amorph Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Chciałbym uwarzyć Rice IPA i potrzebuję wszelkich praktycznych informacji na ten temat. Myślę o zasypie z pilzneńskiego i ryżu. Zupełnie nie wiem ile % dać ryżu i w jakiej formie (normalny ryż kleikowany, płatki ryżowe). Może macie jakieś sprawdzone receptury? Zależy mi na tym żeby piwo było ekstremalnie jasne. Cos jak Oto Mata IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Pilzneński premium+płatki ryżowe, myślę że 1kg płatków na 25l piwa jest ok. http://chwilanapiwo.files.wordpress.com/2013/04/dsc00723.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Sugerowałem się właśnie informacjami, które są na etykietach Pinty czy Doctora Brew na Molly IPA. Płatki trzeba kleikować? Na jakim etapie je dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Tak, dodajesz do zacierania po skleikowaniu (czyli od początku zacierania wraz ze słodem) http://www.browamato...0&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183110&sortuj=kod Edytowane 17 Października 2014 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Ja dawałem 1 kg ryżu, który kleikowałem wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Robiłem takie coś w tamtym roku, oszczędniej kupić i po prostu rozgotować ryż jak do obiadu, tylko bardziej. Trzeba wziąć poprawkę na wytrawność piwa, przy jakichś 12 Blg z 1,5 kg ryżu i 36 wyliczonego IBU goryczka była bardzo konkretna i nie miało jej co skontrować. http://www.piwo.org/topic/12660-%CE%BCbrowar-sieniczno/#entry257822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Płatki wygodne ale droższe, ich nie trzeba kleikować. Ja użyłem dwa razy ryżu normalnego obiadowego: http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__340#entry231104 To piwko było w miarę udane, ale tak jak pisali wyżej zrobiłem za mocną goryczkę i w takiej ilości ryż czuć w aromacie a mi ten zapach średnio odpowiada http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__480#entry254913 To już lepsze było choć drożdże dały w nim dziwne posmaki, ogólnie z ryżem będę jeszcze kombinował ale w małych ilościach, bo w dużych mi nie odpowiada wytrawność jaką w piwie daje oraz posmaki, ogólnie też dobrze zrobić jakąś kontrę do niego bo podwyższa on pustkę treściwą w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Najprościej jest dać płatki ryżowe błyskawiczne - ja zrobiłem tak: Zasyp: Pils IREKS 3,0 kg Pale Ale 1,2kg Zakwaszający 0,5kg Płatki ryżowe 0,2kg Płatki pszenne 0,4kg Chmiel Citra 20g Simcoe 60g Summer 50g Drożdże Danstar Nothingam Zacieranie na lenia 63-66°C Chmielenie: citra i 20g Simcoe od początku, w 20' 20g Simcoe w 45' 20g simcoe w 50' 25g summer w 60'25g summer. oraz tak: Zasyp : Pils 3,6 kg Płatki ryżowe Błyskawiczne 1,8 kg Płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg Mosaic 50g gran. Citra 35g gran. Fuglles 20g gran. Sybilla 50g szyszki. Drożdże US-04. Mech Irlandzki. Nie baw się w kleikowanie tylko płatki od razu do zacierania i zero kłopotów z filtracją - sypnij trochę zakwaszającego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 ryż czuć w aromacie Czyli jak? Jak kleik ryżowy, czy jakoś inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Dokładnie taki jak gotowanego ryżu, skrobiowy też by pasowało określenie, dla mnie to nie jest przyjemny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Zakwaszający 0,5kg To nie pomyłka? Ja dałem max 200g ( przeważnie 100g ) a wodę mam dość twardą. Edytowane 17 Października 2014 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Nie pomyłka - nie wiedziałem jak dawkować i dałem te 0,5 kg. Piwo wyszło dobrze - więc raczej to nie błąd. Ryż tylko w wersji przetworzonej i cenny czas na kleikowanie zaoszczędzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się