rafano Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Przymierzam się dopiero do warzenia piwa i mam drobne pytanie o fermentor. Z racji tego, że mam dostęp do petainerów 30l w dużej ilości i przystępnej cenie pomyślałem nad wykorzystaniem ich do fermentacji piwa (z racji niskiej ceny mogłoby nawet być jednorazowe). Mowa oczywiście o używanych z pubu. Informacji na necie widzę mało więc może znajdzie się ktoś kto fermentował w nich piwo ? Z tego co wyczytałem do tej pory to nie stosować do nich pirosiarczynu potasu tylko NaOH + ClO2. Pierwsza moją wątpliwość to zamknięcie fermentora na burzliwą - tu powinien wystarczyć korek do balonu z rurką fermentacyjną. Ze zlewaniem na cichą do takiego samego petainera też nie powinno być problemu - wężyk igielitowy + gruszka i jazda. Moje wątpliwości budzi przede wszystkim cicha fermentacja w nim. Gdzieś wyczytałem, że dobrze byłoby mieć taką ilość piwa żeby był prawie pełny na cichej. Czy tu jest jakaś różnica w stosunku do wiadra ? Przecież w wiadrze też nam zostanie powietrze nad piwem ? Generalnie prosiłbym o podzielenie się swoim doświadczeniem jeżeli ktoś fermentował swoje piwo w takim petainerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 u mnie cydr teraz stoi ,fajnie i bez problemu można przerobić oryginalny fitting że by go otwierać i zamykać bezproblemowo ,wypychając ze środka rurkę razem z tym czerwonym zaworkiem wchodzi fajnie ciasno wężyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Nie fermentowałem ale sie odezwę, jak masz dostęp to fermentuj. Nie ma różnicy wiadro czy balon, oczywiście po za myciem Płacisz za takie pojemniki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafano Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) To jest kwestia do ustalenia. Nawet gdybym miał płacić to słyszałem o kwocie rzędu 4 złotych za pojemnik co nawet przy założeniu, że są jednorazowe dawałoby 8 złotych na warkę. Biorąc pod uwagę, że wiadro za 3 dyszki też nie jest wieczne to chyba jest to opłacalne. Potrzebowałbym tylko wiadro z kranikiem do rozlewu. Edytowane 12 Października 2014 przez rafano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 no napisał że w dobrej cenie na OLX koleś ma,albo miał po 20zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 To jest kwestia do ustalenia. Nawet gdybym miał płacić to słyszałem o kwocie rzędu 4 złotych za pojemnik co nawet przy założeniu, że są jednorazowe dawałoby 8 złotych na warkę. Biorąc pod uwagę, że wiadro za 3 dyszki też nie jest wieczne to chyba jest to opłacalne.Potrzebowałbym tylko wiadro z kranikiem do rozlewu. Moje wiadra przeżyły już prawie 30 warek i dalej mają się świetnie. I myślę, że kolejne 30 przeżyją. Dla mnie temat nieopłacalny. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Kiedyś zapytałem gdzie w Kielcach mogę takiego 1szt dostać/kupić ale nie otrzymałem odp. Przydałby mi się jeden na testy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Minusy widzi chyba każdy, co do plusów - inne wymiary. 30l ma podobno 30cm średnicy, więc plus dla budujących lodówki (wygodniej zbudować lodówkę wyższą i węższą niż w drugą stronę. Mały wlew, tak jak z resztą i w balonach poza tym, że utrudnia mycie, to zmniejsza powierzchnię którą piwo ma kontakt ze środowiskiem zewnętrznym (o ile zalejemy do pełna). Zamontować coś do przenoszenia i naprawdę fajna sprawa. A, co do mycia... Nigdy syf mi nie zasechł w fermentorze i nigdy nie musiałem nic szorować, więc krecik i oxi robiły za mnie wszystko jak ktoś ma wygodny dostęp, to fajna alternatywa dla wiader moim zdaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Kiedyś zapytałem gdzie w Kielcach mogę takiego 1szt dostać/kupić ale nie otrzymałem odp. Przydałby mi się jeden na testy. tu próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Odgrzebuję. Czy ktoś wie, ile realnie litrów brzeczki bez obawy o ucieczkę piany z petainera można przefermentować w taki, 30-litrowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Wszystko zależy jakie to piwo i jakie drożdże. Pszenica mi wylazła mimo tego, że było 20L a belgian ale 25L poszło bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 fermentował ktoś w petainerze dłuższy czas? trzeba obawiać sie utlenienia - chodzi mi o fermentacje > 9 miesięcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się