coder Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Ja też wlewam mocne piwa bezpośrednio do tego samego wiadra. Ryzykowne, ale nie chcę stresować drożdży w żaden sposób, czeka je ciężka robota. Możesz dodać parę gram odżywki winiarskiej na koniec gotowania, i napowietrzyć tlenem, jeśli masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 (edytowane) Możesz dodać parę gram odżywki winiarskiej na koniec gotowania, i napowietrzyć tlenem, jeśli masz. Pożywkę winiarską mam i planowałem dać. Napowietrzę "normalnie", tj. powietrzem, tj. przelewając z garnka do fermentora. Ale jeśli będzie tych drożdży mnóstwo, to czy jest jeszcze konieczność napowietrzania? Edytowane 7 Maja 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Na pewno tak. Aż tak mnóstwo ich nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Chyba drożdży jednak było sporo, bo w fermentorze 21litrów (ok 24°Blg) zadane drożdżami dziś ok 1szej w nocy, a przed chwilą właśnie piana dotknęła przykrywki. Zafundowałem więc im parę minut fermentacji otwartej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 To nie tyle kwestia drożdży co legendarnej pienistości i lepkości tego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 (edytowane) warka 61 - S36 Russian Imperial Stout - warzona 2010/05/07 Zasyp: - pilzneński 1,6kg 27,4% - pale ale 1,5kg 25,7% - monachijski 1kg 17,2% - aroma 150 0,23kg 3,9% - specjal B 0,2kg 3,4% - biscuit 0,2kg 3,4% - caramunich III 0,2kg 3,4% - pilzneński palony/karmelizowany 0,1kg 1,7% (przygotowany dzień wcześniej) - lekko czekoladowy 0,1kg 1,7% - carafa special III 0,1kg 1,7% - jęczmień palony 0,1kg 1,7% (palony w piekarniku) - barwiący 0,1kg 1,7% - jęczmień 0,2kg 3,4% - płatki owsiane (Bogutyn) 0,2kg 3,4% Zacieranie: 67°C - zasyp: słody jasne i karmelowe oraz jęczmień i płatki - 50' 64°C - ustalenie temp i do piekarnika na 65°C z termoobiegiem. - 50' 72°C - dodany czekoladowy, podgrzanie do 73°C i do piekarnika na 70-75°C. - 10' 76°C - podgrzanie do filtracji. Podczas podgrzewania dodane carafa, barwiący i jęczmień palony Przerwa w 72°C wydłużona z powodu kolacji. Filtracja cóż... leciało dość wolno, ale na szczęście nie zatrzymało się. Co jakiś czas zamieszałem górną warstwę młóta, bo zbierała się warstwa błota. Do chmielenia poszło ok 25l ok 14-15°Blg. Chmielenie: - 70' - 30g East Kent Goldings 5% a-k - 70' - 25g Marynka szyszki 2009 - przyjąłem 8% a-k - 40' - 25g Marynka szyszki 2009 - -- " -- - 15' - 1,7kg ekstrakt jasny WES - 15' - 0,5kg cukru (karmelizowanego przez ok 20-30 minut z 1,5łyżki soku z cytryny) Pod koniec chmielenia dodałem też 5g pożywki winiarskiej dla drożdży. Podczas chłodzenia przelałem na cichą stouta (śliczna gęstwa na dnie fermentora!) i świeżą brzeczkę przelałem bezpośrednio do fermentora na placek drożdżowy. Drożdże ruszyły bardzo szybko - już rano ok 9tej była piana. Ok 11tej chciały wyjść z fermentora i ten stan (tj piana dotykająca pokrywkę) się utrzymuje. Najchętniej to bym zdjął całkiem przykrywkę, ale fermentor stoi w kuchni i nie chciałbym żeby np mi dzieci coś wrzuciły do piwa. Aha, w fermentorze 21l ok 24°Blg - dobrze że kiedyś kupiłem ballingometr w WES - w tych z biowin skala się kończy na 22°Blg. Edytowane 14 Maja 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 (edytowane) Uff... tak to jeszcze nie miałem... Co za bestia! Wystarczyło parę minut nieuwagi i piana wypłynęła z pod przykrywki. Tak więc musiałem jednak całkiem odsłonić i będzie fermentacja otwarta - nie ma wyjścia. Edit: A może odłożę ze dwa litry do jakiegoś słoika? Edytowane 8 Maja 2010 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 możesz spróować obniżyć trochę temperaturę fermentacji, ja tak miałem z nastawem na gruszkach, wyskakiwał mi z wiadra to go przeniosłem do piwnicy i dłużej fermentowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Myślałem o tym, ale w piwnicy mam trochę za zimno (17°C). Ale trochę się już uspokoił... Piana w tej chwili już prawie nie wystaje znad fermentora. Ciekawe ile przez te kilkanaście godzin przerobił ekstraktu? I ile estrów wytworzył przy tym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 możesz trochę potańczyć z fermentorem, trochę tu trochę tam, teraz mniej więcej coś takiego ja czynie z moim porterem, bo robię na Euro Ale i 13 za zimno 17 za ciepło a nie mam nic pośrodku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 Piana już praktycznie opadła w niedzielę wieczorem. Została tylko cienka warstwa i taka się utrzymuje. Wczoraj z ciekawości sprawdziłem blg. Wow! W ciągu 5 dni spadło z 24°Blg do 8,5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk. Ale BESTIA będzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 13 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 stasiek ja dzisiaj przy swoim fermentatorze walczę cały dzień też jeeszcze tak nie miałem 4 razy myłem przykrywkę i wiadro i cały czas wychodziła piana a warka zrobiona wczoraj wieczór ...pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2010 stasiek ja dzisiaj przy swoim fermentatorze walczę cały dzień też jeeszcze tak nie miałem 4 razy myłem przykrywkę i wiadro i cały czas wychodziła piana No dokładnie to samo miałem... Zdejmij pokrywkę na parę godzin... U mnie pomogło. Tzn właściwie to nie miałem wyjścia, bo piana była powyżej pokrywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 wieczorkiem sie unormowało i wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 spadło z 24°Blg do 8,5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk. A jak to obliczyłeś ? Zeszło o 11,5 °Blg To ile ma piwo, które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 spadło z 24°Blg do 8' date='5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk. A jak to obliczyłeś ? Zeszło o 11,5 °Blg To ile ma piwo, które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ? 24-8,5= 15,5 o tyle zeszło korzystając z przelicznika 15,5/1,938 = koło 8 % natomiast qbrew na tych gęstościach podaje zawartosć alko. na 8,6 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 spadło z 24°Blg do 8' date='5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk.[/quote']A jak to obliczyłeś ? Zeszło o 11' date='5 °Blg To ile ma piwo, które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ?[/quote'] 24-8,5= 15,5 o tyle zeszło korzystając z przelicznika 15,5/1,938 = koło 8 % natomiast qbrew na tych gęstościach podaje zawartosć alko. na 8,6 % No tak moja oczywista pomyłka pisarska ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 To ile ma piwo, które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ? Piwnymi drożdżami tego się nie da zrobić, może nawet w ogóle nie wystartują. Nastaw 32°Blg być może dadzą radę ruszyć jakieś drożdże do mocnych win. Jeżeli odfermentowały by go do 5°Blg to zawartość alkoholu wyniosłaby ponad 16%v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 To ile ma piwo' date=' które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ?[/quote']Piwnymi drożdżami tego się nie da zrobić, może nawet w ogóle nie wystartują. Nastaw 32°Blg być może dadzą radę ruszyć jakieś drożdże do mocnych win. Jeżeli odfermentowały by go do 5°Blg to zawartość alkoholu wyniosłaby ponad 16%v/v He he no ciekawe, bo po pomiarach wyadawało mi się, że tyle miała brzeczka po dodaniu kilku kg cukru ... Poszło na pół litra gęstwy takiej że łyżką nakładałem, S-04. Czy nie możliwe ? Mam jeszcze kilka butelek. Szkoda, że nie można łatwo zmierzyć alkoholu w gotowym produkcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 He he no ciekawe, bo po pomiarach wyadawało mi się, że tyle miała brzeczka po dodaniu kilku kg cukru ...Poszło na pół litra gęstwy takiej że łyżką nakładałem, S-04. Czy nie możliwe ? Mam jeszcze kilka butelek. Szkoda, że nie można łatwo zmierzyć alkoholu w gotowym produkcie. Czym mierzyłeś gęstość? 32°Blg to już jest niezły syropek (jakieś 8-9 czubatych łyżeczek cukru na szklankę wody). Jeżeli S-04 dały radę z takim nastawem to pogratulować. Co do pomiaru zawartości alkoholu to jedynie przez destylację. No ale najprościej wypić dwa takie piwa, końcówki drugiego już nie powinieneś pamiętać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 H ehe no raczej w miarę dokładnie wyszło. Zasyp był na mocne piwo i poszło jeszcze kilka kilo cukru. Co do degustacji to po dwóch piwach miałem taki helikopter, że musiałem się łóżka trzymać, żeby nie nspaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 Piana już praktycznie opadła w niedzielę wieczorem. Została tylko cienka warstwa i taka się utrzymuje. Wczoraj z ciekawości sprawdziłem blg. Wow! W ciągu 5 dni spadło z 24°Blg do 8,5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk. Ale BESTIA będzie... Pamiętaj o odłożeniu jednej butelki dla Barbarzyńcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 można przegonić pół litra, (albo 250 ml a drugie 250 zdegustować) i potrzymać aż będzie woda lecieć a potem zmierzyć pływakiem i obliczyć ile było w piwie alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 można przegonić pół litra, (albo 250 ml a drugie 250 zdegustować) i potrzymać aż będzie woda lecieć a potem zmierzyć pływakiem i obliczyć ile było w piwie alk. ale to trzeba mieć jakąś małą instalacyjkę na te pół litra... a nie kombajn.... Szkoda mi bo zostało tylko ok. 5 butelek, a niedługo powtórzę to piwo to zrobię dokładne pomiary i zdjęcia, w tym z degustacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 A może by tak: wziąć litr piwa, podgrzać do temperatury wrzenia etanolu, odparować alkohol i dokładnie zmierzyć ile % płynu ubyło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się