amap Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 ciekawy wyrok sądu w sprawie akcyzy: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/828932,niska-akcyza-tylko-dla-prawdziwego-piwa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Jeżeli przeważającym składnikiem napoju nie jest słód, tylko syrop glukozowy... To teraz będzie 49% syropu w składzie możliwe, także nie wiem czy to coś zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Lepsze 49 niż 70 czy tam ile :-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Ten procent powinien być dużo niższy i od razu wykluczać część prodktów zostawiając tylko miejsce dla drobnych dodatków jak cukier szlachetny, kawa, przyprawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 A jak się odróżnia cukier szlachetny od nieszlachetnego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Zawartością cukru, oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 A jak się odróżnia cukier szlachetny od nieszlachetnego? ehh, Jarek, Jarek, klasyki polskiego filmu nie oglądałeś? pacz https://www.youtube.com/watch?v=mdb4wu6n4kw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Tylko że tu nie chodzi wcale o produkt który ma w miał na etykiecie słowo piwo. Jest taki jeden polski browar który produkuje (lub produkował) napój winopodobny z syropu glukozowo-fruktozowego, odrobiny słodu i aromatu owocowego a chciał za niego płacić akcyzę jak za piwo i artykuł dotyczy właśnie tego przypadku. I wg mnie jest to wyrok raczej nieciekawy bo chcąc wypuścić witbiera mającego w zasypie 50% niesłodowanej pszenicy trzeba będzie zapłacić wyższą akcyzę a tym samym będziemy musieli więcej zapłacić za niego w sklepie. napój fermentowy Tja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Artezany miały taki przypadek. Zrobili właśnie witbiera klasycznego i UC się przyczepił, że to nie jest piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 No właśnie. Także nie wiem czy jest się z czego cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Hehe ciekawa rzecz zwłaszcza jak pomyśleć że piwa jak dry stout i witbier powstały m. in. z powodu żeby płacić mniej podatków za słody w piwie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Np cukier kandyzowany, trzcinowy stosowany w RISach czy FESach dla podbicia ekstraktu i nadania ciekawych aromatow a nie po to zeby zrobic taniej gowniane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 A biały cukier albo glukoza lub syrop g/f do jakiegoś belgijskiego goldena? Cukier jest cukier, nie ma "szlachetnych" i "nieszlachetnych". A gównianych piw ze słodu też nie brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Moim zdaniem wysokosc akcyzy, ani za co jest sciagana i z jakich produktow jest systemem w miare sprawiedliwym. Powalone sa przepisy w jaki sposob taka akcyza moze byc sciagana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Prawo czystości składu też w swoim czasie wydawało się logicznym i słusznym. Gdyby się doń stosować rygorystycznie nie byłoby wielu ciekawych piw. Ustawa zakładająca wyższą podstawę opodatkowania na inne produkty fermentacji opierała się na logicznych podstawach i ogólnego stanu wiedzy o piwie piszących ją. Wszak piwo to napoj niskoprocentowy... A że nie zawsze... Sprawiedliwiej byloby ustalić stawki podatku od napojów fermentowanych od zawartości alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Jasne, tylko jak go mierzyć? kolejna robota dla urzędników oczywiście płatna, kolejna papierologia, kolejne kwity, kolejne koszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 A najprościej byłoby tak: po pozytywnej, wiążącej opinii sanepidu warz se i fermentuj człowieku co chcesz, sprzedawaj gdzie chcesz (oczywiście działalność gospodarcza na normalnych zasadach), a na butelkę kup banderolę zależną ryczałtowo od zawartości alkoholu, np. 4-6% = 50gr.; 6-9% = 80gr.; 9-21% - 1,60zł itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 To nie jest przypadek, że pobór akcyzy na podstawie gęstości brzeczki nastawnej jest najszerzej stosowany na świecie już od ponad 100 lat. Gdyby wymyślono lepszy, to pewnie już byłby z 10 razy wprowadzony i zmodyfikowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 A najprościej byłoby tak: po pozytywnej, wiążącej opinii sanepidu warz se i fermentuj człowieku co chcesz, sprzedawaj gdzie chcesz (oczywiście działalność gospodarcza na normalnych zasadach), a na butelkę kup banderolę zależną ryczałtowo od zawartości alkoholu, np. 4-6% = 50gr.; 6-9% = 80gr.; 9-21% - 1,60zł itd. Banderole produkuje Mennica Państwowa. Sądzisz, że to takie proste je wyprodukować? Jeśli znasz obrót winem pewnie dodatkowo dostrzeżesz inny kłopot. Ich pobór, nadzór nad ich przechowywaniem oraz legalizacja uszkodzonych lub przeterminowanych banderol. Ja nie twierdzę, że to rozwiąże problem, ale będzie sprawiedliwiej dla wszystkich napojów fermentowanych: piwa, cydru, perry, miodu pitnego i win. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Ja wpadłem na lepszy pomysł. Zlikwidować akcyzę. Właśnie podatki rodzą takie chore sytuacje. Niby wszystko fajnie proste, ale później wychodzą kwiatki jak w przypadku, że ktoś robi dobre piwo, ale z udziałem 50% surowców niesłodowanych, a ktoś chce nagiąć ewidentnie przepisy i robi mózgojeba z niewielkim dodatkiem słodu by zmniejszyć koszty. I zawsze, w każdej sytuacji znajdą się ludzie, którzy jakąś lukę i trzeba jeszcze więcej kontrolować, więcej opodatkowywać itd. Kontrola rozrasta się do gigantycznych rozmiarów, masa dodatkowych przepisów, papierów do wypełniania, co rodzi dodatkowe koszty i co wtedy? Kolejny podatek, albo podwyżka... Edit: Nie jestem całkowitym przeciwnikiem podatków, ale większość z nich należałoby po prostu zlikwidować. Wywalając tym samym masę nic nikomu nie dających urzędasów. Ułatwiając sprawę przedsiębiorców i wielokrotnie obniżając cenę niektórych towarów (czy komukolwiek opłacałoby się przemycać papierosy, podrabiać wódkę itd?) Edit2: A jeszcze mi się przypomniała ciekawostka odnośnie naliczania akcyzy w piwie. Ktoś pisał o brzeczce gorącej. Niestety nie jest to zgodne z obowiązującą wykładnią prawa. Zgodnie z prawem unijnym nie można naliczać akcyzy za produkt alkoholowy (jakim jest piwo), który alkoholu nie zawiera (brzeczka). Tak więc we swej wspaniałości zgodnie z rozporządzeniem ministra akcyzę naliczamy od wyrobu gotowego. Czyli bierzemy piwo mierzymy ekstrakt, oddestylujemy alkohol, mierzymy jego zawartość, a następnie obliczamy ze wzorów podanych w polskiej normie ekstrakt początkowy. Oczywiście są specjalistyczne maszyny analityczne, które dokładny wynik dają nam po 30 sekundach. Ma to oczywiście logiczne uzasadnienie, ponieważ podczas fermentacji (np. bardzo mocnych piw) można dodawać jeszcze cukrów, aby podbić alkohol, zmienia się wtedy ekstrakt piwa, a wybita brzeczka miała mniejszy. (przynajmniej ja to tak zrozumiałem w UC) Lecz pokazuje jak wiele problemów stwarzają takie podatki. Edytowane 19 Października 2014 przez Biniu micd84 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Ja wpadłem na lepszy pomysł. Zlikwidować akcyzę. Właśnie podatki rodzą takie chore sytuacje. Niby wszystko fajnie proste, ale później wychodzą kwiatki jak w przypadku, że ktoś robi dobre piwo, ale z udziałem 50% surowców niesłodowanych, a ktoś chce nagiąć ewidentnie przepisy i robi mózgojeba z niewielkim dodatkiem słodu by zmniejszyć koszty. I zawsze, w każdej sytuacji znajdą się ludzie, którzy jakąś lukę i trzeba jeszcze więcej kontrolować, więcej opodatkowywać itd. Kontrola rozrasta się do gigantycznych rozmiarów, masa dodatkowych przepisów, papierów do wypełniania, co rodzi dodatkowe koszty i co wtedy? Kolejny podatek, albo podwyżka... Edit: Nie jestem całkowitym przeciwnikiem podatków, ale większość z nich należałoby po prostu zlikwidować. Wywalając tym samym masę nic nikomu nie dających urzędasów. Ułatwiając sprawę przedsiębiorców i wielokrotnie obniżając cenę niektórych towarów (czy komukolwiek opłacałoby się przemycać papierosy, podrabiać wódkę itd?) Zasada minimalizacji strat i maksymalizacji zysków jest tak organiczna, że nie wierzę w powyższe słowa. Jeśli można płacić mniej państwu to po co płacić w ogóle?? Dziś na kazaniu usłyszałem coś co od razu wiedziałem, że tu napiszę, bo akuratnie pasuje. Mam na myśli słowa, które rzekł Jezus do faryzeuszy, gdy ci podstępnie spytali go czy należy płacić podatek Cezarowi: "Oddajcie tedy, co jest cesarskiego, cesarzowi, a co jest bożego Bogu." Z zasady akcyza to podatek nakładany na dobra konsumpcyjne, aby ograniczyć ich spożycie lub ze względu na dużą akumulację zysku. Jest to jeden z większych wpływów budżetowych Państwa i żadne elity rządzące nie pozbawią się go ot tak. Groziłoby to katastrofą. Można "bawić się" VAT-em, ale nie akcyzą. W niektórych krajach akcyza jest nakładana na bardziej przyziemne i zwyczajne produkty niż u nas. BTW, nie chciałbym, aby rozwijał się ten wątek w stronę polityki, bo nie to jest jego meritum. A wracając do meritum. Przywołana tu czy na b.biz przykład piwa Artezana pokazuje tylko jak normalny człowiek poradzi sobie z taką interpretacją przepisów. Zrobili delikatną korektę, dopłacili co mieli dopłacić i warzą dalej. Rozwijają się, rozbudowują i pewnie dawno zapomnieli o sprawie. Firma, która chciała w nieuprawniony sposób zbić kasę nie zrobi tego, podobnie jak inne. Piwo niech zostanie piwem a bełty niech sczezną w piekle. Edytowane 19 Października 2014 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Podatki nakładane są prezesie aby łatać dziurę budżetową a nie po to aby cos ograniczać. Niby po co coś ograniczać? W USA paliwo nie jest opodatkowane, bo uważane jest za produkt pierwszej potrzeby. I jak mój kolega był we wakacje w USA to nie mógł się nadziwić jak tam jest tanio. O piwie nie wspominając. Jako student tam pracował, pół godziny pracy i miał zacne piwo w knajpie. O 6pakach kraftowych w sklepie to nie ma co wspominać. U nas we Wrocku jest ksiądz Orzech (bardzo znana persona wrocławska), który mówił, że jak prawo jest głupkowate to ... no wiecie sami co macie robić. Edytowane 19 Października 2014 przez jacer Biniu i pavulonek 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Podatki nakładane są prezesie aby łatać dziurę budżetową a nie po to aby cos ograniczać. Niby po co coś ograniczać? W USA paliwo nie jest opodatkowane, bo uważane jest za produkt pierwszej potrzeby. Podatki stworzono nie po to by łatać dziurę budżetową, ale aby zasilić budżet. Jeśli nie wiesz czym jest budżet Państwa to polecam zapoznać się ze znanym zdaniem "Żelaznej Damy" na ten temat. I jak mój kolega był we wakacje w USA to nie mógł się nadziwić jak tam jest tanio. O piwie nie wspominając. Jako student tam pracował, pół godziny pracy i miał zacne piwo w knajpie. O 6pakach kraftowych w sklepie to nie ma co wspominać. I czego to dowodzi? Że nie należy płacić podatków? Jakoś wielu obywateli USA nie uważa swojego kraju za raj. Podobnie jak ludzie w innych krajach. U nas we Wrocku jest ksiądz Orzech (bardzo znana persona wrocławska), który mówił, że jak prawo jest głupkowate to ... no wiecie sami co macie robić. Akurat ta elita kraju może najwięcej mówić o podatkach, jak sama nie płaci podatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Przykro to mówić ale jesteś przesiąknięty urzędniczym myśleniem w najgorszym wydaniu i to z poprzedniej epoki. Smutek, smutek, smutek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Polecam na ten temat pogadać z Zytkiem, który nie jest jak to mówisz ...przesiąknięty urzędniczym myśleniem. W wielu kwestiach też się z Tobą nie zgodzi. Taki urok rozmów z ludźmi. Każdy ma inne zdanie, a żeby być obiektywnym i fair do ludzi jak Ty... dodam: punkt widzenia zależy od punktu patrzenia. Mnie nauczono kilku zasad, które uważam za fundamentalne. Mogę się z nimi nie zgadzać, ale nie jestem taki jak myślisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się