bnp Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam U mnie na Lubelszczyźnie tego specjału nie doświadczyłem, może ktoś podzieli się sprawdzonym przepisem ? Kaczki uwielbiam, rosołek, piersi, nadziewaną ... teraz czas na polewkę Nie chcę brać pierwszego lepszego przepisu z neta więc proszę Was o przepis. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Coś mi się zdaje, że Norbert oglądał Rolnik Szuka Żony i złapał smaka na zupke z krwi :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 albo ma córkę i przychodzi jej chłopak na obiad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 wczoraj biłem 3 kaczki i tak sobie pomyślałem że coś z krwią by zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dobra czarnina to właściwie kompot z owoców suszonych na kaczym mięsie i z kaczą krwią. Mięso rosołowe z kaczki (można wspomóc się rosołowym z innego drobiu) podroby, włoszczyzna, suszone jabłka i gruszki z 10szt. śliwki suszone 20 szt. Śliwki wędzone lub wędzone gruszki 10dkg, krew z kaczki - 1 szklanka, mąka żytnia 2 łyżki. Gotujesz na wolnym ogniu rosół z owocami, gdy jest mięso miękkie wyławiasz wszystko z zupy, odkładasz do wystygnięcia. Mięso obierasz z kości rozdrabniasz na średnie kawałki, podroby kroisz na kawałki wielkość wg uznania, warzywa też. zagotowujesz żupę, krew mieszasz z mąka żytnią, hartujesz gotującym się wywarem i wlewasz do zupy, wrzucasz kawałki mięsa, doprawiasz do smaku, czarnina lubi majeranek. To jest podstawowy przepis, nie bawiłem się w szczegóły gotowania rosołu. Co jest ważne czarnina jest lekko słodkawa - słodycz dają jej suszone owoce, jest lekko kwaskowata co daje jej ocet którym konserwowana jest krew. Ja do czarniny daję posiekane wątróbki drobiowe - wrzucam je gdy wyjmę mięso, owoce i warzywa do pokrojenia, tak 5 min przed wlaniem krwi. Czasami (jak mam) zamiast wędzonych śliwek i gruszek dodaję suszone wiśnie. Moja matka do czarniny dodawała powidła śliwkowe jak chciała zakwasić bardziej zupę. To nie jest trudna zupa, każdemu smakuje inna. Ugotuj ją pierwszy raz, popróbuj. Będziesz wiedział jak ma smakować ta następna, która będzie tą Twoją już najlepszą (do czasu kiedy nie ugotujesz następnej jeszcze lepszej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Dobra czarnina to właściwie kompot z owoców suszonych na kaczym mięsie i z kaczą krwią. Mięso rosołowe z kaczki (można wspomóc się rosołowym z innego drobiu) podroby, włoszczyzna, suszone jabłka i gruszki z 10szt. śliwki suszone 20 szt. Śliwki wędzone lub wędzone gruszki 10dkg, krew z kaczki - 1 szklanka, mąka żytnia 2 łyżki. Gotujesz na wolnym ogniu rosół z owocami, gdy jest mięso miękkie wyławiasz wszystko z zupy, odkładasz do wystygnięcia. Mięso obierasz z kości rozdrabniasz na średnie kawałki, podroby kroisz na kawałki wielkość wg uznania, warzywa też. zagotowujesz żupę, krew mieszasz z mąka żytnią, hartujesz gotującym się wywarem i wlewasz do zupy, wrzucasz kawałki mięsa, doprawiasz do smaku, czarnina lubi majeranek. To jest podstawowy przepis, nie bawiłem się w szczegóły gotowania rosołu. Co jest ważne czarnina jest lekko słodkawa - słodycz dają jej suszone owoce, jest lekko kwaskowata co daje jej ocet którym konserwowana jest krew. Ja do czarniny daję posiekane wątróbki drobiowe - wrzucam je gdy wyjmę mięso, owoce i warzywa do pokrojenia, tak 5 min przed wlaniem krwi. Czasami (jak mam) zamiast wędzonych śliwek i gruszek dodaję suszone wiśnie. Moja matka do czarniny dodawała powidła śliwkowe jak chciała zakwasić bardziej zupę. To nie jest trudna zupa, każdemu smakuje inna. Ugotuj ją pierwszy raz, popróbuj. Będziesz wiedział jak ma smakować ta następna, która będzie tą Twoją już najlepszą (do czasu kiedy nie ugotujesz następnej jeszcze lepszej). Zgadzam sie w zupełności,zamiast majeranku cząber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Ale odkopałeś trupa Panie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 POczekaj,niech poszperam dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się