Skocz do zawartości

Piwa z ryżem


amorph

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć Rice IPA i potrzebuję wszelkich praktycznych informacji na ten temat. Myślę o zasypie z pilzneńskiego i ryżu. Zupełnie nie wiem ile % dać ryżu i w jakiej formie (normalny ryż kleikowany, płatki ryżowe). Może macie jakieś sprawdzone receptury? Zależy mi na tym żeby piwo było ekstremalnie jasne. Cos jak Oto Mata IPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, dodajesz do zacierania po skleikowaniu (czyli od początku zacierania wraz ze słodem)

 

http://www.browamato...0&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183110&sortuj=kod

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem takie coś w tamtym roku, oszczędniej kupić i po prostu rozgotować ryż jak do obiadu, tylko bardziej.

Trzeba wziąć poprawkę na wytrawność piwa, przy jakichś 12 Blg z 1,5 kg ryżu i 36 wyliczonego IBU goryczka była bardzo konkretna i nie miało jej co skontrować.

http://www.piwo.org/topic/12660-%CE%BCbrowar-sieniczno/#entry257822

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płatki wygodne ale droższe, ich nie trzeba kleikować. Ja użyłem dwa razy ryżu normalnego obiadowego:

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__340#entry231104

To piwko było w miarę udane, ale tak jak pisali wyżej zrobiłem za mocną goryczkę i w takiej ilości ryż czuć w aromacie :D a mi ten zapach średnio odpowiada ;)

 

http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page__st__480#entry254913

To już lepsze było choć drożdże dały w nim dziwne posmaki, ogólnie z ryżem będę jeszcze kombinował ale w małych ilościach, bo w dużych mi nie odpowiada wytrawność jaką w piwie daje oraz posmaki, ogólnie też dobrze zrobić jakąś kontrę do niego bo podwyższa on pustkę treściwą w piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najprościej jest dać płatki ryżowe błyskawiczne - ja zrobiłem tak:

Zasyp:

Pils IREKS 3,0 kg

Pale Ale 1,2kg

Zakwaszający 0,5kg

Płatki ryżowe 0,2kg

Płatki pszenne 0,4kg

Chmiel Citra 20g

Simcoe 60g

Summer 50g

Drożdże Danstar Nothingam :)

Zacieranie na lenia 63-66°C

Chmielenie:

citra i 20g Simcoe od początku,

w 20' 20g Simcoe

w 45' 20g simcoe

w 50' 25g summer

w 60'25g summer.

oraz tak:

Zasyp :

Pils 3,6 kg

Płatki ryżowe Błyskawiczne 1,8 kg

Płatki pszenne błyskawiczne 0,4 kg

Mosaic 50g gran.

Citra 35g gran.

Fuglles 20g gran.

Sybilla 50g szyszki.

Drożdże US-04.

Mech Irlandzki.

Nie baw się w kleikowanie tylko płatki od razu do zacierania i zero kłopotów z filtracją - sypnij trochę zakwaszającego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakwaszający 0,5kg

 

To nie pomyłka?

Ja dałem max 200g ( przeważnie 100g ) a wodę mam dość twardą.

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.