Stasiek Opublikowano 4 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) A co tam, utworzę i ja swój wątek tutaj. Mam trochę problem z numeracją warek, bo warzę zarówno w domu (jedna numeracja) oraz u Infama (druga numeracja moja, oraz zbiorcza w uBrowar Infam). I chyba wprowadzę jeszcze jedną: moją zbiorczą, bo już się zaczynam powoli gubić...Wcześniejsze zapisku na browar.biz częściowo w wątku Infama, trochę w swoim - tu może uda mi się połączyć te wątki...Tu sobie zostawię pierwszy post na ew. "spis treści".war. nr_dziennika data_warz nazwa/styl33 #54 (JS17) 2009-01-10 doppelbock34 S17 2009-01-21 mild35 S18 2009-01-29 bitter36 #58 (JS18) 2009-02-20 pils37 S19 2009-02-23 IPA38 #60 (JS19) 2009-02-28 marcowe39 S20 2009-04-18 Brown Ale40 S21 2009-05-08 Imbirowe Ale41 S22 2009-06-06 Bożonarodzeniowe42 S23 2009-07-04 grodziskie43 #65 (JS20) 2009-07-12 koelsch44 #66 (JS21) 2009-08-08 dry stout45 S24 2009-08-27 pszeniczne46 #71 (JS22) 2009-09-05 dunkelweizen47 S25 2009-09-29 belgian pale ale48 S26 2009-10-23 belgian blond ale49 #74 (JS23) 2009-11-07 porter50 S27 2009-11-17 witbier51 S28 2009-11-26 szkockie 70-52 S29 2009-12-12 strong scotch ale53 #79 (JS24) 2010-01-09 monachijskie jasne54 S30 2010-01-23 koźlaczek55 S31 2010-01-28 trochę pszeniczne56 S32 2010-02-09 weizenbock57 S33 2010-03-03 sweet stout58 S34 2010-03-19 Irish Red Ale59 #83 (JS25) 2010-03-20 pils60 S35 2010-04-27 Dry Stout61 S36 2010-05-07 Russian Imperial Stout - 24°Blg62 S37 2010-06-16 grodziskie63 S38 2010-07-20 pszeniczne64 S39 2010-07-30 weizenbock65 S40 2010-07-31 lagerek 18tkowy66 S41 2010-10-29 Cream Ale67 S42 2010-11-16 American IPA68 S43 2010-12-01 Karmelowo-Cascadowe69 2011-01-15 pils70 2011-02-15 Belgian Pale Ale71 2011-02-17 tmave72 2011-02-18 marcowe73 2011-02-19 wiedeńskie74 2011-02-23 belgijskie złote75 2011-02-25 dubbel76 2011-03-11 koelsch77 2011-04-01 grodziskie78 2011-05-02 koźlak79 2011-06-11 czerwcowy lager80 2011-08-30 pszeniczne81 2011-09-26 polskie chmielowe ale82 2011-10-07 bitter83 2011-12-09 bitter84 2011-12-16 barleywine85 2012-01-05 dry stout86 2012-01-14 pils - 7 chmieli87 2012-01-27 koźlak wędzony88 2012-01-27 koźlak jasny89 2012-02-18 porter90 2012-03-02 pszeniczne91 2012-03-09 weizenbock92 2012-04-13 american IPA93 2012-04-30 witbier94 2012-05-05 lagerek: 15IBU i 130IBU95 2012-08-25 amber ale (polskie i amerykańskie)96 2012-09-17 polskie ale chmielone świeżym lubelskim.97 2012-09-26 IPA98 2012-10-16 pszeniczne99 2013-01-11 Columbus APA100 2013-01-19 Imperial IPA 23°Blg101 2013-01-26 "10,5"102 2013-02-01 wędzony porter103 2013-02-06 koźlak104 2013-02-08 marcowe105 2013-02-09 czarne106 2013-04-05 dunkelweizen107 2013-04-12 weizenbock108 2013-04-30 grodziskie109 2013-05-27 Aramis Biere de Garde110 2013-06-10 witbier111 2013-06-21 mocny dubbel (Rochefort 8 clone)112 2013-06-29 polsko-amerykansko-belgijskie ale113 2013-09-20 pszeniczne114 2013-09-23 AIPA115 2013-10-04 weizenbock116 2013-10-11 amerykańskie pszeniczne117 2013-10-18 pszeniczne wędzone118 2013-10-25 RIS119 2014-01-17 american brown ale120 2014-01-24 american stout121 2014-01-24 american amber ale122 2014-02-01 pils123 2014-02-15 osiemnastkowe i chmielowe124 2014-02-16 schwarzbier125 2014-02-18 marcowe126 2014-02-18 wędzone127 2014-02-21 bitter128 2014-02-21 brown porter129 2014-02-26 IPA130 2014-02-28 porter131 2014-03-28 amerykańskie pszeniczne132 2014-03-31 grodziskie133 2014-04-07 CDA134 2014-07-04 saison135 2014-07-08 belgian IPA136 2014-08-25 wędzone pszeniczne137 2014-10-20 pszeniczne138 2014-11-21 belgian blonde139 2014-11-28 dyniowe140 2014-12-31 sylwestrowy pils lubelski141 2015-01-22 czekoladowe142 2015-01-24 brown porter143 2015-01-29 polotmave144 2015-01-30 amerykanski pils145 2015-02-13 APA146 2015-02-20 CDA147 2015-03-06 rogggenbier148 2015-03-13 wędzone pszeniczne149 2015-03-20 white IPA150 2015-03-27 quadruppel151 2015-04-17 amerykańska pszenica152 2015-04-27 rye ipa153 2015-05-08 mild154 2015-05-18 golden ale155 2015-05-27 american weizen156 2015-06-03 witbier157 2015-08-13 grodziskie158 2015-08-18 saison159 2015-08-24 CDA160 2015-08-31 AIPA 161 2015-11-04 pszeniczne162 2015-12-05 osiemnastkowwy lager & PAIPA163 2016-03-04 APA/brett164 2016-03-04 oval clone165 2016-01-11 saison/brett166 2016-02-26 tripel/tripel IPA167 2016-02-13 saison168 2016-02-15 hoppy pils169 2016-03-28 porter imperialny170 2016-02-20 wędzone171 2016-03-28 koźlak172 2016-02-23 stout żytni173 2016-03-14 amerykanska pszenica174 2016-03-12 brown IPA175 2016-03-14 pszeniczne 176 2016-04-11 grodziskie177 2016-05-10 summer ale/session IPA178 2016-08-19 FES 179 2016-08-24 Sahti 180 2016-09-13 Tee APA Do warki 68 była podwójna numeracja: pierwsza kolumna to łączny numer mojej warki, druga kolumna to oznaczenie na kapslu: S* w uBrowar Staśka. #* - oznacza uwarzoną w uBrowar Infam - obok (JS*) to kolejny numer mojej warki w uBrowar Infam. Później jest data warzenia i nazwa warki.Od warki 69, w związku z zamknięciem uBrowaru przez Infama już tylko jeden numer.Na kapslu będzie S<numer warki>, blg, oraz data butelkowania. Edytowane 15 Września 2016 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Aktualnie moja ostatnia warka: warka 45 - S24 pszeniczne - warzona 2009/08/27 Woda: kranówa przegotowana dzień wcześniej. Zasyp: - pilzneński 1,5 30% - zakwaszający 0,1 2% - pszeniczny 3,0 60% - carapils 0,4 8% Zacieranie: 45°C - zasyp słodu pszenicznego - 25' 44°C - ferulikowa. - 30' 67°C - dodanie reszty słodów i scukrzajaca. - 15' 72°C - dekstrynujaca - 5' 76°C podgrzanie do filtracji Miałem trochę problemów z podgrzewaniem i całość od zasypu w 45°C do przełożenia do filtracji zajęła 115' Chmielenie: - 60' - Lubelski szyszki - 15g (w tym 10g mój zbiór) - 40' - Lubelski szyszki - 10g Filtracja - porażka. Łącznie prawie 3 godziny. :o Pierwszy raz chyba tak miałem... Nie pomagało nawet pomieszanie do dna i ponowny start filtracji. Leciało, ale poooowooolutku... Trochę pomogło gdy wężyk (tj filtrator) uniosłem trochę wyżej - wolałem już trochę stracić na wydajności niż czekać jeszcze kolejnych parę godzin. Zdecydowanie za drobno ześrutowałem słody... Mimo problemów z filtracją wydajność wyszła nie najgorsza: dostałem ok 26l 12,2°Blg + ok 1litr zabutelkowane z osadów - będzie do refermentacji. Zadane gęstwą 3068 zebraną dzień wcześniej z góry z fermentującej jeszcze warki Infama. Drożdże ruszyły po kilkunastu godzinach. Dziś wieczorem w planie przelewanie na cichą i zebranie gęstwy na jutrzejsze warzenie dunkelweizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) Zgodnie z planem, wczoraj (2009/09/05) uwarzona została: warka 46 - #71 (JS22) dunkelweizen spotowy albo może dunkelspotweizen. Nazwa oczywiście dlatego, że przy okazji warzenia nagraliśmy z Infamem parę ujęć do spotu... Ale nie wiem czy coś z tego wybierze, bo aktor ze mnie marny... Nawet po paru piwach wyglądałem na spiętego jak agrafka. Może Infam lepiej wypadnie... Woda: kranówa, częściowo przegotowana parę minut przed warzeniem. Zasyp: - pilzneński 1,1kg (20,2%) - pszeniczny 3kg (55,0%) - monachijski 1kg (18,3%) - specjal B 0,3kg (5,5%) - czekoladowy pszeniczny 0,05kg (0,9%) Zacieranie: 46°C - zasyp słodu pszenicznego - 30' 44°C - ferulikowa. - 25' 64°C - dodanie reszty słodów i scukrzająca. - 10' 70°C - dekstrynujaca - 15' 74°C - dekstrynujaca cd i dodanie czekoladowego. - 5' 77°C - podgrzanie do filtracji Tym razem filtracja bez problemów: niecała godzina. Dużo grubiej ześrutowane, większy (szerszy) garnek i filtrator rurkowy - musiało zadziałać. Chmielenie: - 60' - Lubelski szyszki - 25g (mój zbiór 2008) Planowałem dać 15g na 60' i 10g tegorocznego na 40', ale z tych emocji przy kręceniu "ten chmiel wyhodowałem w ogrodzie" odważyłem i dodałem całe 25g na 60'. Również na potrzeby spotu chmiel wsypałem bezpośrednio do garnka - "normalnie" chmielę w woreczkach muślinowych. Wyszło 26l 12,5°Blg. Zadane gęstwą 3068 zebraną dzień wcześniej z przy przelewaniu na cichą S24. Edytowane 6 Września 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 [...]. Może Infam lepiej wypadnie... Od czego ma się kolegów? A tak żeby nie OT. Nieźle bulka. Próbuje wybulkać wodę z rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) warka 45 - S24 pszeniczne - cicha fermentacja trwała dłużej niż planowałem (10 dni) bo to jakieś badania miałem, a potem urodziny syna i nie miałem kiedy się za to zabrać. Ale w końcu wczoraj zabutelkowałem. Przy przelewaniu na cichą fermentację piwo miało 3°Blg. Wczoraj przy butelkowaniu trochę mniej... przyjmijmy, że ok 2,8°Blg. Do refermentacji dałem 1,2l brzeczki + 100g glukozy + 40g cukru. W przeliczeniu powinno to dać ok 4,4g glukozy/but. Dawno nie dawałem tak dużo surowca do refermentacji. Ale i dawno nie robiłem pszeniczniaka. Edytowane 15 Września 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Nieźle bulka. Próbuje wybulkać wodę z rurki. Byłem dzisiaj - widziałem, że oprócz wody wybulkał też trochę piwa. :o Dzięki Krzysiu, za przemycie i dezynfekcję rurki i pokrywy. Jednak 26l w fermentorze + dość duża ilość gęstwy zebranej dzień wcześniej + temperatura ok 20-21°C = pewny spacer drożdży... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) warka 46 - #71 (JS22) dunkelweizen zabutelkowana wczoraj bez cichej i po sporo wydłużonej burzliwej. Ale... nie wiem czy coś z z tego będzie. Pisałem wyżej, że kilka razy drożdże wyszły rurką. Infam wyczyścił rurkę i pokrywę (dzięki raz jeszcze), ale drożdże oraz resztki chmielu mocno się przykleiły do pokrywy od strony piwa i chyba przez te dwa tygodnie się po prostu zaczęły psuć. Bo jak uchyliłem wczoraj fermentor to... uff... zajechało taką zgnilizną, że już myślałem, że warka jest na wylanie. Ale że w smaku nie czuć było objawów zepsucia, to przelałem do innego fermentora i zabutelkowałem. Jeśli więc tylko młode piwo z fermentora nie zamieszało się za bardzo z tymi wyschniętymi drożdżami przyklejonymi do przykrywki to jest pewna szansa że się nie zepsuje. Zobaczymy... Wniosek na przyszłość: jak najszybciej przelewać na cichą w takich sytuacjach! Przy butelkowaniu piwo miało ok 3,5°Blg . Zabutelkowane 25l z dodatkiem 130g glukozy oraz ok 0,8l brzeczki. W przeliczeniu powinno to dać ok 3,8g/but. Miałem dać więcej, ale raz że dość wysoki jest jeszcze balling, a dwa nie mam pewności czy fermentacja hmm... nie pójdzie w inną stronę... A w planach seria piw belgijskich... Kupiłem w dobrej cenie drożdże 3522 Belgian Ardennes i jestem ciekaw efektów ich pracy. Ponieważ to aktywator to postanowiłem zrezygnować ze startera tylko od razu zadać nimi ok 20l jakiegoś lekkiego (12°Blg) Belgian Pale Ale. Ciekawe ile czasu będzie potrzebowała do napuchnięcia saszetka drożdży wyprodukowana prawie rok temu (2008/10/12)? Edytowane 22 Września 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Ciekawe ile czasu będzie potrzebowała do napuchnięcia saszetka drożdży wyprodukowana prawie rok temu (2008/10/12)? Teoretycznie 12 dni, choć to w przypadku propagatora. Myślę, jednak, że znacznie szybciej napuchnie. Gdyby nie napuchła w ciągu kilku dni-tygodnia, to ja bym jednak zrobił starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Cześć Pisałem wyżej, że kilka razy drożdże wyszły rurką. Infam wyczyścił rurkę i pokrywę (dzięki raz jeszcze), ale drożdże oraz resztki chmielu mocno się przykleiły do pokrywy od strony piwa i chyba przez te dwa tygodnie się po prostu zaczęły psuć. Bo jak uchyliłem wczoraj fermentor to... uff... zajechało taką zgnilizną, że już myślałem, że warka jest na wylanie. Stasiek będzie dobrze, w trakcie fermentacji różne zapachy wydaja się z fermentatorów. Przyznam szczerze że mi sie nigdy nie zdarzyło żebym miał zepsute pozostawione na pokrywce czy ściankach pojemnika drożdże. Kilka razy ich próbowałem (obrobinę) i zawsze smakowały jak ......... drożdże ;-) takie wiesz - dobrze nachmielone Edytowane 22 Września 2009 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Stasiek będzie dobrze, w trakcie fermentacji różne zapachy wydaja się z fermentatorów. Przyznam szczerze że mi sie nigdy nie zdarzyło żebym miał zepsute pozostawione na pokrywce czy ściankach pojemnika drożdże. Dzięki za pocieszenie. Ja już też parę razy drożdże wyrzucałem z fermentora i wiem mniej wiecej jaki to zapach. A tu po prostu waliło czymś nieprzyjemnym. A że to coś co się wylęgło na przykrywce z drożdży i resztek chmielu, to się dowiedziałem gdy po opróżnieniu fermentora otworzyłem i powąchałem. Uff... mówię Ci to nie był zapach drożdżowy. I na pewno nie miałbyś ochoty próbować jak to smakuje. Oczywiście przed wlaniem brzeczki cały fermentor był wydezynfekowany chlorem (ace) oraz wyparzony. Przykrywkę tylko wyparzyłem... Właściwie to chyba trzeba uznać że miałem kupę szczęścia że mi to nie zaraziło całej warki, ale jeszcze się nie cieszę, zobaczymy za parę dni/tygodni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Ciekawe ile czasu będzie potrzebowała do napuchnięcia saszetka drożdży wyprodukowana prawie rok temu (2008/10/12)? Teoretycznie 12 dni' date=' choć to w przypadku propagatora. Myślę, jednak, że znacznie szybciej napuchnie. Gdyby nie napuchła w ciągu kilku dni-tygodnia, to ja bym jednak zrobił starter.[/quote'] No też tak właśnie liczyłem: jakiś tydzień - max te 12 dni. Czyli planując warkę w połowie przyszłego tygodnia powinienem stłuc pożywkę dziś. Ale nigdy nie miałem jeszcze aktywatora i przyznaję, że nie wiem czego się spodziewać. Jest tam już na starcie sporo więcej drożdży więc teoretycznie powinna napuchnąć szybciej... Może wiec lepiej stłukę ją za parę dni. A czy jest jakaś różnica czy napuchnie w ciągu paru dni czy w ciągu 2 tygodni? Przecież jest tam sterylne środowisko. Nawet jeśli przeżyła tam niewielka ilość drożdży, to jeśli saszetka napuchnie to będzie to znak, że się namnożyły w maksymalnej ilości. Nieprawdaż? Można się zacząć martwić, jeśli w ciągu dwóch tygodni nie napuchnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Radziłbym rozbić saszetkę wczesniej. Aktywator tym tylko się różni od propagatora że nie trzeba namnażać drożdży, ale i tak musi być aktywowany. Ja miałem dokładnie problem z 3522 Belgian Ardennes, saszetka nie spuchła wrzuciłem do brzeczki i startowały 3 dni. Przy okazji wystartowały też bakterie. Nawet jeśli saszetka napuchnie wcześniej ze 2 dni wytrzyma, albo można je przerzucić do startera i hodowac przez kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Warzyć planowałem dopiero wtedy gdy napuchnie saszetka - obojętnie czy to byłoby 5 dni czy 2 tygodnie. Ale ok, przekonałeś mnie. Drożdże już wyjąłem z lodówki. Dam im z godzinę na ogrzanie i tłukę pożywkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 to coś co się wylęgło na przykrywce z drożdży i resztek chmielu Stasiek, to są hipotezy przed-Pasteur'owskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Nawet jeśli przeżyła tam niewielka ilość drożdży, to jeśli saszetka napuchnie to będzie to znak, że się namnożyły w maksymalnej ilości. Nieprawdaż? W saszetce drożdże się nie mnożą, a jeżeli już, to minimalnie. Aktywacja służy raczej obudzeniu drożdży, a napuchnięcie jest wskazówką, że drożdże żyją. Jeżeli przeżyła niewielka ilość drożdży, to zrób starter, on wszystko wyrówna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 W saszetce drożdże się nie mnożą, a jeżeli już, to minimalnie. Aktywacja służy raczej obudzeniu drożdży, a napuchnięcie jest wskazówką, że drożdże żyją. No patrz, a ja myślałem, że jak się wydziela co2 to tych drożdży tam przybywa... A one po prostu szamią jedzonko, robią c2h5oh i przygotowują się do cięższej pracy... Tak czy inaczej pożywkę w saszetce właśnie stłukłem... Zobaczymy za parę dni. W przypadku wątpliwości zrobię starter... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 28 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Ciekawe ile czasu będzie potrzebowała do napuchnięcia saszetka drożdży wyprodukowana prawie rok temu (2008/10/12)? Wystarczyło 6 dni. Czyli połowa czasu uznawanego za "standardowy". Wczoraj jeszcze dawała się nacisnąć. Dziś napuchnięta jak balon. Mam nadzieję że nie pęknie. Jeśli wszystko pójdzie dobrze to jutro warzenie. I chyba nie będę robił startera. Ew. żeby zmniejszyć lag to odleję do słoika z pół litra brzeczki z początku chmielenia i tam wleję drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seta Opublikowano 29 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Dziś napuchnięta jak balon. Mam nadzieję że nie pęknie. Nie powinna, ale ja jeśli mam przetrzymać napuchniętą saszetkę to wkładam ją do lodówki, żeby je trochę uśpić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 (edytowane) Nie powinna, ... Nie pękła. Przed chwilą wlałem ją bezpośrednio do 26l brzeczki. Mam nadzieję, że dadzą radę. Tak więc warka 47 - S25 belgian pale ale nastawiona. Opiszę jutro. Tzn dziś, ale jak się trochę prześpię. ... ale ja jeśli mam przetrzymać napuchniętą saszetkę to wkładam ją do lodówki, żeby je trochę uśpić... Uśpić, żeby kilka dni potem budzić? Po co stresować drożdże? Oczywiście zależy ile czasu trzeba przetrzymać saszetkę. Znam przypadek gdzie po 2 miesiącach przechowywania w lodówce napuchniętej saszetki, drożdże po szybkim (24 godziny) starterze spokojnie przerobiły 20l brzeczki. Edytowane 30 Września 2009 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 warka 47 - S25 belgian pale ale - warzona 2009/09/29 Woda: oligocen Zasyp: - pilzneński 3,8 78,5% - monachijski 0,5 10,3% - aroma 0,27 5,6% - cara-crystal 0,27 5,6% Miało być po 0,25kg ale trochę więcej mi się odważyło. A przecież nie zostawię 20g ześrutowanego słodu. Zacieranie: 71°C - zasyp - 90' 67->65°C - ustalenie temperatury na 67°C i garnek do piekarnika z termoobiegiem na 65°C a potem na 70°C - 15' 76°C - podgrzanie do filtracji Zacieranie miało trwać 60', ale pilne zajęcia zmusiły mnie do wydłużenia do 90'. Następnym razem chyba od razu ustawię w piekarniku 70°C, bo jednak trochę spadła temperatura - gdy wyjąłem z piekarnika było 65°C Tym razem zero problemów z filtracją - jednak prawidłowo (tj nie za drobno) ześrutowany słód to podstawa. Chmielenie: - 60' - East Kent Goldings szyszki - 30g - wg torebki 6,5% a-k, ale kupiony chyba z pół roku temu - przyjąłem że ma 6% - 40' - Lubelski szyszki - 15g - zbiór własny (2009) - 15' - Lubelski szyszki - 10g - również zbiór własny (2009) Dla lubelskiego przyjąłem że ma 5% a-k - sporo, ale raz że jest świeżutki a dwa, że podobno w tym roku są dość wysokie poziomy a-k. Przy takim założeniu powinno mi to dać mi ok 30IBU. Do fermentora poszło początkowo 26l 12°Blg ale nie chcąc powtórki z dunkelweizena odjąłem ok 2l do 3litrowego słoika. Dodatkowo zabutelkowałem 3butelki 0,5l brzeczki na refermentację. Drożdże: 3522 Belgian Ardennes wlane do fermentora bezpośrednio z napuchniętej saszetki aktywatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 warka 47 - S25 belgian pale ale - warzona 2009/09/29 No i mam mały problem... Po 6 dniach fermentacji zmierzyłem blg, bo jutro planowałem przelewać na cichą, a tu niespodzianka: 7,5°Blg. Czyli nie przerobiło nawet połowy. Czyżby te drożdże rzeczywiście jednak jakieś słabe były. I teraz pytanie: czy coś kombinować? Jakieś wstrząsanie fermentorem? zamieszanie? Czy też dać mu spokojnie czas na fermentację. Próbowałem próbkę: w smaku jest ok, tylko słodkie i mętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Cześć. Stasiek a co stoi na przeszkodzie żebyś potrzymał to piwo na burzliwej jeszcze następne 6 dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 warka 47 - S25 belgian pale ale - warzona 2009/09/29 No i mam mały problem... Po 6 dniach fermentacji zmierzyłem blg' date=' bo jutro planowałem przelewać na cichą, a tu niespodzianka: 7,5°Blg. Czyli nie przerobiło nawet połowy. Czyżby te drożdże rzeczywiście jednak jakieś słabe były. I teraz pytanie: czy coś kombinować? Jakieś wstrząsanie fermentorem? zamieszanie? Czy też dać mu spokojnie czas na fermentację. Próbowałem próbkę: w smaku jest ok, tylko słodkie i mętne.[/quote'] Zrobienie wikipedii to był jednak dobry pomysł. Teraz, zamiast klepać któryś raz tą samą poradę robię tak: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Zrobienie wikipedii to był jednak dobry pomysł. Teraz, zamiast klepać któryś raz tą samą poradę robię tak:http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Dzięki - dobra robota. Przeczytałem już wczoraj. Na pewno nie było zacierane na słodko ani też nie ma dużo słodów karmelowych więc to zdecydowanie kwestia drożdży. Wczoraj trochę pobujałem fermentorem. I zamknąłem okno w kuchni - będzie cieplej. Jakaś pożywka dla drożdży? Może być winiarska? Jakoś nie mam przekonania... Na pewno cukru, ani innych drożdży też (przynajmniej na razie) nie będę dodawał. Stasiek a co stoi na przeszkodzie żebyś potrzymał to piwo na burzliwej jeszcze następne 6 dni? Ano właściwie nic. Zakładając że drożdże powolutku ale jednak będą jadły brzeczkę. Gorzej jeśli fermentacja całkiem utknie. Sprawdzę za parę dni... No cóż... Trzeba będzie plan następnej warki trochę przesunąć w czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Cześć No właśnie, sprawdź za jakiś czas czy blg spada i będziesz wiedział na czym stoisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się