tym z resztą doznań to można się zgodzić. To piwo typu nie dowal za dużo goryczki bo będzie jeszcze gorsze Edytowane 12 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Ostatnio podchodzi mi angielska IPA, kto wie co jeszcze z tym słodem zrobie, Peated IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Peated IPA Let's try! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 No problem, jak wypijesz przy mnie całą butelkę to jeszcze w tym roku zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Ja nie dam rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Wspomniałem, że z uśmiechem na twarzy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Za późno Edytowane 12 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 I w taki sposób powstał nowy styl/odłam stylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Peated IPA ? Mówiąc serio, to możliwe ale żeby to zagrało to na pewno nie 100% słodu whisky, obawiam się że chmiel spod torfu by nie wyszedł Edytowane 12 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Myślę, że pomysł na peated IPA w stylu angielskim jest całkiem porządny Cieszę się, że smakowało - generalnie piwo jest o tyle ciekawe, że przez pierwsze 3 -4 miesiące było zupełnie niepijalne, ponieważ stężenie fenoli dawało posmaki zbliżone do kiblowych. Piwo miało iść do wylania, a tu po czterech miesiącach otwieram butelkę i takie zaskoczenie (możliwe też, że piwo było ogólnie zakażone, ale z tego co kojarzę to raczej kanalizacja nie ulatnia się wraz z leżakowaniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Kanaliza się nie ulatnia. Infekcja też. Może pomyliłeś z siarkowodorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 ale żeby to zagrało to na pewno nie 100% słodu whisky, No dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Piwko klarowne, piana biała, ładna, długo się utrzymuje. Teraz to co najważniejsze. To totalnie nie moja bajka. O ile aromat jakoś zniosłem, to smak niestety......... Z piwem wszystko w porządku, bo wszystko odpowiada opisom 100% Peated Ale. Z depozytu piwo wziąłem świadomie, byłem po prostu ciekawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 No tak to już chyba jest z tym piwem, że albo się je polubi, albo w ogóle nie podejdzie. Nogne O sugeruje wprawdzie, że może też służyć jako składnik do drinków, aaale to chyba trochę przesada Dzięki za recenzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się