khonsu Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Witam serdecznie jak w temacie... jak sobie poradzić z nierównomiernym nagazowaniem piwa w butelkach? zawsze leje 160g cukru (na 0,5L wody) na 20l piwa do fermentatora z którego prowadze rozlew troche pomieszam i niby jest ok ale zawsze mi jakos pare butelek wychodzi bardziej lub mniej nagazowanych niby we wszystkich butelkach powinno być to samo a jednak wychodzi różnie... wtf?! dodam że butelki zawsze sterylizuje, no i troche mnie to irytowac zaczyna. może zacząć sypać do każdej butelki osobno albo coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Lepiej mieszaj. Tylko też bez przesady ze względu na napowietrzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Przy przelewaniu piwa na syrop cukrowy wężykiem dobrze ułożyć go stycznie do ścianki wiadra, tak żeby piwo się kręciło i samo mieszało z tym syropem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khonsu Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 wężyk zawsze kładę tak żeby się lekki wir na środku robił co do mieszania to ja tak bez przesady z minutę (chociarz nie z zegarkiem w ręku) tym kręcę raz w jedną raz w drugą tak zeby sie nie wzburzało za bardzo dłużej nie bo sie właśnie boje natlenić... ale może faktycznie troche pomieszać kilka razy z przerwami żeby sie uspokoiło i drożdże zaczęły znów pracować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Wystarczy zostawić takie piwo przed rozlewem na 30 minut. W ciągu tego czasu cukier na pewno nie przefermentuje, a w międzyczasie można umyć fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Ja dodatkowo przed wyjęciem wężyka dokładnie delikatnie mieszam syrop cukrowy z piwem tym wężykiem przez co jeden przedmiot spełnia dwie funkcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 W jakiej ilości wody mieszasz cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 zawsze leje 160g cukru (na 0,5L wody) Khonsu , a może problem leży gdzie indziej ? Czym kapslujesz ? Może są niedociśnięte kapsle na niektórych butelkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 A nie za mało wody do takiej ilości cukru, syrop w takim stężeniu trudniej wymieszać z piwem, ja zawsze stosuję 1 l wody wtedy syrop nie jest taki gęsty, przy przelewaniu wężykiem robi się wir który ładnie to wszystko miesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khonsu Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 nie wiem czy te pół litra wody więcej zrobi róznicę ale spróbować nie zaszkodzi. Do kapslowania mam gretę troche wysłużona ale kapsluje dobrze. Kapslownicę można wykluczyć choćby ze względu na to, że niektóre butelki są za słabo nagazowane a inne jak się otwierało to prawie jak szampan strzelały... XD Zawsze się znajdzie parę takich sztuk w kracie... Wydaje mi się że to bedzie kwestia złego rozprowadzenia w piwie surowca do refermentacji. Na weekend jak bedem lać w butelki to pomieszam troszke dokładniej i dłużej zostawie na 15 min i znow pomieszam poczekam z 15 min i do butelek ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 nie wiem czy te pół litra wody więcej zrobi róznicę ale spróbować nie zaszkodzi. no 24 Blg a 13 Blg to niewielka różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Miewam/miewałem podobnie - zacząłem: - robić mniej gęsty syrop - dodatkowo mieszać piwo zlane na syrop - odkładać na bok pierwsze i ostatnie butelki z rozlewu i sprawdzać/spijać je w pierwszej kolejności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Ja zawsze robię rzadszy syrop, z reguły cukier rozpuszczam w ok. 1 l wody, co przy moim gazowaniu piwa czyni ten syrop wyjątkowo rzadkim (do większości piw daję na refermentację około 80-90 g cukru, bo nie lubię piw mocno gazowanych). Rozwodnieniem piwa się nie przejmuję. Przy warce 24 - 25 l dajmy na to 16 BLG, czy doleję roztwór 8,5 BLG czy 16 BLG nie zrobi większej różnicy, a taki rzadszy roztwór na pewno lepiej się rozmiesza z piwem. Robię tak przy każdej warce i wszystkie butelki mam równo nagazowane. Oczywiście przy rozlewie do fermentora najpierw wlewam syrop, potem przelewam na niego piwo tak, żeby samo się rozmieszało (jak koledzy pisali wcześniej - żeby powstał mały wir). Potem już nic nie mieszam. Pierwszą i ostatnią butelkę oznaczam kolejno 1 i 2 kropkami na kapslu i nikomu tak oznaczonych butelek nie wydaję (dla własnego świętego spokoju ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fryta Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Ja używam rezerwy. Przy 40l warkach przed rozlewem do fermentorów odlewam dwie butelki 1,5-litrowe brzeczki i chowam do zamrażalnika - po jednej na fermentor. Przed rozlewam do butelek przegotowuję to, schładzam i wyliczam ile tego wlać używając kalkulatora nagazowania Jacka Kocurka. Jak brakuje rezerwy to dodaję roztworu cukru z wodą o podobnym Blg. Wlewam po ściance mniej więcej w połowie zapełnienia fermentora (akurat wtedy zwykle mieszanka jest już schłodzona). Mieszam łagodnie kilkanaście sekund, po zakończeniu przelewania mieszam drugi raz. Nie odczułem do tej pory różnicy w nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 ja mam podobny problem. Z jednej skrzynki butelki bez gazu, a z drugiej gaz jest (choć w sumie tylko jedną sprawdziłem). Przed rozlewem robię roztwór cukru taki jak blg piwa. Do tej warki użyłem 12% roztwór. Najpierw obliczam na kalkulatorze ( http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html ) ile potrzeba surowca. Wyszło mi 103g cukru na 20l Porteru angielskiego. te 103 gramy rozpuściłem w 755ml gorącej wody. Zalałem na dno fermentora i puściłem piwo . Wężyk był ułożony tak aby piwo wirowało. Na węzyku byla pończocha wygotowana bo na cichej miałem płatki whisky. Nie zamieszałem pózniej tego tu może być przyczyna. Druga sprawa jest taka , że własnie przy tym rozlewie zaczęly się moje kłopoty z gretta . Ucięła kilka szyjek i ogólnie krzywo kapsle zakładała . Trzeba było uważać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się